szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia - 2009. március-április

IX. évfolyam 3-4. szám

FEJÉR/KOMÁROM-ESZTERGOM/VESZPRÉM MEGYE

2009.06.08. 10:16
Válság idején előtérbe kerülnek az értékek

Gazdasági szakemberek, pénzügyérek, politikusok és köznapi emberek véleménye alapján bizony válság sújtotta övezetnek nyilváníthatjuk kicsiny hazánkat. Csökken a vásárlóerő, nő a munkanélküliség, létbizonytalanság fenyeget százezreket.

2009.06.08. 10:13
Kossuth Lajos kalapot emel

Nem vitás, országosan is kiemelkedő esemény volt az idén Komárom-Esztergom megye legfiatalabb városának, Ácsnak a központi ünnepsége március 15-én. Kossuth Lajos szobrának avatóján gyűlhetett össze a település apraja-nagyja a dekoratív díszkő burkolatba öltöztetett emlékparkban.

2009.06.08. 10:12
Nyergedszegtől Nyergesújfaluig

Duna menti városunk huszadik születésnapját ünnepli, ismerjük hát meg egy kicsit közelebbről fekvését, históriáját. A mai Nyergesújfalu Komárom-Esztergom megye északi részén, a Duna jobb partján terül el. Esztergom innen mindössze 16 kilométer, a megyeszékhely Tatabánya 40 kilométer. Átszeli a 10-es számú főútvonal, vasúttal pedig az Esztergom – Alamásfüzitő vonalon érhető el. Nos, elöljáróban annyit, hogy a közlekedés mindig is meghatározó szerepet játszott a település életében, de már kialakulásában is.

2009.06.08. 10:12
V. Crumerum Történelmi-Kulturális Fesztivál


Szeretettel várjuk, és tisztelettel meghívjuk városunk apraját-nagyját a június 5-6-án, ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Crumerum Történelmi-Kulturális Fesztiválra!

2009.06.08. 10:11
Környezetvédők földön, vízben, levegőben

Tizenöt éves születésnapját ünnepli az idén a nyergesújfalui KÖR-KER környezetvédelmi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Az eltelt másfél évtized állomásairól, tevékenységéről Czap Zoltán cégvezetővel beszélgetünk a Babits úti központban. Megtekintjük a „birodalmat” is az impozáns épület udvarán árnyas fák szegélyezik hangulatos kerti tavacskával. A műhelyben, laboratóriumban e délutáni órán sem szünetel a munka, csakúgy, mint a tágas irodákban.

2009.06.08. 10:10
Kőszobrászok minősége
– Kis cég vagyunk, de valódi minőségre törekszünk – kezdi beszélgetésünket Varga Csaba, az Euro-Stein Kft. ügyvezetője. – Profilunk a kőfaragás, épületburkolás, valamint a kőszobrászat.
2009.06.08. 10:09
A mélyépítéstől a mezőgazdaságig

Nyerges határában, karnyújtásnyira Táttól terül el a sík mezőgazdasági terület, ahol a TKT Agro-Bau Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. székhelye található. A telephelyen beszélgettünk a cég ügyvezetőjével, Tornáczki Károllyal.

2009.06.08. 10:08
Hun Napok Várpalotán – harmadik alkalommal

A Szelek Havának (április) 24-25-26. napján szervezte meg az Őrzők Rendje Várpalotán immár harmadik alkalommal a Hun Napokat. A Regio Regia csapata ismét tarolt a főzőversenyen, ahol a „Tatárvári erdei gombás marhaüstöny hagymafüves monyáddal” nevű ételkollekcióval vitathatatlanul elnyerte a fődíjat.

2009.06.08. 10:06
Székesfehérváron járt a török nagykövet

Oya Tuzcuoglu, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete áprilisban, a Magyarok nyomai Törökországban című kiállítás megnyitása alkalmából érkezett Székesfehérvárra. A diplomatát a város polgármestere, majd a megyei közgyűlés elnöke fogadta, találkozott a gazdasági és iparkamara képviselőivel és kodolányis török diákkal is. Oya Tuzcuoglu nagykövet asszony példaértékűnek nevezte a magyar-török kapcsolatokat, kiemelve, hogy a két nép sokat harcolt egymás ellen a történelem során, mára azonban a viszony barátsággá alakult.

2009.06.04. 14:54
Nemzetközi elismerésben részesült ...

A www.regioregia.hu portálon már beszámoltunk arról, hogy A MIKROFINANSZÍROZÁS – jó gyakorlatok „EURÓPA DÍJ” 2009 pályázatán a díj tudományos bizottsága az öt legjobb gyakorlat közé választotta az RVA® Internet alapú szolgáltató rendszerére támaszkodó mikrohitelezési gyakorlatát.

2009.06.04. 14:50
Oktatás – a válságból kivezető út
Előfordulhat olyan helyzet, amikor saját döntésünkből vagy kényszer hatására váltanunk kell, új lehetőségeket kell keresnünk. A Magyarországot is sújtó gazdasági válság hatására lesznek cégek, amelyek nem tudnak majd továbbra is ugyanannyi embert foglalkoztatni, míg mások bezárhatják vállalkozásaikat.
2009.06.04. 14:47
Sportcsarnokavató mindenki Földijével

Mondhatni, országra szóló, névadó ünnepséggel egybekötött esemény színhelye volt Komárom-Esztergom megye székhelyén az új köntösbe öltöztetett sportcsarnok. A 212 millió forintos beruházás során  megújult az épület homlokzata és előcsarnoka, javultak a sportolók körülményei.

2009.06.04. 14:42
Megszépítették a sportcsarnokot
Társaságunk vezetői, mint a sportcsarnok- építés kivitelezői is meghívást kaptak a Földi Imre tiszteletére rendezett 2009. március 21-i névadó ünnepélyre.
2009.06.04. 14:41
Brüsszelből is a tataiakat segíti

Dely Krisztina is részt vett a közelmúltban rendezett tatai energiakonferencián. A fiatal közgazdász jelenleg Brüsszelben két iroda működését is irányítja. Ma is tevékenyen részt vesz a tataiak célkitűzéseinek megvalósításában. Vele beszélgettünk a fórumot követően.

2009.06.04. 14:40
Mi fán terem a tűzoltó?

Lengyelfi László alezredes, tűzvédelmi mérnök, Tatabánya város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának parancsnokhelyettese, tűzvédelmi osztályvezető. Munkájából adódóan sokan, sokféleképpen ismerik. A szíve mélyén még ma is „vonulós tűzoltó” a hétköznapokban a szabályok szigorú embere. A „vaskalapos álarc” mögött azonban ott rejtőzik az örök gyerek, a belevaló bajtárs, a szerető családapa.

2009.06.04. 14:39
A tűzoltók napja Tatabányán

Szent Flóriánt a „tüzes szakmák” védőszentjeként tartják számon. Az egykori római légióvezető katonáival számos tűzvészt hárított el sikeresen. Hősiességét, bátorságát tisztelték, sőt sokan csodás erőt tulajdonítottak neki. Keresztény vallása miatt később üldözötté vált, s mert mindvégig kiállt hite mellett, végül mártírhalált halt. Ma szentként tisztelik, május 4-e, Flórián napja pedig a tűzoltók ünnepe. Janics Csabával, Tatabánya Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának parancsnokával arról beszélgettünk, hogy ők a várossal együtt ünneplik ezt a szép napot.

2009.06.04. 14:38
Tiszta vizünk szolgálatában

Rangos kitüntetést kapott a közelmúltban az Északdunántúli Vízmű Zrt. két szakembere. Dr. Kovács György Zoltán műszaki vezérigazgató-helyettes, valamint Márkus Ferenc, a Tatai Vízmű üzem vízágazat vezetője vehette át a Magyar Víziközmű Szövetség Emlékérmét a fővárosban, az országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalában. Az ágazatban és a szövetségben végzett odaadó, eredményes munkájuknak köszönhetően kapták meg mindketten a szakma egyik legrangosabb elismerését. A díjazottakkal beszélgettünk a cég helyzetéről, a régió vízellátásáról a tatabányai központban.

2009.06.04. 14:37
Energiakonferencia a vizek városában

Város és térsége címmel rendeztek a közelmúltban energiagazdálkodási fórumot a tatai Magyary Zoltán Művelődési Központban. A rendezvény fontossága minden bizonnyal túlnő a kistérségi kereteken. Egyrészt a rendezvény szervezői úttörő szerepet vállaltak, hiszen ilyen jellegű tanácskozást még nem rendeztek az országban. Másrészt polgármesterek, neves szakemberek előadásai bizonyították, milyen fontos napjainkban ezzel a témával helyi szinten is foglalkozni. A tanácskozás nem titkolt célja volt az is, hogy annak eredménye országos visszhangot kapjon.

2009.06.04. 14:36
Jöttünk, találtunk és ettünk – medvehagymát

Április 18-án minden létező felsőbb akarat kegyeibe fogadta a bakonybélieket. A második alkalommal szervezett medvehagyma-nap ragyogó napsütést, jókedvű túrázókat és egy szép családi, baráti körben eltöltött szombatot jelentett mindenkinek, aki eljött.

2009.06.04. 14:35
A KEMKIK stratégiája a 2008-2012-es időszakra
Stratégiánkat az 1999. évi CXXI., a gazdasági kamarákról szóló törvény, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara stratégiájának helyi adaptálásaként, az országosan elérendő célok és feladatok figyelembe vételével határozzuk meg.
2009.06.04. 14:34
Megengedi, hogy én is Kavicsnak szólítsam?

Az Egyetem Kollégiumának avatásán úgy hozta a sors, hogy Kővári Éva mellé kerültem. Tapintható volt a feléje irányuló tisztelet és szeretet, mindenki szólt hozzá pár szót. Tudtam, hogy hosszú időn át ő volt a Központi Kollégium Igazgatónője. Beszélgetni kezdtünk. Mesélt, és én mindeközben lelki szemeimmel láttam magam előtt, ahogy 2007-ben, a felújítási munkák kezdetekor ott állt az épülettel szembeni járdán, és folytak a könnyei. Harminc évet dolgozott abban az épületben. Most ugyan az örömtől sírdogál kicsit, de az arcán már ott a mosoly. „Szép lett a kollégiumunk!” – mondja természetesen többes számban. Megkérem, beszéljen erről az időszakról.

2009.06.04. 14:32
Közel másfél ezer fellépő a Fejér Megyei Diáknapok

Az áprilisi találkozó célja: nyilvános fellépést, bemutatkozási lehetőséget biztosítani a művészetekben tehetséges fiatalok számára, valamint színvonalas szabadidős lehetőséget és tapasztalatcserét kínálni a tanulók, a pedagógusok és a szervezők számára. Bővültek a kategóriák az évről évre nagyobb érdeklődést kiváltó rendezvényen. A fesztivál díját idén immár tizenegyedik alkalommal a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Szakközépiskola nyerte.

2009.06.04. 14:31
Székesfehérváron az Antal-Lusztig gyűjtemény

Családi megszállottság, öröklött vonzalom a motiváció alapja  Antal Péter műgyűjtő esetében, hiszen már nagyapja – Lusztig Sámuel – is szenvedélyesen vásárolta a műtárgyakat. Az ország egyik legjelentősebb (mintegy háromezer-ötszáz darabos!) magángyűjteményéből áprilistól 300 festmény és négy szobor látható Székesfehérvár négy galériájában. A sajátos megnyitón a helyszínről helyszínre vándorlás és a műgyűjtő „vallomása” jegyében zajlott, hiszen minden megállónál fény derült egy-két alkotáshoz, alkotóhoz fűződő viszonyra Nagy T. Katalin művészettörténész kérdéseire válaszolva

2009.06.04. 14:30
Csapadékvízelvezetőt avattak Komáromban

Március utolsó napján adták át rendeltetésének a komáromi Nokia Ipari Parkban az új csapadékvíz elvezető rendszert. A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részeként a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) pályázatán a 2008. évben Komárom Város Önkormányzata által támogatást nyert az „Infrastruktúrafejlesztés a Komáromi Ipari Park területén” c. projekt keretében valósult meg.

2009.06.04. 14:29
A K&H Gyógyvarázsolt Komáromban

Értékes műszereket vehetett át dr. Rokay László, a Selye János Kórház igazgatóhelyettese, osztályvezető főorvosa Juhász Szilviától a K&H régióvezetőjétől március 19-én Komáromban. A K&H Gyógyvarázs – az indulása óta eltelt öt év alatt – olyan népszerű programmá nőtte ki magát, hogy még az ilyen nehéz időkben is életképes maradt.

2009.06.04. 14:29
Csarnokavató Süttőn – fejlesztés recesszióba

Március 26-án egy 3000 m2-es új csarnokot avattak a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. süttői telephelyén. Az ünnepélyes átadáson a beruházást méltatta Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, és dr. Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke is. Az új csarnokban a legmodernebb technológiával dolgozhatnak ezentúl a díszítőkőipar szakemberei. Mindez nem a véletlen műve – tudtuk meg az avató ünnepségen. A Reneszánsz Zrt. már közel egy évtizede tudatosan készül a világsikerre. Az ország és a kőipar mai helyzetéről, a siker „receptjéről” a 60 éves múltra visszatekintő, szakmai körökben méltán neves cég három tulajdonos-vezérigazgatójával – Páljános Andrással, Balogh Miklóssal és Bene Zoltánnal – beszélgettem.

2009.06.04. 14:28
Vevőbarát megoldások a ...

Bemutatkoztak a székesfehérvári METRO áruház megújult osztályai, melyek kö-zül néhány a kelet-európai régió legszélesebb kínálatát biztosítja.

2009.06.04. 14:23
Pannónia Fesztivál Hobóval és Tankcsapdával!

Négy színpadon mintegy ötven zenekar lép fel Várpalota mellett, a Cseri-parkerdőben május 28-31. között. Itt kezdi nyári, jubileumi turnéját a Tankcsapda, és a fesztivál kedvéért 24 év után összeáll az eredeti Hobo Blues Band. A fesztivál biztonságáról a Sec-Com Kft. gondoskodik. A cég vezetőjét, Bogácsi Györgyöt kérdeztük.

2009.06.04. 14:20
Tatabánya első EU-konform iskolája

A tatabányai Sárberki Általános Iskola 321 millió forintból újulhat meg. Az uniós pályázati forrásból a város negyedik legnagyobb iskolájának bővítése, teljes korszerűsítése, akadálymentesítése valósul meg. A nagyszabású beruházásról és az iskolai életről a Sárberki Általános Iskola igazgatóját, Jóna Imrét kérdeztük.

2009.06.04. 14:19
Tűzoltónak lenni nem munka, hanem hivatás

Szent Flórián napja arra is alkalmat adott lapunknak, hogy Balatonfűzfő Tűz-oltóságára is ellátogassunk. Kovács István tűzoltó alezredessel, a Balatonfűzfői Tűzoltóság parancsnokával ünnepeikről, feladataikról beszélgettünk.

2009.06.04. 14:17
VIT: kistérséget fejlesztenek áprilistól

A Pannon Egyetem és Veszprém MJV Önkormányzata kezdeményezésére megtartotta alakuló ülését a Veszprémi Kistérségi Innovációs Tanács. A 2009. április 27-én létrehozott szervezet célja a veszprémi térség K+F+I szereplői számára közös platform kialakítása, amely segíti a gazdasági szervezetek, tudásközpontok összehangolt tevékenységét. A megvalósult innovációs tevékenység eredményét a kistérség, a megye, a régió, az ország egyaránt élvezi, illetve az tovább gyűrűzve más gazdasági területeket is sikeresé tehet.

2009.06.04. 14:15
Alternatív hajtású járgányok versenye

Akkumulátoros, nitrogén hajtású, elektromos és bioetanolos versenyautók vetélkedtek egymással az alternatív hajtású járművek versenyén Győrben. Összesen 22 csapat nevezett be. A zsűri nem csak a járművek gyorsaságát, hanem a különleges ötleteket is pontozta.

2009.06.04. 14:14
Hasznos információk közlekedési hálózatokra kiírt

Az útépítések és felújítások esetében előírás, hogy a tervezett építési munkákra vonatkozóan az építtető rendelkezzen jogerős építési engedéllyel, illetve a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilatkozatával, mely szerint az építési tevékenység nem engedélyköteles. A közlekedési hatóság ilyen jellegű nyilatkozatot csak tervek alapján tud kiadni, ezért minimum egy csökkentett műszaki tartalmú (helyszínrajz, mintakeresztszelvény, egyszerűsített műszaki leírás) terv elkészíttetése elengedhetetlen.

2009.06.04. 14:13
Pályázatot nyert az Ajkai Mechatronikai és Autóipa

A mintegy 760 millió forintos európai uniós forrásból iparterületek fejlesztése, valamint több klaszter közös beruházása valósulhat meg a régióban.

2009.06.04. 14:12
Nagy tavaszi klímatisztítás

Itt az ideje a nagy tavaszi klímatisztításnak. Autóink klímaberendezését – és lakásainkét is csak ez nem egy lakáskultúra rovat – minden évben, még a használat elkezdése előtt érdemes szakszerviz gondjaira bíznunk.

2009.06.04. 14:11
Megnyílt a Porsche Tatabánya Carrendező műhelye

Talán ön is volt már abban a helyzetben, hogy szerencsésen megúszott egy közlekedési balesetet. Az autó viszont összetört, és néhány ősz hajszálába, meg egy havi buszbérletbe került a biztosító, a kárfelvevő és a javítás összehangolása.

2009.06.04. 14:11
Arculatváltás az Euro Parkett üzletláncnál

Nagy tervekkel vág 2009-nek a magyar tulajdonú Euro Parkett üzletlánc. Az ötéves szakmai múlttal, jelenleg nyolc üzlettel működő, jó minőségű darabszőnyegeket, laminált padlót és fa szalagparkettát kínáló Euro Parkett harminc üzlethez keres franchise partnereket.

2009.06.04. 14:10
Rotáció Expo tizenhetedik alkalommal

Ünnepre – március 15. - időzítette a Rotáció Kft. hagyományos, évadindító mezőgazdasági vásárát, amelyet ismét a tatai edzőtáborban bonyolítottak le. Harmath József ügyvezető igazgatót kértük, hogy értékelje az expót.

2009.06.04. 14:09
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Konferencia, Dobogókő

Április 15-16-án tizenhetedik alkalommal rendezte meg neves szakmai konfe-renciáját a dobogókői Manréza Konferencia Központban a dorogi DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő ZRt. A konferencia nyitónapján zsúfolásig megtelt a terem, ami nem is csoda, hiszen van miről tájékozódniuk az gázipar szakembereinek. Megszületett az új gáztörvény, ám rengeteg még a teendő a nyári bevezetés előtt. A számtalan hasznos információ mellett ráadásul a konferencia résztvevői, a szakmagyakorlók három értékes képzési pontot is beszerezhettek a két-napos rendezvényen.

2009.06.04. 14:08
Komáromi Napok – tizennyolcadszor
Április utolsó hetében rendezték meg az immár nagykorúvá érett, hagyományos Komáromi Napokat. Az egyhetes, igen gazdag programsorozat állomásait még felsorolni sem könnyű. A Duna mindkét partján – és persze szokás szerint az Erzsébet hídon – állt a bál, napestig.
2009.06.04. 14:07
Átadták az Adonyi Kistérség Iváncsai Tanuszodáját

Március óta nyitva áll az Adonyi Kistérség Iváncsai Tanuszodája. Lapunkban olvashattak a bicskei kistérségi tanuszoda terveiről, a tatai kistérségi uszoda átadásáról, s most, az Iváncsán megépült létesítmény átadásáról számolhatunk be. Mindhárom tanuszoda PPP konstrukcióban épült, fővállalkozó a Kerex Uszoda és Szabadidőtechnika Kft.

2009.06.04. 14:06
Az E Banc Trade-del könnyebb pályázni is

Nehezedő gazdasági körülmények esetén a vállalkozó, vagy akár településvezető - minden lehetőséget megragad, ami növekedést, fejlődést ígér. Ebben kíván segíteni az E Banc Trade, amely egy partneri kapcsolatokon alapuló társaság. Az E-Banc Trade kereskedelmi rendszere már hazánkban is elérhető, az új piacnyitás lehetőségeiről, a kedvező finanszírozási megoldásokról a Közép-dunántúli Régió vezetőjét Almási Mihályt kérdeztük.

2009.06.04. 14:06
360 millió forintos turisztikai fejlesztés...
A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2007-ben kiírt „Integrált turisztikai település- vagy térségfejlesztés és tematikus fejlesztések” című pályázata keretében összesen 2 261 000 000 Ft európai uniós forrás állt rendelkezésre. A konstrukció keretében a maximum 85%-os támogatási intenzitás mellett a megpályázható legkisebb összeg 20 millió Ft, a legnagyobb  400 millió Ft volt.
2009.06.04. 14:05
Szent György napi vásározók

Immáron tizenharmadik alkalommal rendezték meg Pápán a regionális mezőgazdasági szakkiállítást és vásárt a várkertben, a sportcsarnokban és környékén, valamint a Petőfi gimnázium aulájában.

2009.06.04. 14:04
Agrárexpo kamarai szemmel

A XIII. Szent György napi Agrárexpo védnöke Pápa város polgármestere mellett Ebele Ferenc, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke volt, aki egyben a Magyar Agrárkamara főtitkára is.

2009.06.04. 14:04
A biofinomító üzem helyzete Balatonfűzfőn

A Nitrokémia Zrt. történelmi múlttal és nemzetközi hírnévvel bír a vegyiparban. A vállalat jövője egy 28 milliárd forintos biofinomító üzem lehet. A projekt részekre bontva is megvalósítható, de befektető nélkül továbbra is csak álom maradhat Balatonfűzfőn egy új, környezetet nem terhelő, a Nitrokémiát ismét nemzetközi szintre emelő beruházás. A biofinomító üzem működéséről, az ott gyártott lebomló műanyagról és a gazdasági, környezeti, társadalmi hatásokról beszélgettek a térség vezetői.

2009.06.04. 14:03
Talán kéményseprő dinasztia alakul

Bár mára égéstermék-elvezető rendszer tisztításáról beszélhetünk, a kéményseprő a mai napig némi romantikával fűszerezve jelenik meg képzeletünkben. Komárom-Esztergom megye kéményeiért közel húsz éve Boda András, a KOMTŰZ Kft. ügyvezető igazgatója felel, akit arról kérdeztünk, milyen idők járnak most a kéményseprőkre?

2009.06.04. 14:02
2009. május 22-24. Tatai Patara 1597

A XVI. századi török hódítás révén Tata a török-magyar harcok állandó színterévé vált. Egyik legnevezetesebb ostroma 1597. május 23-án volt, mikor Gróf Pálffy Miklós, a császári-királyi seregek vezére csellel visszafoglalta a tatai várat a töröktől. A patara elnevezés a várostromkor használt haditechnikai újítás, a petárdaként is emlegetett fegyver nevéből ered. Ezzel az eszközzel robbantották be a várkaput. Egy évvel később, 1598-ban Győr felszabadításánál is a Tatán kipróbált patara indította el a sikeres ostromot.

2009.06.04. 14:02
EuroAszfalt – árverseny, vagy minőségi aszfa

– Pillanatnyilag stabil a minőségi aszfalt mellett voksoló martonvásári EuroAszfalt Kft. piaci helyzete, ami azért igazán nagy eredmény, mert ma a magyar útépítéseknél az árverseny már a minőség rovására megy – kezdte beszélgetésünket Nagy László, az EuroAszfalt Kft. ügyvezető igazgatója.

2009.06.04. 13:51
Uniós támogatásból újulhat meg...

A kormánydöntésének megfelelően a Közép-dunántúli régióban 3 megyei jogú város részesülhet vissza nem térítendő uniós támogatásban azon a pályázaton, amelyet megyei jogú városok integrált városfejlesztési stratégiája megvalósításának támogatására írtak ki a KDOP keretében- jelentette be Veszprémben, a városháza Kossuth-termében a KDRFT elnöke. Pál Béla elmondta, a három nyertes összesen több, mint 4 milliárd forint összegű uniós forrást kap, ezzel 6,6 milliárd forint összértékű beruházás valósulhat meg a projektek helyszínén.

2009.06.04. 13:49
Az első év az Ajkai Elektronikai Kft.-nél

Egy éve született meg az a tulajdonosi döntés, amely a több mint 10 éve működő Ajkai Elektronikai Kft. új vezetőjének kinevezéséről, és a cég 2-es divíziójának AE Plasztik Kft. néven történő kiszervezéséről szólt. Az első egy év válsággal tűzdelt tapasztalatairól Lautner József és Kersner László ügyvezető igazgatókat kérdeztük.

2009.06.04. 13:47
Internetes gazdasági oktató portált fejleszt...

A Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA®),  a Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ (ROIK) és  a Belvárosi I. István Középiskola összefogásában az RVA gyakorlatban is használt on-line vállalkozásfejelsztési rendszerén alapuló, a korszerű gazdasági képzésben használatos oktatási segédeszközt fejlesztenek ki. Az internetes oktató portál a közép- és felsőfokú oktatásban jelent majd modern és hatékony segítséget.

2009.06.04. 13:47
Zarándokút képekben a bicskei katolikus templomban

Nem mindennapi helyszínen állították ki Némáné Nagy Júlia festőművész a 2007-es Medugorje-i zarándokútról készült alkotásait. A bicskei katolikus templomban közel egy hónapig láthatták a hívők és az érdeklődők a Bicskei Katolikus Karitasz Csoport utazásának helyszíneit a festőművész képeiben, rajzaiban.

2009.06.04. 13:46
Aranypáva Nagydíjas a tatai Csevergő Énekegyüttes
A tatai Csevergő Énekegyüttes – melynek művészeti vezetője dr. Székelyné Szőke Szilvia – a Magyarországon jelenleg legran-gosabb népzenei kitüntetést kapta, az Aranypáva Nagydíjat.
2009.06.04. 13:44
Díszpolgárokat köszöntöttek Dunaújvárosban

Verssel, muzsikával, szép szavakkal köszöntötték a Dunaújváros Díszpolgára cím díjazottjait a városházán ma délelőtt: a közgyűlés döntése értelmében Dunaújváros 2009-ban dr. Bakos Károly ügyvéd, dr. Visy Zsolt régész és Gurics György birkózó/edző érdemesült a rangos elismerésre.

2009.06.04. 13:44
70 éves a Dózsa óvoda Dorogon
Hosszas, lázas készülődés előzte meg Dorog „legfiatalabb” óvodájának jubileumát. A Dózsa-óvoda immáron hetven éve fogadja a gyerekeket. Az óvoda falai közti különleges légkörbe pillanthattunk be a hét évtizedes évforduló alkalmából tartott ünnepségen a művelődési házban.
2009.06.04. 13:43
Átadták az idei Gizella-díjakat Veszprémben

A Gizella-napok főműsorában adták át az idei Gizella-díjakat, melyet C. Szalai Ágnes, a városi művelődési központ nyugdíjba vonuló szakmai igazgatóhelyettese, a Vivace nemzetközi kórusfesztivál szervezője, Muraközy Péter, a Veszprémi Utcazene Fesztivál alapítója és szervezője, valamint Dejan Peric, az MKB Veszprém KC kézilabdakapusa vehetett át.

2009.06.04. 13:42
Gänsendorfból érkeznek majmok...

Ünnepélyes keretek között adták át a veszprémi állatkertben azt a csimpánzházat, melynek megépítéséhez 216 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a létesítmény. A projekt, melynek keretében további attrakciók épülnek még a vadasparkban, összesen több mint 420 millió forintba kerül.

2009.06.04. 13:41
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás