szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia - 2007. szeptember
FEJÉR/KOMÁROM-ESZTERGOM/VESZPRÉM MEGYE
2007.10.05. 13:34
Ácsot várossá avatták

Szeptember 15-én Bajnai Gordon szakminiszter nyújtotta át Csöbönyei Imrének, Ács város polgármesterének a várossá nyilvánítási oklevelet és a város kulcsát. A régiónk északi csücskében elhelyezkedő településen az ünnep fényét az Ács Városért Társaság színes programokkal emelte. Fotóriportunk az emlékezetes napon készült.

2007.10.05. 13:32
Egy igazán „Takarékos” pénzintézeti ve

A Királyi Régió női vezetőit bemutató sorozatunkban ezúttal Hoffmann Józsefnét, az Alba Takarékszövetkezet elnökasszonyát van szerencsém bemutatni Önöknek. Pályáját a Takarékszövetkezeteknél kezdte és végigjárva a „szamárlétrát”, ma a 21 kirendeltségből álló szövetkezet első embere.

2007.10.05. 13:31
Sikeres magyar vállalat Móron

El kell oszlatnom a kétkedést: létezik Magyarországon magyar vállalat, magyar vezetéssel, amely nyereségesen működik a gépjárműiparban, és felveszi a versenyt a nemzetközi háttérrel rendelkező multinacionális cégekkel. A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. az Ikarus utódjaként jókora gödörből mászott ki az elmúlt években. Czetli Imre gyárigazgató bepillantást enged az üzem életébe.

2007.10.05. 13:27
Az építész a társadalomban

38 évesen Ybl-díjjal ismerték el a 2. számú Női Klinika megtervezéséért, 70 évesen pedig – 2007 március 15-én a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Pedig nem is építész akart lenni…

2007.10.05. 13:26
IX. Kukorica Fesztivál Bábolna

Szeptember 14-16-ig rendezték meg Bábolnán a hagyományos Kukorica Fesztivált. A háromnapos eseményen fellépett többek között Márió, Bódi Guszti és a Crystal együttes is. Ismét megrendezték a Kukorica Futást, és idősebbek és fiatalabbak számára számos egyéb érdekességet kínáltak.

2007.10.05. 13:24
XXIII. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

Szeptember közepén, közel kétszáz szakmai kiállítóval, hatalmas számú nézősereggel, számos versennyel, bemutatóval, konferenciával, és egyéb látnivalóval rendezték meg a hagyományos gazdanapokat Bábolnán. A szervezők ezúttal is gondoskodtak a show-ról, hiszen a Lovak és Lóerők program konferansziéja a Szőke-Badár kettős volt, akikhez Fekete Laci csatlakozott a maga keresetlen stílusában. A Nemzetközi Patkolókovács Verseny is külön érdekességet jelentett. A kiállítást Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, és a főrendező Ménesbirtok Kft. igazgatója, Rombauer Tamás nyitotta meg. Idézzük fel ez utóbbi megnyitó beszédét!

2007.10.05. 13:23
Piliscsaba

„Csaba, Attila hun király legkedvesebb fia volt, így várományosa lehetett a világ legnagyobb birodalma királyi trónjának. Attila hirtelen halála, meggyilkolása miatt valószínűleg nem történt meg az utód kijelölése, elfogadtatása. Kitört a testvérháború. Csabával tartottak a hunok, Aladárral a németek. Az első csatában Csaba győzött, de végül vereséget szenvedett féltestvérétől. A monda szerint Csaba királyfi vérelállító gyógyfűvel gyógyította meg 15 ezer megsebesült vitézét. Ez a vérfű ma is megtalálható a Piliscsaba környéki réteken. Csaba a 15 ezer hunnal Görögországba menekült. Seregének egy része Erdély hegyes-völgyes vidékén táborozott le, s itt várták vezérük visszatértét, Pannóniába jövetelét. Magukat székölöknek, székelyeknek nevezték. Ma is él a hit, mely szerint Csaba királyfit a Hadak útján, a Tejúton várják vissza seregével együtt.” - olvasható a település honlapján a Csaba monda, mely hun-magyar hagyományunk egyik legszebb része. A mai Piliscsabáról azonban többet is megtudhattunk Kasza Péter polgármestertől.

2007.10.05. 13:22
A közbeszerzések szakértője

Csíky Gábor - a piliscsabai Pázmány Egyetem Bölcsésztudományi Karának egyik megálmodója - sokat tapasztalt, kitűnő mérnök, s mindemellett igazi közösségi ember is. Sikeres cégvezető, komoly beruházási projektek lebonyolítója, ugyanakkor közvetlen környezete aktív formálója, környezetszépítő és természetvédő, s nem utolsó sorban a helyi egyházközösségi élet meghatározó szereplője. Ez alkalommal elsősorban cégvezetőként, vállalkozóként volt szerencsém megismerni őt.

2007.10.05. 13:20
Zakeus Étterem - Piliscsaba

A 10-es úton autózva Piliscsaba határában bizonyára már Önök közül is sokan megcsodálták már a Makovecz-team tervezte Pázmány Egyetemet, és a rendek által üzemeltetett kollégiumok szép épületeit. Higgyék el, ez a látvány többet is megér! A Campus területén ugyanis - az ott található fantasztikus miliőben - egy kitűnő étterem is működik. Arra járva tehát bátran hajtsanak be az egyetem területére, ígérem nem fognak csalódni!

2007.10.05. 13:19
Pázmány Péter Katolikus Egyetem
A Pilis szívében csodálatos környezetben található a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Kara, melynek egyik épületében Konferencia Központ is működik. Az egyetem bölcsészkarának otthont adó épületegyüttest a 10-es úton autózva mindig megcsodálom, le sem lehetne tagadni, hogy a Makovecz team munkája.
Októberben lesz tizenöt éve, hogy sikerült újjáéleszteni az amúgy nagy múltra visszatekintő egyházi fenntartású oktatási intézményt. Az bölcsészkarról, az ott folyó oktatási munkáról dr. Nagy László dékánnal beszélgettem.
2007.10.05. 13:17
A Közép-Duna vidéke hulladékgazdálkodási

A hulladékgazdálkodási, környezet- és egészségvédelmi szempontok megkövetelik a települési szilárd hulladékok szervezett gyűjtését és ártalmatlanítását, melynek Magyarországon ma a legelterjedtebb formája a rendezett lerakás. A környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok (és az EU irányelveknek történő megfelelés igénye) azonban már rövidtávon sem engedik meg, hogy az újrahasznosítható hulladékokat lerakással ártalmatlanítsák.

2007.10.05. 13:07
Égessük vagy ne?

A háztartásokban és a gazdaságban keletkező hulladékot a leghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb módon kell újrahasznosítani, ártalmatlanítani. Ebben mindenki egyet értett a 2007. szeptember 18-19-én Székesfehérváron megtartott, a Települési Szilárd Hulladék Hasznosítás Fejlesztési Irányaival foglalkozó szakmai konferencián. Az ártalmatlanítás azonban mindenképpen a sokat ellenzett égetést jelenti-e, vagy van más út? A kérdés jelenleg a zöldek és a hulladékgazdálkodási szakemberek kedvenc csatatere.

2007.10.05. 13:04
Vízimalmok és hű krónikásuk Tatán

Körmendi Géza hosszú évtizedek óta kutatja Tata helytörténetét. Helytörténészi és néprajzkutatói pályájának eredményei tucatnyi önálló kötetben, száznál több cikkben, tanulmányban váltak elérhetővé, s lettek mára klasszikus alapművekké.

2007.10.05. 13:03
Családi ellátást igényel a tatai turista

Tatán, a vizek városában új céget alapított a helyi önkormányzat. Neve sokat sejtető: Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. A július elsejével működő cég vezetőjével, Varga István Károllyal beszélgettünk székhelyükön, a Magyary Zoltán művelődési otthonban.

2007.10.05. 13:02
Hidegűző városrészi vigadalom

Hatodik alkalommal hívta-várta a felsővárosiakat a körzet önkormányzati képviselője – Rockenbauer Lajos – önfeledt szórakozásra, kikapcsolódásra a Koppány utcai sátorvilágba. Fújhatott a szél, fenyegethetett a hétvégi eső réme, szombaton csaknem háromszázan tették tiszteletüket a színes lufikkal feldíszített udvarrészben.

2007.10.05. 13:00
BEFEKTETŐI KÉZIKÖNYV

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a nyitrai kamarával közösen indult az Interreg III C Modele pályázatán.
A cél a vállalkozók összekapcsolása egy közös adatbázis kialakítása annak érdekében, hogy megismerhessék a piaci kooperációs és beszállítói lehetőségeket.

2007.10.05. 12:52
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Munkahelyi képzések támogatása középvállalkozások számára (TAMOP-2.1.5/07/1.)

2007.10.05. 12:50
MESTERKÉPZÉSEK A KAMARÁNÁL !
A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeptembertől ismét várja azok jelentkezését, akik mesterképzésben kívánnak részt venni az alábbi szakmákból:
2007.10.05. 12:48
Bioenergetikai Klaszter alakult a régiónkban

Megtartotta tisztségválasztó közgyűlését a Közép-dunántúli Bioenergetikai (KDB) Klaszter Veszprémben, a Pannon Egyetemen. A megújuló energia-termelés és felhasználás ösztönzésének eredményeként 2015-ig 3-4 bioethanol üzem, 2-3 biodízel üzem, 1 bioolaj és 4-5 biogáz üzem épülhet a régióban.

2007.10.05. 12:47
Honoris causa cím Prof. Dr. Rédey Ákosnak

Dr. Rédey Ákost, a Pannon Egyetem rektorát szeptember 14-én a romániai Iaşiban működő „Gheorge Asachi” Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták.

2007.10.05. 12:18
Neveljük ki magunk a legjobb kollégáinkat!

2007. szeptember 6-án csütörtökön rendezték meg Veszprémben a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar szervezésében az első kooperatív napot. A nap célja, hogy a végzésközeli hallgatók megismerkedhessenek azokkal a cégekkel, amelyekkel a Műszaki Informatikai Kar képzési kapcsolatban áll.

2007.10.05. 12:17
Oroszlányi sikertörténet

Három éve indult a „Munkanélküliség megelőzése és kezelése” című, többségében Európai Uniós támogatással működtetett program (HF OP 1.1) program, amely keretében az oroszlányi munkaügyi kirendeltség 105 főnek új szemléletű, személyre szabott humán szolgáltatásokkal, képzési és bér jellegű komplex támogatásokkal teremtett elhelyezkedési esélyt – tájékoztatott dr. File Beáta kirendeltség-vezető. 

2007.10.05. 12:13
Ajka változatlanul az egészségügy éltanulója

Százötvenmillió forintért kívül-belül teljesen megújult Ajkán a fél évszázada szocreál stílusban épült hajdani egészségház, amelyben mostantól a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a védőnők – összesen hatvanan- dolgozhatnak korszerű körülmények között.

2007.10.05. 12:12
Izmosodó civil élet Csóton

Pápától alig tíz kilométerre, nyugati irányban terül el az 1160 lakosú Csót. Első ránézésre semmiben sem különbözik a Bakonyaljai, Marcal-medencei többi kistelepüléstől. A rendezett porták, a megújult közintézmények, a szép parkok, azaz az utóbbi évtized fejlődésének külső nyomai mellett azonban a faluközösség belső életében is sok minden változott az elmúlt években. Kékesi István polgármesterrel beszélgettünk.

2007.10.05. 12:12
Bemutatjuk Szákszend új polgármesterét

László Kálmán Veszprémvarsányban született, negyedszázada él a Komárom-Esztergom megyei településen. A korábbi agrármérnök a tavalyi választáson ötödmagával szállt harca a polgármesteri címért, amelyet sikerült elnyernie. Nem vadonatúj programot, hanem a megkezdett út folytatását ígérte a szákszendieknek, akik elfogadták elképzeléseit.

2007.10.05. 12:11
Csákvár a várossá válás útján

Csákvár évezredek óta ember által lakott hely. A ma 5100 lakosú község természeti adottságai kedvezőek: a Vértes délkeleti peremén terül el, a zámolyi - medence által határolt völgynyílásban. Éghajlata kedvező, földjei termékenyek, erdei fában, vadban gazdagok. Itt "...lakni valóban derék..." összegezte leírásában Kováts Sámuel XIX. századi református lelkész. A kivételes történelmi múlttal rendelkező Csákvár idén várossá nyilvánítási pályázatot nyújtott be, a kandidálás azonban nem vezetett eredményre. Giesz János polgármester szerint jövőre újra megpróbálják.

2007.10.05. 12:10
Demokráciakísérlet a Sárvíz Kistérségben I.

Aba Nagyközség Fejér megyében, Székesfehérvártól déli irányban, 20 km-re található, 4300 lelket számlál, és három településrészből (Aba, Belsőbáránd, Bodakajtor) áll. A régióban egyedüli községként kistérségi központ, amely szerveződés kilenc települést fog össze. Az 1990 óta folyamatosan polgármester, Kossa Lajos, és a képviselőtestület segítségével az abaiak különleges, a képviseleti demokráciát tartalommal megtöltő, részvételi demokráciává fejlesztő kísérletbe kezdtek a község várossá fejlődése, felvirágoztatása érdekében. Sorozatunkban ennek a folyamatnak egyes állomásait mutatjuk be, hátha mások is kedvet éreznek hasonló modell megvalósításához.

2007.10.05. 12:08
IV. Civil Napok Tatán
A Tatai Civil Társulás immár negyedik alkalommal szervezte meg Tatán a civil napokat. Tavaly 30, az idén már több mint félszáz civil szerveződés kapcsolódott be a programokba. 
A szeptember 14-e és 22-e között rendezett eseménysorozat három nagy témakör - természeti értékeink, kultúránk és hagyományaink, valamint a megújuló energiáink - köré csoportosult. A helyszínek annyiban változtak, hogy az idén a kistérség is nagyobb mértékben kapcsolódott be a programok lebonyolításába. Az idei különlegesség Bálint Csaba most megjelent könyve az 1897-es tata nagy hadgyakorlatról, illetve az eseményhez kötődő történeti kiállítás a tatai várban. A IV. Tatai Civil Napok egyik rangos eseménye volt az Egressy Kórus jubileumi hangversenye: a 45 éves kórus az Eötvös Gimnáziumban lépett fel. Kollégáink néhány eseményen részt vettek, az ő beszámolóik következnek.
2007.10.05. 12:05
Új nemzetközi tábort alapít a Peron Alapítvány
Egy nemzetközi tábor legendájának végét jelentette be Cserteg István, a Peron Music Alapítvány ügyvezető igazgatója a Peron táborosok tatabányai találkozóján.
A Peron Music Alapítvány az elmúlt években rendkívül sokat tett az Európai Uniós öntudat kialakítása érdekében fiataloknál. A Peron táborokban a sport és a kreativitás játssza a főszerepet. Fontos dimenzió még a családi életre és a környezettudatosságra nevelés. A Peron Intercamp története 10 éves a svájci Scheltenben. 1997-től egy év kivételével nemzetközi ifjúsági csapat utazott a svájci kis faluba. Az elmúlt tíz év alatt 30.000 km utat tettek meg 450 táborossal. Magyarország, Szlovákia, Oroszország és Svájc vett részt a programban. A táborvezetésben mindvégig anyaországi és felvidéki magyarok dolgoztak.
2007.10.05. 12:02
Egy millió nő veszélyeztetett - merjünk tenni is

Az Európa Tanács kampányához kapcsolódóan országos konferenciasorozat indult „Állítsuk meg a nők elleni, családon belüli erőszakot!“ címmel. A sorozat 2007. szeptember 4-én jutott el Székesfehérvárra, ahol a nők és férfiak társadalmi esélyegyenlőségéért felelős szakpolitikusok találkoztak a régió civil szervezetinek képviselőivel és a lakossággal.

2007.10.05. 11:59
TAPOLCA STRATÉGIAI PROGRAMJA 2007-2010. (kivonat)
„Élni ott jó, ahol számítanak rád,
ott ahol neked is van jogod!
Ott ahol őszintén embernek és polgárnak érzed magad.”
2007.10.05. 11:38
Terápiai védett műhelyek nemzetközi Workshop
A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Mentálhygiénés és Rehabilitációs Intézménye (MERI) szeptember 5-7 között nemzetközi konferencián vett részt a Visegrádi Országok intézményeinek részvételével a szlovákiai Sládkovicovoban. 
2007.10.05. 11:30
Regionális gazdaságfejlesztési pályázat 2007-2008.

A Közép-dunántúli Régióban a 2007-2008 közötti időszakban megjelenő ezen pályázati lehetőség a vállalkozássegítő, ún. „inkubációs” központok kialakítására, bővítésére, korszerűsítésére, valamint ipari parkok, iparterületek kialakítására és fejlesztésére nyújthat támogatást.

2007.10.05. 11:27
Amatőr autósok félprofi szinten

Ma már egyáltalán nem számít kuriózumnak a gépjármű birtoklása, mi több, egy-egy családban van, hogy több négykerekűt is üzemeltetnek. Vannak viszont néhányan, akik megőrizték gyermeki szeretetüket az autók iránt, s szabályozott körülmények és ellenőrzött viszonyok között szÍvesen kipróbálják saját és géperejű járműveik képességét.
Ezek közé tartoznak azok a fiatalemberek, akik imponáló szellemességgel Bal-Fék Rally Team Autósport Egyesület néven igyekszenek megregulázni kedvenceik lóerejét.

2007.10.05. 11:18

Kormányzati reformok és informatika

Az egy négyzetméterre eső informatikusok száma jelentősen megnőtt szeptember 6-8 között Sopronban, ahol az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a 14. Menedzser Találkozóját (Menta) tartotta. A címadó témán túl körüljárták az elektronikus egészségügy területét és a kis- közép, valamint az induló, ún. Start-up vállalkozások piaci lehetőségeit.

2007.10.05. 10:53
Mi változik az új áfa-törvényben?

Napvilágot látott az áfa-törvény tervezete, amely teljesen új alapokra helyezi az áfa gondolkodást. Mind logikájában, mind felépítésében, mindpedig fogalmazásában eltér a jelenleg hatályban lévő áfa-törvénytől. Újításként jelenik meg, hogy a törvénytervezet tartalmazza a külföldi adóalanyok által történő adó-visszatérítéssel kapcsolatos alapvető szabályozást, amelyet jelenleg kormányrendelet szabályoz, derül ki a Deloitte tájékoztatásából.

2007.10.05. 10:52
Népi cserépedény feliratok üzenete

Egymást érik szeptemberben a szüreti mulatságok, borfesztiválok, borkóstolók a kis településektől a fővárosig mindenütt. Erről jutott eszembe, hogy hajdanán még a boros és pálinkás népi cserépedényeken sem csak a már-már követelménynek számító italfogyasztásra buzdító szövegek voltak, hanem a népi bölcsességektől a tréfás fenyegetéseken át a jókívánságokig megannyi más. A Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteménye alapján készítettem ebből egy válogatást.

2007.10.05. 10:50
Bacchus Vendéglő – Borbarlang Vinotéka

A badacsonyi szüret idején Tompos Zsolt és kollégái vendégszeretetét személyesen is volt szerencsém megtapasztalni. A hosszú, eseménydús nap végén, késő este - mint kiderült – záróra tájt érkeztünk fogadójukba, farkaséhesen. Ilyenkor a legtöbb helyen már nem szívesen szolgálnak fel frissensülteket, különlegességeket. A konyha elvileg már itt is bezárt, ám rátermett pincérünk mégis talált a bőséges választékot kínáló étlapon olyan frissen készítendő finomságokat, melyek pillanatokon belül asztalunkra kerülhettek. A szíveslátás végül szinte baráti beszélgetéssé alakult, így közelebbről is megismerkedhettünk a ház urával, Tompos Zsolttal.

2007.10.05. 10:41
„Badacsonyi Szüret” 2007.

Szeptember 8-9-én rendezték meg Badacsonytomajon a hagyományos szüreti kavalkádot ünnepélyekkel, koszorúzásokkal, marcellházi vendégekkel, színes műsorokkal, borversennyel, és persze az elmaradhatatlan szüreti felvonulással és bállal. Bár vasárnap kisebb eső riogatta a felvonulókat, később kiderült az ég, és kitűnő hangulatban fejeződött be a mozgalmas hétvége. Képeink az eseményen készültek.

2007.10.05. 10:30
Varga Pincészet

Ha Badacsonytomaj irányából érkezünk Badacsonyörsre, akkor az első kanyarban található a Varga Pincészet borászati üzeme. Az irodaház elé kanyarodva füvesített, sövényekkel övezett ősfás parkba érkezünk, amelynek szinte minden pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a környező hegyekre. Varga Péter tulajdonos, és fia, Varga Bálint ügyvezető fogad bennünket.

2007.10.05. 10:26
Borbély családi pincészet

Ha elhagyjuk Badacsonytomajt Káptalantóti felé, párszáz méterre, balra szépen gondozott szőlőültetvények között visz az út. Ezek közül az egyik rejti a domboldalban a Borbély családi pincészetet, és a vendégházat. Érkezésünkkor Borbély Gyula, aki az idei siófoki megmérettetésen kiérdemelte a Balatoni Borok Mestere 2007. megtisztelő címet, éppen a préssel van elfoglalva, felesége, Gabriella pedig az utolsó pillanatban robban be, hiszen folyamatosan ellenőriznie kell a szüret menetét a távolabbi hegyoldalakon is. A rövid bemutatkozást követően előkerülnek büszkeségeik, a palackok, és egy rövid kóstolás után máris benne vagyunk a beszélgetés sűrűjében.

2007.10.05. 10:18
Istvándy-pincészet

Rövidke badacsonyi bortúránkat a város közigazgatási határán túl lévő, már Káptalantótihoz tartozó Hegymőg - dűlőben fejeztük be. A Tóti-hegy oldalában lévő pince udvarán kedves, fából készült szaletlik alatt éppen egy német csoport iszogatott, majd a tulajdonos leánya, Csilla vezetésével megtekintették az őshonos magyar állatfajtákat, a szürke marhákat, a parlagi kecskéket és a racka juhokat. Istvándy Ferenc érkezéséig a pincészet elegáns leporellóját lapozgattuk, és letekintve a csodálatos panorámára, igazat adtunk az egyik idézetnek: „Jöttek a kelták. Meglátták a helyet, és elámultak a szépségén… S látták azt is, hogy a tökéletességhez mi hiányzik. Szőlőt telepítettek.”

2007.10.05. 10:15
UniCredit Bank a helyi közösségekért

Félmillió forintos UniCredit-adomány segíti a Szent Borbála Kórház Szülészeti Osztályának az életét. A támogatást a bank tatabányai új fiókjának igazgatója szeptember 20-án a Vértes Centerben lévő bankfiókban adta át az alapítvány kuratóriumi elnökének, dr. Hargitai Ferencnek.

2007.10.05. 10:11
Lengyelországban járt KEM megye küldöttsége

Meghívásra Lengyelországba utazott megyénk delegációja – Vogel Rudolf szakképzési főtanácsos vezetésével. Komárom-Esztergom megye a lengyel Lublin megyével a németországi testvértartomány, Main-Kinzig révén került kapcsolatba. Az idei, Hessen tartománybeli Wächtersbach-i vásáron találkoztak megyénk vezetői Lublin hivatali és oktatási vezetőivel. A közös beszélgetések témája elsősorban a középfokú szakképzés volt - kiemelten mezőgazdasági irányultsággal.

2007.10.05. 10:08
Megnyílt a Balassa Pince az esztergomi várhegyen

Esztergom egyik legfrekventáltabb helyén, a Bazilika lábánál nyitotta meg kapuit a Balassa Pince, mely egy nagyon szép összefogás eredménye. A királyi várhegyen, a város történelmi környezetében várja a borkedvelőket a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, a Vinum Ister-Granum Regionális Borlovagrend, valamint a Gran-Food Kkk, akik a gazdag programválasztékról fognak gondoskodni. Az igazán hangulatosan kialakított tanpincészetről őket kérdeztük.

2007.10.05. 10:05
Lábatlani Városi Napok 2007.

Szeptember 21.- 23. között rendezték az idei városi napokat, mely a hagyományokat követve – a várossá avatásra is emlékezve - kínált programot minden korosztálynak. Pénteken a Gerenday Házban kezdődött a rendezvény Daróczi Gabriella hangversenyével.

2007.10.05. 10:03
Megkezdődhet a felújítás II. üteme

A székesfehérvári önkormányzat a Norvég Alap pályázatán nyert 835 millió forintot a felújítás folytatására. A munkálatok kivitelezésével az eddigi helyreállítást kiválóan végző FetévSzer Építőipari Kft-t bízták meg. A kilenc hónapig tartó folyamatot Móricz Zoltán főépítésvezető irányítja, aki a ház minden zugát ismerve kalauzolt bennünket, így ismét kalandos bejárásra került sor a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón...

2007.10.05. 10:02
Ma már a teljes épületgépészetben partner...

A Fényes fasoron, szépen kialakított telephelyen működik Németh László cége, a Xénia-Ker Kft. Az igényesen kialakított üzlethelyiséghez az indulás óta hosszú út vezetett. Az elmúlt tizenöt esztendő történéseiről a cégvezető irodájában beszélgettünk.

2007.10.05. 10:01
Az első utcai acetilénlámpák

Száztíz éve, 1897. július 24-én a világon elsőként Tatán gyulladtak ki utcai acetilénlámpák.
A szén desztillálásánál, levegő nélküli hevítésénél keletkező gázt először 1781-ben Angliában használták világításra. Az első utcai gázlámpákat 1814-ben Londonban állították fel, 1816-ban kísérleti jelleggel Pesten is bevezették a gázvilágítást. A villanyvilágítás Budapesten 1873-tól jelent meg, Temesvár volt az első magyar város, ahol utcai elektromos lámpákat helyeztek el. A budapesti Belvárost 1893-tól világították ki, nagyobb kandelábereket 1909-től állítottak fel.

2007.10.05. 09:59
A tatai Fényes fürdő a város egyik fő vonzereje le

Tata város kialakulásának és fejlődésének egyetlen mozzanatát sem lehet elválasztani a víztől, a felszín alatti és a felszíni vízfolyásoktól. Velük és általuk lett Tata a „vizek városa”, mely e tekintetben sokak, -az önkormányzat, a vállalkozók és polgárok- reménye szerint hamarosan új reneszánszát éli.

2007.10.05. 09:55
Tatabánya atlétikája újra a csúcson

Szeptember végén a hatvanéves megyeszékhelyen közel 1.400 ifjú sportember részvételével rendezték meg az idei atlétikai Országos Serdülő Bajnokságot. A nagy múltú Tatabányai Bányász SC a szénbányászkodással együtt veszítette el jelentőségét a hazai versenysportban, ám a nagylelkű mecénások, és a civil kurázsi életre keltették az egykori sportműhelyt, és mára ismét kimagasló eredményeknek örülhetnek az atlétika helyi rajongói.

2007.10.05. 09:53
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás