szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Beszélgetés Tornai Tamással

Cégbirodalom a Somló-hegy tövében
Beszélgetés Tornai Tamással, a Somló-Coop Kft. tulajdonosával

Tizenöt éve, 1991. január elsején, a Devecseri Virágzó Tsz. Romjain alakult alig ötven fővel a Somló Coop Ipari Szövetkezet, Tornai Tamás vezetésével. A cég, és a hozzá kapcsolódó tucatnyi vállalkozás mára a térség legnagyobb munkáltatója. Tornai úrral a Regionális Kínai Szakmai Napon találkoztunk, majd felkerestük Devecseren, a cégbirodalom központjában.

Történet
„A Virágzó Tsz. Egykor az ország hetedik legnagyobb szövetkezet volt, édesapám vezetésével a hagyományos mezőgazdasági tevékenységen túl lakatos, fa és varrodai melléküzemágában jelentős ipari tevékenységet is folytatott. A rendszerváltáskor a mezőgazdaság és a szövetkezeti szektor válságos időket élt át, megkezdődött felbomlása, szétforgácsolódása. Jómagam akkor az ipari ágazat vezetője voltam, és kollégáimmal mi is az önállósodás mellett döntöttünk.
A lelkes, fiatal tsz-tagok közül sokan tartottak velem, bár a vagyonmegosztás szerint elsősorban romos épületeket örököltünk. Egyiket ezek közül vagyonként bevittük egy holland – osztrák – magyar vegyes-vállalatba. Az akkori jogalkotók támogatták ezeket a törekvéseket, így a kedvező feltételek miatt jól jöttünk ki az ügyletből, hiszen egy rövid ideig adómentes volt az átalakulás. Az ipari szövetkezetből 1992. augusztus elsején hoztuk létre kft-nket, amely ma is a Somló cégcsoport központja, irányítója.”

Örömök, gondok, sikerek
„Az alakulás után máris egy kardinális problémával kellett szembenéznünk: az ipari ágazat korábbi vevői, a hazai nagyvállalatok sorban mondták fel a szerződéseket, megszakították velünk a kapcsolatot. Bedugult tehát az itthoni piac, ezért önállóan kellett körülnéznünk külföldön. Nehezítette a dolgunkat, hogy a külkereskedelem akkoriban állami monopóliumnak számított. Szerencsére a rendszerváltozás okozta kedvező politikai légkör segítségünkre volt, elsősorban német barátaink fogadták tárt karokkal akkoriban a Magyarországról érkező vállalkozásokat.
Bővülni, nőni kezdtünk, az egyes tevékenységekre gazdasági társaságokat hoztunk létre, persze ügyelve arra, hogy 90%-ban mi legyünk mindenhol a tulajdonosok. Új vállalkozásokba is fogtunk, fokozatosan nőtt, bővült a cégcsoport.
Az igazsághoz tartozik, hogy ez a gyarapodás nem volt töretlen sikertörténet. 2005. január 1-jén például megszűntek a kínai termékek behozatalára vonatkozó kvóták, és nem volt semmi fokozatosság, felfutás, azonnal taroltak a távol-keletiek a textil- és más könnyűipari termékek területén. Nagyon ügyesnek kellett lennünk, hogy textilipari cégünk talpon maradjon. Ezt úgy sikerült elérnünk, hogy a gyártás nagy részét kiszerveztük Ukrajnába, ahol jelenleg két vállalkozást működtetünk. Szerencsénk volt, hogy ezt a folyamatot már 2000-ben elkezdtük, így többé-kevésbé át tudtuk vészelni a nehéz időszakot.
Persze rossz döntéseket is hoztunk olykor, ilyen volt egy törökországi kalandunk. Egy ottani üzletemberrel közös vállalkozást hoztunk létre flexibilis, polipropilén konténereink – azaz a bigbag-nek nevezett hatalmas tároló zsákok - gyártási kapacitásának bővítésére. Hiába volt azonban „szemünk a pályán”, a ravasz törökök egyszerűen kilopták alólunk a céget, ahol csődhelyzet állt elő. Így csak jelentős ráfizetéssel tudtunk megszabadulni a vállalkozástól.”

A kínai kapcsolat
„Azt mondják, a kígyót a nyakánál fogva kell elkapni, így a kínai, könnyűipari dömping láttán vettünk egy mély levegőt, és megnéztük, hogyan tudnánk az ottani lehetőségeket a magunk javára fordítani. Látogatásaink során kiderült, komoly tartalékok vannak ezen a területen, hiszen a kínaiak – részben a szinte mindenre kiterjedő állami befolyás, szabályozás hatására – rengeteget fejlesztenek, nagyon korszerű üzemeik is vannak, tehát képesek jó minőségű termékek előállítására is.
Így aztán vásárolunk tőlük. A textil területén a nagyobb hozzáadott értéket képviselő ruházati cikkeket, acélszerkezet gyártáshoz segédanyagokat, vágó- és csiszolókorongokat részben saját felhasználásra, részben pedig értékesítésre.
Bigbag szükségletünk mintegy 15%-át is innen szerezzük be, bár többszöri látogatás kellett hozzá, hogy az elsőre alkalmatlan termékekből a gyártási rend, technológia átadásával megfelelő minőségűek legyenek.
Megtaláltuk tehát az együttműködés lehetőségét, sok mindent jól, és jó áron lehet beszerezni Kínában. Ugyanakkor nélkülözhetetlen a velük való üzleti kapcsolatban a partnerség, a bizalom. Fontosnak kell lennünk a számukra! Homályos ígéreteknek soha ne higgyünk, hiszen ha valaki többet ígér egy termékért, akkor azonnal eladják neki, mi meg hoppon maradunk. Kell egy helyi partner, aki a kinyújtott kezünk, információs bázisunk. Gyakorlatilag mi az előre kifizetett, vagy hitellevéllel biztosított árút addig nem is látjuk, amíg EU-s kikötőbe nem érkezik! Így az ottani kapcsolatunkban kell bíznunk, aki helyettünk is ellenőriz, rajta tartja a szemét a folyamatokon. Ezt mindenképpen tartsa szem előtt, aki a kínaiaktól bármit is vásárolni kíván!”

A Somló cégcsoport

Admirer Kft.
Varrodánkból alakult cég, ahol a kötött-hurkolt kelmékből alsónemű, háló- és bébiruha készül. A kínai bumm után a gyártás nagy részét kiszerveztük Ukrajnába, Nagypaládon van a telephely. Magyarországon hetvenen, Ukrajnában kétszázan dolgoznak a heti 550 ezer ruha előállításán, hetente átlagban egy-egy kamionnyi árú kerül tőlünk a piacra.

Somló-Fa Kft.
Az asztalosüzem utódja, amely a legkorszerűbb, Franciaországban vásárolt gépsorok segítségével bútoripari célra frízeket, illetve padlóburkoló elemeket állít elő. A cégnek jelentős az export tevékenysége, bérbe is dolgozunk, fűrészelünk. Specialitásunk, hogy alapanyagként akácot használunk, a korlát csak az, hogy mára ez a fafajta is fogyóban van. A Somló-Fa Kft. jelenleg mintegy harminc főt foglalkoztat.

Somló-Zsák Kft.
A flexibilis konténerek gyártásával, az úgynevezett bigbaggel foglalkozó Somló-Zsák Kft. mára Magyarország legnagyobb bigbag-előállítója, a hazai értékesítés 90%-át ez a cég adja. Kft-nk ma az ország egyetlen vertikálisan integrált bigbag-gyártója: a végtermékként kikerülő bigbag alkotórészeinek 90%-át mi magunk termeljük. Ilyen köztes termékeink a polipropilénből készülő szál, szövet, a hevederek és a különféle porzáró szalagok. A bigbaget olcsó és felhasználóbarát megoldásként jellemezhetjük a különféle ömlesztett termékek szállítására, tárolására és kezelésére. A cég 50-50%-ban holland és magyar vállalkozás, itthon jelenleg mintegy negyven főt foglalkoztat. Ukrajnában is létrehoztunk egy gyártó vállalatot, ahol 140-en dolgoznak. Napi kapacitásunk kb. 2500 tonna befogadóképességű zsák előállítása.

DGA Kft.
A lakatosüzemből 2003-ban alakult Devecseri Gépgyártó és Automatizálási Kft.-ben vállaljuk egyedi gépek tervezését és fejlesztését, foglalkozunk lemezek, profilok, idomacélok és segédanyagok forgalmazásával, ipari elektronikai, méréstechnológiai és automatizálási termékek előállításával, ipari szoftverek fejlesztésével. A kereslet gyors növekedése a gyártóeszközök dinamikus fejlesztését igényelte. Ebben szerencsénk volt, hiszen nagyon kedvező feltételek között jutottunk korszerű berendezésekhez. Számos nagy cégnél álltak ilyen eszközök, ám nem tudtak velük mit kezdeni! A társaság által fejlesztett és gyártott termelőeszközöket Magyarországon kívül használják Kanadában, az USA-ban, Mexikóban, Indiában, Törökországban és Ukrajnában is. Elsők között rendelkeztünk német SLV minősítéssel dinamikusan terhelhető, hegesztett szerkezetek előállítására. Tőkeemeléssel 2004-ben többségi tulajdont szereztünk a nemesgulácsi Gulács-Fém Kft-ben, amely így beolvadt a DGA-ba.  A cég ma mintegy 170 főnek ad munkát.

Vicenter Kft.
Az egykori Virágzó Tsz. maradék mezőgazdasági tevékenységét 1994-ben vásároltuk fel, tehéntartással és növénytermesztéssel foglalkozunk. A mintegy hatszáz tehén a napi négyezer literes átlag után mára 11.000 litert képes leadni. A tejet értékesítjük (bár nagyon gondolkodunk jó minőségű joghurt előállításán), alapító tagjai vagyunk a veszprémi Comitas Szövetkezetnek, valamint 2005-től a debreceni Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft.-nek.
A mintegy 1700 hektár területen takarmányt (gabonát, kukoricát, repcét, napraforgót) termelünk tehenészetünk számára. Ez a vállalkozásunk mintegy 50 embert alkalmaz.

Hungaro-Chips Kft.
A vállalatcsoport legújabb tagja vákuum alatt sütött zöldség- és gyümölcs chipseket (alma, gomba, hagyma, répa) állít elő. A technológia saját találmányunk, fejlesztésünk, hiszen a jó minőségű pálmaolajban ezzel már alacsony hőmérsékleten, akár 40 fokon is tudunk sütni. Így a nyersanyagok maximálisan megőrzik vitamin és hasznos anyag tartalmukat. Berendezéseinket is mi, azaz a DGA Kft. állítja elő.

Devecseri Agrokémiai Kft.
Elődjét a volt ajkai járás mezőgazdasági nagyüzemei hozták létre, elsősorban a saját műtrágyaellátásuk biztosítására. A cégben lévő tulajdonrészt örököltük. A kft. 1995-től a műtrágya mellett növényvédő szerekkel, vetőmagokkal, dízelüzemanyaggal és gépalkatrészekkel is foglalkozik A termelők igényeihez igazodva egyre nagyobb arányban veszünk részt a növénytermelés finanszírozásában, valamint a terménykereskedelemben. Jók a logisztikai lehetőségeink (iparvágány, közút, tárolókapacitás), ezek lehetővé tették egy új, 15 ezer tonna befogadóképességű terménytároló építését, így összesen jelenleg 27.000 tonnát tudunk raktározni. A cégben húsz ember dolgozik.

Tornai Pincészet
52 hektár termőterületen gazdálkodunk, elsősorban a hagyományos somlói fajtákat (juhfark, furmint, hárslevelű, tramini) termeljük. Újonnan bevezetett chardonay-nkhez a szőlőt úgy vásároljuk. Új fajtákat is igyekszünk meghonosítani, ezek a szürkebarát, a Zeusz és a Zenit, valamint a már telepített pinot blanc. Bár évi 300.000 palackot állítunk elő, eredményeinket mégis nem a mennyiségnek, hanem a nemzetközi versenyeken is elismert minőségnek köszönhetjük.

SomlóNet Kft.
Mindössze öt fővel működik informatikai szolgáltató cégünk, amely hálózatépítéssel, internet szolgáltatással foglalkozik. A Somlóhegyen felállított, vezeték nélküli rádiófrekvenciát használó berendezésünk segítségével látjuk el Pápa, Ajka és Devecser térségét. A vezeték nélküli technológia lehetővé teszi az egyes cégek akár negyven kilométerre lévő telephelyeinek internetes összeköttetését mintegy 30 Mb/sec sebességgel, amely ipari, biztonsági célokra tökéletesen megfelelő.

Veér Károly

2006.11.03. 11:40
   Regio Regia magazin


137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás