szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Közeledő távol-keleti lehetőségek

Közeledő távol-keleti lehetőségek

„Kínai Szakmai Nap”-ot rendezett 2006. szeptember 28-án a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és együttműködő partnerei, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. Közép-Dunántúli Regionális Képviselete Tatabányán.  A rendezvényen Zhu Zushou a Kínai Népköztársaság Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete üdvözölte a Komárom-Esztergom megyében folyó kínai-magyar gazdaságfejlesztési törekvéseket, amelyek igazodnak a kormányzati szinten is egyre élénkebbé váló kapcsolatokhoz.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002. nyarán lépett testvérmegyei kapcsolatba Henan Tartománnyal, ezzel is hozzájárulva a Kína és Magyarország között egyre intenzívebbé váló diplomáciai, gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. 2005 áprilisában a két fél újabb együttműködési megállapodást írt alá, amely a 2002-ben kötött testvérmegyei együttműködés továbbfejlesztését rögzítette a kereskedelem, a tudomány, a mezőgazdasági termékfeldolgozás, az oktatás, a kultúra, a turizmus és a kínai orvoslás területén. A már elindult folyamatok erősítése, illetve az új lehetőségek kiaknázása érdekében ez év áprilisában tízfős delegáció utazott Henan tartományba, ahol a gazdasági és politikai élet szereplőivel folytatott tárgyalások során kiderült: szívesen látnák a magyar, megyebeli befektetőket. A kapcsolatrendszer kialakítását, illetve szorosabbá tételét hatékonyan segítette elő az a regionális Kínai Szakmai Nap, melyet együttműködő partnereivel, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. Közép-Dunántúli Regionális Képviseletével szervezett a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2006. szeptember 28-án, Tatabányán. A rendezvény résztvevői a Kínában található, magyar vállalkozók által kiaknázható kereskedelmi lehetőségekről, a piacra jutás, export feltételeiről, a vállalkozókat segítő lépésekről, valamint már működő kínai kapcsolatokkal rendelkező gazdasági társaságok révén gyakorlati tapasztalatokról is tájékozódhattak.
A konferencia fővédnöke, Zhu Zushou a Kínai Népköztársaság Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete üdvözölte a Komárom-Esztergom megyében folyó kínai-magyar gazdaságfejlesztési törekvéseket, amelyek igazodnak a kormányzati szinten is egyre élénkebbé váló kapcsolatokhoz. Magyarország Kína legjelentősebb közép-európai partnere, az ott működő 5 millió vállalkozás gerincét a multinacionális vállalatok képezik, emiatt a magyar vállalkozók számára a kis-és középvállalkozásban való részvétel jelenthet kitörési pontot. Mivel a kínai gazdaság jelentős minőségi változáson ment keresztül, s a pozitív folyamatok jelenleg is tartanak, egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a cégek az alternatív energiák hasznosítására, a bányák biztonságos működtetésére, a környezetvédelemre, a vidékfejlesztésre és a hulladékgazdálkodásra. Ezeken a területeken lehetőség mutatkozik a magyar szellemi tőke, a különböző beruházások és szolgáltatások igénybevételére. 
Dr. Parragh László előadásából kiderült: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara több küldöttséggel látogatott már a Távol-Keletre, ezeket a kiutazásokat az Európai Unió támogatta. A következő delegáció, melyhez még számítanak érdeklődő üzletemberek részvételére, Szecsuán Tartományban tájékozódik. 
 
Dr. Huszty András a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa szerint a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése kapcsán legnagyobb problémaként a szükséges ismeretek hiánya és az eltérő kulturális közegből eredő különbségek megléte emelhető ki. A kormánybiztos ugyanakkor nagy lehetőséget lát az idegenforgalom fejlesztésében, hiszen a most utazó 40 millió kínai turista száma az elkövetkező időszakban megkétszereződik, így hamarosan 80 millió utazni és új kultúrákat megismerni vágyó turistára lehet számítani.
Az ITD Hungary Kht üzletfejlesztési igazgatója, Spányik Péter előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar áruk célpiacának Kína középső vagy nyugati tartományai tekinthetők, mivel a rendkívül fejlett keleti, tengerparti területeket a multinacionális cégek uralják, így ezekben a térségekben nehezebb a versenyképes feltételeket teljesíteni. Spányik Péter a helyi cégekkel közösen alkotott a vegyes-vállalati formát tartja a működéshez a legideálisabbnak, s a technológiai transzfer átadásában lát a magyarok számára jelentős lehetőségeket.
A találkozón Simon Adrienn, szaktolmács-szakfordító a protokoll és az etikett területén osztott meg rendkívül hasznos ismereteket a közönséggel, segítve őket eligazodni az írott és íratlan viselkedési szabályok útvesztőjében, melyek megsértése akár egy-egy üzleti kapcsolat kialakítását is befolyásolhatja. Azoknak, akik a távol-keleti országban szeretnének a gazdasági élet szereplőjévé válni, nagyfokú rugalmasságról, toleranciáról kell tanúbizonyságot tenni, nemcsak ismerniük, de tiszteletben is kell tartaniuk a helyi szokásokat, s részt venniük a helyi eseményekben. A találkozókra rendkívül pontosan illik érkezni, üzleti tárgyalás esetén az egyeztetett időpont előtt 5-10 perccel korábban. Kínában a hierarchikus társadalom miatt megengedhetetlen a rangok, titulusok eltévesztése. A névjegykártyát mindig két kézzel kell átvenni, s ezt követően illik megszemlélni, tisztelettel kezelni. A tárgyalások során a beszélgetőpartnereknek nem illik magánéleti kérdéseket szóbahozni, s tilos viccelődni az anyós, államvezető, főnök, magánélet, Tajvan, Tibet relációkban. Kínában nem várják el étkezésnél a pálcika azonnali használatát, ugyanakkor kötelező megpróbálni. A pálcikával tilos mutogatni, játszadozni, beleszúrni az ételbe. Étkezés után az asztalon lévő kis tartóba vagy az asztalra kell letenni, a tányérban párhuzamosan hagyva szerencsétlenséget jelent. S mivel a távol-keleti országban rendkívül babonásak, az ajándékozás is figyelmességet követel: tilos négy ajándéktárggyal érkezni vendégségbe, mert a 4-es szám halált jelent.

A szakmai konferencia részeként három, jól gyümölcsöző kínai gazdasági kapcsolatokat ápoló társaság vezetője számolt be gyakorlati tapasztalatairól: Komárom-Esztergom megyéből Péntek Szilveszter a Tatabányai Rugógyártó Kft ügyvezető igazgatója, Veszprém megyéből Tornai Tamás a Somló Coop Kft ügyvezető igazgatója, Fejér megyéből pedig Győri Imre a bicskei székhelyű Magyarmet Finomöntöde Bt. cégvezetője.

TO.

2006.11.03. 12:21
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás