Komárom-Esztergom gasztronómiája
Az elmúlt években óriási divattá vált a gasztronómia, és a reform étkezés. Szerencsére ez nem csak külföldi szokások meghonosodását eredményezte, de újra felértékelődött a hagyományos magyar gasztronómia is, aminek a nyomai még ma is fellelhetőek vidéken, így megyénkben is. Egy kis körutazást teszünk hát a megye gasztronómiájában.
A bokodi kolompér Kevesen tudják, de ez a kis település a krumpliról vagy ahogy egykor hívták kolompérjáról (is) híres. Írásos feljegyzések szólnak arról, hogy az országban az elsők között termesztették itt az Amerikából behozott burgonyát. Az 1800-as években még úgy írnak a bokodi krumpliról: „Jóságáról a bokodi kolompér az egész megyében a leghíresebb”. A krumpli ma már alapvető élelmiszer amiből rengetegféle krumplis étel készíthető.
Csákvári szürkemarha Csákvár, amelyet egykor a Vértes fővárosának tartottak legeltető mezőgazdaságáról volt neves. Csákvár, és a környező települések a Vértes lábánál kiváló feltételekkel rendelkeztek az állatok tartására. Ez a hagyomány maradt fenn a mai napig, és szerencsére már közel 20 éve ismét megtalálható a hagyományos magyar szürkemarha a település legelőin. A szürkemarha húsa köztudottan egészséges, az állat nem kap mesterséges takarmányt, szinte egész évben a legelőn természetes módon táplálkozik, azért húsa valóban organikus. Ráadásul igen sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami kifejezetten jó a szívbetegek számára (omega-3, omega-6 zsírsavak). Ha kedve kaptunk hozzá, akár mi is elkészíthetünk egy jó szürkemarha pörköltet.
Esztergom gasztronómiája Természetesen a kisebb települések mellett a megye nagyvárosaiban is erősödik a gasztrokultúra. Esztergomban már több éve rendezik meg az Ízek-Korok-Hangulatok elnevezésű gasztronómiai fesztivált. Esztergom történelmi korokon átívelő város, amely már a római korban népes lakossággal rendelkezett. A fesztivál éppen a különböző korok gasztronómia jellegzetességeit próbálja meg bemutatni, úgy hogy közben erősítse a város mai gasztrokultúráját is. Az egyes években más-már kor ételeit és szokásait mutatják be, volt már szó a török kor étkezéséről, de a római kor sajátos gasztrokultúrájáról is.
Borvidékek Nem lehet beszélni úgy a vidék gasztronómiájáról, hogy ne említsük meg a térség borvidékeit. A megyében két borvidék található. A Móri borvidék különlegessége az Ezerjó, ami hungarikum is. A borvidék harmadán termesztik ezt a fajtát. A Neszmélyi borvidék különlegessége az Irsai Olivér, amelyet 1930-ban nemesített Kocsis Pál. A nemesítő barátjának fiáról nevezte el a borvidék különleges borát.
|