szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Közigazgatási szakemberből politikus

Közigazgatási szakemberből politikus
Bemutatjuk Gombaszöginé Dr. Balogh Ibolyát, a Fejér Megyei Közgyűlés új elnökét

Csinos, fiatal, agilis, vibrál körülötte a levegő. Gombaszöginé Dr. Balogh Ibolyát a jobboldali többségű Fejér Megyei Közgyűlés október 12-én választotta elnökének, és már nyakig elmerült a munkában, a problémák feltárásában, a megoldások keresésében.

- Milyen út vezetett az elnöki székig?
- 1985 óta élek Székesfehérváron, az ELTE jogi karán végeztem, szakvizsgáztam. Férjem a gazdasági szférában dolgozik, gyermekeim továbbtanulnak, egyikük ügyvédjelölt, a másik pedig gazdasági főiskolára jár. Húsz évig dolgoztam a közigazgatásban, természetesen ez a mostani feladat merőben eltér az eddigiektől. Három településen dolgoztam jegyzőként. Székesfehérváron kezdtem, majd a baloldal győzelmével nem volt számomra lehetőség a munka folytatására, így Budapestre kerültem a VI. kerületi önkormányzathoz. Ez nagyon jó iskola volt, folyamatosan meg kellett újulni, hiszen a főváros egy teljesen más világ. Ezután Gárdony következett, amely megint más stílust követelt, az ottani munka más alapokon nyugodott. Elmondhatom tehát, hogy közigazgatási szakemberként közelről megismertem a főváros, egy nagyváros és egy kisebb település életét, gondjait, problémáit. Az is nagy tanulság volt, hogyha az embernek váltani kell – még ha nem önszántából is – akkor ki kell használnia az adott lehetőséget, tudni kell újrakezdeni. Nem érzem tehát bajnak ezeket a váltásokat, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztem. Az elnöki megbízatás óriási váltást jelent, hiszen a közigazgatás helyett politikusként kell dolgoznom, de mindig szerettem az új kihívásokat. Három éve léptem be a FIDESZ-be, természetesen örülök, hogy a megye vezető testületében markáns többséget szereztünk. Mindig is hittem abban, amit csinálok, így a mostani feladattól – a közgyűlés támogatását is élvezve - sem riadok vissza.

- Mi van a Mikulás puttonyában? Mit örököltek az előző megyei vezetéstől?
- Erről sajnos nem sok jót mondhatok. Az országos rossz helyzet egy objektív körülmény, ám a helyi bajok többsége az előző vezetők hagyatéka. Nem volt átgondolt a gazdálkodás, a 2006. első háromnegyed éves beszámolójából, valamint a költségvetés módosításának indokaiból kiderült, hogy nagyok a problémák. Óriási a hitelállomány (900 millió forint), ellehetetlenültek az intézményeink, elmaradott az informatikai rendszerünk, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Megdöbbentő, hogy például idénre 300 milliós bevételt tervezetek ingatlanhasznosításból, ám ebből egy vas nem folyt be a megyei kasszába. Ez a téma valahogy senkit sem foglalkoztatott. Bár jogilag talán nem, de erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy az elmúlt négy évben a mintegy egymilliárdra rúgó illetékjutalékot a korábbi vezetők és a dolgozók egy szűk köre felosztotta egymás között! Ez éppen akkora összeg, mint a jelenlegi hitelállományunk. Ezt néhány képviselő már az előző ciklusban elfogadhatatlannak tartotta, és vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben. Két világ áll itt szemben egymással: egyrészt pénzszórás, osztogatás néhányaknak, másrészt intézményeink rossz gazdasági körülményei. Különösen fájdalmas a Szent György Kórház működésének ellehetetlenülése. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy jövőre mintegy 1,2 milliárdos bevételkieséssel kell számolnunk – az illetékbevételek az APEH-hez kerülnek, csökken az SZJA-ból és az ÁFÁ-ból befolyó pénz, nőnek az energiaárak -, akkor jól látható, hogy ez így nem folytatható. A hivatal és az intézmények informatikai rendszere, berendezése már évekkel ezelőtt is elmaradott, elavult volt, ez nagyfokú igénytelenséget, oda nem figyelést jelez. Mintha megállt volna az élet.

- Mi lehet a megoldás?
- Egyrészt sokkal jobban ki kell használnunk a pályázati lehetőségeket, erre az előző ciklusban nem nagyon figyeltek oda. Profi pályázatfigyelők és pályázatírók megbízására van szükség, csak ők hozhatnak plusz bevételt a megyének. Másrészt szakembereink dolgoznak az új ingatlanhasznosítási koncepción, a tervek már nagy vonalakban elkészültek, tárgyalásra kész az anyag. A gazdálkodást új alapokra kell helyezni, a mechanikus, fiskális módszer helyett úgy kell dolgozni, hogy csak a bevételek megérkezése után legyenek kifizetések! Ahol lehet, muszáj szigorítani, hiszen a kormányzat elsorvasztásra irányuló szándékai miatt a megyei területfejlesztési tanácsok elenyésző támogatásokat fognak kapni a jövőben.

- Mi a helyzet a megye településeivel?
- Több mint száz település tartozik Fejér megyéhez, az ő érdekeiket is nekünk kell védenünk. Arra törekszünk, hogy a velük való kapcsolat túllépjen a formális kereteken. Három alelnökünk - akik mind kiemelkedő szakemberek a maguk területén – rendszeresen részt vesz a kistérségek összejövetelein, a területfejlesztési tanácsok ülésein. Erőteljesebben kell véleményt nyilvánítanunk, el kell érnünk, hogy a megye települései bizton számíthassanak ránk. Óriásiak az egyenlőtlenségek, gondolok itt elsősorban a sárbogárdi kistérség hátrányos helyzetére. Feladatunk, hogy csökkentsük a lemaradást, elősegítsük a felzárkózást számukra is.

- A kormányzat rendeleti úton megkezdte az állami intézmények regionalizációját. Hogy érinti ez a megyék szerepét?
- A Megyei Elnökök Országos Szövetsége állásfoglalásában felszólította a miniszterelnököt és a szakminisztert, hogy hagyjanak fel az önkormányzatiság elsorvasztásával, az erőszakos regionalizációval. A kormány egyszerűen figyelmen kívül hagyja a középszint, a megye szerepét, évezredes hagyományait. Diktatórikus módszerekkel baloldali többséget teremtettek a Regionális Fejlesztési Tanácsokban, pártkatonákat ültettek ezek vezetői székébe. Ez tarthatatlan, és felháborító, ellenkezik az EU elveivel, amelyek szerint az uniós pénzek elosztásáról döntő testületeket választott képviselőknek kell vezetni, nekik kell a döntéseket meghozni! Aggályosak a ROP-ok is, hiszen csak látszategyeztetések folynak, kész helyzet elé állít a kormány mindenkit. Mi lesz az utakkal, a közlekedésfejlesztéssel, az elővárosi vasutakkal, az idegenforgalommal? Sürgősen be kellene emelni a Velencei-tó kérdését például a kiemelt projektek közé, mert ennek fejlesztése, rehabilitációja nem oldható meg helyi erőből, forrásokból. De említhetem a fehérvári Nemzeti Emlékhelyet is, amelyet súlyos milliárdokért, a szakma és az egyház egyöntetű elutasítását figyelmen kívül hagyva le akarnak vinni a föld alá. Hol van itt az egyeztetés, a konszenzus keresése? Számolt-e azzal a kormány, hogy az intézményrendszer regionalizációjával, a források csökkenésével, az összevonásokkal hány szakember kerül az utcára? Velük mi lesz? Hol fognak munkát találni?

- Ön a magánéletben, a családban is ennyire határozott, agilis?
- Az egy másik világ. Ha több szabadidőm lenne, inkább a családon, baráti körön belüli beszélgetésekre tenném a hangsúlyt, hiszen egymás megértése, a problémák és örömök közös feldolgozása a legfontosabb az életben. A munka viszont olyan, amit csak teljes gőzzel lehet csinálni. Ne hagyjunk semmit sem holnapra, amit lehet, azt most, azonnal, még ma meg kell oldani!

Veér Károly

2006.12.11. 12:08
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás