szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Mit érdemes tudni a nyílászárókról?

Office – avagy mi kell egy jó irodába?
Mit érdemes tudni a nyílászárókról?

A Kiotói Egyezmény életbelépése óta energiagazdálkodásunkat alapvetően befolyásolja. Az egyezmény lényege, hogy a globális felmelegedés miatt az emberiségnek drasztikusan vissza kell fognia az üvegházhatást okozó anyagok atmoszférába juttatását. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő energiagazdálkodás, az energia-felhasználás jelentős mértékű csökkentése. Ez korszerűbb berendezések alkalmazásával igen jelentős mértékben befolyásolható. Így van ez az épületeknél is. Felmérések szerint a fűtési energia 13% a tetőn át, 19%-a a nyílászárókon, 16%-a a külső falakon, míg 8%-a a pincén keresztül távozik. Mindezeket összesítve 56% energia egyszerűen elillan a rossz nyílászáróknak, illetve a hiányzó, vagy nem megfelelő szigetelésnek köszönhetően. Nem elhanyagolható szempont tehát irodánk felújításánál, vagy új iroda építésénél ez a két téma. Éppen ezért mostani számunkban a nyílászárókról igyekszünk megtudni a legfontosabbakat, míg következő lapszámainkban a szigeteléstechnikával is foglalkozunk majd.
Mint mindig, most is szakértőket kérdeztünk. A nyílászáró piacról, az ide vonatkozó szabályozásokról az esztergomi Trade-Ex Kft. tulajdonosával, Szabó Istvánnal beszélgettem, míg az egyes termékek rejtelmeiről a cég ügyvezető igazgatója, Stróbl Attila mesélt nekem.

- Nyílászárókkal ma rengeteg vállalkozás foglalkozik. Ekkora lenne az igény? Vagy ez az, amihez mindenki ért?
- Magyarországon valóban áldatlan állapotok vannak ezen a piacon – kezdte a beszélgetés Szabó Úr. Az elmúlt években boldog, boldogtalan nyílászárókkal kezdett foglalkozni, aminek eredményeként sokan ma nagyon drágán, nagyon silány termékeket adnak el. A hozzáértés, a szakszerűség a háttérbe szorult, pedig ezzel komoly károkat lehet okozni. Ez alapvetően az ezen a téren igénybe vehető állami támogatásokra, a panelprogramra vezethető vissza, hiszen ezek a piaci igényeket jelentősen megnövelték. A nyílászáró csere meglehetősen költséges – bár a fenti számokat tekintve igen hamar megtérülő – beruházás, főleg, ha a támogatásoknak köszönhetően a költségek 30%-kal csökkenthetőek. Sok lelketlen kereskedőt azonban csak a gyors bevétel motivál, ezért például a műanyag profilokból – az alacsonyabb, versenyképes árfekvés érdekében – kihagyják az acélmerevítőket, vagy nem szakszerűen építik be a nyílászárókat. Ezek természetesen nagyon gyorsan tönkremennek, használhatatlanná válnak, s kezdhetik az egész beruházást elölről. Pedig a cél közös, akár az állam, akár a kereskedő, akár a vevő szempontjából nézzük, de energia-megtakarítást csakis jól funkcionáló, jó minőségű nyílászárókkal lehet elérni, amelyeket szakszerűen, az egyedi igényekhez igazodva építettek be.
Nagyon fontos lenne rendet teremteni ezen a piacon, s valamilyen módon szabályozni a vállalkozói létszámot, mert szakértelem nélkül óriások károkat lehet okozni. Talán segít majd a helyzeten az is, hogy az Európai Unióban 2006 januárjától új szabályozást vezettek be az épületek energia-felhasználására vonatkozóan. Az épületek energiateljesítményét egységesen fogják mérni. Ezekre ráadásul 2006-ig a tagállamoknak nemzeti szabályozást is létre kell hozniuk, sőt mindezeket ötévenként felül is kell majd bírálniuk. Az épületek ún. zöld könyvet fognak kapni. Ez egy hőtérképen alapul, amely megmutatja a kritikus helyeket, ahol a meleg kiszökik. Ez a mérés a közintézményeknél kötelező lesz, a magánszférában pedig azért lesz fontos, mert megléte jelentősen növelni fogja a lakóépület értékét. Természetesen a nyílászárók alapvetően befolyásolják majd ezeket a mérési értékeket.

- Nézzük, milyen is akkor a jó nyílászáról?
- A kérdésre így nem lehet egyértelmű választ adni – mondta Stróbl Attila -, mert az egyik legfontosabb tényező, hogy hová kell azt beépíteni? Egy nyílászáró készülhet műanyagból, fából, fémből, vagyis alumíniumból, lehet kombinált (fa és alu). Azt, hogy melyiket válasszuk közülük alapvetően az épület jellege határozza meg.
Aztán az is fontos, hogy minden nyílászárót alapvetően két elem határoz meg: az egyik a szerkezete, a másik a beletett üveg. Korábban a nyílászáróknak az ún. K-értéke mutatta, hogy az adott ablaknak, vagy ajtónak milyen a hőáteresztő képesége. Ez alapvetően az üvegre vonatkozott. Ma már úgynevezet Uw-értékben gondolkodunk, amely az üveg és az azt tartó szerkezet közös hőáteresztését adja. A szerkezet és az üveg tehát együttesen határozzák meg a nyílászáró minőségét és természetesen az árát is. De valójában azt mondhatjuk, hogy nincs jó vagy rossz nyílászáró. Egy a fontos, hogy az adott helyre, mindig a megfelelőt válasszuk!

- Vegyük akkor sora a lehetőségeket? Mire képesek például a fa nyílászárók? Milyen előnyeik és milyen hátrányaik vannak?
- A fa nyílászárók szerkezeti stabilitása és hőszerkezete is nagyon jó, ráadásul ezek küllemükben is nagyon barátságosak. Ugyanakkor gondozást igényelnek, mert az első gyári festés kivételével (5 év), háromévente kezelni kell őket. Enélkül ugyanis, ha a védőréteg lekopik, a víz bejut a fa belsejébe, ami attól szivacsos szerkezetűvé válik, s úgy is viselkedik: magába szívja a vizet. Ehhez tudni kell, hogy a nyílászárók védőrétegének hőtágulása eltér a fáétól, ezért a mozgás miatt az előbb-utóbb elkerülhetetlenül megreped, tönkremegy. Ezért kell komolyan venni a karbantartását. Ez az amiért például iskolákba, nagyobb intézményekbe nem javasoljuk a beépítésüket.

- A fáról gyakran halljuk, hogy megvetemedik. Igaz ez?
- A régi gyártású ablakok szinte mindegyikét úgy készítették, hogy az egyetlen elemből lett kimaratva. Ezt természetesen jóval olcsóbban elő lehet állítani, mint a ma már egyre jobban elterjedt ún. tömbösített kivitelűt. Ez utóbbi három különböző szálirányú fából van összeragasztva, s ezzel kiküszöbölhető az elmozdulás. Természetesen ennek ellenére még ma is sokan gyártanak hagyományos nyílászárókat, ezeknél a probléma továbbra is fennállhat.

- Azt is mondják, hogy mivel a fa természetes anyag, az tud lélegezni? Mit gondol erről?
- Ezen a téren nagyon megoszlanak a vélemények, hiszen a fát kezelni kell. Ez szerintem attól függ, hogy milyen bevonatot kap. Mivel azonban ezeknek a bevonatoknak a lényege éppen az, hogy szigeteljenek, én személy szerint vajmi kevés előnyét látom a fa lélegező képességének.

- Ha a fa nem az igazi a nagyobb épületeknél, akkor mit javasolnak az intézmények kivitelezőinek?
- Az ilyen helyeken az alumínium a tökéletes megoldás. Ez ugyan a legdrágább alapanyag – ezért családi házaknál például nem is elterjedt -, viszont nagyon nagy a terhelhetősége, a hőtágulásnak ellenáll, tartós, nagy statikát bír, és ami nagyon fontos, nem kell kezelni, gondozni. Tény, hogy nem jellemzőek rá a lekerekített profilok, hanem inkább szögletesek, ipari jellegűek. De ezekkel lehet óriási ún. függönyfalakat (ablakos falak) kialakítani. Nagy igénybevételnél - például pályaudvarokon is - megállja a helyét. Az esztétikai élményen az viszont javíthat, hogy ezek az anyagok festhetőek.

- Említett kombinált megoldásokat is?
- Igen. Ezek szépek és tartósak is lehetnek, de mivel a két legdrágább anyagból készülnek – fából és alumíniumból – ezért nem igazán elterjedtek. Az biztos, hogy aki igazán különleges, egyedi és tartós megoldásra vágyik, azoknak ezt javasolhatjuk.

- A nyílászárók leggyakrabban ma műanyagból készülnek. Ezekről mit kell tudni?
- A legfontosabb, hogy statikailag hogyan néz ki, ezekhez ugyanis acélmerevítés kell, a műanyag önmagában nem tart semmit. Ezért tehát sok függ az acélmerevítő teherhordó-képességétől. A többszörösen hajlított, esetleg vastagabb acéllemezek teherbírása jobb. Ez a mérethatárok miatt fontos elsősorban, mert nagyobb méretű nyílászárókhoz nagy teherbírás szükséges. A gyengébb minőségű anyagokból ilyenkor csak kétszárnyasra lehet például egy-egy ablakot megoldani.
Függ a műanyag nyílászáró teljesítménye az ún. kamraszámtól is. Ez fontos az alumínium szerkezeteknél is, míg például a fa nyílászáróknál ilyen nincsen. A kamrák száma természetesen befolyásolja a szerkezet hőtartását, de a 3-4-5 kamrás megoldások Magyarországon mindenféle igény kielégítésére elegendőek. Van itt tehát egy optimum, amit nem érdemes túllépni, mert a kamrák számának emelésével az ár emelkedik, de a teljesítmény nem javul arányosan.
Esztétikai szempontból természetesen a műanyag ablakok ígéretesek, hiszen könnyen kialakíthatóak szép, lekerekített formák és színezni is lehet őket. A tisztításuk is könnyebb, mert a keletkezett szennyeződések jelentős részét automatikusan elvezetik.
A műanyag ablakokról sokan nem tudják, hogy alapvetően rendkívül környezetbarát termékek, mert egy az egyben újrahasznosíthatóak.

- Mennyire tartósak a műanyag megoldások?
A francia Tryba cég például 15 év garanciát ad, Magyarországon az általános 5 év, de mi például 7 évet adunk, s vannak olyanok is, akik 8-10 évet biztosítanak.

- Beszéltünk már az üvegről, annak hőáteresztő-képességéről, de még nem esett szó azokról a részekről, amiktől a nyílászáró „működik”.
- Igen, a vasalatok nagyon fontosak. Itt is igaz, hogy ne lőjünk ágyúval verébre! A megfelelő minőségű szerkezethez a hozzáillő megoldást válasszuk! Itt feltétlenül bejön, hogy a magasabb ár magasabb minőséget is jelent. A vasalatok a tökéletes működés mellett a nyílászáró biztonságát, erősségét is megadják és a legtöbb esetben számos praktikummal is szolgálnak.

- Esett már szó a beépítés fontosságáról, de honnan lehet tudni, ha nem szakemberrel állunk szemben?
- Hiába választottuk ki a megfelelő nyílászárót, ha azt szakszerűtlen kezekre bízzuk. A jó beépítés alapja a helyszíni felmérés és a tapasztalat. Minden eset más. Mi például szeretjük korrekt módon, és kellő részletességgel tájékoztatni a vevőinket a lehetőségeiről és a helyszíni felmérés alapján konkrét javaslatokkal is segítjük őket a döntésükben. Mindazokat, akik ezt nem biztosítják, el kell kerülni, mert a hibákat utólag már nem biztos, hogy lehet orvosolni.

Cseh Teréz

2006.09.27. 12:50
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás