szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Veszprém újra rákerülne a színházi térképre

Beszélgetés Rácz Attila igazgatóval

Veszprém újra rákerülne az ország színházi térképére

A 2006-2007-es színházi évad indulása kapcsán kerestük fel a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját, aki tavaly augusztus elsejétől tölti be ezt a posztot. Rácz Attila táncos, koreugráfus, a Közép-Európai Táncszínház egyik alapítója, a Dunaújváros Táncszínháza alapító művészeti igazgatója, aki 2005-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét is megkapta, Kőváry Katalin művészeti vezetővel és Egressy Zoltán irodalmi vezetővel az oldalán irányítja a színházat.

- Milyen elképzelésekkel vágtak neki a nagy kalandnak, a Petőfi Színház vezetésének?
- Művészeti oldalról megfogalmaztuk, hogy egy vidéki színháznak nem lehet specializálódni, hanem helyes arányt kell találni a könnyed, ám igényes daraboktól a komoly szellemi izgalmat okozó produkciókig. Ezen törekvésünk megvalósításában sokat segít a Latinovits Játékszín, amely a kísérletezések, újítások, a speciális előadások színtere. A helyi közönség igényei alapján tehát egyaránt meg kell szólítanunk a gyermekeket, a fiatalokat és a felnőtteket is. Ugyanakkor látnunk kell, hogy nem igazán rózsás ma a színházak anyagi helyzete. A fenntartó Veszprém megyei Önkormányzat értékelte pályázatunkban azt, hogy célul tűztük ki a hatékonyabb működést. Ennek keretében gondot fordítunk az ésszerűbb anyaggazdálkodásra, például nem kell minden darabhoz vadonatúj díszlet, a régebbiek egyes elemei felhasználhatók újra. Díszlet- és jelmezműhelyünkben a hatékonyabb létszám és munkaóra kihasználás jegyében bérmunkákat vállalunk más színházaknak; asztalosaink, női-férfi varrodánk, festőink így plusz bevételhez juttatnak bennünket januártól. Ezekre a lépésekre szükség is van, hiszen át kellett alakítanunk a munkaszerződéseket, színészeink az új rendelet értelmében vállalkozókból közalkalmazottak lettek, így bérterheik komoly kiadást jelentenek.

- A nem várt nehézségek ellenére a múlt kötelez...
- Így igaz. A Petőfi Színház – főleg a 70-es, 80-as években – rendszeresen mutatta be magyar szerzők új darabjait, kísérleteiről, előadásairól legendákat meséltek. Célunk nem lehet más, mint hogy Veszprém újra felkerüljön az ország színházi térképére. Valamikor a frissen végzett színészek, rendezők vidéken kezdték pályafutásukat, ahol mindent kellett játszani, rendezni, így óriási rutinra tettek szert, amit később Budapesten, vagy a filmvásznon kamatoztathattak. Ez lendületet, lehetőséget adott a vidéki színházaknak. Az elmúlt század utolsó évtizedében azonban gyengültek ezek a tendenciák, ez az egészséges vidékre áramlás visszafogottabb lett, csökkentek az anyagi lehetőségek is. Így nagyon sok színházban feladták a korábbi törekvések nagy részét. Szűkült a kínálat, elmaradtak például a gyermekdarabok, nem a legigényesebb produkciók kerültek színpadra, túlzottan a szórakoztatás felé fordultak. Mindenkit szorított az anyagi kényszer, azt nézték, mit lehet elhagyni. Egy-egy sikerdarab bevételeiből próbálták kigazdálkodni a komolyabb előadások költségét. Ez aztán azt hozta magával, hogy egyre kevesebb lett a szellemi izgalmat okozó darab, a nézők száma pedig fogyni kezdett. Veszprémben is mintegy hétezer bérlettulajdonos pártolt el a színháztól. Ez a folyamat szerencsére mára megállt. Mi úgy gondoljuk, hogy egy teátrumban nem lehet versenylogika alapján gondolkodni, hanem hosszú távon kell építkezni. Azt tudjuk tenni, hogy maximális igényességgel, szakmaisággal állunk neki a munkának. Egy-egy előadásban mindennek benne kell lenni – megfelelő próbaszámnak, díszletnek, jelmeznek, társulatnak – amit az igényel.

- Mitől lesz jó egy színház? Lehet-e ellenfele a tévének, mozinak, DVD-nek?
- A tömegmédiumok atomizálják a közönséget, személytelenné teszik a produkciót. A színházban emberek játszanak embereknek, itt hús-vér módon átélhető közös élmény születik estéről estére. Ott, abban a pillanatban jön létre az előadás. A jó színház mindig a lét alapproblémáit feszegeti, így nemcsak a kellemes időtöltés a cél. Egy jó musical is lehet ilyen, például a kaposváriak Csárdáskirálynője tudott beszélni aktuális korkérdésekről. A darabokat az interpretáció minősége kelti életre, az erre való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni. A színház a „kiművelt emberfők” számára mond valamit, akik értenek a nyelvén, ki tudják bontani az absztrahációs síkokat. A rendező és a színész feladata, hogy ezeket az üzeneteket élménnyé tudja fogalmazni a közönség számára. Egy Amerikában készült antropológiai tanulmány kimutatta, hogy az értő színházi nézők között nagyobbak a problémamegoldó, helyzetelemző, műveltségi mutatók. Mindezek alapján én optimista vagyok, hiszen munkánkról pozitív visszajelzéseket kapunk a közönségtől.

- Mik az idei évad elképzelései?
- Évadnyitó bemutatónk Molnár Ferenc: Színház című három egyfelvonásosa volt. Novemberben a Három a kislány című daljátékkal kedveskedünk nézőinknek, majd karácsony előtt mutatjuk be Andersen Hókirálynőjét, amely a gyermekeknek szóló zenés mesejáték. Az évad ősbemutatója egy új magyar darab lesz, januártól játsszuk Egressy Zoltán Baleset című „álomthrillerét”. Márciusban Osztrovszkij Vihar-ja, áprilisban pedig Katajev Bolond vasárnap című zenés vígjátéka következik. Folyamatosan színpadon marad a Vitéz Bátor című táncmesejátékunk. A Latinovits Játékszínben már bemutattuk Szép Ernő: Ádámcsutka című, önéletrajzi fogantatású darabját. Már próbáljuk Sultz Sándor Igézet-ét, amely Vajda János szerelmének Ginának, és feleségének, Rózának küzdelmét mutatja be. Harold Pinter: A gondnok című drámája, és Kováts Kristóf zenés játéka, a Kék veréb, melyben Marlene Dietrich és Edith Piaf barátsága a téma, a jövő év első felében kerül színpadra. Új kezdeményezésünk a Petőfi Zsöllye, amelynek keretében egy-egy előadás után (elsőként a Molnár Ferenc darab volt ilyen) a közönség kötetlen körülmények között találkozhat az alkotókkal, szereplőkkel. Ez tehát a párbeszéd, a kommunikáció, a társas élet terepe, a színház közösségépítő funkciójának hordozója. Hisszük, hogy a Petőfi Színház Veszprém identitásképző eleme, egy olyan imázst hordoz, amiről a város, a megye soha nem mondhat le!

- Ezen gondolat jegyében emlékeztek szeptember elején a legendás színészkirályra is…
- Latinovits Zoltán 1971-73 között dolgozott Veszprémben, idén lenne 75 éves, és harminc éve távozott az élők sorából. A kettős évforduló úgy látszik csak nekünk jutott eszünkbe! A háromnapos emlékezés keretében levetítettük az Isten hozta őrnagy úr!, az Utazás a koponyám körül és egyetlen megmaradt, rögzített színházi felvételként a Mario és a varázsló című filmeket. Pályatársak, barátok (Bujtor István, Eperjes Károly, Jordán Tamás, Moór Marianna, Meszléry Judit, Joós László, Ács János, Bakody József) igyekeztek felvillantani a nagy egyéniség művészetét, hatását. Gajdos József színháztörténeti előadása, Hiller István szakminiszter üdvözlő leve méltatta Latinovitsot. Mindhárom este a Nivegy-völgyi Borok Házában kötetlen vacsora és borkóstolás mellett, Vallai Péter vezetésével beszélgettek művészeink és a veszprémi közönség. Úgy gondolom, méltóképpen emlékeztünk a magyar színház- és filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakjára!

veér

2006.10.31. 12:16
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás