Új bor és liba a Márton-napi asztalon
Kétnapos Márton-napi Vigadalmat tartottak Neszmélyen, valamint a Hilltop Neszmély Borászatban, a Hilltop Neszmély Borhotel és Étteremben és a Hilltop Törköly Pálinkafőzőben november 10-11-én a Nagy Ízutazás 2006 keretein belül.
A vigadalom pénteken 10 órakor konferenciával kezdődött: a szimpóziumon előadást tartott Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Mikóczy Nárcisz, a Tokaj-Oremus Pincészet szőlésze, valamint Kamocsay Ákos főborász és Keresztury Gábor szőlészet-vezető a Hilltop Borászat részéről. A vendégek természetesen tesztelhették az új borokat is. A pécsi Vivát Bacchus énekegyüttes bordalai további mosolyt varázsoltak a kóstolótól kipirult arcokra. A borrendek felvonulását követően a Duna parton felállított sátorban kemencében sült libacomb és rétes várta a vendégeket. Csapra verték az idei első hordót is, és természetesen mindenki megkóstolhatta a termést. A programot helyi művészeti csoportok műsora, fellépése színesítette. Másnap délelőtt 10 órától egészen estig kóstolgathatták a vendégégek a Hilltop újborokat, többek között az Irsai Olivért, a Chardonnay-t, a Szürkebarátot, a Sauvignon Blanc-t és a Sárga Muskotályt. Az egyórás pincelátogatások során a reduktív szőlőfeldolgozás módszerével is megismerkedhettek az érdeklődők, valamint betekintést nyerhettek a pezsgőkészítés rejtelmeibe is. Aki esetleg már befejezte a borkóstolást, az sok libás és egyéb ételkülönlegességet is megízlelhetett a Hilltop Borhotel éttermében: libaragu levestől a sült libacombon át egészen az aszalt szilvával töltött libáig sorakoztak a finomságok az asztalokon. Akinek pedig ez sem volt elég, az mindkét napon részt vehetett a Hilltop Törköly Pálinkafőző kóstolásain, és megtekinthette a hagyományos törkölypálinka-főzés technológiáját is. Képeink a jó hangulatú rendezvényen készültek.
 Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély Zrt. Főborásza köszöntötte a konferencia és a rendezvény résztvevőit.
 A megyei közgyűlés elnöke, Dr. Völlner Pál is megkóstolta az idei első bort.
 Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a borpiaci reform elemzésekor rámutatott a termelők félelmeire és várakozásaira.
 Kellemes perceket tölthettünk a pécsi Vivát Bacchus énekegyüttessel, akik jórészt saját maguk által írt bordalokat adtak elő.
 Az első kortyok az idei borból – ha minden igaz, kiemelkedő évjárat lesz a 2006-os.
 A szintén neszmélyi Szöllősi Pincészet borait is megkóstolhatták az érdeklődők. A vélemény ugyanaz: nagyszerű volt az idei termés.
 A vendégségbe érkezett borlovagrendek tagjai díszegyenruhában vonultak a Duna-parti rendezvénysátorhoz.
 Csapon az első hordó, ahogy ez már Márton napkor szokás és illik.
 Mihály Gábor szobrászművész Miska kancsóval ajándékozta meg Kamocsay Ákos, illetve a Hilltop Neszmélyt.
 Nagy sikert aratott a roppant ízletes, kemencében sült libacomb és a neszmélyi rétes.
|