szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia - 2009. január-február
A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA
2009.03.09. 09:36
Bemutatkozik a Székesfehérvári RVA új ügyvezetője

Szekfü Tibor 1994 óta dolgozik az RVA-nál finanszírozási igazgatóként, illetve ügyvezető igazgató-helyettesként. 2009. január 1-jével – egyáltalán nem ideális gazdasági helyzetben – nevezték ki ügyvezető igazgatónak. Szekfü Tibort a bemutatkozás mellett arról kérdeztük, mit tehet az RVA a vállalkozásokért.

2009.03.04. 14:57
Pályázati eredmények a régióban

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a múlt évben írt bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésére és kapacitásának bővítésére, amelyre kedvező feltételekkel lehetett pályázni, hiszen a nyertesek a beruházás értékének akár 90%-át kaphatták meg vissza nem térítendő európai uniós támogatásként.

2009.03.04. 14:56
Új év, új remények?
Immár negyedik éve, hogy január-februárban felkérjük a régió városainak – immár harminckilencre rúg a számuk – vezetőit, hogy tekintsenek vissza az eltelt esztendőre, és fogalmazzák meg idei céljaikat. 2009-ben összeállításunk kibővült a Balatoni Fejlesztési Tanács, illetve a három megye közgyűléseinek elnökeit gondolataik megfogalmazására. Természetesen örömmel láttuk az egyes városok mellett a bőkezű, támogató vállalkozások bemutatkozását is
2009.03.04. 14:55
Együtt a Balaton jövőjéért…

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) feladata, hogy a régió szereplőivel együtt meghatározza a térség fejlesztési irányait, támogassa a fejlesztési programok, projektek kidolgozását a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) területén. Továbbá koordinálja és a rendelkezésre álló fejlesztési források segítségével ösztönözze a térség fejlődését szolgáló vízvédelmi, turisztikai, gazdasági beruházásokat. Dr. Suchman Tamással, a BFT elnökével beszélgettünk.

2009.03.04. 14:54
Várjuk a fedélzeten!

A balatoni személyhajózás 1846. szeptember 21-én indult meg. Ezen a napon bocsátották vízre az első gőzhajót, a Kisfaludyt. Az elmúlt több mint 150 év alatt cégünk a balatoni turizmus meghatározó részévé vált. Társaságunk a legnagyobb hajózási cég a tavon, legismertebb tevékenységei a személyhajózás, kompközlekedés és vitorláskikötők üzemeltetése – tudtuk meg Dr. Horváth Gyula vezérigazgatótól.

2009.03.04. 14:53
Megdöbbentő a rászorultak ellehetetlenítése

Milyen jellegű gondokkal küszködik a Fejér Megyei Önkormányzat? Mi áll a problémák hátterében? Hogyan érinti ez az embereket? Ezekről faggattuk dr. Balogh Ibolyát, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, aki kijelentette: a jelenleg hatalmon lévő kormányzat az utóbbi két és fél évben valóra váltotta „ígéretét”, azaz kiemelt céljai közé tartozik a megyék teljes pénzügyi, gazdasági ellehetetlenítése. E kegyetlen, szisztematikus intézkedéssorozat azonban – derült ki beszélgetésünk során –, az önkormányzati intézményekben gondozott emberek tízezreit is méltatlan helyzetbe hozta.

2009.03.04. 14:52
A megye a „nemszeretem” feladatok szín

A megyei közgyűlés elnöke büszke rá, hogy idén először hagyományteremtő céllal Megyenapokat rendeztek tatabányai, esztergomi és komáromi helyszínnel, valamit külkapcsolataik is egyre fejlődnek. Németország, Szlovákia, Skócia után 2008-ban Lengyelországgal is sikerült szorosabb kapcsolatot kiépíteniük. Dr. Völner Pál az elismerés hangján szólt múzeumuk, levéltáruk, könyvtáruk kimagasló szakmai munkájáról is.

2009.03.04. 14:51
„Mit lehet tenni, dolgozunk!”

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke ezekkel a szavakkal kezdte, és fejezte be beszélgetésünket, arra utalva, hogy az elhíresült Lamperth Mónika-féle prognózis megvalósulni látszik, egyre kilátástalanabbá teszi a kormányzat a megyék helyzetét, gazdálkodását.

2009.03.04. 14:50
Adonyban jó évet zártak, és idén még jobbra számít

Ronyecz Péterrel, Adony város polgármesterével a tavaly szépen felújított polgármesteri hivatalban beszélgettünk. Elmondta, hogy a 2008-ban képződött tartalékból végezték el a munkálatokat, de így is kicsi a hivatal. Tervezik a bővítést, ám a tetőtér beépítése nem igazi alternatíva, esetleg további bővítésekben lehet gondolkodni, vagy inkább új helyre költöznének, a volt járásbíróság épülete tűnik alkalmasnak, ahol most az iskola alsó tagozata működik.

2009.03.04. 14:49
Ajkán Tüskevár

Ajkán megint valami egyedi készül. Schwartz Béla polgármester és dr. Horváth József alpolgármester előadásában hallgathattam meg, milyen kalandparkot, fejlesztő szabadidőteret terveznek a városligetbe. Bár a város vezetőivel készítettem éppen évértékelő interjút, az volt az érzésem, hogy ők maguk is gyermekként tervezgették, hogyan építenék meg Fekete István Tüskevárának és Molnár Gábor Brazíliájának helyszíneit, alakjait, milyen kihívásokkal várnák az ide érkező kis kalandorokat. Egy biztos, a játék a felnőtteké is – az álmodozásból tervek lesznek, s a megfelelő pályázat megjelenésével tervekből valóság. Ez már csak így megy Ajkán.

2009.03.04. 14:46
Bakony Plastiroute Kft.

A Bakony Plastiroute Kft. 1991-ben ajkai székhellyel alakult meg az akkori Veszprém Megyei Közútkezelő Társaság forgalomtechnikai csoportjából. A társaság közúti burkolati jelek festését, közúti és reklámtáblák készítését és egyéb forgalomtechnikai és forgalombiztonsági munkák végzését vállalta, de a Bakony Plastiroute Kft. közreműködésével épült ki az ország egyedülálló forgalomfigyelő rendszere is.

2009.03.04. 14:41
Fiatalos lendületet vett Ács 2008-ban

– A 2007-ben elnyert városi címmel a pénzünk nem lett több, de megnőttek az elvárások és nőtt az igény a még lendületesebb és céltudatosabb önkormányzati munka iránt. Ezért a 2008-as esztendő a lakosság számára kevésbé látványos, ám fontos, a közszolgáltatások színvonalát fejlesztő intézkedések éve volt. – jellemzik az elmúlt évet Csöbönyei Imre, Ács polgármestere és Csányi Józsefné alpolgármester asszony.

2009.03.04. 14:34
350 milliós támogatás Badacsonytomajnak

December végén kapott hivatalos értesítést Badacsonytomaj Város Önkormányzata arról, hogy a Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola felújítására, valamint a Közösségi Ház és rendezvénytér I. ütemére benyújtott pályázatai sikeresek voltak, így az összértékben 475 millió forintos beruházás megvalósulhat.

2009.03.04. 14:27
A 2008-as esztendő értékelése Balatonfüreden

A 2008-as esztendőt a városfejlesztés szempontjából sikeresnek értékeljük. 2007 nyarán elfogadta a képviselőtestület azokat a nagyprojekteket, amelyekkel európai uniós fejlesztési forrásokat kívánt igényelni a város. A Közép-Dunántúli Operatív Program 2007-ben megjelent kiírásaira három pályázatot adtunk be, mindhárom támogatásban részesült. Ezek megvalósítása 2008-ban megkezdődött.

2009.03.04. 14:21
Balatonalmádi, a „Barátságos Fürdőváros

Nem éppen könnyű, de mégis sikeresnek mondható évet zárt Balatonalmádi városa. Több nyertes pályázat, fejlesztések, beruházások jellemezték a 2008-as évet. Az idén jubiláló település 2009-ben sem fog csalódást okozni az ide látogatóknak, legalábbis erre következtettem Keszey János polgármester szavaiból.

2009.03.04. 14:16
Élen az önkormányzati fejlesztésekben

Az ADITUS Zrt. egy kis budapesti vállalkozásból az elmúlt hat esztendő alatt mára az önkormányzati szektor országosan piacvezető EU pályázatíró és projektmenedzselő vállalkozásává nőtte ki magát. Balogh Balázst, a cég közép-dunántúli regionális igazgatóját az elért eredményekről és további célkitűzéseikről kérdeztük.

2009.03.04. 14:14
A régió sportközpontja: Balatonfűzfő

Megvásárolták a Balatonfűzfő határában lévő tizenöt hektárnyi területet, ahol a befektető nemzetközi edzőtáborok befogadására is alkalmas beruházást tervez. Az önkormányzattal együtt gondolkodó magántőke megjelenése a város sportlétesítményeinek fejlesztését, Balatonfűzfő arculatának erősítését jelenti, míg a fűzfőiek számára talán egy újabb nem csupán a nitrokémiához kötődő aranykor eljövetelét.

2009.03.04. 13:44
Megérkezett az első fecske Balatonfűzfőre –

Egy szerkezetváltást követően újraéledni látszik a vegyipar Balatonfűzfőn. A régi vegyipari cégek romjain új vállalkozások épülnek. Az egykori vegyszerek helyét azonban ma már a természetes alapú szerek foglalják el. A közelmúltban elsőként építette meg gyártócsarnokát a Balatonfűzfői Ipari Parkban az Organit Kft., s ezzel szimbolikusan, mintegy „újra nyitotta” a vegyipari fellegvár kapuit. A cég ügyvezetője, dr. Csicsor János vegyészmérnök, aki 15 éve foglalkozik a huminsav kutatásával, 2007-ben az Év vállalkozója díjat is átvehette.

2009.03.04. 13:43
Egy „képzett város” sikerei

Tavaly augusztusban régiónk két új várossal gyarapodott, ezek egyike Bodajk. A település 136 év után kapta vissza korábbi rangját. A 2008-as évben igazán szép sikereket könyvelhettek el, hiszen a megvalósult beruházások mellett a folytatás feltételeit is megteremtették. Így a nehéz gazdasági helyzet ellenére – több sikeres pályázatnak köszönhetően – az idén is tovább fejlődhet a város.

2009.03.04. 13:39
Nehéz, de eredményes évet zártak Bábolnán

Dr. Horváth Klára, aki nemcsak a város polgármestere, de parlamenti képviselő is, ráadásul a KDRFT-ben a pénzügyminiszter delegáltjaként tevékenykedik, úgy gondolja, hogy tisztségei egymásra épülnek, nagyobb rálátása van a pályázatokra, a törvényalkotásra, a problémákra. Nagy lelki teherként éli meg, hogy manapság a politikai élet viszonyai rossz irányba fordultak, nehezen éli meg a közös gondolkodás hiányát.

2009.03.04. 13:37
Berhida felkészülten, kész, összehangolt tervekkel

A gazdasági világválság, s az ország jelenlegi gazdasági helyzete szinte valamennyi településünk életét befolyásolja. Berhidát különösen érzékenyen érintik a foglalkoztatásban zajló változások, hiszen a kisvárosban enélkül is mindig komoly feladat volt a munkahelyek bővítése. Fontosnak tartotta továbbá Berhida azt is, hogy átgondolják céljaikat, s terveiket ennek megfelelően, összehangoltan alakítsák ki. Az elért eredményekről, a jövő elképzeléseiről Pergő Margittal, Berhida polgármesterével beszélgettünk.

2009.03.04. 13:30
Nem csak fűt-fát ígérnek! – pompás kertek a

Bollók Ferenc és párja Katalin is kertész. Valódi vállalkozó szellemű, az újdonságok iránt nyitott szakemberek. Mindezt jól példázza, hogy magánvállalkozóként már 1989(!)-ben – a vágottvirágok termesztése mellett – biogáz-hasznosítással foglalkoztak. Úttörői voltak a szelektív hulladékgyűjtésnek, alapítói Magyarországon a nemzetközi virágküldő szolgálatnak, s emellett egy évtizednél is több zöldterület-fenntartási tapasztalattal rendelkeznek.

2009.03.04. 13:09
A lendület a megmaradáshoz kell

2008 őszén, Bicske polgármesterének, Tessely Zoltánnak bemutatása kapcsán jártuk körbe a város nehéz helyzetét, amelyet tovább súlyosbítanak a pénzügyi problémák, lejáró banki kölcsönök. A hagyományos évértékelőnk kapcsán arról beszélgettünk a város polgármesterével, milyen év vár Bicskére.

2009.03.04. 13:06
Szemétgyűjtéstől a hulladékgazdálkodásig

A tulajdonosváltás szemléletváltást is hozott Bicske és térsége kommunális szolgáltatója, a Saubermacher-Bicske Kft. életében. A szakmai – s nem pénzügyi – befektető megjelenésével olyan fejlődési folyamat indulhatott el, amelynek eredményeként mára a szemétgyűjtésből felelős hulladékgazdálkodás vált. Az átalakulás folyamatáról Rák József ügyvezető igazgatót és Kapusi Krisztián regionális- és ügyvezető igazgatót kérdeztük.

2009.03.04. 13:05
Lényegesen csökkentette költségvetési hiányát Deve

Sokszor népszerűtlen, de a fennmaradás érdekében elkerülhetetlen intézkedéseket hozott meg a város vezetése a 2008-as évben. Az átgondolt működtetéssel és a pályázati lehetőségek kihasználásával azonban 2009 februárjában nagyságrendileg  kevesebb költségvetési hiánnyal kell majd számolniuk. Az eredményeket Holczinger László, Devecser polgármestere összegzi olvasóinknak.

2009.03.04. 13:04
Nem túlélés: FEJLŐDÉS

A következő esztendő bizonyosan nem lesz könnyű, de azon vállalkozásokat, amelyek kellő figyelmet fordítottak a fejlődésre és eddig is jól átgondolt, hosszú távú tervek mentén haladtak, kevésbé rendíti meg a gazdasági recesszió. A devecseri és nemesgulácsi telephelyekkel működő DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. ennek ékes példája – Veszprém megye fémipari beszállítói közül a legnagyobb éves bevételt produkálták, s a megye cégeinek TOP 100-as listájára felkerülve, egyből a 85. helyen kezdtek. Az új high-tech berendezéseik: a nemzetközi szinten is különlegességnek számító lézervágó, valamint a lézerszenzoros hegesztőrobot tovább növelik a cég presztízsét.

2009.03.04. 12:34

25 éve város Dorog

Az idei szilveszter igazán különleges volt a dorogiak számára. Az éjfél nem csak az új évet jelentette az itt élőknek, hanem egyúttal Dorog várossá nyilvánításának 25. évfordulóját is jelezte. Természetesen mindez csak a nyitányát jelentette a 25 évről való megemlékezés-sorozatnak, hiszen 2009-ben a városi ünnepségek mindegyike e jeles évforduló jegyében telik majd. A város polgármestere az újév első pillanataiban köszöntötte egyrészt azokat, akik sokat tettek Dorog várossá nyilvánításáért, másrészt mindazokat akik az elmúlt két és fél évtized során dolgoztak szeretett városukért.

2009.03.04. 12:32
Megvalósult beruházás pályázat útján
Fémhegesztőbázis kialakítása és vállalatirányítási rendszer kidolgozása.
2009.03.04. 12:25
Szocreál Építészeti Emlékek Tanútja Dunaújvárosban

Dr. Kálmán András, a megyei jogú város polgármestere szerint hektikus költségvetési évet zártak 2008-ban. Többször módosítaniuk kellett a büdzsét, a polgármester úgy véli, hogy azért, mert az önkormányzatban lévő új többség a tervezés során nem mindent kezelt súlyának megfelelően.

2009.03.04. 12:23
Mozgalmas évet zártak Ercsiben

Az elmúlt év munkájának gerincét a még 2007-ben elindított pályázatok segítségével elindítható beruházások menedzselése adta – kezdte beszélgetésünket Szabó Tamás, a város polgármestere.

2009.03.04. 12:22
Enyingen lesz végre csatorna

Szűkös költségvetés, növekvő feladatok, harc a túlélésért – ami egyelőre sikerült – bevezetőként így jellemezhetném a mögöttünk álló évet – kezdte évértékelőjét Tóth Dezső, Enying város polgármestere.

2009.03.04. 12:21
„Varga Mester” építőipari csapata 2008

Éppen egy esztendeje annak, hogy Varga József enyingi építőipari vállalkozóval beszélgettünk. Kíváncsi voltam, hogy Varga Mester és csapata vajon milyen évet zárt. A vállalt feladatokról, az elvégzett munkákról egy finom forró kávé mellett beszélgettünk enyingi otthonában.

2009.03.04. 12:20
Az ezredik Szent Miklós baba

Január végén az Aquasziget élményfürdőben ünnepélyes keretek között írták alá a Szent Miklós Alap kilencszázkilencvenkilencedik, ezredik és ezeregyedik szerződését. Az ezredik baba, Farkas Domonkos szülei csak a helyszínen értesültek arról, hogy gyermekük nevében ők írhatják alá a nevezetes sorszámmal ellátott szerződést.

2009.03.04. 12:19
Válságbiztos beruházási konstrukciók Gárdonyban

Valós félelme az önkormányzatoknak, hogy településük fejlődése megtorpan a beruházóikat hátrányos helyzetbe hozó hitelválság miatt. Gárdonyban azonban megtalálták a módját annak, hogy beruházói hitel nélkül is tovább épülhessen a város. Erről, s az eredményekről, tervekről Tóth Istvánnal, Gárdony polgármesterével beszélgettünk.

2009.03.04. 12:18
Új irányt Herendnek

Egy település életében éppúgy fontos a jó stratégia, mint a gazdasági társaságoknál. Herend az elmúlt évben készült fel az új irány meghatározására, amely a közel tíz éve érvényben lévő szabályozási terv és a településfejlesztési koncepció felülvizsgálatával kezdődött. A változás folyamatát elősegíti, hogy a Majolikagyár teljes egészében vállalkozói erőből újra megtelt élettel, amely új lendületet hozhat a város fejlődésébe. Vajai Lászlóval, Herend polgármesterével beszélgettünk.

2009.03.04. 12:17
Még jobb lehetett volna

Gyorsan eltelt a tavalyi esztendő, s számomra a felejthető évek közé sorolható – kezdte évértékelőjét dr. Udvardi Erzsébet, Kisbér város polgármestere. Úgy érzem, az egyik legnehezebb feladat a városvezetők munkájában, akik gyakran több cikluson át látják el feladataikat, meg tudjanak újulni, ne rutinból dolgozzanak. Ezt a megújulást segítette elő többek között az is, hogy a tíz évvel ezelőtt készült városrendezési terveinket felülvizsgáltuk. Világosan látni akartuk, hogy az akkori elképzeléseink mellett vajon elment-e az idő, avagy ma is megállják a helyüket.

2009.03.04. 11:08
Gádor Építőipari Tervező és Kivitelező Kft.

Kisbér főutcáján igazán könnyű rálelni a Gádor Építőipari Kft.-re, hiszen az épület régi időket idéző, impozáns homlokzata remek cégérként szolgál. Kisbéren és környékén jól ismerik a Gádor nevet, hiszen közel két évtizede tevékenykedik a vállalkozás az építőiparban. A cég vezetője, Szabó Ottó szívesen mesélt az elmúlt évek eredményeiről.

2009.03.04. 11:07
Jól sikerült, beruházásokban bővelkedő év volt

A tavalyi esztendő igazán sikeres és eredményes volt, 2009 már jóval szerényebb lehetőségeket biztosít majd városunknak a közismert gazdasági körülmények miatt – így összegezte az elmúlt évet és az idei kilátásokat Zatykó János Komárom város polgármestere.

2009.03.04. 11:05
Utolsó békeév

2008 rekordév volt sok gazdasági társaság és sok önkormányzat életében. Így volt ez Móron is, bár az utolsó negyedév 30%-os csökkenést hozott. Az elmúlt évek takarékos gazdálkodásával és a fejlesztések finanszírozására, illetve önerő biztosítására kiadott egy milliárd értékű kötvénycsomag stabil helyzetbe hozta a várost, de Fenyvesi Péter polgármester úgy véli, az utolsó békeév volt a 2008-as.

2009.03.04. 11:04
Lábatlanon nem sikeres évként gondolnak 2008-ra

Elutasított iskolapályázat, kisebb beruházások, fejlesztések, a vállalt feladatok teljesítése jellemezte a város 2008-as évét. Török István polgármester fél évig betegeskedett, ám jó érzéssel gondol arra, hogy nélküle is zökkenőmentesen zajlott a munka a hivatalban, és a testület tevékenységében sem volt fennakadás.

2009.03.04. 11:03
Gazdaságos higiéniai megoldások az Assist-Trendtől

Földi halandó – de megkockáztatom, intézmény- vagy vállalatvezető – sem gondolná manapság milyen sokat lehet megtakarítani a korszerű, és főleg szakszerűen használt tisztítószerekkel, illetve eszközökkel. A lábatlani központú Assist-Trend Kft. – mint a közületek, intézmények, vállalatok higiéniai szolgáltatója – megdöbbentően sokféle megoldást kínál a tökéletes, ám gazdaságos higiénia megteremtéséhez. A piacvezető Forest csoport tagjaként az Assist-Trend csapata is egyre komolyabb sikereket ér el – tudtuk meg Cseh Judit ügyvezető igazgatótól.

2009.03.04. 11:02
Martonvásáron nem terveznek költségvetési hiányt

Martonvásár is szűkös költségvetésből gazdálkodik, mint általában a települések, kényszerű megoldásként kötvényt bocsátottak ki tavaly, így 550 millió forintos hitelhez jutottak lélegzetvételképpen. Ebből az összegből 220 millió forintot költöttek el, részint működésre, valamint hiteltörlesztésre, s ingatlant is vásárolt az önkormányzat, reménybeli befektetésként – tudtuk meg Kiss Gábor polgármestertől.

2009.03.04. 10:59
Húszéves lesz idén Nyergesújfalu

Bár voltak olyan területek, ahol a sok munka ellenére sem sikerült eredményeket elérni, mégis sikeresnek mondható az elmúlt esztendő. Szép számmal szépítették beruházások, fejlesztések, felújítások a kisváros mindennapjait. Míg ezek látható eredményeket hoznak, azt már jóval kevesebben tudják, hogy Nyergesújfalu képviselő-testülete azon kevesek közé tartozik, amelynek tagjai 1990 óta egyetlen fillér tiszteletdíjat és költségtérítést sem vettek fel a munkájukért – tudtuk meg Miskolczi József polgármestertől.

2009.03.04. 10:58
Nehezebb évre számítanak a bányászvárosban

„Az idei év minden bizonnyal jóval nehezebb lesz, mint az eddigiek, s ezt nem csak azért gondolom, mert az ország stabilizációja érdekében mindenhol meg kell húzni a nadrágszíjat, hanem azért is, mert nyakunkba szakadt az a problémahalmaz amelyet október óta valamennyien érzünk, de igazi hatásai csak 2009-ben zúdulnak ránk” – állapította meg Rajnai Gábor, Oroszlány város polgármestere.

2009.03.04. 10:57
A NATO légitámaszpont mindent megváltoztatott Pápá

A város életében hihetetlen változást hozott a NATO légitámaszpont. Áldozó Tamás alpolgármester nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Pápát olyan városnak ismerték el, amely megfelelő hátteret és életkörülményeket tud biztosítani a jelenleg tizenöt nemzet fiait foglalkoztató nemzetközi bázisnak.

2009.03.03. 11:22
A helyi vállalkozókra épít Polgárdi

A város ipari zónájába elsősorban a helyi vállalkozásokat várják, mert ők azok, akik nehéz körülmények között is a saját városukban, a lakóhelyükön maradnak. A termelő cégek gyártási volumene várhatóan csökken majd, de a szolgáltatások piacán még vannak lehetőségek, és szükséges is az erősítés. Borbély István polgármesterrel beszélgettünk.

2009.03.03. 11:18
Így lett város Pusztaszabolcs

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 2008. július elsejétől a Fejér megyei Pusztaszabolcs is városi rangot kapott régiónkban. Ezért Czompó István polgármesterről nem elsősorban az aktualitásokról, hanem a várossá válás folyamatáról beszélgettünk.

2009.03.03. 11:16
Sárbogárdon a hiányból pénzmaradvány lett

2008-ban először 60, majd 11 milliós költségvetési hiánnyal terveztek, ám köszönhetően a szigorú, tudatos gazdálkodásnak, az év végére pénzmaradvány keletkezett a kasszában – tájékoztatott nem kis büszkeséggel Juhász János, a város polgármestere.

2009.03.03. 11:16
Egészségügyben jók vagyunk

„Sikeres esztendőt tudhat maga mögött Sümeg. A 2007-os aktív pályázati magatartás 2008-ra ért be, sok fejlesztést, beruházást adhattunk át. A nagy projektjeink azonban 2009-ben készülnek el, s a további fejlődéshez szükséges pályázati önerőt is biztosítottuk a tavaly kiadott ötszáz millió forintos kötvénnyel.” – Összegezte az évet lapunknak Végh László, Sümeg alpolgármestere.

2009.03.03. 11:15
Sümegi gondos gazda

Tóth Tamás Sümeg és a térség egyik legkorszerűbb gazdaságát működteti. Összesen 960 hektár földet kéne bejárnunk és közel ezer szarvasmarhát megszámlálnunk, ha a teljes gazdaságot szeretnénk látni, ám az idáig vezető út sokkal érdekesebb.

2009.03.03. 11:14
Gazdag év után nehéz következik

Egy sikeres, stabil működést és sok fejlesztést biztosító évet tudhat maga mögött Székesfehérvár. Köszönhetően az itteni erős gazdaságnak, az itt dolgozó embereknek, az eredményesen működő vállalkozásoknak jelentősen gyarapodott 2008-ban is Székesfehérvár, a város vagyona meghaladja a 64 milliárd forintot. Az önkormányzat által megszerzett pályázati pénzek összege pedig elérte a 10, 8 milliárdot. Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere válaszolt kérdéseinkre.

2009.03.03. 11:12

Székesfehérvár köveit járom, ezért a városért..

Axian – különös fantázianév. Ez egy új bolygó? De akkor hogy kerül a vállalkozói érába? A jogelőd cég a 80-as évektől jött létre távközlő hálózatok kivitelezésére. Az Axian Kft. 2004-től teljes önállósággal, új névvel és arculattal jelent meg a vállalkozások világában, s azóta a jövő útjára lépett az informatikai piacon. Fekets Zoltán ügyvezető és tulajdonos szerint ez egy speciális szakma. Érdekes, feszített tempót diktáló, de neki és kollégáinak ez az élete, s ha nem is új bolygót, de valami új világot, új értéket próbálnak teremteni.

2009.03.03. 11:10
A stabil gazdálkodás mellett jelentős összeg jutot

Tapolca Város Képviselő-testületének tagjai a 2007-2010 közötti évek gazdálkodásának Stratégiai Programjában meghatározott célok elérése érdekében folyamatosan, együtt dolgoztak az elmúlt évben is. A 2008. évi önkormányzati költségvetési kiadási főösszeg várhatóan 4,5 milliárd forint lesz, amelyből mintegy 500 millió forintot sikerült beruházásokra, felújításokra fordítani. Ez az önkormányzatok költségvetését figyelembe véve igen jó eredménynek mondható. Tapolca Város Önkormányzatának gazdálkodása stabil volt, a működéséhez hitelt nem vettünk igénybe – kezdte évértékelőjét Sólyom Károly alpolgármester.

2009.03.03. 11:09
Tatán a Magyary-terv szellemében tevékenykednek

Michl József polgármester azzal kezdte beszélgetésünket, hogy hálát adott a Teremtőnek, amiért Tata és Tóváros egyesítésének 70. évfordulóján be tudták mutatni a város lakóinak a hosszú előkészítő munka és szakmai viták után összeállított, a következő húsz év fejlesztési elképzeléseit összehangoló Magyary-tervet.

2009.03.03. 11:08
Közös célok, közös eredmények Tatabányán

Válság van. Ilyenkor a kultúra, az oktatás a sport fejlesztésére szokás figyelmet fordítani. Nos, mi éppen ilyen jellegű fejlesztéseket folytatunk városunkban. Ez ugyanis a legjobb befektetés, és természetesen arra is nagy gondot fordítunk, hogy a következő esztendőben is meg tudjuk tartani a már meglévő munkahelyeket, illetve pótoljuk a kiesőket – osztotta meg velem gondolatait az évértékelő kapcsán Bencsik János polgármester, majd a kitűzött célokat sorra véve foglalta össze a 2008-ban elért eredményeket.

2009.03.03. 11:05
Többmilliárdnyi támogatás, látványos építkezések V

Aki 2008-ban Velencén járt, egy nyugodt, kellemes kisvárosban találta magát. Az utcák, házak rendezettek, a parkok virágosak, itt-ott kisebb nagyobb építkezések zajlanak. A háttérben ugyanakkor a velenceiek életét, sőt a Velencei-tó egészének megítélését jelentősen megváltoztató, sokmilliárd összegű beruházások előkészítése zajlott. 

2009.03.03. 11:04
Veszprém az első

2008 Veszprém éve volt. A Veszprém Aréna átadása országos jelentőségű eseménynek számított, de a rangsorok tekintetében is vitték a prímet. Tavaly ősszel számolhattunk be a Pannon Egyetem kiemelkedő teljesítményének köszönhető ötödik helyezéséről a felsőoktatási rangsorban, Veszprém pedig a megyei jogú városok tőkevonzó képességének felmérésében vitte el az első helyezést novemberben. Debreczenyi János polgármestert kérdeztük, miben kellett jeleskedniük a képzeletbeli dobogó legfelső fokáért?

2009.03.03. 11:02
Lépésről-lépésre haladva fejlesztik közös otthonuk
Az önkormányzatok munkája, a városfejlesztés ma már szinte elképzelhetetlen pályázatok nélkül. Rengeteg munka, előkészítés és a végén siker vagy csalódás. Zircnek 2008-ban inkább az utóbbiban volt része, amelyre a más területeken elért eredmények csak részben nyújthattak vigasztalást. A felemás évről a város első embere, Ottó Péter polgármester számolt be lapunknak.
2009.03.03. 11:01
Átadták a Közép-dunántúli régió turisztikai díjait

A korábbi évekhez hasonlóan szakmai nappal vette kezdetét az Utazás 2009 kiállítás Budapesten. A Hungexpo területén, idén összesen 16 000 négyzetméteren 36 ország 800 kiállítójának standját kereshetik fel az odalátogatók. A szakmai találkozó díszvendége ezúttal Görögország, az év ígéretes úticélja pedig Japán. 2009, a Kulturális Turizmus Éve hazánkban, így a belföldi kiállítók ajánlatai és rendezvényei is főként e téma népszerűsítését szolgálják. 

2009.03.03. 10:59

Kereskedelemfejlesztési Pályázat 2009

Jelen pályázati felhívás és útmutató célja, hogy ismertesse a kereskedelemfejlesztési pályázat feltételrendszerét, és segítséget nyújtson a pályázatok elkészítéséhez.
 
E pályázat keretében támogatás azon kamarai tagoknak nyújtható, akik 2008. január 1-től folyamatos, rendezett kamarai tagsággal rendelkeznek, maximum 250 főt foglalkoztató gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók.

2009.03.03. 10:56
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás