szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia - 2009. július-augusztus
IX. évfolyam 7-8. szám
2009.10.07. 11:22
1000 éve Fejér megyében is
Lapunk kora őszi száma ezúttal Fejér megye milleniumáról szól. A székesfehérvári székhelyű megye is egyike azoknak, amelyeket név szerint említ Szent István királyunk 1009-ben keltezett sólyi adománylevele.
2009.10.07. 11:01
A püspök úr dolgos mindennapjai

A nyárutó sugarai aranyozzák be a tatai Kocsi utca parókiájának udvarát, a református templom falait. A hivatalban dr. Márkus Mihállyal beszélgetünk. Pályájáról, dolgos mindennapjairól kérdezzük a tiszteletbeli püspököt, ma is számos közéleti szerepet vállaló református lelkészt.

2009.10.07. 11:00
Tisztelt Ünnepi Közgyűlés!
Ünnepelni jöttünk ma össze, ünnepelni megyéink – Fejér, Pest, Zala, Veszprém – ezeréves fennállását.
Azért jöttünk ma ide, hogy együtt ünnepeljünk ennek a falunak a polgáraival, amely már Szent István korában állt, és azóta is fennmaradt.
2009.10.07. 11:00
Fejér megye története az előidőktől a honfoglalási

Fejér megye földje, hazánk földrajzi formákban egyik legváltozatosabb vidéke. Délről felfele jövet megtalálhatók az Alföld nyúlványai a Mezőföldön, itt van a Keleti-Bakony, a Vértes-hegység, szinte teljességében, fenn északon a Gerecse, a Bicskei-dombság, s középütt ott a Velencei-tó. A megye élő vízfolyásai ÉNY-DK-i irányban haladva, jellegzetesen követik az ősi Duna-meder folyását és a mai napi uralkodó széljárások irányát.

2009.10.07. 10:59
Fejér megye legrangosabb ünnepe augusztus 20!
2009. augusztus 13-ra a Fejér Megyei Közgyűlés ünnepélyes megemlékezést tartott, melyben Fejér megye fennállásának ezer éve előtt tisztelegtek. Míg Spányi Antal megyéspüspök a Szent István-i példa követéséről, a magyarság összetartásának fontosságáról beszélt, a közgyűlés elnöke, dr.
Balogh Ibolya a jeles napok szerepét hangsúlyozta. Illyés Gyulát idézve - „Ezer esztendőt még nagy népek is csak csodák révén élnek meg” – állapította meg, hogy a magyarságnak és Fejér megyének sikerült a csoda részeseivé válniuk.
2009.10.07. 10:58
„A szabadság zaga” egy nádasdladányi d

„Azért írtam ezt a könyvet, hogy elmondjam az embereknek, hogy az élet szép. Csak vegyék észre.” – gróf Nádasdy Borbála e szavakkal kezdte a válaszát a kérdésre, amely azt firtatta, hogy mi késztette könyve megírására. S aki elolvassa a „Zagolni zabad” és „A szabadság zaga” című köteteket, az valóban rácsodálkozik a „paprika-temperamentumú” fiatal lány s majdan asszony mindenen átsugárzó életszeretetére.

2009.10.07. 10:56
Fejér vármegye a középkorban
Szent István király tette és alakja korszakos jelentőségű hazánk, a magyarság és megyénk történelmében. S ezt nemcsak a kései utókor fedezte fel, hanem már a XI. századi kortársak is tudták. Szent Istvánnal gyökeresen új vette kezdetét históriánkban. A korai középkor ezt a tiszteletet többféleképpen is kifejezte. Elsősorban azzal, hogy 1083-ban szentté avatták, de első királyunkat tisztelték meg azzal is, hogy rá vezettek vissza minden jogot és kiváltságot.
A hús-vér emberből, az uralkodóból az évtizedek, az évszázadok múltával nemzeti jelkép lett, a személyéhez kötődő vagy kapcsolt tárgyak, földi maradványok nemzeti ereklyévé nemesültek.
2009.10.07. 10:56
Megújult óvodába járhatnak a gyerekek Ercsiben

Ünnepélyesen átadták a majdnem 90 milliós támogatásból felújított Napfény Napköziotthonos Óvodát Ercsiben.  A rendezvényen beszédet mondott Arató Gergely államtitkár, Kajdi Ákos, a VÁTI Nonprofit Kft. Közép-dunántúli Területi Irodájának vezetője és Szabó Tamás polgármester. Gedő Attila plébános és Darvas Tanács Erik református lelkész pedig megáldotta az óvoda megújult épületét.

2009.10.07. 10:55
Augusztus, fesztiválvárosi hangulattal

Élénkség, forgatag, kavalkád, programok özöne a város több pontján – így összegezhetnénk a megyeszékhely nyárvégi zsongását. Minden korosztály talál elfoglaltságot és szórakozási lehetőséget úgy, hogy a legtöbb rendezvény ingyenes. Ugyanakkor a múlt tisztelete, a hagyományőrzés, az ünneplés méltósága is Székesfehérvár sajátossága.

2009.10.07. 10:55
Az irodalom és Fejér megye
Vörösmarty Mihály, Báró Eötvös József,  Vajda János, Gozsdu Elek, Gárdonyi Géza, Csoóri Sándor
2009.10.07. 10:53
Újdonság a Perfekt Zrt-nél...

2011. január 1-jétől a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyintézést végző személynek, az állandó meghatalmazással, megbízással rendelkező képviselőnek külön jogszabály szerinti termékdíj ügyintézői végzettséggel is rendelkeznie kell – tudtuk meg Mergl Jánosnétól, a Perfekt Zrt. Fejér Megyei Képzési Központjának igazgatójától.

2009.10.07. 10:52
Dunaújváros

A város a Mezőföld délkeleti szélén, a Duna jobb oldalán, a Pentelei-löszparton terül el, Budapestről 67 km-re. A 150 m tengerszint feletti magasságban települt várost keleten a Duna mintegy 10 km-es szakaszon határolja, nyugatról pedig szelíd dombvidék övezi.

2009.10.07. 10:50
Növekvő hallgatói létszám

Megkezdődött a tanév a Dunaújvárosi Főiskolán is, ahol a magasabb ponthatárok ellenére emelkedett a hallgatói létszám – tudtuk meg Dr. Kadocsa László általános és tudományos dékán-helyettestől. Az ország felsőoktatásában is Budapest a leghangsúlyosabb. A lényesen kisebb vonzáskörzetű Dunaújvárosi Főiskola a képzési kínálat bővítése mellett pályázati forrásokból és PPP projektek keretében összesen nagyságrendileg 12 milliárdból fejleszti a valós ipari igényekre épülő és a gyakorlati oktatást laborok, kutatóközpontok létrehozásával.

2009.10.07. 10:50
Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat

A város lakói és az idelátogatók legkedveltebb kiránduló helye a Duna melletti arborétum, amely sétautakkal, játszóterekkel, pihenő- és napozóhelyekkel, különleges ligetes természeti környezetben vár mindenkit. A külső szemmel gyönyörű parkként megjelenő területről kevesen tudják, hogy egy mérnöki létesítmény, amely a város védelmét hivatott ellátni, és egyedülálló környezeti megoldásként német, francia egyetemek érdeklődését is felkeltette. A védelmi rendszert működtető és fenntartó Partvédelmi Vállalat igazgatója, Gál Zoltán beszél arról mit tettek, és mit tesznek folyamatosan a város érdekében.

2009.10.07. 10:48
A színház az életünk

A belváros egy csendes terén bújik meg a város színházi, művészeti kultúráját meghatározó Bartók Kamaraszínház épülete. Belépve, azonnal érezhető az a közeg, ami magyarázat az itt lakók szeretetére, színházuk iránt. A hatalmas tér, az itt dolgozó művészek, alkalmazottak képeivel fogadva biztonságot sugall.  Gyönyörű a felújított színházterem, szinte hallani a hálás közönség tapsát, a kamaraterem bensőséges hangulata elvarázsol.  Knódel Mária igazgatónő bemutatását hallgatva megfogalmazódott bennem a vágy, szeretnék ebben a városban színházlátogató lenni.

2009.10.07. 10:47
A magyar acélipar meghatározó vállalkozása

Az 1950-ben alapított, 2008-ban 334 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevételű, dunaújvárosi székhelyű ISD DUNAFERR társaságcsoport ma az ország egyik legnagyobb értékteremtő vállalategyüttese.  Vertikális termelési struktúrájának megfelelően a melegen hengerelt lemeztermékek bázisán továbbfeldolgozott termékek (pácolt termékek, hidegen hengerelt szélesszalagok és lemezek, bevonatos lemezek, hidegen hajlított idomacélok, stb.) széles választékát állítja elő. A kohászatot, acélfeldolgozást és acélkereskedelmet – mint fő tevékenységeket – kiegészítő üzletágak (energiaellátás, karbantartás, logisztika, alkatrészgyártás, stb.) teszik teljessé. A 2008. évben a főbb termékek belföldi értékesítése közel 500 ezer tonna volt, exportja pedig meghaladta az 1,2 millió tonnát.

2009.10.07. 10:46
Tűz van, babám!

Az ötvenes évek akkori politikai hatalma egy új kohászati kombinát és egy új város felépítése mellett döntött az egykori Dunapentele közigazgatási területén. Így jött létre Sztálinváros, a mai Dunaújváros. Ezzel egyidőben – alkalmazkodva az igényekhez – megkezdődött a helyi tűzoltóság új alapokon történő átszervezése. A hőskorban száz fő feletti volt a helyi tűzvédelembe bevont személyek száma, s a munkából a férfiak és a nők egyaránt kivették a részüket. A ma tűzoltóinak persze a jelen kor kihívásainak, feladatainak kell megfelelniük. A régmúlt időket Varga Ernő tűzoltó alezredes, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltóságának parancsnoka segített felidézni.

2009.10.07. 10:46
A rendőr is ember

Fejér megyében különösen sokat tesznek a rend őrei azért, hogy az állampolgárok mindezt valóban így is lássák. Éveken át keményen dolgoztak jó hírükért, s ma már mérhető eredmények támasztják alá, hogy célkitűzéseik megfelelőek voltak, s valóban jó úton járnak. A megyében élők többsége – a rendkívül objektíven mérhető visszajelzések alapján – elégedett a hozzáállásukkal, munkájukkal. Nem is csoda, hiszen vezetőjük, Fejér megye rendőrfőkapitánya, dr. Simon László rendőr dandártábornok bizony magasra tette a mércét.

2009.10.07. 10:45
Út a világ felé  – Fehérvár Travel Szék

Éveken keresztül utaztunk partnereinkkel, bejártuk Európát és a visszajelzések alapján a Fehérvár Travel által szervezett utak voltak a legsikeresebbek. Minden részletre kiterjedő szervezettség jellemezte útjaikat, kitűnő idegenvezetők kísérték csoportjainkat, színvonalas szállodák és programok vártak bennünket. Élmény volt a luxusbuszokon való utazás, rutinos, megbízható sofőrök vezetésével. Ribi Péter az iroda tulajdonosa szerény mosollyal nyugtázza elragadtatásomat, és örömmel válaszol kérdéseimre.

2009.10.07. 10:44
Agrárterületről a pénz világába

Öt évvel ezelőtt a családi mezőgazdasági vállalkozásukat befejezte, a piaci körülmények miatt – akkor föladhatta volna. De tanult, képezte magát, váltott – elsősorban gondolkodásmódot, majd területet. Megelégedhetett volna a ma oly divatos pénzügyi, befektetési tanácsadás szakággal, de ő teljes áttekintést akart, pénzügyi tervező lett. A nemzetközi szervezet Magyarországon még kevés tagot regisztrált. Az alapvető tudás és szakértelem, jogszerű működés mellett a szövetség etikai kódexében olyan elvárások szerepelnek, mint tisztesség, ügyfélérdek elsődlegessége, pártatlanság, méltányosság, gondosság, bizalom… A Székesfehérváron és a régióban dolgozó Bordács József ezeknek az elvárásoknak tesz eleget.

2009.10.07. 10:43
A Videoton jelenség

Talán nem túlzás jelenségként definiálni az éppen hetven éve létrejött, s azóta élő, önálló ritmust diktáló szervezetet. Egy város sorsát, az ország nemzetközi megítélését befolyásoló organizmus jellemzőit, minőségét azonban mégis a szinte legparányibb alkotóeleme, az ember határozza meg.

2009.10.07. 10:43
Székesfehérvári kampuszt épít a Pannon Egyetem

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.3.1-es pályázat az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül a felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatására irányuló operatív program.  Általános célja a felsőoktatási intézmények oktatással, kutatással, és vállalkozással kapcsolatos infrastruktúrájának a fejlesztése annak érdekében, hogy ezek az intézmények a tudásalapú társadalom és a gazdaság követelményeinek megfelelő, – európai, és globális értelemben is versenyképes – szolgáltatásokat legyenek képesek nyújtani.

2009.10.07. 10:42
Az Alba Volán jégkorongozói nem titkoltan a rájáts

A magyar bajnokság megnyerése az elmúlt évtizedben amolyan kötelező feladatnak számított az Alba Volán hokisai számára, a fehérvári kék-fehérek az utóbbi két szezonban a hazai pontvadászat mellett az osztrák bajnokságban is vitézkedtek. Reményeik szerint ezúttal bejutnak a rájátszásba, azaz a legjobb nyolc közé.

2009.10.07. 10:41
Az Alba Volán SC öttusázói továbbra is szállítják

A tavasz első jelentős, felnőtt erőpróbája a május közepén, Székesfehérváron immár tizenegyedszer rendezett női öttusa világkupa volt, amelyen nem vallottak szégyent a házigazdák. A női csapat ezüst-, míg a váltó aranyérmes lett. Azóta futószalagon jönnek a rangos viadalok, amelyek rendre volános győzelmekkel zárulnak.

2009.10.07. 10:33
Garzon Bútor Zrt. Székesfehérvár

A hetvenes években nagy boldogság volt, hogy az újdonságnak számító, lapra szerelt Garzon bútorcsalád praktikus elemeiből, saját tervezésű szekrénysorral rendezhettük be otthonunkat, amely kibírta gyermekeim festő-rajzoló korszakát, négyszeri költözést és ma is kulturált tároló helyet biztosít garázsomban.  A népszerű bútorgyártó cég, 60 éves évfordulóját ünnepli.  Ez a már egy emberöltőnek nevezhető korszak képet ad a céget jellemző óriási gyártói tapasztalatról, a folyamatos megújulásra való képességről, a megbízható minőségről és a rugalmas üzletpolitikáról. Nagy Alajos vezérigazgatót a cég múltjáról, jelenéről és hosszú távú terveiről faggattuk.

2009.10.07. 10:32
Negyven év vízügyi tervezési tapasztalata egy cégb

Négy évtized – hol látványos, hol a föld színe alatt rejtőző, ám mindenképpen szerteágazó – munkája bizonyítja a Fehérvári Viziterv Mérnöki Kft. szakembereinek hozzáértését, rátermettségét, minőség iránti elkötelezettségét. Ma már egyedülállónak mondható az a vízügyi tervezői tapasztalat, amely az elmúlt évtizedek alatt a cégnél összegyűlt. Olyan specifikus feladatokat is képesek magas szinten ellátni, amelyek elvégzéséhez legtöbb versenytársuknak még szakemberük sincs, nemhogy tapasztalatuk. Az egykori VIZITERV Székesfehérvári Kirendeltségének jogutódjaként a cég képes volt a múlt értékeit megragadni, és a stabil alapokra építkezni. Folyamatos munkájuk, sikereik minderre a legjobb bizonyíték.

2009.10.07. 10:31
Felhasználóbarát, élvonalbeli megoldások a Väderst

A svéd Väderstad-Verken AB talajművelő- és vetőgépek gyártására specializálódott, családi tulajdonban lévő vállalkozás. Jelenleg 10 leányvállalata van Európa országaiban, amelyek közül a magyar 1998-ban jött létre, és amely Kápolnásnyék központtal, kereskedői hálózat nélkül, közvetlen a termelők felé értékesíti termékeit, szolgáltatásait.

2009.10.07. 10:31
Vincotech a mindennapok szolgálatában
A Vincotech Hungária Kft. 1996-ban kezdte meg működését Bicskén, a VIV korábbi telephelyén. A cégcsoportnál világszerte körülbelül ötszázan dolgozunk azért, hogy kiemelkedő elméleti és gyakorlati felkészültséggel, széles technológiai portfólióval és magas műszaki színvonalú gépparkkal elektronikai alkatrészeket, illetve alrendszereket gyártsunk, forgalmazzunk, s hogy felhasználóink számára folyamatos műszaki támogatást nyújtsunk.
2009.10.07. 10:30
LÁSZLÓVILL Kft., Székesfehérvár

„A leghatalmasabb alkotásokat olyan emberek vitték véghez, akik megőrizték képességüket nagy álmok szövögetésére.”
Walter Bowe soraival köszöntötték barátai László Istvánt a LÁSZLÓVILL Kft. tulajdonosát, a cég megalakulásának 25. évfordulóján. Ezek a sorok előrevetítik, hogy a család, a kiváló referenciákkal rendelkező vállalkozás egy merész ember álmának, na és persze rengeteg munkájának eredménye.

2009.10.07. 10:29
Spa Hungary Holding Zrt. – fürdővilág felsőf

Minden Győrrel kezdődött. Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő volt az első, majd jött Tatabánya, Gyula, Gyomaendrőd és Makó. Hamarosan felépül a székesfehérvári műemlék fürdő, jól állnak a szlovák tervek, s jelenleg tíz önkormányzattal folyik tárgyalás a helyi intézmény üzemeltetéséről. A végső célról Kovacsics Imrével, a Spa Hungary Holding Zrt. vezérigazgatójával beszélgettem.

2009.10.07. 10:29
Százezredik látogató a tatabányai Gyémánt fürdőben

Magyar Anna úgy indult el munkahelyéről szeptember nyolcadikán a tatabányai Gyémánt fürdőbe, hogy szokásos módon leússza a heti penzumot. Nagy volt a meglepetése, amikor a bejáratnál csinos hostess lányok és újságírók csoportja várta. Ő lett ugyanis a megnyitás után három hónappal a megújult fürdő százezredik látogatója.

2009.10.07. 10:28
18 éves a Székesfehérvári RVA

Az 1980-as évek vége alapvető változások korának kezdetét jelentette Közép- és Kelet-Európában. Egy olyan folyamat robbant ki, amely hihetetlen gyorsasággal vezetett a szocialista világrend felbomlásához, a központi tervgazdaságok széteséséhez, a piacgazdaság kialakulásához. Az Európai Közösség azonnal felismerte a folyamatban rejlő lehetőségeket, az átalakulás fontosságát, és 1989 őszén létrehozta a PHARE (Poland and Hungary Assistance for Reconstructing the Economy – azaz Segítség Lengyelország és Magyarország gazdasági újjáépítéséhez) elnevezésű programot, amely a Nyugat- Európai tapasztalatok, a know-how átadásával és jelentős anyagi támogatással olyan katalizátora lett a magyar gazdaság szerkezeti átalakulásának, amely nélkül nem mehetett volna végbe a 90-es években a magyarországi gazdasági rendszerváltás.

2009.10.07. 10:27
Válságkezelésben profi – Macher Kft.

A székesfehérvári Macher Kft. akkor igazolta, hogy a válság mindenkor megújulást, fejlődést hoz magával, amikor még kerek szemekkel néztünk volna mindannyian arra, aki vezetői, kommunikációs, meg csapatépítő tréningekről és projektben gondolkodásról beszél nekünk. A Macher Kft-t egyfajta válság hozta létre, egy fejlődő gazdasági környezetben a saját válsága erősítette meg és készítette fel az aktuális, mindenkit érintő válságra. Macher Endréné ügyvezető igazgató megosztotta velünk tapasztalatait.

2009.10.07. 10:27
A Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt...

A millenium alkalmával visszatekintve Fejér megye történelmére, megállapíthatjuk, hogy szerves részét képezik azon vállalatok, amelyek jelentős múltjukból fakadóan több generáció számára biztosítottak, illetve biztosítanak ma is munkát a régióban.

2009.10.07. 10:26
A 127 éve alapított Törley Pezsgőpincészet

Dom. Perignon-t (1635-1715) a champagne-i Hautvilliers városka bencés apátságának szerzetesét 29 évesen nevezték ki a rendház pincemesterévé. Kísérletezései során jutott el a másodlagos erjedésen alapuló habzó ital, a pezsgő készítésének nyitjára. Az előállítás titkát csak halála előtt árulta el, melyet a champagne-iek tovább őriztek, megalapozva a francia pezsgőgyártást.

2009.10.07. 10:25
A Törley pezsgő hazája Etyek

Fejér megye fiatal, de régi szőlészeti-borászati tradíciókkal rendelkező borvidéke (1990-ben emelkedett borvidéki rangra) az Etyek – Budai borvidék, vagy ahogy találóan hívják „ Budapest szőlőskertje „. A borvidék területe kb. 1400 hektár, körzetei az etyeki és budai körzet.

2009.10.07. 10:23
Élhető kisváros a Duna mellett

Adony a Duna jobb partján, Budapesttől délre, attól ötven kilométerre fekszik. Vasúton, a Dunát Lórévval összekötő kompon, a 6-os főúton és az M6-os sztrádán egyaránt jól megközelíthető település, mintegy 3800 lakossal.

2009.10.07. 10:22
Héliosz-Coop Kft. – Adony

Napraforgóból olajat készíteni nem ma kezdtek Adonyban. Az itteni üzem nevéhez fűződik az egykori Héliosz illetve Szalina, és több nagykereskedelmi lánc márka-termékként forgalmazta étolajukat. A 2007-es tulajdonosváltást gyártmányszerkezet- átalakítás is követte, mára elsősorban takarmányolaj előállításával foglalkoznak.

2009.10.07. 10:21
Életben tartástól az innovációig

A székesfehérvári Vállalkozói Központ lassan nagykorúvá lesz. Az elmúlt majd két évtized alatt a szervezet valóban felnőtt a feladatához, eszközeiben mindig lépést tartva a gazdaság változásával. 1991-ben a legfontosabb a kényszervállalkozások életben tartása volt, mára a fejlődés, az innováció központjaként funkcionál. Közben felnőttek a gyermekek is – azok a vállalkozások, amelyek az inkubátorházban kezdték, mára stabil, 70-100 főt foglalkoztató társaságok lettek. Annus Istvánnal, a Vállalkozói Központ Közalapítvány igazgatójával beszélgettünk.

2009.10.07. 10:20
Ercsi – Eötvös József városa

A Duna-parti Ercsi közel 9000 lakosával az ercsi  kistérség legnagyobb települése. Az egykori mezőváros 2000-ben nyerte el a városi címet. A Duna közelsége miatt Ercsi története igen mozgalmas volt. A középső bronzkor embere rendkívül intenzíven népesítette be a folyam és az itt folyó patakok völgyét. A kutatás szempontjából különösen fontos temetőjüket Sinatelepen tárták fel a régészek.

2009.10.07. 10:20
HWD Recycling Kft. Seregélyes

Mindannyian találkoztunk már erdei sétáink során kidobott hűtők, monitorok és egyéb elektromos készülékek szomorú látványával. Az életszínvonalunk illetve az elektromos termékek fejlődése, és ezek rövid életciklusa következtében, évről évre egyre több háztartási eszköz kerül jobb esetben a szemétbe, amelyek alkatrészei a környezetet súlyosan szennyező anyagokat tartalmaznak.  A HWD Recycling Kft. Seregélyesen, erre a problémára adva megoldást, a lakosságtól és közületektől begyűjtött elektronikai termékek megsemmisítésével foglalkozik. Höflinger Norbert ügyvezető igazgató mutatja be cégét, és minden szavából érezni mélységes elkötelezettségét a környezetvédelemmel szemben.

2009.10.07. 10:19
Csúcson a hulladékgazdálkodásban

Polgárdi a ’90-es években lett hivatalosan is város, de a polgárias szemlélet és a városias infrastruktúra alapjai már 1948 környékén kialakultak – meséli Borbély István polgármester. Polgárdi ma növekvő lakosságszámmal, épülő ipari parkkal egy ígéretesen fejlődő magyar város, amely kezdetektől motorja volt a négy megyét átfogó, közel százhetven települést tömörítő Közép-duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kialakításának.

2009.10.07. 10:18
VINCZE ISTVÁN OTTHONRA TALÁLT FELCSÚTON

A tatabányai futballszurkolóknak nem kell bemutatni Vincze Istvánt. Más csapatok drukkereinek sem nagyon. Meggyőződésem, hogy az olasz és portugál fociőrültek előtt sem cseng ismeretlenül a technikás, gólerős balszélső neve. A Pilu. A munkahelyén ma már inkább Pilu bácsi. Így hívják a tanítványai őt a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián. Pályafutásáról és a mostani munkájáról beszélgettem vele.

2009.10.07. 10:17
Egy vonzó település: Felcsút

A felcsúti önkormányzat kellemes gondokkal küszködik, tudtuk meg Varga György polgármestertől.

2009.10.07. 10:17
Országos hírű cég Felcsúton: Femol’97 Kft.

A legfrissebb hírek ismét arról szólnak, hogy a jelenlegi kormányzat újabb vasútvonalak bezárását tervezi a közeljövőben. Mindazokat, akik szeretik a vasutat, megdöbbenti a hír, ám Molnár Csabát, a felcsúti székhelyű Femol ’97 Kft. tulajdonosát különösen. A vállalkozó ugyanis vasutas családban nőtt fel, maga is 27 évet húzott le a MÁV-nál, és ráadásul cégének egyik tevékenységi köre is erősen köti a vasúthoz.

2009.10.07. 10:16
Kunos Lovarda Székesfehérvár

Sok szülő gyermekkori álma valósul meg, amikor gyermekét beíratja a Kunos Csaba által kialakított lovas központba. A létesítmény, Székesfehérvár határában, mintegy 55 hektáros területen, csodálatos környezetben várja a lovaglás kis- és nagy szerelmeseit.

2009.10.07. 10:16
Ismét Business Superbrand lett a székesfehérvári m

A Business Superbrands Program keretében 2009-ben immár második alkalommal ítélték oda a B2B márkák legjobbjainak járó díjakat. A 14 tagú, független szakemberekből álló bizottság döntésének értelmében a metaloBox Kft. mind a két évben Business Superbrand minősítést kapott.

2009.10.07. 10:15
MMK Tisztújító közgyűlés 2009 eredménye
A Magyar Mérnöki Kamara tisztújító küldöttgyűlést tartott 2009. május 16-án. Az országos elnök, Kovács Gábor leköszönt, utódja Barsiné Pataky Etelka lett.
2009.10.07. 10:15

Ezer év

Ezer évig megmaradni a Kárpát-medencében, Európának azon a részén, ahol mindig legerősebb volt a népek mozgása, Európa keleti határán, amely ezer éven keresztül a keletről és délről jövő támadásoknak volt kitéve, bizonyítja, hogy erős nemzet a magyar.
2009.10.07. 10:14
Klaszter a napenergia hasznosítás elterjedéséért

Bármely közösség sikere a megfelelő szereplők egymásra találásán múlik, s e tagok jelentik a jövő sikereit, vagy kudarcait. A Közép-Pannon Nonprofit Kft. munkája azonban több annál, hogy a szakmai közösségek, vagy klaszterek számára a megfelelő tagokat találja meg - neve olyan nagyszabású együttműködések koordinálása kapcsán vált ismertté, mint a SEPA, az Ajkai Járműipari Klaszter vagy az új törekvés, a Közép Dunántúli Regionális Napenergia Klaszter – erről kérdeztük Hegedűs Viktort, a Közép-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

2009.10.07. 10:13
MOL mesterkurzus és tanszék a Pannon Egyetemen

A MOL és a Pannon Egyetem évek óta együttműködik az oktatás, a szakemberképzés, valamint a tudományos kutatás és fejlesztés területén. Ezen belül a minőségi szakember-utánpótlás biztosítása érdekében megállapodtak, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) és a brit IChemE (Institution of Chemical Engineers) által akkreditált vegyészmérnöki szak keretében a MOL Ásványolaj és petrolkémiai technológiai mesterkurzus (MSc) szakirány indításáról és a kurzus szakmai hátterét biztosító MOL Ásványolaj és Széntechnológiai Intézeti Tanszék létrehozásáról. A támogató szerződést az egyetem részéről dr. Rédey Ákos rektor, a MOL részéről Mosonyi György vezérigazgató írta alá a Pannon Egyetem Mérnöki Kar tanévnyitó ünnepsége alkalmából.

2009.10.07. 10:12
Önkormányzatok, mint építtetők az országos úthálóz

Jelenleg az országos közúthálózat részét képező utak esetében építtető csak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és Magyar Közút Nonprofit Zrt. lehet, illetve magántőke bevonásával valósulhatnak meg beruházások. A törvény kérdéseket vet fel az önkormányzatok esetében, amelyeket igyekszünk megválaszolni.

2009.10.07. 10:12
Új gépeket és csarnokot avattak a tokodi gyárban

A Kienle-Spiess Kft. a szó szoros értelmében is hegyeket mozgatott - egészen pontosan a telephely bővítése érdekében a szomszédos meddőhányó egy jelentős részét kellett elhordania a cégnek - azért, hogy új csarnokot avathasson. Az építkezés célja az volt, hogy világszínvonalú gépekkel még versenyképesebb termékeket állíthassanak elő. Mindez mára megvalósult. Orbán Péter, ügyvezető igazgató büszkén és bizakodva számolt be az eredményekről és a további elképzelésekről.

2009.10.07. 10:11
Megújul a ház, izmosodik a SZŐKE

A Petőfi Sándor Művelődési Ház a Szőnyi Főutcán patinás épületnek számít. Belépve, a folyosó falán kőtábla hirdeti a házalapítást, e dokumentumot korábban a helyi levéltárban őrizték. Az előtérben göcsörtös ágú életfa áll: a helyi kulturális egyesület történelmét idézi, törzsén apró réztáblák, őrzik az egykori, mai tagok, segítők, szimpatizánsok névsorát. Tavaly óta új szakmai vezetője van a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Háznak. Nyikus Annával beszélgetünk a patinás épületben pályafutásáról, az eltelt esztendőről, amely a Szőnyi Kulturális Egyesület (SZŐKE) életében is változásokat hozott.

2009.10.07. 10:11
15 éves a Szőnyi Kulturális Egyesület

Sok, sok pozitív lépésről, előremutató megoldásról mesélt lapunknak Kerekes Tibor, aki a megalakulása óta elnökként vezeti a Szőnyi Kulturális Egyesületet. A most tizenöt éves szervezet sok mindent megélt már fennállása óta. Voltak rosszabb és jobb idők, de mindig - ahogyan most is - képesek voltak a megújulásra, az összefogásra.

2009.10.07. 10:10
„Régi motoros” a patinás cég élén

Dusfi Ferenc neve már régóta összeforrt a Gasztrometállal. Az 1951-ben alapított céget negyven esztendeje szolgálja. Gyakorlatilag apró részletességgel ismeri a vállalat történetét, mindennapi problémáit, rövid és hosszú távú terveit, hiszen a mostanra elért piacvezető pozíció eléréséhez hosszú út vezetett. Kereskedelmi vezetőként eddig is részt vett az irányításban, 2009. június 1-jétől azonban első számú vezetőként is kamatoztathatja eddig megszerzett tudását.

2009.10.07. 10:09
Ötmillió eurós fejlesztés a tatabányai Eural Kft-b

Tudatos környezetvédelmi magatartás, előrelátó, jól átgondolt tervezés-fejlesztés jellemzi a - német Scholz Alumínium Csoporthoz tartozó – tatabányai Eural Kft-t. Igazi csapatmunka folyik itt, melyet az anyacég támogató hozzáállásával, az itt dolgozók pedig szaktudásukkal erősítenek. 2008 októbere óta a társaságot egy kitűnő német szakember, Jens Drückhammer vezeti, aki vallja, hogy a hosszú távú eredményes munkához a modern technológia és a magas szintű környezetvédelem egyaránt elengedhetetlen. Az elmúlt nem egészen egy év alatt – dacolva a világgazdasági válság folyamataival – öt millió euró értékű beruházást hajtottak végre a feldolgozó üzemben, s ezek jelentős része éppen a környezet megóvására irányult.

2009.10.07. 10:09
Bramac Kft. Veszprém

Mindig megragadott a tetők színes látványa, nem csak esztétikai, de érzelmi oldalról is. A már tető alá került épület a befejezettség, a biztonság érzetét kelti bennem, védelmet nyújtva a nap, a szél és az eső ellen. Fenséges látvány lehetne egyszerre, egymás mellett látni a több mint 500 ezer családi ház tetőfelületét, ami a már fogalommá vált Bramac cserepek által lefedésre került. Mintegy 850 millió legyártott betoncserép az eredménye 25 év szorgos fejlesztési munkájának, a kiváló termékminőségnek, a magas színvonalú szolgáltatásnak, a megbízható üzletpolitikának.  Potos János, a Bramac Kft. ügyvezető igazgatója, a térség legnagyobb és piacvezető betoncserép gyártó cégének vezetője válaszol kérdéseinkre.

2009.10.07. 10:08
Napsugaras óvodaremények Koppánymonostoron

Feltűnően sok volt a felnőtt ezen a nyár végi napon a koppánymonostori Napsugár Óvodában. Az épület sarkánál munkások dolgoztak, az udvarban pedig rövidesen megkezdődött az ünnepélyes alapkőletétel, jelezvén: bővül, gazdagodik, csinosodik az óvoda.

2009.10.07. 10:07
Megújult  Huszár utca

Komárom Város Önkormányzata a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) „Belterületi utak fejlesztése” című pályázatán 73 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert 2008 tavaszán a Huszár utca felújítására.

2009.10.07. 10:06
Fél év alatt elérték az éves bevételt...

Ács az idei költségvetésben kitűzött milliárdos bevételt már az első félévben teljesítette, így biztosan lendületet kap a városfejlesztés. Csöbönyei Imre polgármester kiemelte, hogy az iparűzési adóbevételek tartósan elérték azt a nagyságrendet, amelyet a volt cukorgyár működése biztosított a város számára. Emellett megkezdődött a szélerőmű-park telepítése, amely húsz milliárdos beruházást jelent a városnak.

2009.10.07. 10:06
Az 1000 éves Várpalota és a Trianon Múzeum

Várpalota rendkívül kedvező földrajzi elhelyezkedésének köszönhetőn, történelme a neolitikum korszakáig vezethető vissza. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a mai település területe és környéke a rézkorban és a bronzkorban is lakott volt.

2009.10.07. 10:05
Várról várra az ezeréves Veszprém megyében –

Várpalota Város Önkormányzata, a Szindbád Nonprofit Kft. és a Magyar Történelmi Családok Egyesülete – a Veszprém Megyei Önkormányzat támogatásával, az ezeréves Veszprém megyét ünneplő programsorozat részeként - kétnapos konferenciát szervezett Várpalotán a Zichy-kastélyban, illetve a Thury-várban.

2009.10.07. 10:04
Angol nyelvű klub alakul a kamarában

Jan Gershoj Jensen úr, a tatai székhelyű Gershoj Kft. ügyvezetője felkereste kamaránkat azzal az ötlettel, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara klubrendszerét bővítsük egy angol nyelvű klubbal.

2009.10.07. 10:03
Klapkáékról szólt a műsor a városházi téren

Történelmi múltunkat elevenítették fel egy színházi ősbemutatóval a nyáron határvárosunkban, Komáromban. Ismeretes, hogy a komáromi vár védői – élükön Klapka Györggyel - milyen elszántsággal védekeztek, így a császáriak nem is tudták bevenni az erődítést. Az ő tiszteletükre alkották meg és vitték színpadra a Magyarock Dalszínház közreműködésével a Klapka rockmusicalt.

2009.10.07. 10:02
A mezőgazdaság szorgos katonái  

Otthonom egy végtelen szántóföldre néz Veszprém határában, ahol minden évben, más és más növényt vetnek láthatatlan kezek, és mi nyaranta rengő búza-, sárguló repce- és mosolygó napraforgómezőkben gyönyörködhetünk. Ugyanezek a kezek betakarításkor hihetetlen gyorsasággal learatják a termést, és az ősz beköszöntét a különböző, szép alakzatokba rakott bálák jelzik számunkra. Kik ők, akik szinte észrevétlenül végezve dolgukat megtöltik a kamránkat. Kérdéseimre Kaiser Károly, a magyar tulajdonban levő, Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, rájuk jellemző szerénységgel válaszol.

2009.10.07. 10:01
Az 59. Bányásznap

A szénmedence településeit felvirágoztató bányászok emléke előtt koszorúzással tisztelegtek az 59. Bányásznap kezdetén. A hagyományos, bányaipar dolgozóinak és nyugdíjasainak köszöntése előtt egy különleges eseménynek adott otthont a Dorogi Galéria. Ladányi András Bányász - hagyomány - örökség című fotókiállítását csodálhatta meg a közönség, majd a sokoldalú alkotó Bányász vagyok ki több nálam című könyvét is bemutatták.

2009.10.07. 10:00
Termál Hotel Pávai Berekfürdő Termálvíz...

Évek óta ad sokunk számára gyógyulást, felüdülést, a Kunság közepén lévő, nyugodt kis településen fekvő Hotel Pávai, a híres gyógyfürdő közvetlen szomszédságában. Sokat gondolkodtam, mi az, ami idevonz engem évről évre a Dunán túlról, a simogató gyógyvíz, a kényeztető gyógykezelések, a mindig mosolygó személyzet, a finom, tájjellegű ételek, a békés, gyönyörű környezet, a baráti ár? Amiben biztos vagyok, itt minden értünk van, és rólunk szól. A vendég itt vendég lehet!  Kiváló szakértelemmel, családias hangulatot teremtve gondoskodik erről a wellness szálló két tulajdonosa, dr. Márkus Éva és férje, dr. Kovács Tibor.

2009.10.07. 09:59
vVekerdi László: Fülep Lajos levelezése
A József Attila Megyei Könyvtár az Új Forrás Könyvek 40. darabjaként a napokban jelentette meg Vekerdi László: Fülep Lajos levelezése című munkáját.
2009.10.07. 09:58
Tatai távhő forró nyara

Ezen a nyáron a tatai önkormányzat a vakáció idején is kénytelen volt ülésezni. Nevezetesen arról volt szó, hogy pontot tegyenek a távőszolgáltatással kapcsolatos események végére, illetve megtegyék az óhatatlanul szükséges intézkedéseket. A felmerült problémákról Michl József polgármester tájékoztatta augusztus hatodikán a sajtó képvioselőit, bejelentve azt is,, hogy a rákövetkezendő héten a közgyűlés dönt a szükséges lépésekről. Elmondható tehát, hogy az önkormányzatnak valóban forró nyarat hozott a városi távfűtés helyzete.

2009.10.07. 09:58
Ostromállapotok Várgesztesen

Nemcsak a szombatra meghirdetett Lovagi Várjátékok eseményei, de a különleges program hírére érkező vendégek számát tekintve is kijelenthető: a hétvégén ostromállapotok uralkodtak Várgesztesen. A hatszáz lelkes települést ugyanis az ország minden tájáról ostromolták a vendégek, a Villapark előtt kijelölt kötelező parkolótól az ünnepélyes megnyitó idején Vértessomlóig állt a kocsisor.

2009.10.07. 09:57
Könnyebben megközelíthető a Tatabányai Ipari Park

Augusztus 27-én átadták a forgalomnak a 8119. jelű út átépített szakaszait és a Bridgestone körforgalmú csomópontot. Az út és Tatabánya ipari park csomópont (Bridgestone körforgalom) beruházásának megvalósítása a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztő Szervezete Kht. és az Ipari Projekt Hungária Kft. között 2006. május 26-án létrejött szándéknyilatkozat aláírásával indult útjára.

2009.10.07. 09:57
Folytatódik a családi házas és a panelprogram
A város megtoldja a támogatást.
2009.10.07. 09:57
Kistérségi fesztiválra készülnek

Egyperces néma csenddel adózott a közelmúltban elhunyt, egykori társulási elnök és Környe polgármestere, Horváth Miklós emlékére a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás, majd a kistérségi fesztivállal kapcsolatos megállapodásról is döntöttek a legutóbbi ülésén.

2009.10.07. 09:56
Tóth Gabriella marad az igazgató
Egyik pályázó sem nyerte el a meggyőző többséget.
2009.10.07. 09:56
Nemzetközi alkotók akvarelljeit csodálhatjuk

Szeptember 4-én nyílt meg immár harmadszor a Dobroszláv Lajos, Munkácsy-díjas tatai festőművész nevével fémjelzett aquarell biennale a Fellner Jakab Kulturális Egyesület szervezésében.

2009.10.07. 09:55
Csaknem 7,8 milliárd forint támogatás...

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív programjának keretén belül közel 7,8 milliárd forint támogatást nyert el a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére.

2009.10.07. 09:54
28. MKB Senior Golf EB-Tata

A magyar golfélet eddigi legnagyobb szabású hazai rendezvényére került sor augusztus 18. és 21-e között régiónkban. A 28. Senior EB-nek a máriavölgyi Pannonia Golf & Country Club, a tatai Old Lake Golf Club és a balatonudvari Royal Balaton Golf & Yacht Club adott otthont.

2009.10.07. 09:53
Több mint 7,5 milliárd forintból indulnak ...
A mai napon Veszprémben 24 önkormányzat polgármestere és jegyzője vehette át a sikeres pályázatuk elismeréseképpen járó oklevelet. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Közép-dunántúli Operatív Program Közoktatási Infrastrukturális fejlesztés elnevezésű pályázata révén a régióba összesen 29 nyertes pályázó, mintegy 7.5 milliárd forint támogatást nyert. Az eseményen részt vett Pál Béla a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Debreczenyi János Veszprém város polgármestere, Kovács Zsolt, a VÁTI Nonprofit Kft. Fejlesztési Programok Üzletágának ügyvezető igazgató-helyettese és Kajdi Ákos a VÁTI Közép-dunántúli Területi Iroda vezetője.
2009.10.07. 09:53
Átadták a több mint 200 millió forintból megújult.

A mai tanévnyitó ünnepélyes keretei között átadták a megújult Devecseri Várkerti Általános Iskolát. Az ünnepségen beszédet mondott Schwartz Béla országgyűlési képviselő, a Közép-dunántúli Regionális Tanács delegáltja, Holczinger László Devecser város polgármestere, Kajdi Ákos, a VÁTI Nonprofit Kft. Közép-dunántúli Területi iroda vezetője, valamint az intézmény igazgatója. Az iskola a régióban elsőként fejezte be beruházását, melyhez több mint kétszáz millió forint uniós támogatást nyert a helyi önkormányzat.

2009.10.07. 09:52
„Nem az utolsó bányásznapra készültünk Orosz
A közelmúltban az egyik szakszervezeti vezető a következő kérdést tette fel a márkushegyi bányába látogató politikusnak: Bezárni jöttél, vagy segíteni? Erről, s még sok minden másról – a vállalat jelenéről és jövőjéről - is nyilatkozott dr. Szabó Pál, a Vértesi Erőmű Zrt. fél éve kinevezett elnök-vezérigazgatója.
2009.10.07. 09:51
25. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

2009. szeptember 16-19. között rendezték meg a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat. Huszonötödik alkalommal a mezőgazdaság meghatározó szakembereinek témát a válság hatásainak elemzése, kezelésének módja adott, míg az ország egyik legnagyobb szakkiállításán és vásárán a legújabb termékek, eszközök és technológiák mutatkoztak be.

2009.10.07. 09:51
A Közösség Szíve kezdeményezés
Ősi, 2009. augusztus 6. – A mai napon valamennyi korosztály birtokba veheti a megújult és korszerű, EU-s szabványoknak megfelelő parkot, amely a CBA és a Procter&Gamble közös – a Közösség Szíve (KÖSZI) néven futó – adományozási programja keretében szépült meg. A Közösség Szíve”kezdeményezés hároméves fennállása óta a közösségi célok, fejlesztések felkarolását, támogatását tűzte zász-lajára, s mindezt a vásárlók bevonásával teszi.
2009.10.07. 09:50
Pályázati eredmények a régióban
A hazai forrású pályázatokon 230 nyertest hirdetett a KDRFT
2009.10.07. 09:50
Tokajba vitte a győzelmet a Hangerilla együttes
A Peron Music Alapítvány a tizennegyedik országos Peron Music Tehetségkutató Fesztivált rendezte meg 2009. szeptember 12-én, Tatabányán.
A rendkívül nagy hagyományokkal rendelkező Peron Music Országos Tehetségkutató Fesztivál továbbra is az alternatív, rock, punk és metal zenekaroknak biztosított bemutatkozási lehetőséget. 15 zenekar léphetett a világot jelentő deszkákra a Roxxy Music Klubban.
2009.10.07. 09:49
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás