szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia Magazin december

IV. évfolyam 12. szám
2004. december

FEJÉR/KOMÁROM-ESZTERGOM/VESZPRÉM MEGYE

A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA
www.regioregia.hu * www.kiralyiregio.hu

Itt megtekintheti e havi számunk hírdetéseit.
Itt pedig magazinunk teljes terjedelmében letölthető pdf formátumban.

2005.01.05. 09:34
Békés karácsonyt mindenkinek!
Nehéz, küzdelmes év áll mögöttünk. Beléptünk az Európai Unióba, egyre fontosabb szerepet játszik a vállalkozások életében a Közép-dunántúli Régióhoz való tartozás.
2004.12.17. 09:58
Közép-Dunántúl az innováció régiója

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. egyik elsődleges feladatát jelenti a Regionális Fejlesztési Tanács és annak 3 bizottsága, valamint 9 munkacsoportja működtetéséhez kapcsolódó feladatok ellátása, melyek során az ülések előkészítését, a szükséges döntéselőkészítő anyagok, javaslatok dokumentációk elkészítését és elkészíttetését végezzük.

2004.12.17. 09:55
Felkészülés az uniós pénzek fogadására
December harmadikán tartotta soros ülését a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Tatabányán, a megyeházán. Két pályázat elbírálása mellett megalkották Szervezeti és Működési Szabályzatukat, valamint döntöttek a régió 2007 és 2013 között megvalósítandó nagyprojektjeiről. Ez utóbbi lista még nyitott, várják a további ötleteket, elképzeléseket.
2004.12.17. 09:43
Ma még csak a vállalkozók gondolkodnak régióban
Uniós csatlakozásunk óta mind gyakrabban hallhatjuk, olvashatjuk, hogy az egyesült Európa elsősorban az országnál kisebb, ám a megyéknél nagyobb területi egységek fejlesztésében gondolkodik. A régiók megalakultak, fejlesztési tanácsaik munkához láttak. Ez annál is fontosabb, mert a központi elosztás szerepét fokozatosan átveszik az elkövetkező években. Ahhoz azonban, hogy a mi három megyénk (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém) alkotta régió tényleg működjön, ki kell alakulnia a lakosságban is a regionális önazonosság tudatának. Hogy állunk ebben a kérdésben? Erről beszélgettünk Agócs Istvánnal, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökével.
2004.12.17. 09:24
Partnerségre ítéltetve

A változás éveként indította el a 2004-es esztendőt a Fejér Me-gyei Önkormányzat. A szakterületek átszervezése mellett folytatódott az együttműködés a régiót alkotó három megye között. A nyár közepén azonban komoly gondokkal szembesültek Fejér megye vezetői. A készülő költségvetési törvény előterjesztéséből világossá vált, hogy a jövő évre vonatkozó költségvetési törvény rosszabb helyzetbe hozza az önkormányzatot. Így az év második felében olyan lépéseket kellett tenniük, amelyek segítségével megelőzik a pénzügyi romlás lehetőségét. Ez létszámleépítéssel járt. A megyei intézményeknél 121 munkahely szűnt meg. Mivel kb. 730 millió forinttal jut kevesebb a központi költségvetésből a megyei önkormányzatnak 2005-ben, ezért - a sikeres pályázatok érdekében is - nagyobb hangsúlyt kell fektetniük további partnerek keresésére. Ezt hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Szabó Gábor elnök, amikor a Fejér Megyei Önkormányzat elmúlt 11 hónapjáról kérdeztük.

2004.12.16. 15:00
Eseménydús évet zártunk

Amikor leültünk erre a beszélgetésre Agócs Istvánnal, azonnal láttam, hogy akkurátus partnerre találtam. Előzetes megbeszélésünkkor említettem neki, hogy egy év végi, évértékelő interjúról lenne szó. Az elnök úr nem bízott semmit a véletlenre, gondosan listába szedte 2004 legfontosabb történéseit. Így a megkapott papíros alapján sokkal könnyebb volt a kérdező feladata is, hiszen az egyes bekezdésekhez csak kiegészítő információkra volt szükség.

2004.12.16. 14:50
Veszprém megye – európai megye

2004 Veszprém megye számára az európaiság éve volt: beértek és kiteljesedtek olyan európai együttműködési kezdeményezések, amelyekért többen, sok-sok esztendőn át dolgoztak. Ma már kisebb és nagyobb európai nemzetek számára egészen természetes, hogy Veszprém megyei magyar települések és maga a megye is a szövetségeseik sorába tartoznak. Többek között ilyen Németország, Ausztria, Olaszország, Finnország, mindenekelőtt pedig Franciaország. Ez utóbbi kapcsolatért személyesen is sokat tett Kuti Csaba, a Veszprém Megyei Közgyűlés Elnöke, és – bár nem dicsekszik vele -, szűntelen építő munkája elismeréseképpen idén ősszel a Francia Becsületrend Magyar Tagozata Tiszteletbeli Tag címet adományozott számára.

2004.12.16. 14:38
Az IT Kht. tatabányai tájékoztatója vállalkozóknak
Az IT Információs Társadalom Kht (IT Kht.) szakemberei november 18-án Tatabányán folytatták országos előadássorozatukat az európai uniós informatikai pályázatok gyakorlati tudnivalóiról.
2004.12.16. 13:53
Idegenrendészet, menekültügy a régióban

A BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága 2002. január elsején alakult. Fő feladata a hazánkba érkező külföldiek itt tartózkodásának ellenőrzése. Székesfehérvári székhelyükön beszélgettünk Dr. Horváth Zoltán igazgatóval.

2004.12.16. 13:50
Együttműködés a helyi gazdaság élénkítéséért

A különböző gazdaságfejlesztési, területfejlesztési programok kidolgozása már a megalakulást követő évektől,1993. óta a Székesfehérvári  Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány legfontosabb és legsikeresebb tevékenységei közé tartozik.

2004.12.16. 13:44
A KEM RVA eredményes évet zárt
A címben lévő rövidítés megfejtése bizonyára sokaknak nehézséget okoz. A rejtélyes mozaikszó jelentése: Komárom-Esztergom Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A tatabányai központ ügyvezető igazgatójával, Dr. Sztruhár Gyulával beszélgettünk az elmúlt esztendőről.
2004.12.16. 13:35
A közbeszerzési eljárásban résztvevő személyek
A törvény alkalmazási körének meghatározásáról szóló első cikkünk után most kerítsünk sort az eljárásban résztvevő személyekre, a minősített ajánlattevők hivatalos jegyzékére, illetve az ajánlatkérők ún. tanúsítására vonatkozó szabályok áttekintésére.
2004.12.16. 13:18
Interjú Varga György polgármesterrel
Felcsút Bicskéhez közel, a Mezőföld északi területén, a Váli-víz forrásvidékén fekszik. Írásos forrás 1269-ben említi először a nevét Felcsuth néven. Bronzkori, római kori leletek is felbukkantak a területén. Birtokosai a középkorban a fehérvári keresztes lovagok és a helyi nemesség voltak, a török idők után a pálosok tulajdona lett. Manapság a focicsapatban szereplő Orbán Viktor kapcsán sokszor emlegetik Felcsútot, de arra kevesen kíváncsiak, mi más történik az 1500 lakosú faluban.
2004.12.16. 13:14
Trükkök és rejtett díjak nélkül
Sokan vannak, akik a hitelfelvételt hálátlan feladatnak, stresszes ügynek tekintik. Néha még a magabiztosnak látszó, határozott ügyfélben is van bizonytalanság: mit hoz majd a jövő? Tudja-e majd fizetni a törlesztrészletet?
2004.12.16. 12:52
Aranyra hajtanak az acélbikák

Hosszú éveken át Dunaferr, majd az utóbbi időszakban DAC néven szereplő újvárosi hokisok nyolc esztendőn át kétévente bizonyultak a legjobbnak a hazai bajnokságan, ugyanis 1996-ban, 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben diadalmaskodtak. A sorozat ekkor szakadt meg, amikor az Alba Volán-FeVita hokisai ünnepelhetnek.

2004.12.16. 12:45
Szent Borbála Napok Tatabányán
Bár a tatai medencében megszűnt a szénbányászat, a tatabányaiak igyekeznek ápolni a bányászhagyományokat. Ennek jegyében Szent Borbála napokat rendezett a tatabányai önkormányzat és a polgármesteri hivatal december 2-4 között A Közművelődés Házában. A szervezők a bányászat védőszentjének ünnepe köré csoportosították azokat a társadalmi, kulturális és művészeti eseményeket, amelyek érdekes programokat kínálnak a megyeszékhelyen élőknek. A korábbi évekhez hasonlóan Szent Borbála napján, december 4-én tartotta meg ünnepi közgyűlését Tatabánya képviselő-testülete, ahol átadták az idei díszpolgári címet, az Ezüst Turul és a Tatabánya Fejlesztéséért díjat.
2004.12.16. 12:34
Tatabánya város díjazottjai
Dr. Kandikó József, Dr. Benedek András,  Fekete Lajos, Kanyó Antal, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, Kónya Lajos, Ulrich Pfeifle,
2004.12.16. 11:23
A Graboplast nem akar megállni a fejldésben

A győri székhelyű cég tatabányai leányvállalatánál, a Grabofloor Kft.-nél nehéz, de jó elmúlt évről számolhatott be Egyed Tibor ügyvezető igazgató. Nyári lapszámunkban adtuk hírül, hogy mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel kapacitásbővítő beruházást hajtottak végre a tatabányai gyárban, ezzel megteremtve a lehetőségét az addigi évi 12 millió m2 padlótermelés akár 20 millió m2-re való emelésének.

2004.12.16. 10:49
Interjú Sáros György polgármesterrel
Gyermely község és környéke a kőkorszaktól lakott település. Ugyancsak éltek itt kelták, avarok, sőt egy római kolónia nyomait is megtalálták a régészek. A hagyomány szerint nevét a községen átfolyó csermelyről kapta. Sáros György polgármester tizenhét éve, azaz 1987 óta áll a település élén.
2004.12.16. 10:40
Nyugodtan alhatnak a megbízók
Amikor megalapította a biztonságvédelmi és magánnyomozói cégét Tatán Rigó Erik, jószerivel csak szerény anyagi lehetőségek mentén indíthatta el tevékenységét. A legfontosabbal, a szaktudással azonban semmi probléma nem lehetett, hiszen sikeres és eredményes bűnöldözői múlt alapozta meg a cégalapítás gondolatát. Egy szellemes választással kölcsönvette a magyar ábécé hatodik betüjét a cég elnevezéséhez, s így egycsapásra a filmszakma egy jeles – ám kitalált – figurájával emlegethették együtt ismerősei, barátai. Derick felügyelő személye fikció, Rigó (D)Erik viszont valóban sikeres nyomozó és rendőri vezető volt.
2004.12.16. 10:35
Édes élet

Az ünnepekhez mindannyiunk gondolataiban – még akkor is, ha csak a leghátsókban – szervesen kapcsolódnak a sütemények, csokoládék – a húsvéti csokitojástól a mikuláson át a szaloncukorig minden – rágcsálnivalók, melyek igazán édessé teszik ezeket a napokat.

2004.12.16. 10:31
Síparadicsom a Bakonyban
Veszprém és Zirc között húzódik meg az alig 600 lelket számláló, bakonyi község, Eplény. Mégis számos veszprémi, győri, székesfehérvári, sőt kecskeméti visszatérő vendéggel dicsekedhet, akik mind a nagyszerű adottságú, három pályás, kivilágított síparadicsoma miatt érkeznek a környékbeli panziókba. Ugyanitt szánkópálya is található, ami az ifjabb korosztályok számára jelent csábítást.
2004.12.16. 10:23
Mi jut eszébe Pétfürdőről?
Legtöbbünknek nyilván a műtrágya, azaz a pétisó. Pedig nem volt mindig ipari nagyhatalom a település. Kellemes, virágos, ligetes fürdőtelepként kezdte újkori történelmét az 1860-as esztendőkben, amikor gyógyhatású termálvizet találtak a föld alatt. A fürdőházi idill azonban alig hetven évig tartott. 1930-ban a várpalotai szénre és a pétfürdői vízre alapozva megkezdődik az ammónia- és műtrágyagyár építése.
2004.12.16. 10:17
Bakonyi betyárok
Járom az ösvényt – valahol a Bakony tetején, ezüst törzs bükkösök alján, vadgyümölcstől pirosló bokrok ölelésében. Kellemesen hűvös itt a nyárvég, tiszta a levegő – egyáltalán a földkerekség legkellemesebb klímája itt lehet. A tisztásokon boglyába gyűjtött sarjú illatozik, lentebb frissen kaszálva a zab, lassan beérnek a kukoricatáblák, krumpliföldek. Emitt friss forgács, fűrészpor mutatja az erre lakók zömének munkálkodását – rendezett rakásokban áll a hasábfa. A hegygerincről idelátszik Bakonybél, Pénzesgyőr, odébb Lókút, Hárskút települések. Szürkén kanyarog köztük az autóút, míg a hajlatok le- és felhullámzó fenyveseit, tölgyeseit hangulatos, poros földutak kötik egybe a legelőkkel, patakparti kaszálókkal.
2004.12.16. 10:11
Alapítványok a gyermekekért

A Veszprém Megyei Kórház Gyermek Osztályának vezető főorvosa, Dr. Szabó Éva bár csak a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnöke, de az Emberkék Alapítvány működésének is lelkes segítője. A hazai egészségügy és a kórházfenntartó önkormányzatok anyagi helyzetét ismerve, bizton állítható, hogy nagy szükség van a civil támogatási forrásokra.

2004.12.16. 10:00
Aki szegény, inkább ad

Adventre azért van szükség, hogy tudatosítsuk magunkban, itt az idő a teljességre. Nem élhetünk akárhogyan, nem élhetünk közömbösen. Ünneppé kell tudni varázsolni a legközömbösebb hétköznapokat is. Egy jó szóval. Egy méltányos cselekedettel.

 

2004.12.16. 09:45
Inkább deviza hitelben gondolkodjunk!

Érdemes alaposan meggondolni, hogy a többféle finanszírozási forma közül melyiket válassza az autót vásárló vállalkozás. Manapság a svájci frank alapú devizahitelre „esküsznek” a leginkább a finanszírozók, de az euró vagy a dollár alapú hitelnek is legalább 8-9 százalékpontos előnye van a forinthitellel szemben.

2004.12.16. 09:39
Baumgartner Zsolt bizakodik

1994-ben egy második helyezést ért el tizenhárom évesen a Gokart magyar bajnokság Intercontinental Junior “A” kategóriájában. Tíz évvel később a Minardi Forma 1-es csapatának szerződéses pilótája magyar fiú. Ugye kitalálták kiről van szó? Persze. Baumgarner Zsolt. A huszonnégy éves pilótát a mostani helyzetéről faggattuk, kicsit évet értékelve, kicsit előretekintve...

2004.12.16. 09:26
Mobilfónia
A T-Mobile Magyarország több mint egy évvel ezelőtt saját UMTS teszthálózatán arra alkalmas mobiltelefonokkal Magyarországon elsőként mutatta be a videotelefonálást. A társaság ezzel jelezte, műszakilag felkészült a harmadik generációs hálózat kiépítésére és szolgáltatások bevezetésére.
2004.12.16. 09:15
   Regio Regia magazin


164. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás