szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
Üzleti Kiskártya a KEM-Bridge Nettől rövid elkészítési határidővel! -=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Rendőrségi hírek

Bűnügyek, balesetek, rendőrségi felhívások, útellenőrzések, katasztrófavédelem.

Megnézem >>>

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

   Kapcsolat

KEM-Bridge Net

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon / Fax: 34/310-971

E-mail: info@regioregia.hu

Web:
www.regioregia.hu

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Programajánlat

! Balatonfüred és térsége !
! Badacsony és környéke !
! Sümeg és Tapolca környéke !
! Pápa környéke !
! Veszprém és Várpalota környéke !
! Bakony !
! Komárom és Bábolna térsége !
Esztergom és a Dunakanyar
! Bicske és Csákvár környéke !
! Tata és Tatabánya környéke !
Velencei-tó és környéke
! Dunaújváros és környéke !
Mezőség és Sárvíz
! Székesfehérvár és környéke !

Valami kimaradt?
Ajánlj Te is programot!

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Biológiai szennyvíztisztítás – szigorodó feltételek

A lefolyóban leengedett víz útját még gondolatban sem követjük szinte sohasem nyomon, így azzal sem törődünk, mi lesz a szennyvíz sorsa, és az általunk használt vegyi anyagok (mosóporok, szappanok, öblítők, mosogatószerek, fertőtlenítők, stb.) milyen formában jutnak vissza élővizeinkbe, illetve hogyan tisztítják meg tőlük a vizet. Ennek jártunk most utána.


A szennyvíz útja
Megmossuk a kezünket, lehúzzuk a WC-t, leengedjük a mosogatóvizet. Csak néhány művelet, amikor használt, szennyezett vizet engedünk a lefolyóba. Részünkről ennyi, és már megyünk is tovább, és szinte soha nem gondolunk bele, mi lesz azzal a vízzel, amit leengedtünk a lefolyón. Pedig azzal még nem kevés feladat van, míg visszajuttatjuk az élővizeinkbe. A legtöbb településen ma már kiépített szennyvízhálózat gondoskodik arról, hogy a lakossági szennyvíz ne juthasson vissza ellenőrizetlenül a természetbe, és ne károsítsa nagymértékben azt. A felszín alatti vízkészleteink megóvása elsődleges feladatunk kell, hogy legyen, éppen ezért elengedhetetlen, hogy csak kellőképpen megtisztított szennyvíz juthasson vissza a természetbe. A kiépített csatornahálózattal rendelkező településeken ez megoldott, ahol azonban még nem épült ki a szennyvízhálózat, ott a vizek megóvása sokkal összetettebb feladat. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy mivel szennyezzük a vizeinket. Nem csak amiatt nem szabad bármit a lefolyóba öntenünk, mert az dugulást okozhat, és duguláselhárítással kell szembenéznünk, hanem azért sem, mert a vegyi anyagok, gyógyszermaradványok nehezen vagy nem tisztíthatók ki szennyvizeinkből.

A szennyvíztisztítás rendszere
A szennyvizek megtisztításakor egyre jobban szigorodó feltételeknek kell megfelelniük a tisztítóműveknek, hogy egyre tisztább szennyvíz juthasson csak vissza az élővizekbe, így kevésbé sérüljön az élővilág és a vízkészleteink.
A szennyvíztisztítás során először egy mechanikai tisztításon esik át a szennyvíz, melynek során eltávolítják a nagyobb szennyeződéseket, a szilárd anyagokat és kiszűrik a zsírszerű szennyeződéseket. Ezt a folyamatot előszűrésnek is nevezik, abból a szempontból elengedhetetlen, hogy a biológiai tisztítás során alkalmazott növényfajok többsége nehezen tűri a nagyméretű szemcsék jelenlétét, így a biológiai tisztítás hatásfoka csökkenne, ha nem alkalmaznánk előszűrést.
Ezt követően vetik alá a szennyvizet a biológiai tisztításnak. Ennek során olyan baktériumok segítségét veszik igénybe, melyek működésükhöz oxigént használnak (aerob), ezek eltávolítják a szennyvízből a szerves anyagokat úgy, hogy lebontják azokat.
Harmadik lépésként a vízben megtalálható növényi tápanyagokat távolítják el, kétféle módszerrel: vegyi úton vagy anaerob baktériumok segítségével. Ez a folyamat azért fontos, mert így a vízből eltávolításra kerül a foszfor és nitrogén. Ez a környezet védelme szempontjából elengedhetetlen. Végül a vizet fertőtlenítik, hogy kizárják a fertőzés lehetőségét. Ennek az eljárásnak a végén keletkezik az ún. szennyvíziszap, melyet első lépésben víztelenítenek, majd komposztálnak. A kapott komposztot a mezőgazdaságban hasznosítják, elsősorban energiaültetvényeken.
Tudnunk kell, hogy a szennyvíztisztítás egy igen energiaigényes eljárás, ez részben fedezhető azzal, ha a szennyvíziszap rothasztásakor keletkező biogázt villamos energia termelésére használják fel.

Magyarországi helyzetkép
Az egyre szigorodó környezetvédelmi határértékek miatt egyre több településen épült ki a szennyvízhálózat a kétezres évek elején, ennek ellenére ma is jelentős azon települések száma, ahol még ez nem megoldott. Ezeken a településeken a lakosság nagymértékben terheli a környezetet, és veszélyezteti a felszín alatti vízkészlet tisztaságát. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy minél hamarabb kiépüljön ezeken a településeken is a szennyvízhálózat, hogy hosszú távon megőrizhessük a tiszta és egészséges ivóvíz-készletet.

   Üzleti magazin


133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!



120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!



119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!



118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!



116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!



114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!



108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!



107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!



106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!



105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió




2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza
2011

A Közép-dunántúli
Régió Szállás és
Gasztrokalauza
2009 (20 MB)

A Közép-dunántúli
Régió Szállás és
Gasztrokalauza
2008 (23 MB)

vendeg2007.jpg

A Közép-dunántúli
Régió Szállás és
Gasztrokalauza
2007 (26 MB)

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás