szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia 2005 augusztus

V. évfolyam 8. szám
2005. augusztus

FEJÉR/KOMÁROM-ESZTERGOM/VESZPRÉM MEGYE

A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA
www.regioregia.hu * www.kiralyiregio.hu

Itt megtekintheti e havi számunk hírdetéseit.
Itt pedig magazinunk teljes terjedelmében letölthető pdf formátumban.

2005.09.01. 13:06

Kirwa, amely Máriahalom

Máriahalom egészen 1936-ig Kirwa névre hallgatott, ekkor változtatták – a régit is megtartva – a jelenlegire elnevezését. A közigazgatást 1950-ig az únyi körjegyzőség látta el. 1950-től 1971-ig önállú tanácsú község volt, majd 1990-ig Dághoz tartozott. Attól az évtől ismét önálló önkormányzatként működik. Pántya György polgármester és Baják János megbízott jegyző tájékoztatták lapunkat életükről, örömeikről, gondjaikról.
2005.09.01. 13:03

Únyon az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztat

A 650 lakosú kisközség Komárom-Esztergom megye délkeleti határán helyezkedik el, a Gerecse hegység lösz borította, dombsági táján, festői környezetben. Amolyan „alvó” település, a munkaképes lakosság legnagyobb része Budapesten és Dorogon dolgozik. Pósfai József polgármester mutatta be a községet.
2005.09.01. 13:00
Kis falu, nagy élet
Csém egy sóhajtásnyira fekszik Komáromtól, a megye északnyugati részén. Oklevélben először 1209-ben szerepel először, Cém néven. Sokáig Csémpusztaként szerepelt a térképeken, először Mocsához, majd Nagyigmándhoz tartozott közigazgatásilag. 1989-ben kapott községi rangot. 495-en lakják, ennek ellenére komoly közösségi élet zajlik a faluban. Az önkormányzat mindössze harmincmillióból gazdálkodhat, ennek ellenére jut fejlesztésekre, rendezvények támogatására is belőle. Aranyosi István polgármesterrel beszélgettünk.
2005.09.01. 12:54

20 ÉVES A KÖZMŰVELŐDÉS HÁZA

A Közművelődés Háza alapításának évétől, azaz 1985-től fontos szerepet tölt be Komárom-Esztergom megye, Tatabánya kulturális életében. Az itt dolgozók kimagasló szakmai munkájának köszönhetően néhány éven belül már az ország határain túl is eljutott a híre.
2005.09.01. 12:47
A Gyermely Rt a Vértes Expón
A Gyermely Rt. már a  kezdetektől jelen van a Vértes Expo kiállításon, a megye legnagyobb rendezvényén. A vállalatcsoport a Komárom – Esztergom megye egyik meghatározó gazdasági társasága, mely fontosnak tartja a szűkebb régióban való megjelenést és a fogyasztók informálását az újdonságokról, melyhez a Vértes Expo kiváló lehetőséget biztosít.
2005.09.01. 12:42
A hónap vendéglátója
Sport Hotel és Étterem
Tatabánya megyei jogú város, Komárom-Esztergom megye székhelye. Budapesttől csupán 60 km, az M1-es autópálya mentén a Vértes és Gerecse hegységek között fekvő 75 000 lakosú település. Elhelyezkedése miatt egyre kedveltebb pihenőbázis a Magyarországra látogató turisták körében. És mi az, amit az átutazó, idelátogató vendéget vonzza? Egy kényelmes szálláshely, a kiváló konyha, valamint a szabadidő kellemes eltöltésének ígérete. Mindezt kínálja a helyi stadion melletti Sport Hotel és Étterem.
2005.09.01. 12:32

Az olvasókkal, az olvasókért

Az Axel Springer Kiadó, Magyarország egyik legnagyobb médiacége kilenc megyei újságot, két országos napilapot – a Világgazdaságot és a Reggelt –, valamint számtalan színes magazint ad ki a Lakáskultúrától a Kiskegyedig, az Autó-Motortól a televíziós műsorújságokig. Megyénkben magától értetődően a 24 Óra a legismertebb, alig akad a megyének olyan polgára, aki még ne találkozott volna vele. A Vértes Expón kezdetektől jelen van a kiadó, mi több, rendszeresen díjakkal ismeri el a kiállítók tevékenységét. Barsi Szabolcs mb. lapigazgatóval beszélgettünk.
2005.09.01. 12:25
Informatikai kockázatkezelés a vállalatok életében
Manapság a modern informatika teljes egészében átszövi a cégek gazdasági életét. Szinte nincsen olyan munkahely, ahol ne villogna néhány számítógép, és ne alkalmaznának informatikust. Mennyire biztonságos azonban ez a tevékenység? Erről tájékoztatta lapunkat Kun Ferenc, a Babylon-Sec Kft ügyvezetője.
2005.09.01. 12:15
Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Veszprémben
Veszprém országhatárainkon belül és túl, méltán híres nyári nemzetközi kórusversenyeiről. Az Europa Cantat Nemzetközi Kórusszövetséggel karöltve négy nemzetközi Éneklő Hetet szervezttek a városban, sok ezer magyar és külföldi dalosnak - és természetesen a város kórusmuzsikát kedvelő közönségének - emlékezetes élményeket szerezve. 1992-től nem múlt el nyár nemzetközi kórusrendezvény nélkül: az Amerikai-Magyar Kórusnapok, az Európai Ifjúsági Kórus, a Vox Juventae ifjúsági kórusfesztivál jelzi azokat az állomásokat, amely elvezetett a Millenniumi 2000. évben útjára indított Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválhoz. Idén július utolsó napjaiban rendezték meg az immár nemzetközi hírű, rangú eseményt.
2005.09.01. 11:27

A munkaviszony szabályai III.

A munkaviszonyról szóló cikksorozat e részében a munkaviszony megszűnésének és megszűntetésének szabályairól lesz szó. Fontos a két kifejezés közötti különbségtétel, a kettő ugyanis korántsem azonos.
2005.09.01. 11:20
Közlekedési járőr, szabálysértési előadó...
Karcsú, törékeny, ám ahogy a férfiemberek szokták volt mondani, filigrán alakján miden a helyén van. Közvetlen egyéniségéből senki sem gondolná – már akik nem régóta ismerik -, hogy hosszú évtizedeken keresztül a végrehajtó hatalom, a rendőrség munkatársa volt. Akár Jolly Jokernek is nevezhetnénk Rigóné Szabó Klárát, mivel a férjével és fiával közösen működtetett vállalkozásban, ha szükség van rá, minden területen bevethető. A (társ)ügyvezető elsősorban gazdasági ügyekkel foglalkozik a D’Erik Hungária Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Kft-nél, ám ha kell kávét főz, magánnyomoz, szervez, tárgyal, ügyeletet vezet.
2005.08.31. 10:26

Közel másfél milliárd forint értékű támogatást

2005. július 29-én Ajkán a Polgármesteri Hivatal nagytermében tartotta idei hetedik ülését a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács.
A Tanács döntései értelmében 82 sikeres pályázónak összesen 1 435 862 000 forint támogatást szavazott meg, ezzel elősegítve régiónk fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

2005.08.31. 10:24
A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLAKOZÁSOK MŰSZAKI-TECHNOLÓGIAI H
A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja keretében a GVOP Irányító Hatóság 2005. augusztus 12.-től ismét meghirdette legnépszerűbb, a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztését támogató (Gvop 2.1.1.) pályázatának második szakaszát.
2005.08.25. 15:38
Folyamatosság és megújulás az Alba Takarékszövetke
Az idei év az ALBA Takarékszövetkezet életében a megújulás és a fejlesztés jegyében telik. Üzletpolitikai szempontból a legfontosabb változás, hogy a központunkat a megyeszékhelyre helyeztük át.Ez első lépcsője volt egy olyan megújulási folyamatnak, amely során megpróbálunk olyan területek korosztályok, ügyfelek felé nyitni, akik eddig valamilyen oknál fogva nem kerültek előtérbe.
2005.08.25. 15:17
Hiemer-ház: 600 millió forintot nyert a város, már
Európai uniós forrásból 600 millió forintot nyert a város a Hiemer-ház rekonstrukciójára – jelentette be Warvasovszky Tihamér polgármester. A munkálatok már októberben elkezdődnek és jövő augusztusra be is fejeződik az épülettömb Városház tér felőli épületszárnyának teljes felújítása. Az újjászülető Hiemer-ház nemcsak a város dísze lesz, hanem hasznos is lesz Fehérvár számára: EU információs központnak és pályázati irodának, valamint konferencia és kamarateremnek ad helyet.
2005.08.25. 15:16
Eredeti szépségében láthatjuk majd az Árpád fürdőt

Az Árpád fürdővel kapcsolatos legújabb fejleményekről tartott tájékoztatást Pénzes Mihály, a Városfejlesztési Bizottság elnöke. A közfigyelmet érdemlő létesítmény jövőjével kapcsolatban a bizottsági elnök elmondta, elégedettségre adhat okot, hogy a felújítás után is megmarad fürdőnek és az is, hogy a rekonstrukció az 1904-es tervek alapján történik, tehát eredeti szépségében láthatjuk majd az egykori törökfürdőt. A beruházó a részleges bontási terveket és az engedélyezési terveket is benyújtotta, most már a hatóságokon múlik, hogy mikor valósul meg a nagyszabású beruházás Fehérvár központjában..

2005.08.25. 15:15
A történelmet kell megnyernünk
Tizedik alkalommal rendezte meg a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete és Millenniumi Alapítványa július 23-án Majkon a Rákóczi Napot. A kamalduli műemlékegyüttes belső udvarán tartott ünnepség mottója a következő volt: Maradjon meg az Ember Embernek, Maradjon meg a Magyar Magyarnak!
2005.08.25. 15:14
Nemzetközi fúvósfesztivál Oroszlányban
Július 22-én délután a város főutcájának egyik üzlete előtt Szénási Zsuzsanna virágkötő ajánlotta a település lakói és vendégei figyelmébe azt a rendhagyó kiállítást, melynek keretében tíz kirakatban tekinthetők meg Zsombolyai Mária festőművész alkotásai. A programon a Royal Brass Band adott rövid koncertet, s ezzel a kísérőrendezvénnyel kezdetét vette az a három napos fesztivál, mely során tizennégy magyar és három külföldi együttes több száz zenészének részvételével ünnepeli Oroszlány a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar megalakulásának hatvanadik évfordulóját.
2005.08.25. 15:13
Erősíteni szeretnék gazdasági kapcsolataikat
Négy ország városvezetői találkoztak a július végén Oroszlányban Rajnai Gábor polgármester meghívásának eleget téve. Tibor Baran a szlovákiai Vágsellye és Kristof Obratanski a lengyelországi Końskie polgármestere, valamint Pirainen Jorma a finnországi Kuhmo közgyűlésének elnöke pénteken felkereste a nemzetközi fúvóstalálkozó eseményeit, majd szombaton a kelet-európai városvezetők Majkra látogattak, ahol részt vettek a Rákóczi emlékünnepségen.
2005.08.25. 15:12
Tatabánya történelmi olvasókönyve I.
Az elődtelepülések élete a szénbányászat kezdetéig.
Összeáll. Bev. jegyz. Gyüszi László. Tatabánya, 2004. 237 l.
2005.08.25. 15:10
Szlovákiában is memorandumot tettek közzé
Újabb támogatás a régiónkon áthúzódó új észak-déli közlekedési tengelynek.
2005.08.25. 15:09
Hírek a régióból
Tác-Gorsium, Tapolca, Tihany
2005.08.25. 15:08
Borhetek Balatonfüreden
A Balaton fővárosának régi hagyományokat felelevenítő ünnepe a Borhetek, melyet minden év augusztusában rendeznek meg, néhány kényszerű év kihagyásával 1932 óta. A csodálatos szépségű Tagore sétányon a szőlősgazdák a borvidék legjobb borait kínálják, miközben páratlan szépségű panorámában is gyönyörködhet az idelátogató. Kísérő rendezvények sora, népi- és iparművészeti kirakodó vásár, s minden este látványos műsorok szórakoztatják ilyenkor a közönséget.
2005.08.25. 15:07
Megkezdődik az M1-es felújítása Tatabányánál 
Augusztus végén megkezdődik az M1-es autópálya Tatabánya-Óváros és -Újváros közötti díjmentes szakaszának felújtása.
2005.08.25. 15:05
A kereskedők csapata a csúcson
Fennállása legjobb eredményét érte el a Tatabányai SPAR SE férfi asztalitenisz csapata: az NB-I A csoportjából felkerültek az Extraligába. A sikerről, a múltról és a jövőről Szám Zoltánnal, az egyesület ügyvezető elnökével beszélgettünk.
2005.08.25. 15:05
Kis ember nagy masinával
Az utóbbi harminc évben úgyszólván nem múlt el jelentős könnyűzenei esemény Magyarországon úgy, hogy fel ne tűnt volna fotómasináját csattogtatva egy köpcös, bajuszos, mosolygós fiatalember. Páratlan archívumában szinte az összes valaha is működött magyarországi, és hazánkban fellépett külföldi előadó, zenekar fotója megtalálható. Kezdettől fotózza a Sziget eseményeit, számos sikeres kiállítást tudhat magáénak, rocklexikonok, a szaksajtó szerkesztői kopogtatnak nála, ha valami ritka fényképre van szükségük. Raáb Zoltán tatabányai fotós jövőre lesz ötven éves, nős, két gyermek apja. Főállásban a MÁV Rt-nél dolgozik féklakatosként, Győrben kopogtatja a vonatkerekeket.
2005.08.25. 15:01
Visk, a zöld falu
A Zöld Falusi Turizmus Szövetség viski elnöke Ötvös Ida. Tőle tudom: jelenleg 102 turistának tudnak szállást adni, 20 családi házban.
2005.08.25. 14:53
Viski taxis-vállalkozók
Kilenc viski férfi nem „Magyarban” és nem Kijevben dolgozik, hanem otthon vállalkozik.  Budapest -Visk között hozzák-viszik földijeiket – és a turistákat. A Budapest –Visk- Budapest taxiköltség 9 ezer forint.
2005.08.25. 14:52

Lassan révbe érünk

Sokszor eszembe jut Petőfi Sándor: A Tisza című verse. Kedves, szép folyó, tőlünk nem messze, itt, a hegyek között ered. De sokat pihentünk a partján! Mindig az volt a vágyam, hogy a vízparton éjszakázva hallgathassam a hullámok susogását.
2005.08.25. 14:42
„Hadd boldoguljunk mi is…”
„Bús düledékeiden Husztnak romvára megállék. / Csend vala…” Igen, csend volt, meghatottan álldogáltunk Huszton, Kölcsey Ferenc versét mormolgatva. Kölcsey – akárcsak a Kárpátaljára kétszáz évvel később rácsodálkozó turistacsoportunk – egy szép, nyolcezer lelket számláló kis városkában, Visken szállt meg, ahová 1828-30 között gyógyfürdőzni járt. Egyszer hazafelé figyelt fel a már akkor is romos Huszt várára.
2005.08.25. 14:28
   Regio Regia magazin


164. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás