szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Megnyugtató eredmények a Balatonon

Megnyugtató eredmények a Balatonon

A üdülési szezon végéhez közeledve már sejteni lehet, hogy az idei nyár végre egy kis megnyugvást hozott a Balatonnak. A vendégek összetétele jócskán megváltozott, visszatértek a magyar turisták. A hollandok, dánok szinte teljesen elmaradtak, és a német utazók száma is csökkent. Három Balaton-parti település polgármesterét kértük meg, jellemezze a nyarat, és mondja el, mit tehet egy önkormányzat a turistákért, illetve az szezon idejének megnyújtásáért.

Balassa Balázs – Szigliget
A strand bevételét és az idegenforgalmi adó-bevételt nézve az elmúlt évekhez képest jónak mondható az idei szezon. 70-80 %-ban magyarok látogattak el Szigligetre, amely örömteli tény, hiszen jó vendégek a belföldi turisták. A község kommunikációját és a Balaton idegenforgalmi marketingjét tekintve is úgy vélem, hogy a belföldi turizmus felé kell fordulni. Fontos megemlítenem, hogy nem csak a vendégek összetétele változott meg, hanem a vendéglátók szolgáltatásának minősége is. Az elmúlt időszakban kialakult egy egészséges versenyszellem az idegenforgalomból élők között.  Egy helyi vállalkozói csoport felújításokba kezdett és a szolgáltatások minőségét helyezte előtérbe, amely komoly húzóerőt jelentett a többieknek is.

Szigliget természeti adottságait tekintve igen szerencsés helyzetben van, hiszen rengeteg lehetőség van a fürdőzésen kívüli kikapcsolódásra is. Tanösvényeink és a vár jó túrázási lehetőséget nyújt és a vitorláskikötő sem csak nyáron működik. Ehhez jön a község csodás hangulata, természeti szépsége is, hiszen nem hiába mondják, hogy Szigliget a Balaton gyöngyszeme. Tavaly nyáron a szezon szeptemberben, októberben még tartott, és a tavaszi hónapokban is kiemelkedik a húsvét, a pünkösd.
Fontos lenne a szomszédos települések együttműködése nem csak a programfüzet összeállításakor, hanem a szolgáltatások területén is. Egyedül nem tudunk minden igénynek megfelelni, de komoly vonzerő lehet, ha néhány kilométeren belül a vendég el tud menni diszkóba, sportolni, vagy bortúrára. Badacsonnyal már kialakult az együttműködés, a jövőre közös programcsomaggal állunk elő és egymás szolgáltatását is kommunikálni fogjuk. Így nyújthatunk komplex, minőségi szolgáltatást a vendégeknek.
Az önkormányzat célja, hogy a település infrastruktúrája, lehetőségei mihamarabb illeszkedjenek egy közösen meghatározott idegenforgalmi koncepcióba. Ennek keretében hoztuk rendbe az úthálózatot, a központból a strandig járdát építettünk, amely biztonságosabbá tette a közlekedést, illetve parkokat, játszótereket építettünk. Megteremtettük az alapokat a plusz fejlesztésekhez, amely a sportolási lehetőségek kibővítését jelenti. A meglévő teniszpálya, füves futballpálya további létesítményekkel alkalmassá tehető edzőtáborok megtartására, sportszálló építésére. A község rendezési tervében szerepel egy kerékpárút építése is, amely a főútvonalról letérve bejön a faluba, illetve tervezünk egy fogadóhelyet a bicikliseknek, ahol javítóműhely, kölcsönző, pihenő működik.
A közlekedési viszonyokat tekintve önkormányzatunk támogatja a Fonyód-Badacsony kompjárat elindítását, amely áthozhatná az M7 autópálya forgalmának egy részét az északi partra, így csökkenthetné a Balaton-felvidék településeinek hátrányát. A sármelléki reptér hatása érezhető nálunk, is megjelentek angol, orosz csoportok, amelyek szintén a szezon megnyújtásában játszhatnak nagy szerepet.

Fekete Barnabás – Balatonvilágos
A település életét nagyban meghatározza a Club Aliga működése – vagy nem működése. Az évek óta tartó agóniát megérzi az önkormányzat és a lakosok is.
A szezon júliusban elfogadható volt, sajnos az augusztus igen rosszul indult. Az elmúlt évek tapasztalataihoz képest azonban örömmel mondhatom, hogy végre ismét a régi Balatont láthattam viszont több hétvégén keresztül is. A belföldi turizmus volt meghatározó az idén Balatonvilágoson is, az üdülési csekkjeiket sokan nálunk váltották be.
Szimpatikusnak tartjuk és támogatjuk azt a vállalkozói kezdeményezést, amely 70 darab, „A mi Balatonunk” óriásplakátot helyezett el az országban.
A vendéglátók körében is szemléletváltás jelentkezett, megjelent a hosszú távra való gondolkodás, amely eddig hiányzott.

Az elmúlt években befejeződött a község csatornázása. Az idei szezonra átadtunk 5 kilométer járdát és öt játszóteret is átépítettünk az uniós szabványoknak megfelelően. Reméljük, hogy folytatódnak az útfejlesztésre szánt támogatási lehetőségek, hiszen az 50 %-os állami hozzájárulás komoly segítséget jelent az önkormányzatoknak.
A szezon meghosszabbítására megoldást jelenthetne a strandon kialakítani kívánt élményfürdő is, amelyre elvi engedélyeink vannak. A beruházói érdeklődés sem hiányzik, a helyzetet viszont nehezíti, hogy amíg nem tisztázódik a Club Aliga sorsa, szinte képtelenség a tervezés.
Várjuk a Balaton-törvény – amely a part menti sávról rendelkezik - pontos értelmezését is, hiszen Balatonvilágoson viszonylag kevés a strand – a 4800 méteres partszakaszból 200 méter, ez is három helyen. Ha a kérdéses terület az önkormányzat tulajdonába kerül, további hasznos vízparthoz jutunk.
A programokat tekintve sikeresnek mondható a szezon. Külön kiemelném a község amatőr színjátszó társulatát, amely tavaly kezdte meg működését, idén pedig több rendezvényünkön sikeresen szerepeltek. Bemutattak olyan sikeres darabokat, mint a Valahol Európában és a Hegedűs a háztetőn. A községi összefogás igen nagy szerepet játszik a turisták rendezvényekkel való szórakoztatásában, amit remekül koordinál a Tourinform. A nyarat a szeptemberi 22-23-i hétvégén megrendezésre kerülő szüreti mulatság zárja, utcabállal, felvonulással, kirakodó vásárral.

Hebling Zsolt – Alsóörs
Az idei szezonban a tervezett eredményeket túlteljesítettük – bár az elmúlt évek után pesszimistábban terveztünk. Jellemzően belföldi vendégek fordultak meg Alsóörsön és – mint az várható volt – a hétvégéken nőtt meg jelentősen a strandolók, pihenők száma.
2005-ben a Riviéra Kemping visszakerült az önkormányzathoz, és úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban üzemeltetni is fogjuk – talán egyedülálló módon az országban. 2006-ra felújítottuk a vizesblokkot és lakókocsikat telepítettünk, aminek köszönhetően megduplázódott a forgalom az eddigihez képest. Kiemelném még, hogy a szolgáltatások minősége is javult, a régen olyan elterjedt szobakiadás kevésbé eredményes mára, viszont az alsóörsi és környékbeli szállodák konferenciahelyszínként is megállják a helyüket.

Az alsóörsiekkel egyetértésben az idegenforgalom fellendítését tűztük ki magunk elé, amely elsőként azt jelenti, hogy a forrásokat turisztikai célú beruházásokba forgatjuk vissza. Ennek eredményeként 2003-ban ingyenessé tettük a parkolást, a strandi vizesblokkokat felújítottuk, mederhomokozást hajtottunk végre, virágosítottunk. A legújabb eredmény pedig az augusztus elején felszerelt pénzautomata. Csak ezek után következnek a szűkebb értelemben vett lakossági beruházások, amelyek három belterületi buszmegálló felújításával kezdődtek, és szeptemberben pedig a gyűjtőutak felújításával folytatódnak.
Ezen kívül tudatosan tervezünk, jelen pillanatban 11 projekt pihen a fiókban és várja a pályázati lehetőséget. Az elmúlt évek alatt 400 millió forint értékben fejlesztettünk, 2,5 km utat adtunk át, korszerűsítettük a közvilágítást, kiadtunk két könyvet – az Alsőörsi mondák és mesék címűt, illetve egy helytörténeti jellegű írást - és olyan nagy rendezvényeket, road show-kat hoztunk Alsóörsre, amelyek országos nyilvánosságot kaptak. Megvalósítandó feladat a felszíni csapadékvíz elvezetése, a település rehabilitációja, közösségi létesítmény létrehozása.
A szomszédos településekkel – Felsőörs, Lovas, Paloznak, Csopak – létrehoztunk egy turisztikai egyesületet Balaton Riviéra elnevezéssel. Az egyesület feladata, hogy összehangolja az öt település programjait, kommunikációját egységes marketing-tevékenység keretében.
Erőfeszítéseink megtérülni látszanak; ezt két eredmény alapján is mondhatom. Az egyik a veszprém megyei napilap, amely minden évben megkérdezi olvasóit a legkedvesebb üdülőhelyükről - tavaly Alsóörs volt az olvasók kedvence. A másik a Központi Statisztikai Hivatal által végzett felmérés eredménye – 17 szempont szerint rangsorolják az ország településeinek, városainak fejlettségét. A listát Budaörs vezeti, míg a második helyen Alsóörs és Diósd holtversenyben. Úgy vélem, az előre látó tervezés és a lakosság és az önkormányzat egyetértése az, amely mindenképpen eredményre vezet.

Vitkóczi Éva

2006.08.23. 13:56
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás