szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Átadásra került az új kórházi szárny Várpalotán

Átadásra került az új kórházi szárny Várpalotán

A Várpalotai Városi Napok keretében szeptember 2-án tartotta ünnepi kórházátadóját a Medicomplex Csoport. A „házigazda” dr. Tóth Ildikó volt, a beruházó és üzemeltető szakértője, akinek fő feladata az orvos-főigazgató munkájának segítése.

- Húszéves pályafutásom során alapvetően két dolgot szerettem volna mindig elérni. Egy jó kórházban dolgozni, magas színvonalú körülmények között, s egy ehhez illő jó szakembergárdához tartozni. A mai napon az első vágyam teljesült, s biztos vagyok benne, hogy ennek eredményeként kívánságom másik fele is megvalósulhat – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az ünnepélyes átadót dr. Tóth Ildikó.
A rendezvény fővédnökeként beszédet mondott dr. Kuncze Gábor, akitől megtudtuk, hogy szorosan kötődik Várpalotához, hiszen édesapja 1954-ben költözött ide és 35 éven át itt is dolgozott, sőt húga is itt született.
- A 80-as években a város saját pénzén építette a kórházat, 90-ben demonstrálniuk kellett, hogy ne zárják be azt, most pedig új szárnyat adhatnak át. Várpalota ugyan a „piszkos tizenkettő” egyike de ebből is jól látható, hogy a város mindezt nem csendes beletörődéssel veszi tudomásul, hanem teszi a dolgát – folytatta beszédjét a fővédnök.
A pártelnök szavai után a Medicomplex-Várpalota ügyvezető igazgatója, Pozsár Ferenc beszélt arról, hogy a kórházak átalakulásával egyben egyfajta specializáció is kialakul. Lesznek nagy centrumok profi felszereléssel, és lesznek egy-egy területre szakosodott kisebb intézmények.
dr. Rapi Katalin egészségpolitikai szakállamtitkár az egészségügyi miniszter nevében is köszöntötte a megjelenteket, s gyakorló főigazgató orvosként arról szólt, hogy a régióban való gondolkodás elkerülhetetlen az Európai Uniós elvárások miatt. Új szolgáltatási formák jöttek létre Várpalotán az Egynapos Sebészeti és a Rehabilitációs Centrummal. Az államtitkár asszony üdvözölte azt is, hogy az új egészségügyi intézmény jó körülményeket tud biztosítani mind az orvosoknak, mind pedig a betegeknek.
dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója beszédjét Kökény Mihály egészségügyi miniszter jó kívánságainak tolmácsolásával kezdte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a városon áthaladó 8-as főút kitűnő lehetőséget biztosít a jó együttműködésre az önkormányzati fenntartású Veszprémi Kórházzal, amely megyei kórházi feladatokat lát el. Veszprém megye kórházainak üzemeltetésében alapvető koncepció egy új egészségügyi struktúra kialakítása, mégpedig a valódi lakossági szükségleteknek megfelelően. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt is, hogy minden a betegellátás érdekében kell, hogy történjen. Az új kórházi szárny már ennek jegyében született, és meggyőződése, hogy ennek meg is fog felelni.
Börcsök Enikő, színművésznő verssel köszöntötte az átadó résztvevőit, s mint megtudtuk fontos szerepet vállalt a belső milliő kialakításában is. Tanácsaival azt szerette volna elérni, hogy egy családias, otthonos, meleg hangulatú épületbe érkezhessenek a betegek.
dr. Rácz Tamás, a Medicomplex Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy ami itt megvalósult, azt három év munkája előzte meg. Meglátása szerint a várpalotai modell az egészségügyi struktúraváltás egyik mintapéldája lehet, amely megoldást nyújthat a kis kórházak számára.
Leszkovszki Tibor, Várpalota polgármestere büszkén mutatott rá arra, hogy egy ekkora település 15 éven belül rendszerint nem szokott két kórházat is átadni. Nekik azonban sikerült. Külön megköszönte dr. Szalai Mariann és dr. Rácz Tamás hároméves előkészítő munkáját.
Végül az ünnepi beszédek utolsó felszólalójaként a beruházó cég projektvezetője köszönte meg az együttműködést a polgármesternek, a képviselőtestületnek, a Magyar Fejlesztési Banknak, mint pénzügyi finanszírozónak, a ZÁÉV ZRt-nek, hogy szépen és gyorsan végezték el a munkákat, s külön kiemelte a tervezőket, a Kajdócsi Stúdiót, illetve a MediPlan-t, a Medintexet, akik az orvosi műszereket gyártották, valamint Tóth József belsőépítészt.

Az ünnepi köszöntőket követően az érdeklődők helyi kísérőik szakmai kalauzolásával megtekinthették az új kórházi szárny valamennyi helyiségét. Csoportunkat dr. Tóth Ildikó vezette, akitől további részleteket tudhattunk meg a gyönyörű, igényes, színvonalas intézményről.
A 120 férőhelyes új szárny legfelső emeletén kétszemélyes apartmanok találhatóak, kiegészítve egy nagyobb „vendég-” – látogató - helyiséggel. Ez a szint összesen 16 férőhelyes és a tartós betegek, illetve a rehabilitációra szorulók részére nyújt európai szintű lehetőséget a gyógyulásra. A lejjebb fekvő szintek 32-36 férőhelyesek, mindegyik emeleten nyílt nővérpult található, melynek célja, hogy a nővérek a betegek között legyenek folyamatosan. Az ápolónők zsebében lévő telefon már azt is lehetővé teszi, hogy a betegekkel azonnal, menetközben is beszélni tudjanak. De fontos például az is, hogy a zuhanyzóban a fekvő betegek számára is biztosítani tudják az alapos tisztálkodás feltételeit az ún. mobilkáddal.
Az egyes szinteken minikonyha található teljesen felszerelve. Az ipari mosogatógép szükség esetén akár 400 tányér/óra kapaciásra is képes. Nincs azonban tálalókonyha – ami a szakhatóságok számára bizony újdonságot jelent -, az ételeket ugyanis melegítőkocsikkal szervirozzák. Természetesen a hozzátartozók is megmelegíthetik itt a hozott ételeket, vagy akár saját maguk, akár betegeik számára.

Az új rehabilitációs osztálynak várhatóan komoly szerepe lesz az ilyen típusú betegek ellátásában, hiszen annak ellenére, hogy a megyében több helyen is van ilyen osztály, a legtöbb esetben sajnos rossz körülmények között folyik a munka. Veszprém ráadásul ellátási gondokkal küzd a kapacitáshiány miatt. Abba is érdemes belegondolni, hogy rehabilitációs kapcsán nem csak idős, elesett betegekre kell számítani, hiszen egy komolyabb baleset miatt bárki kerülhet erre az osztályra, s bizony sokáig tarthat a felépülése. Szeptember közepén éppen ezért együttműködési javaslatot terjesztettek elő, s nagy valószínűséggel Dobáról 55 rehabilitációs ágy kerül át ide. Vélhetően lesz tehát mit csinálni az itt dolgozóknak.
Az új szárnyat a régivel az első emeleten egy átjáró híd köti össze, amelyhez egy hatalmas terasz tartozik, s ezt mindkét szárny igénybe veheti majd. A szobákban és minden szinten a közösségi helyiségekben modern plazmatévé van, amelyeken keresztül a betegek akár közösen is nézhetnek dvd-ről, vagy különféle tv-csatornákról filmeket.
Kétoldalt a folyosó végén nagy tereket alakítottak ki a tervezők, amelyek alkalmasak a foglalkozások lebonyolítására. A hotel típusú kórház ifjú tervezői a belső tereket, a lépcsőházakat azonban igyekeztek kicsit összehúzni, s ettől máris családiasabb, otthonosabb itt a légkör, sőt a fenntartási költségek is jóval alacsonyabbak, mint más intézményekben.
Végül a földszinten megtekinthettük a műtőket, a gépházat, a szervizfolyosókat, raktárakat is. A műtők – amelyek modern orvosi gépekkel vannak felszerelve -, napi 40-80 beteg ellátását teszik lehetővé. Ekkora kapacitás már arra is módot ad, hogy azok más orvosok számára is bérbe vehetőek legyenek.
A kórház tehát gyönyörű, a szakembergárda képzett és tettre kész, a jövőben a gyógyulni vágyó betegek már emeltebb szintű ellátásban is részesülhetnek.

Cseh Teréz

2006.09.27. 10:36
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás