szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Klímatechnikai berendezések

Office – avagy mi kell egy jó irodába?
Klímatechnikai berendezések

Tekintettel a júliusi forróságra, irodai sorozatunk ehavi témájának, a klímaberendezéseket választottuk. A kánikula bizony jól érezhetően hátráltatja a munkát, s valljuk be, klíma nélkül, harminc fok feletti melegben nem is várható túlzottan nagy teljesítmény senkitől. Ugyanakkor arról is sokat hallani, hogy a klímaberendezések nagyon sok komoly egészségügyi problémát okozhatnak, növelve ezzel munkatársaink betegállományban töltött napjainak számát. Akkor mi a teendő? Az a jobb, ha a munkatársak bejönnek ugyan dolgozni, de képtelenek a munkára koncentrálni a meleg miatt, vagy legyen kellemes, hűvös az iroda, de másnaptól már fele annyian veszik fel a munkát a megfázások, allergiás tünetek miatt. Mi tehát a jó megoldás? Témánk szakértőjeként a tatabányai SW-Cool Hűtő- és Klímatechnikai Kft. ügyvezető igazgatóját, Sátor Györgyöt kérdeztük.

- Mindenekelőtt tekintsük át, egyáltalán milyen klímatechnikai megoldások állnak rendelkezésünkre, illetve hogyan is működnek ezek a berendezések?
- Ha valaki úgy dönt, hogy irodahelyiségeit, vagy akár otthonát klímaberendezéssel látja el, akkor a legfontosabbak, amikre oda kell figyelni, a megfelelő méretezés és a szakszerű telepítés. Tudni kell előre, hogy mekkora alapterületen kell majd működtetni a berendezést, hányan dolgoznak az irodákban, mekkorák az ablakok, sőt az is fontos, hogy merre néznek azok, vagyis egyáltalán milyen az épület: északi vagy déli fekvésű, egy vagy többszintes, esetleg lapostetős szerkezettel fedték be azt, stb. Számításokat kell tehát végezni, ami a szükséges hűtő- és fűtőteljesítmény megállapításához nélkülözhetetlen.
A klímaberendezések alapvetően hűtenek, vagy fűtenek, esetleg a hőtartásról gondoskodnak, tehát csak a meglévő levegőt hűtik vagy fűtik, ezért feltétlenül gondoskodnunk kell a friss levegő utánpótlásáról, illetve az elhasználódott levegő elvezetéséről légkezelő berendezések beépítésével.

- Ugyanolyan klímaberendezések kellenek minden irodába, vagy a méretüktől függően más és más rendszereket használnak?
- Az ún. split rendszer - amit száraz hűtésnek is nevezünk - lényege, hogy a száraz hűtőközeg, a freon elpárolog és ezáltal hűtő hatást fejt ki. Sokféle készülék van, olyanok is, amelyek már a friss levegőről is képesek gondoskodni. Ezt a technológiát elsősorban irodaházak, vagy egy-egy emeleten lévő irodák közös hűtésére használják.
Ha néhány szoba klimatizálását szeretnénk megoldani, akkor az ún. HMR, vagy NRV rendszeket célszerű alkalmazni. Ez a módszer a hűtőközeg ellenállásán alapul. Egy-egy kültéri egységhez 6-8 beltéri egység csatlakoztatható.
Az ún. légcsatornás rendszerű hűtés segítségével nagyobb rendszerek is kialakíthatóak, a külső térben helyezkednek el a gépek, a belső tér légtechnikai elemekkel van felszerelve, ezek befújják, illetve kiszívják a levegőt.
A fain-coil-rendszert irodaházaknál alkalmazzák. Ezek olyanok, mint a radiátorok, amelyeken sűrű lamellák vannak, s ezekről ventilátor fújja le a levegőt. Ezek hűteni és fűteni is képesek aszerint, hogy hideg, vagy meleg vizet engednek beléjük. Több száz, sőt több ezer kilowatt hűtő- illetve fűtőteljesítményre is képesek. Természetesen ezekhez a rendszerekhez az épületen belül tartozik egy kazán, amely a víz felmelegítését biztosítja, illetve egy központi folyadékhűtő, amely a hideg vízről gondoskodik.

- Mit kell tudnunk a klíma élettani hatásairól?
- A klímaberendezés nem arról szól, hogy kint 40 fok van, bent pedig 22 fokot csináljunk. Mindig a külső hőmérséklethez kell igazítanunk a bentit. Bent maximum 6-8 fokkal legyen hűvösebb. Természetesen, ha már huzamosabb ideje a helyiségben tartózkodunk, akkor lehet tovább hűteni a hőmérsékletet, de fontos a fokozatosság. Visszafelé ugyan ez igaz. Különben jön a tüdőgyulladás, az arcüreg-gyulladás, meg a többi megfázásos betegség.
A másik nagyon fontos az egészség szempontjából, hogy a telepítést úgy kell megoldani, hogy ne csináljunk ún. huzat-hatást! Egy nagy irodahelyiségben nem szabad csupán egyetlen berendezéssel megoldani a hűtést, több kisebb kapacitású géppel kell dolgoznunk, hogy ne egy helyre koncentrálódjon a hideg levegő. Az is feltétel, hogy ne közvetlenül az emberekre fújja a hideget a gép, hanem el kell keverni, szét kell „kenni” a hideg levegőt. Mivel a meleg levegő alapvetően felfelé száll, célszerű fent beengedni a hűtött levegőt, amely így szépen fokozatosan ereszkedik majd le.

- Kell-e karbantartani, tisztítani ezeket a készülékeket?
- Kell bizony. Ez az amiről a legtöbben megfeledkeznek, pedig minden baj forrása ez lehet. A klímaberendezések működésük során hőt vonnak el a környezetből, aminek hatására a páratartalom lecsapódik. Az így keletkezett vizet a klímaberendezések elvezetik, de ezek a lefolyók mindig vizesek, így ideális lakóhely a gombák részére. Ezért a karbantartás évente négyszer-ötször is ajánlott, folyamatos üzemeltetés esetén pedig kéthavonta mindenképpen szükséges. A karbantartás speciális vegyszerekkel történik, a legjobb, ha ezt szakemberre bízzák!
Természetesen nem törvényszerű, hogy ezek a gombák mindenhol megtelepednek, de ha igen, akkor erről árulkodik a jellegzetes istálló szag is, de ekkor már nagyon gyorsan kell intézkedni, mert különben köhögést, allergiás tüneteket okozó problémákkal kell szembenézniük az ott dolgozóknak. Jobb tehát a megelőzés. A legokosabb, ha a beszerelést végzőkkel egyúttal a folyamatos karbantartásról is megállapodunk.
Fontos párologtatókat is elhelyezni a hűtött helyiségben, mert a korábban említett páraelszívás a levegőt szabályosan kiszárítja. A megelőzésben egyre fontosabb szerep jut továbbá a különféle légtisztító berendezéseknek is, amelyeket a klímagyártók vállalatok fejlesztettek ki. Ezek nemcsak a gombákat, hanem más parányi élőlényeket is képesek kiszűrni a levegőből. Természetesen a szűrőket ebben az esetben is rendszeresen tisztítani kell.
A karbantartás ráadásul nem csak élettani szempontból fontos. Gépekről beszélünk, amelyeknek a hosszú élettartama mindenki számára kívánatos, hiszen nem mindegy, hogy meddig tudjuk azokat maradéktalanul élvezni. Ezek a gépek meghálálják a karbantartás, tisztítani ugyan gyakran kell őket, de cserére csak ritkán szorulnak.

- A száraz hűtésnél említette a freont. Az emberek fejében ez úgy él, mint környezetkárosító anyag. Ez tényleg így van?
- A freon gyűtőfogalom. Azok a változatai, amelyek ózonkárosítóak, már nem is kerülnek forgalomba, az Európai Unió területén már hozzá sem lehet jutni ilyen anyagokhoz, ezeket már régen betiltották. Amiket ma használunk, azok már nem károsítják a környezetet. Freonról hallva tehát ma már nem kell aggódnunk a környezeti károk miatt.

Cseh Teréz

SW-Cool Hűtő és Klímatechnikai Kft.
2800 Tatabánya, Hadsereg út 66.
Tel./fax: 34/426-287

2006.08.24. 14:19
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás