szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Tisztelt Veszprém megyeiek!

Tisztelt Veszprém megyeiek!

Igen nagy megtiszteltetés számomra, hogy az új Megyei Közgyűlés megalakulása óta elnöki teendőket láthatok el ebben a térségben, amely számomra a legkedvesebb, hiszen ide köt minden évtizedek óta.
Bár már hosszú ideje tevékenykedem a politika „színpadán” a választók bizalmából, be kell, hogy valljam, az elnöki feladatok számomra is számtalan kihívást tartogatnak, hiszen ez az első alkalom, hogy ebben a munkakörben is bizonyíthatok.
Éppen ezért optimista izgalommal várom a közeljövő feladatait, amelyek megoldásában, mint eddig is, most is bizton számíthatok munkatársaimra, és tapasztalatom szerint a megye lakosságára is. Az itt élők ez idáig is számos jó ötlettel segítették munkámat, bízom benne, hogy ez a jövőben sem lesz másként.
A következő esztendőkben sok fontos döntést kell meghozni, amelyeket egyebek mellett  a megyerendszer átalakulása, illetve az uniós források megjelenése indokol. Hiszem, hogy átgondoltan, az együttműködésre nyitottan, eredményesen fejleszthető, még élhetőbb lesz Veszprém megye. A kiemelkedéshez igen jó alapot jelentenek az itt élők szellemi tartalékai, a rendkívüli természeti kincsek, valamint a jó gazdasági mutatók.
Számítok Önökre az ezer éves megye értékeinek megőrzésében, fejlesztésében, és ígérem, Önök is bízhatnak a testület kitartásában, és megalapozott döntéseiben.
Tisztelettel:
Lasztovicza Jenő

Ezekkel a sorokkal  köszönti a Veszprém megyeieket és kezdi meg működését a megyei közgyűlés új elnöke, Lasztovicza Jenő. Mint az önéletrajzából is kiderül, önkormányzati vezetői szerepkörben most debütál, így arról kérdeztük, milyen kilátásai, tervei vannak jelen pillanatban?

- Az egyik legfontosabb célom, hogy az itt élők érdekeinek szem előtt tartásával, ha kell átalakításokkal, de megmaradjon a megye intézményrendszerének működőképessége. Veszprém megye viszonylag előnyös helyzetben van más önkormányzatokhoz képest, hiszen a Balatontourist értékesítéséből megmaradt pénzt fel tudjuk használni. Bár hozzá kell tennem, hogy ez jóval szerényebb összeg, mint amennyire számítani lehetett, hiszen jelentős részét működésre fordították az előző megyei vezetés döntései nyomán.
Ennek ellenére az a cél, hogy a megmaradt pénzt úgy fektessük be, hogy az, vagyonnövekedéssel járjon, ha lehet bevételeket generáljon.
Összességében úgy gondolom, hasonlóan kell működni a megyei költségvetésnek is, mint a családi kasszának. Addig szabad nyújtózkodni ameddig a takaró ér, de lehetőség szerint a legtöbbet kihozni a pénzből, mindenki örömére.
Sajnos azonban, a kormány által benyújtott költségvetés nyomán 23 milliárd forintot vonnak el a megyéktől összességében. Ez azt eredményezi, hogy Veszprém megyében is több mint 850 millió forinttal kevesebb forráshoz jutunk ebben az esztendőben. Látni kell, hogy megyénkben, és országos szinten is igen súlyos helyzetbe kerülnek ezáltal az intézmények.

A Veszprém megyei Önkormányzat 2007-es költségvetési koncepciója szerint több irányban is meg kell húzni azt a bizonyos nadrágszíjat. A költségvetés kiemelt célja nemes egyszerűséggel az, hogy egyensúlyban maradhasson. A központi forráskivonás hatására a 2007-es bevételek előre láthatóan még a működés-fenntartás költségeit sem fedezik, fejlesztésre egyáltalán nem nyújtanak lehetőséget. A költségvetésben jelentkező hiányt a feladatok racionálisabb megoldásával, elfogadható mértékű hitellel, és a felesleges vagyontárgyak eladásából származó bevétellel, amely vagyontárgy lehet ingatlan, illetve az Önkormányzat tulajdonrésze különböző gazdasági társaságokban. A közgyűlés eladásra jelölte ki például a Bakonykarszt Rt-ben lévő részvénycsomagot, de több ingatlantól is szabadulni kívánnak.
Ösztönözni kell továbbá a pályázati lehetőségek kihasználását, erre célra az „Egységes Pályázati Keret” évi mintegy 70 millió forint összeggel tovább működne. A Balatontourist Rt. részvények eladásából befolyó összegből változatlanul működtetni
kell a „Pályázati Önerő Kiegészítő Keret”-et, a turisztikai kínálatot elősegítő helyi
TOURINFORM irodák támogatását, a Szülőföld Program keretében a határon túli
magyarság szülőföldön maradását célzó fejlesztéseket.
Sajnos a jövő sem kecsegtet szebb kilátásokkal, a magyar költségvetésben a 2007-2008. évek a költségvetési egyensúly helyreállításának az időszaka lesz. A gazdasági környezet nem kedvez a humán infrastruktúra fejlesztésének, következésképpen az önkormányzati költségvetések növekedésének sem. A megyei önkormányzat 2008-2009. évi költségvetési helyzete nem javul. A képződő bevételek még a működés-fenntartás költségeit sem fedezik a 2006. évi szinten. A 2007. évben megkezdett racionalizálást folytatni kell, mivel a megyei önkormányzat mobilizálható vagyona véges, és hosszabb távon nem nyújt fedezetet a költségvetési hiány kiegyenlítésére. Fejlesztési lehetőségre szinte kizárólag a kormányzati forrásokból van kilátás, ezért minden eszközzel ösztönözni kell az intézmények pályázati tevékenységét. (Veszprém Megyei Önkormányzat 2007. évi költségvetési koncepciója teljes egészében megtalálható a
www.vpmegye.hu oldalon.)

-Tervez-e változásokat az eddigi vezetési gyakorlathoz képest?
-Bár 1998 óta vagyok országgyűlési képviselő, ezidáig sem polgármester, sem önkormányzati képviselő nem voltam. Úgy gondolom, ez nem feltétlenül hátrány, hiszen lehetővé tesz egy újfajta szemléletet, viszonyulást. Mindez azzal is együtt jár, hogy sok esetben kikérem közvetlen munkatársaim véleményét. Így a mindennapi munkavégzésünk is inkább csapatmunka, bár a fontos döntések meghozatalának, és megvalósításának felelőssége az enyém. A kabinetem vezetője hosszú ideje dolgozik a helyi politikában, ezenkívül kiváló közgazdász.
Az eddigi gyakorlathoz képest talán eltérés az is, hogy nagy hangsúlyt fektetek a sajtóval való kapcsolattartásra. Meggyőződésem, hogy a megye ezer éves múltjánál fogva még hosszú időn keresztül fontos szerepet játszik majd az ország életében, mindennapjainkban. Ezért nem elhanyagolható, hogy a munkánkról milyen képet ad a média. Ezen a területen is tanácsadó segíti munkámat.

- Nagy változást jelent-e a magánéletében az új "munkakör", hogyan éli meg ő és a családja?
-Nem jelent újdonságot számomra, és a család számára sem az, hogy viszonylag sokat vagyok távol, hiszen eddig is feszített volt a munkatempóm. Azt gondolom máshol is gyakori, hogy a munka miatt viszonylag kevés időt töltenek együtt a családok. Amikor viszont együtt vagyunk, akkor igyekszem csak rájuk figyelni.

2006.12.11. 12:36
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás