szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia - 2008. december

VIII. évfolyam 12. szám

FEJÉR/KOMÁROM-ESZTERGOM/VESZPRÉM MEGYE

2009.01.13. 16:00
A csodák márpedig újjászületnek
Jó emberekkel jó dolgok történnek – bár jelen esetben a jó dolgokkal történtek a jó emberek. Herenden egy elhivatott vállalkozó, Csatári László, és felesége Csatáriné Ódor Valéria új életet lehelt a herendi majolikagyárba. Így nem csak a több évszázados fazekashagyományok élhetnek tovább, nem csak a vasárnapi asztalt öltöztethetik díszbe a csodaszép porcelánok, hanem a régió jelentős turisztikai attrakciója, igazi hungarikum élhet újra méltó életet.
2009.01.12. 11:57
Kellemes ünnepeket!

Sokat gondolkodtam, hogy milyen magasröptű gondolatokkal köszönjek el kedves olvasóinktól a 2008. évre, és miről is írjak a karácsonyi ünnepkör kapcsán. Aztán érkezett egy meghívó Balatonalmádiba, ahová Dr. Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel előadására invitáltak bennünket. Az előadásra sajnos nem tudtam elmenni, ám megosztom Önökkel a perjel úr gondolatait:

2009.01.12. 11:55
Átadták a megye elismeréseit

„Akik e díjakat ma átvehetik, évtizedek hosszú során át példát mutatva dolgoztak megyénk intézményeiben” – fogalmazott dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke azon a díjátadó ünnepségen, amelyen hat szakember vehette át a Komárom-Esztergom Megyéért, illetve a Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díjat. Az önkormányzat képviselőtestülete 1992. óta adja át a Megyéért díjat, valamint 2001-től minden évben a Megyéért Szakmai díjat. Az idei esztendőben három-három köztiszteletben álló megyei állampolgár vehette át az elismeréseket. Az ünnepséget a tatabányai Hotel Árpád dísztermében rendezték meg.

2009.01.12. 11:54
Köztes szerepben – csökkenő forrásokkal
Komárom-Esztergom megye nyolcvanöt évével akár a legfiatalabb közigazgatási egységnek is tekinthető Magyarországon. Hogy ez nem így van, többek között erről beszélgettünk dr. Völner Pállal, a megyei közgyűlés elnökével.
2009.01.12. 11:53
Vármegyék a történelem útján
Államalapító Szent István királyunk óta igen sokszor módosultak az ország, és a megyék feladatai és közigazgatási határai. A szűkebb hazánknak, Komárom-Esztergom megyének jogelődjeit Komárom illetőleg Esztergom vármegyét Szent István király alapította.
2009.01.12. 11:51
85 éves a megye
1910-ben Esztergom vármegye területe 1077 négyzetkilométer, lakóinak száma 90817 fő, Komárom vármegye területe Komárom törvényhatósági jogú várossal együtt 2840 négyzetkilométer, lakóinak száma 201 850 fő volt. Új helyzetet teremtett 1918-ban az Osztrák-Magyar Monarchia világháborús katonai veresége, összeomlása. A cseh légió alakulatai 1918 Karácsonyán Komáromot, 1919. január 9-én Párkányt megszállva, a Duna mentén kettévágták mindkét vármegyét. A trianoni békediktátum következtében a Magyarországon maradt Esztergom vármegye területe 532 négyzetkilométer, lakóinak száma 55 793fő, Komárom vármegye területe 1446 négyzetkilométer, lakóinak száma 110 935 fő volt. Ezt követően felmerült a gondolat, hogy megszüntetik a volt vármegye önállóságát, mint az alábbi történelmi forrásból tudjuk.
2009.01.12. 11:49
Megyei Napok 2008.
Szeptember 26-án és 27-én két napos eseménysorozattal ünnepelte fennállásának nyolcvanötödik évfordulóját Komárom-Esztergom megye. Az évforduló első napján konferenciát rendeztek, majd értékelték a diákoknak szóló rajz-, fotó-, illetve esszépályázatot. Másnap az ünnepi közgyűlésen találkoztak a megye hetvenhat településének képviselői. Dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kovács György Zoltán, Komárom-Esztergom megye rendszerváltás utáni első elnöke, valamint a községek, városok vezetői aláírták azt a Zárónyilatkozatot, amelyben kifejezik szolidaritásukat egymással és a vidéki emberekkel.
2009.01.12. 11:47
Zárónyilatkozat

Mi, Komárom-Esztergom megye rendszerváltás utáni közgyűlési elnökei, községeinek és városainak polgármesterei Komárom és Esztergom vármegye 1923-ban történt egyesítésének 85. évfordulója alkalmából megyénk és az önkormányzatok jövőjéért érzett felelősségünktől indíttatva az alábbi nyilatkozatot tesszük:

2009.01.12. 11:46
Gyógyít, operál és kórházat irányít
Tatabányán, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szent Borbála Kórház ötödik emeletén járunk. Itt van a főigazgatóság. Dr. Fain András megbízott főigazgató a beszélgetőpartnerünk. December közepe van, a falakon már díszlenek a karácsonyt idéző dekorációk.
2009.01.12. 11:44
Befektetővonzás minőségi, szakképzett munkaerővel
A Tatabányai Gazdaságfejlesztő Szervezetet, a GFSZ-t a ’90-es években mint közhasznú társaságot azért hozták létre, hogy tőkeerős külföldi vállalkozásokkal töltse meg a város ipari parkját, s ezzel munkahelyeket teremtve oldja meg az akkori idők egyik legégetőbb feladatát, a munkanélküliség csökkentését. Mára a szervezet munkája átalakult, kiszélesedett. A 2008-as év aktualitásairól, az eddig végzett munkáról Gíber Erzsébet ügyvezető igazgató számolt be lapunknak.
2009.01.12. 11:20
Megyei intézmények
Bemutatjuk a megyei fenntartásban lévő intézményeket.
2009.01.12. 11:17
A főügyészség feladatai
Kevés szervezetet nem érintett a régiós átszervezés. Ezen kevesek közé tartozik az ügyészség, amely megmaradt megyei szervezési szinten – amióta a megye létezik. Dr. Vitéz Miklós, Komárom-Esztergom megye főügyésze, Horváthné dr. Varga Erzsébet főügyész-helyettes, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész és dr. Madaras Judit, főügyészségi ügyész tájékoztatják olvasóinkat, mi is zajlik Tatabányán, a főügyészség Népház utcai székházában, s mely témákban fordulhatunk hozzájuk tanácsért, jogorvoslatért.
2009.01.12. 11:08
Agrárkamara szakemberszemmel
A Komárom-Esztergom Megyei Agrárkamara elnökével, dr. Marton Lászlóval, valamint Sashalmi Béla titkárral, alelnökkel a szervezet tatai székházában beszélgetünk. A Víziváros központi helyén, az Ady Endre úti irodában olyan aktuális kérdésekre kapjuk a választ, amely a szervezet életét, működését mutatja be, egyben némi történeti áttekintés is a kamara múltjáról, megalakulásáról.
2009.01.12. 11:05
Mező Gáborné, Barkev Kft. – Bana
3HU103T24/3. Ez, kérem, nem egy rejtélyes rendszám, avagy a titkos kód a Fehér Házban, amikor az elnök meg akarja nyomni azt a bizonyos kis piros gombot. Ezt a pecsétet kell keresni, ha valaki az üzletben kiváló minőségű tojást akar vásárolni. A banai székhelyű Barkev Kft. Immár tizenöt éve, a legszigorúbb minőségi követelményeknek megfelelve látja el a piacot ilyen tojással. Jubileumuk alkalmából beszélgettünk Mező Gáborné ügyvezető igazgatóval.
2009.01.09. 15:59
Tisztelt Vállalkozók!
Köszöntöm Önöket a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége és a magam nevében. Közeledik az év vége, ilyenkor szoktunk visszatekinteni, számot adni az elmúlt esztendőről, s megfogalmazni várakozásainkat, feladatainkat.
2009.01.09. 15:57
Most jó lenni katonának!
A MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi irodájában beszélgettem Májer János őrnaggyal a katonai pálya szépségéről, kihívásairól és a jelentkezés feltételeiről. A mai gazdasági helyzetben a honvédség igen előnyös munkalehetőséget kínál a magyar állampolgároknak. Különösen aktuális ez a téma, hiszen hamarosan itt a felsőoktatási jelentkezések határideje, és sok középiskolás még vívódik, milyen, biztos megélhetést nyújtó pályát válasszon. A Magyar Honvédség most egy kedvező alternatívát kínál a fiataloknak.
2009.01.09. 15:56
Szimbiózisban a várossal
A katasztrófavédelmi szervek helyi képviseletének gerincét hazánkban a városi hivatásos önkormányzati tűzoltóságok adják. Így van ez Komárom-Esztergom megyében is. Kíváncsiak voltunk, milyen munka folyik ezekben a szervezetekben, hogyan telnek tűzoltóink mindennapjai. Janics Csaba tűzoltó alezredes, Tatabánya Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának parancsnoka egy igazi összetartó, jó csapatszellemben működő gárdát mutatott be nekünk.
2009.01.09. 15:54
Katasztrófavédelem Komárom-Esztergom megyében
A tűzoltás gondolata a tűz megfékezésének eszméjével született, mégis a XIX. század második feléig gyakorlatilag a céhek végezték ezeket a feladatokat. A rendszeres tűzoltóság gondolatával először egy 1888-as rendelet foglalkozik. A mai értelemben vett, hivatásos állami tűzoltóságot pedig egy 1948-as kormányrendelet hozta létre, mely egyúttal egységes szervezeti irányítás alá is helyezte azokat. Komárom vármegyében, majd később Komárom-Esztergom megyében is kialakultak a hivatásos, az önkéntes, és a létesítményi tűzoltóságok, gyakorlatilag a megye valamennyi településén megszervezték a tűzvédelmet. E nélkülözhetetlen szervezet rendszerváltás utáni történetéről Czibik József tűzoltó ezredessel a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével  beszélgettem.
2009.01.09. 15:52
Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság – Tata
Magyary Zoltán nevét a tataiak jól ismerik, de manapság is egyre többször találkozhatunk a nagy hírű közigazgatási szakember, egyetemi tanár nevével, gondolataival. Tata városa például a jövő fejlődési lehetőségeit felvázoló tervét - koránt sem véletlenül - Magyary-tervnek nevezte el. A Magyary Zoltán Népfőiskola múltja azonban jóval messzebbre nyúlik vissza. Az elmúlt évtizedek munkájáról, az elért eredményekről, s a további kitűzött célokról Keresztesi Józseffel, a népfőiskola titkárával beszélgettünk.
2009.01.09. 15:50
Társasjátékkal a környezettudatos magatartásért
„Felelősséggel a holnapért!” – ezt a jelmondatot választotta az AVE Tatabánya Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Zrt. Nem véletlenül, hiszen ez a szellemiség határozza meg mindennapjait. Fontosnak tartják, hogy a környezet védelme mindenki számára érthető, tartalommal teli fogalom legyen. Úgy vélik, hogy ebben a munkában mindenkinek megvan a maga szerepe, felnőttnek, gyereknek, szolgáltatónak, jogszabályalkotónak egyaránt.
2009.01.09. 15:49
Új vezérigazgató az ÉDV Zrt. élén
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az Északdunántúli Vízmű Zrt. többségi tulajdonosa, október 20-ára rendkívüli Közgyűlést hívott össze, ahol a Társaság új vezérigazgatójának Bunda Istvánt választották meg.
2009.01.09. 15:38
50 éves a Környe és Vidéke Takarékszövetkezet
A Környei Hitelszövetkezet megszűnése után 14 év múlva alakult meg a ma már 50 éves Környe és Vidéke Takarékszövetkezet. A jubileum kapcsán az elmúlt évtizedekről, a gyökerekről Wéber Ferencnét, a Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
2009.01.09. 15:35
Kirchhoff Hungária
A Kirchhoff Hungária Kft., a Kirchhoff Automotive leányvállalataként, az egyik vezető beszállítója az autóiparnak. A Kirchhoff csoport megalapítása 1785-re tehető, ekkor kezdte meg működését a Witte Needle Factory (tűgyártás). 1879-re nemzetközi elismerést szerzett a cég Friedrich Kirchhoff vezetése alatt. A gyár varrótű termelése elérte a napi 2 millió darabot
2009.01.09. 15:33
A Kienle+Spiess Hungary fejlődése továbbra is töre
A Kienle+Spiess cégcsoport 1935 óta óriási fejlődésen ment keresztül. A németországi anyavállalat a villanymotorok sajtolt és öntött alkatrészeinek egyik vezető gyártójává vált. Németországban, Angliában és Magyarországon is van saját gyára, emellett egész Európába eljutnak a termékeik, sőt már egy tengeren túli értékesítési vonalat is beindítottak.
2009.01.09. 15:32
Tanuszodát karácsonyra
Idén tavasszal beszélgettem a Kerex Uszoda és Szabadidőtechnika Kft. ügyvezetőivel, Obreczán Lászlóval és Staniszewski Witolddal a régióban akkor éppen megkezdett három tanuszoda-beruházásról. Akkor még ők maguk sem tudták biztosan, hogy tudják-e tartani az év végi műszaki átadási határidőt. Örömteli alkalom, hogy most a határidő szerinti átadásról beszélgethettünk.
2009.01.09. 15:30
Komárom-Esztergom megyé-É.R.T
Társaságunk az É.R.T. Építőipari Fővállalkozó és Szerelőipari Kft. 1994 augusztusa óta vesz részt Komárom-Esztergom megye gazdasági életében. A 100%-ban magyar, építőipari magánvállalkozás tulajdonosai egyben a cég vezetői és alkalmazottjai is.
2009.01.09. 15:28
ASG – ahová generációk tartoznak
Megyénk egyik legrégebbi cége az ASG Gépgyártó Kft., a bánya volt központi műhelye. A cég 52 éve működik a városban, ezalatt szakmunkás- és mérnökgenerációkat nevelt ki, s mára nemzetközileg is elismert beszállító gépipari vállalatként működik.
2009.01.09. 15:27
Megalakult a Komárom-Esztergom Megyei ...
„Pozitív tapasztalatokat hozott ez a fórum, amelyen kiderült, hogy igen fontos a párbeszéd” – mondta el dr. Völner Pál A pénzpiaci és gazdasági válság megyei hatásai címmel szervezett tanácskozás összegzéseként. A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat hétfő délelőtt rendezett konzultatív fórumán a megyei közgyűlési elnök meghívására a megyében működő érdekképviseleti szervezetek, kamarák, ipari parkkal rendelkező önkormányzatok, és a szakszervezetek képviselői elemezték a kialakult helyzetet, és ismertették javaslataikat. A tanácskozás végén megalakult a Komárom-Esztergom Megyei Gazdasági Érdekegyeztető Fórum, amely 2009 tavaszán ismét összeül.
2009.01.09. 15:24
Megújult a Kristály Hotel Tatán
A turisták körében egyre népszerűbbé váló Tata városközpontjában 1772-től áll a vendégek szolgálatában az egykori Szarka Fogadó, majd Hotel Kristály. A privatizációt követően az új tulajdonos Gasztro-Kristály Zrt. több fázisra tagolt fejlesztést készített elő és kezdett el megvalósítani. Ennek a folyamatnak látványos szakasza zárult le nemrég, amikor a Gasztro-Kristály Zrt., mint projektgazda beszámolt a támogatót képviselő VÁTI Kht. Székesfehérvári Területi Irodája felé az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretéből nyert 187,5 millió forintos támogatás felhasználásáról.
2009.01.09. 15:22
Megyénk kéményseprői
Közel hat évtizedes múltra tekint vissza a Komárom-Esztergom Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. A fejlődő technológiával, az alternatív fűtési módszerekkel azonban a kéményseprőnek is tartania kell a lépést, így mára a hajdanvolt állami vállalat egy dinamikusan fejlődő szolgáltató céggé alakult át. A társaságot Boda András ügyvezető igazgató mutatja be.
2009.01.09. 15:20
Pordán Zsigmond Magyar Gazdaságért Díjat kapott

Pordán Zsigmond eredményes vállalkozói múltja és a megyei VOSZ elnökeként végzett tevékenysége elismeréseként a miniszterelnöktől 2008. december 5-én, a Vállalkozók Napján vehette át a Magyar Gazdaságért kitüntetést.

2009.01.09. 15:15
Generációváltás a Lábatlani Vasbetonipari Zrt.-nél
Minden vállalkozás életében meghatározó a menedzsment minősége, és a legtöbb vállalat egyik kritikus pontja a vezetőváltás, az utódlás problémájának megoldása, a hosszú évek alatt felépített tudás és a közös értékek továbbörökítése. Különösen hangsúlyos mindez egy nagyvállalatnál, ahol a cég több száz család megélhetését biztosítja. A Lábatlani Vasbetonipari Zrt. hazai menedzsmentje semmit sem bízott a véletlenre. Több mint tíz éven át tudatosan készültek a generációváltásra. Mindennek eredményeként szeptemberben a leköszönő vezérigazgató, Beluzsár János átadta a vállalat irányítását fiának, Beluzsár Leventének.
2009.01.09. 15:12
Új, kettős ügyvezetés a komáromi Saxum Kft. élén
A komáromi Saxum Kft. a város vérkeringésének egyik meghatározó része. A település számos fontos feladatát látja el az önkormányzati működtetésű cég a közterület-fenn-tartástól a parkrendezésen át az ipari park gondozásáig, s emellett a városfejlesztésből is kiveszi a részét, hiszen az önkormányzati bérlakások fenntartásáról épp úgy ők gondoskodnak, mint az önkormányzati ingatlanok építőipari és egyéb karbantartási munkáiról. 2008 derekán a vállalat első számú vezetői posztjára pályázatot írtak ki. Az önkormányzati testület végül nem egy, hanem két igazgatót bízott meg a Saxum Kft. további vezetésével: Csiba Zoltánt és Kovács Károlyt. Róluk tudhatnak meg többet írásunkból.
2009.01.09. 15:10
A világ talán legdrágább autói Kisbéren készülnek

A lovas szakmában világszerte ismert és elismert márkanév a Lehel, mégis itthon szinte semmit sem lehet hallani róluk. Egy bakonyi kisvárosban, Kisbéren gyártják a világ egyik legdrágább járműcsodáit, melynek darabjáért több Rolls-Royce-ot, Ferrarit, vagy más ismert presztizsautót is szívesen megadnának. Jámbor Vilmost, a Lehel Coachbuilder Kft. ügyvezető igazgatóját, tulajdonosát mégsem ez motiválja igazán, minden erejével a kisbéri lovashagyományok felelevenítésén dolgozik, s azon, hogy jövő nyáron Kisbéren megrendezhesse az egyesfogathajtás eddig legnagyobb világversenyét, ami a világbajnoskág megrendezésének legfontosabb főpróbája lesz.

2009.01.09. 14:58
Megújult a Fehér Torony Esztergomban
Párkány felől látható igazán teljes pompájában az a felújítás, melyet az Esztergomi vár déli bástyáján, az úgynevezett Fehér Tornyon hajtottak végre. December 8-án sikeres műszaki átadással, határidőre fejezte be a munkát az esztergomi székhelyű kivitelező, a Stabil Kft. A cég ügyvezető igazgatója, Varga Ernő ügyvezető tájékoztatta lapunkat a rekonstrukcióról.
2009.01.09. 14:52
Átadták a K&H kkv bizalom pályázat díjait

2008. november 17-én átadták Budapesten az első K&H kkv bizalom pályázat díjait. A fődíjat nyerő kisbéri Halmai-Therm Kft. 2007-ben 25 új alkalmazottat vett fel. A másik két díjazott a győri 3D CAD PLAN Kft. és az ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft. lett. A legjobb három pályázót 2 millió, 1 millió, illetve 500 ezer forinttal támogatja a K&H további működésükhöz és fejlesztéseikhez.

2009.01.09. 14:45
A projektidőszak véget ér, a fejlesztés folytatódi
A TISZK projekt folytatásaként több program is megvalósult Tatabányán és Oroszlányban az elmúlt hat hónapban. Erre pályázaton nyert 78 milliós forrást a Bánki Donát Térségi Integrált Szakképző Központ júniusban. A több mint két évesre tervezett időszakot az idén hosszabbították meg fél évvel. A nagyrészt pedagógiai és képzési programokkal foglalkozó projektrész december 31-én zárul.
2009.01.09. 14:32
Tóth Nóra - Szatunaplex Kft., Balatonfűzfő

A Királyi Régió női vezetőit bemutató sorozatom következő állomása Balatonfűzfő. A település 50 éves évfordulója kapcsán kerültem kapcsolatba Tóth Nórával, a Szatunaplex Kft. ügyvezető igazgatójával. Már az első - talán nem is annyira meglepő módon igen hosszúra nyúlt - beszélgetésünk után tudtam, hogy őt be kell mutatnom Önöknek. Nyitottsága, sokszínűsége, segítőkészsége egyszerűen elvarázsolt.

2009.01.09. 13:45
Piacvezető pénzügyi képzések – Perfekt Zrt.

Talán senkit sem kell meggyőznöm arról, hogy mekkora kincs a jól képzett, tájékozott pénzügyi szakember a vállalkozások, vállalatok életében. Azonban azzal, hogy találtunk egy ideális, jól képzett jelöltet cégünknek erre a pozíciójára, még nem tettünk meg mindent a sikerért! Tartsuk szem előtt, hogy az élet minden területén, s kiváltképpen a könyvelői, pénzügyi területen elengedhetetlen a folyamatos képzés, a tájékozottság. Azonban a felnőttképzésben járatlan, ügyvezetéssel elfoglalt cégvezető számára sok veszélyt rejthet a számolatlanul szaporodó továbbképző cégek olykor nem éppen minőségi kínálata.

2009.01.09. 13:41
Fejlesztések a Marsal’ Kft.-nél
Jelentős informatikai fejlesztést, kívül-belül megújult autószalont ünnepeltek december 4-én Ajka-Bakonygyepesen. A Marsal Kft. a térség egyik legjelentősebb Opel és Chevrolet kereskedése a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében nyert támogatásból teremtett ügyfeleinek modern, minden igényt kielégítő feltételeket.
2009.01.09. 13:33
Sikeres évet zárt a Magyar Autóklub

2008. december 17-én tartotta évzáró elnökségi ülését a Magyar Autóklub Közép-dunántúli Regionális Szervezete Veszprémben. A jó hangulatú ülésen elhangzott az év értékelése, és a jövő évi elképzelések is helyet kaptak.

2009.01.09. 13:32
Veszprém Megye Minőség Díjasa 2008-ban...

Nem kell a kifogás, a magyarázkodás, hogy mi miért nem működik Drága Cégvezetők! Nincs infrastruktúra? Rossz a földrajzi helyzet? Nincs a közelben autópálya? Nem tőlünk rendel többé a legnagyobb vevőnk? Ismerősek a kifogások? Hát mutatok én olyan vállalkozást, amely mindegyik tételt felsorolhatta volna, ha a megoldások helyett a kifogásokat keresné. Most megmutatom azt a magyar alkatrészgyártót, aki méltán nyerte el Veszprém Megye Minőség Díját 2008-ban.

2009.01.09. 13:18
Veszprémi Nyomda Zrt. – a profik partnere

Legutóbbi lapszámunkban olvashattak nyomdai partnerünk ügyféltalálkozójáról, legújabb fejlesztéseiről. A budapesti Bankcenterben tartott összejövetelen döbbentem csak rá igazán, hogy annak ellenére, hogy már évek óta együtt dolgozunk, arcról mégis alig-alig ismerjük egymást. Akkor határoztam el, hogy kicsit közelebbről is megmutatom önöknek őket, azokat a szakembereket akiknek sikereink egy jelentős részét köszönhetjük. Ismerjék hát meg a Veszprémi Nyomda Zrt. vezetőit, motorjait. Tiszta szívemből tudom ajánlani Önöknek ezt a szakmailag jól felkészült, rugalmas és mindenekelőtt végtelenül emberi csapatot!

2009.01.09. 13:14
Újabb 3 kerékpárút épülhet a régióban...
A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács még 2007-ben a Közép-dunántúli Operatív Program keretében írt ki pályázatot kerékpárutak fejlesztésére 1 milliárd forintos keretösszeggel. Az első körben 8 nyertes (4 Veszprém megyei) született a régióban, ők összesen 631 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kaptak a fejlesztések megvalósításához.
2009.01.08. 13:24
125 éve született Kós Károly
Százhuszonöt éve, 1883. december 16-án született Temesvárott Kós Károly építész, író, grafikus, könyvkiadó, politikus.
2009.01.08. 13:22
Videoton Holding Zrt – mint felnőttképzési i

Elsősorban a megváltozott gazdasági környezetnek köszönhetően a nagy tömegeket mozgató, a partnernek szinte kizárólag munkaerőt nyújtó bérmunka projektek megszűntek. A VIDEOTON egy komplex gyártási szolgáltatást nyújtó, a multinacionális cégek által is elismert céggé alakult. Ahhoz, hogy az elért pozícióinkat tovább erősítsük, több feladatunk is van:

2009.01.08. 13:21
Minőségi díjak régiónkban és Fejér megyében

A Közép-dunántúli Regionális és a Fejér Megyei Minőségi díjak ünnepélyes átadására december 16-án a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Európa-termében került sor. A díjazottak között 2008-ban meglepő módon többségben voltak a közoktatási intézmények.

2009.01.08. 13:20
In memoriam Ács János

Tapolca Város Önkormányzatának Képviselő-testülete fájdalommal emlékezik Ács János polgármesterre. Arra az emberre, akit a szeretetet és az önzetlenség vezérelt, akinél az adományozás és az állandó jót tenni akarás nemcsak kimondott szó maradt. Arra a városvezetőre, akinek vezérlőelve volt az Istenbe és a Nemzetbe vetett hit, akinek minden napját áthatotta a városa iránt érzett rajongó szeretet. Akiben megvolt a nemes célok megvalósulásáért kötött kompromisszumkészség, de aki nem szégyellte kimondani a megbocsátást kérő szavakat sem. Kért és viszonzott, adott és szerényen háttérbe vonult, imádkozott és lelkiismeretétől vezérelve harcolt mindig és mindenkor a városért!

2009.01.08. 13:19
Ünnepi közgyűlés volt Szent Borbála napján
Tatabánya önkormányzata Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napján, december 4-én tartotta hagyományos ünnepi közgyűlését. A Közművelődés Házában megtartott eseményen adták át a legmagasabb városi kitüntetéseket az arra érdemeseknek.
2009.01.08. 13:18
Parkoló és járda ünnepélyes átadása
2008. november 29-én a borús idő ellenére szép számmal gyűltek össze a nyergesiek, hogy ünnepélyes körülmények között jelképesen átadják a Zelk Zoltán utcai, az Esze Tamás u. 4. számú ingatlan előtti, valamint a Tó utca 1-2. számú épületek közötti parkolót és járdát.
2009.01.08. 13:15
A Pannon Egyetem az 5. a rangsorban

A Népszabadság 2008. november 26-án megjelent Felsőoktatás felsőfokon című kiadványának összesített rangsorában a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem az előkelő 5. helyezést érte el. A kiadvány szerkesztői 40 felsőoktatási intézményt hasonlítottak össze 20-féle szempont szerint elemezve, rangsorolva az intézményeket. A Pannon Egyetem mögött végzett a felmérésben többek között a Miskolci Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Kodolányi János, valamint a Kaposvári Főiskola is. Kérdéseinkre dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora válaszolt.

2009.01.08. 13:13
Üzletember-találkozó a tatabányai főiskolán

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája ez év december 17-én régiós tudásközpont szerepét felhasználva találkozót szervezett a régió vállalkozói és szakmai szervezetei számára. A cél a kapcsolatépítés, a nagyvállalati és a beszállítói igények felmérése volt.

2009.01.08. 13:11
Megkötötték a Királyi Városok kiemelt...

A jövőbeni foglalkoztatás lehetőségét biztosítja a „Kolostorok és kertek a veszprémi Vár tövében” projekt, amelynek keretében közel 1,1 milliárdos beruházást valósít meg a Királynék városa 2010 végére, hiszen a pályáztatási körökön túl a lebonyolító, közreműködő és kivitelező szervezetek, a későbbi üzemeltetők, több százan munkához jutnak, ami a mostani ínséges időkben több mint figyelemreméltó - fogalmazott bevezetőjében Debreczenyi János, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

2009.01.08. 13:09
Akadálymentesítés Sárosdon
Sárosd Nagyközség Önkormányzata a KDOP „Utólagos akadály-mentesítés támogatása” pályázat keretében 15 124 701 forint összegű támogatást nyert el a II. számú orvosi rendelő illetve a Polgármesteri Hivatal kiegészítő akadálymentesítésére.
2009.01.08. 13:04
Energia-roadshow Székesfehérváron

„Nyitva az ablak – hatékonyság és szakértelem” ezzel a mottóval indította útjára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Energia Központ Kht. azt a nyolcállomásos szakmai roadshowt, amelynek ötödik rendezvényére november 25-én Székesfehérváron került sor.

2009.01.08. 13:03
Felavatták a megújult dadi faluközpontot

Polgármesterek, képviselők és a község közéletének reprezentánsai nézték szerda délelőtt kissé megilletődötten a dadi óvodások produkcióját, akik nemzetiszínű zászlókkal tűzdelték körbe a községházával szembeni megújult parkolót, jelezve, véget ért a település utóbbi éveinek legnagyobb beruházása.

2009.01.08. 13:00
A gazdasági válság okai és következményei

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája és a Komárom-Esztergom Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége közös rendezésében 2008 novemberében Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott előadást Tatabányán a gazdasági válság okairól és következményeiről, a következő évre-évekre várható hatásairól. Az előadás hallgatói autentikus forrásból, megbízható és hasznos információkhoz juthattak a mindennapjainkat leginkább aktuálisan uraló helyzetről. Cikkünkben – tekintettel arra, hogy a téma bizonyára sokakat foglalkoztat – röviden összefoglaltuk az elhangzottakat.

2009.01.08. 12:59
Bodajk – városavató postagalambokkal
Zászlódíszbe öltözött Bodajk a várossá avatás alkalmából. Az érkezőt a település bejáratainál frissen elhelyezett, faragott kőtömbök üdvözölték. A polgármesteri hivatal nemrégiben felújított tanácstermébe nem fértek be a jelképes kulcsátadásra érkezettek: több tucatnyian az udvaron elhelyezett kivetítőn kísérték figyelemmel a bent zajló eseményeket.
2009.01.08. 12:53
Várossá avatták Pusztaszabolcsot
A város kulcsát és a várossá nyilvánításról szóló oklevelet Gyenesei István önkormányzati miniszter adta át a Fejér megyei település polgármesterének, Czompó Istvánnak. Dr. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a várossá avatás a helyi közösség összefogásának, a közös gondolkodásnak is köszönhető.
2009.01.08. 12:52
„A” MÓDSZERTANI
Csak így. A falon TMJVŐ MB, meg KDR MB, de ezt az épületegyüttest itt Tatabánya központjában mindenki módszertaninak hívja. Meg persze a legérintettebbek bölinek. Már harminchét éve.
2009.01.08. 12:51
   Regio Regia magazin


142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás