szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Tornai Pincészet, Somló-hegy

Szép borok és pincészetek régiónkban I
Tornai Pincészet, Somló-hegy

Éppen hatvan éve, hogy a ma 85 esztendős Tornai András szőlőbirtokot vásárolt a Somló-hegyen. Úttörőnek számított vállalkozása, hogy elsőként kezdte saját nevén, eladásra palackozni borait – amely akkoriban valóságos szentségtörésnek számított, hiszen ez a tevékenység szigorú állami monopóliumnak számított. A birtokot és a borászatot már fiával, Tamással – aki a Somló-Coop vállalatcsoport tulajdonosa, szellemi motorja – bővítették, így ma 52 hektáron, ami a teljes borvidék területének 1/8-ad része, gazdálkodnak, és öregbítik a somlói bor jó hírnevét.

A somlói borvidékről
A Kisalföld déli peremén a síkságból hirtelen kiemelkedő gyönyörű bazalthegy a Somló. Hazánk történelmi borvidékei közt a legkisebb ugyan, de létezése óta egyetlen és szüntelen vetélytársa a Tokaji borvidéknek, az ott termelt borok minőségének. Szőlőtermesztés 450 hektáron (4,5 millió m2-en) folyik. A relatíve kis terület miatt a szőlőművelés könnyen és folyamatosan ellenőrizhető.
Itt valóban magas szakmai színvonalon, nagy élőmunka-ráfordítással, környezetkímélő módon folyik a szőlészkedés. A minőséget nemcsak a talaj egyedisége, a bazaltszemcsék hőtároló és hő kibocsátó képessége, az évszakok sajátos és elengedhetetlenül szükséges mikroklímája jellemzi. A minőségben benne van az évszázadok tapasztalatain kiválasztódott szőlőfajták egyébként különleges karaktere is, amely meghatározó tényezőként szerepel a borban. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a hagyományos, és a legkorszerűbb tehnológia is.
A legfontosabb szőlőfajták a – Furmint, az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Tramini – mellett újra kedveltté lett a Somlón őshonos Juhfark. Ez utóbbiból készült bor már megtalálható a jelentősebb pincészetek kínálatában. A felsorolt fajtákból készült minőségi borok az általános somlói jellemzőkön kívül természetes egyediséget is kifejeznek, mint ahogy Márai Sándor nagy írónk a bor kiváló ismerője is írja: „A Somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. …nemcsak íze, illata, szesztartalma van, hanem mindenek fölött szellem is van. …Somlói a magyar borok fejedelme.”

Tradíció, korszerűség és türelem
Tornai Tamás szerint a borászkodás különleges, érdekes területe az életnek. Amíg egy frissen telepített szőlőtőkéből először bor készíthető, legalább hat évnek kell eltelnie. Rendkívül fontos a tapasztalat, ezt az édesapa, az alapító Tornai András jelenti ma a csapatban. A korszerű ismeretek alkalmazására főborászuk, Várszegi György hozzáértése a garancia. A Tornai Pincészet Kft. irányítását, a kereskedelmet és a marketingmunkát pedig két ügyvezető, a tulajdonos Tornai Tamás, és társa, Pad Ágoston szervezi.
A borászkodáshoz azonban mindez nem elég manapság, pénz, pénz és pénz szükségeltetik hozzá elsősorban. A befektetések megtérülésére évekig, évtizedekig kell várni. A Tornai Pincészet ma eltartja magát, ha az eddigi fejlesztéseket, beruházásokat nem vesszük figyelembe… Ténylegesen akkor lesz rentábilis, ha a ma előállított évi 250 ezer palack helyett néhány év múlva, amikor termőre fordulnak az új telepítések, 450 ezret lehet a piacra dobni.
Ahogy idősebb Tornai úr fogalmaz: „ A föld alá, azaz a pincébe hordjuk a pénzünket, aztán győzzük kivárni, amíg kiáshatjuk!”

Aki beleszületett…
Tornai Tamás 1953-ban született, így akarva-akaratlan belekerült az édesapja irányította körforgásba, azaz amikor éppen nem tanult, illetve nem volt katona, apró gyermek kora óta kapált, metszett, permetezett, szüretelt – mindig azt a munkát végezte, ami életkorának megfelelt. Hát persze, hogy szerelmese lett a hallatlanul zamatos somlói bornak, és magának a borászkodás nemes szakmájának.
A családi hagyomány mellett persze kellett ehhez egy roppant erős belső hit a somlói nedű nagyszerűségében, páratlanságában. Kell a meggyőződés, hiszen a Somló-hegy nem lesz nagyobb, azaz a termőterület nem növelhető tovább. Ez megszabja a kereteket, ma Európában minden százezer palack borból csak 25 a somlói, ez a mennyiség nem igen növelhető. A páratlanul kedvező természeti adottságok kihasználása azonban a somlói gazdák közös érdeke lenne, javítani kellene a marketingen, jobban össze kellene fogni a termelőknek. Az eredetvédelemmel nincs baj, a jogi háttér adott – egyébként is a somlói annyira jellegzetes, hogy lehetetlen hamisítani -, ezt azonban tartalommal megtölteni csak összefogással, helyben lehet.
A Tornai Pincészet ezen is dolgozik. Támogatják egy, a somlói borok értékesítésével foglalkozó tömörülés létrejöttét, a minőség megőrzését. Szakmai konferenciákat rendeznek, idén volt – az alapító tiszteletére elnevezett – ötödik András-napi bormester találkozó. Itt a helyi gazdák a szakma kiválóságaival, a kutatóintézetek, egyetemek professzoraival, az állami irányítás reprezentánsaival konzultálhattak. Emellett a kisebb somlói termelőknek bérpalackozást is végeznek, így segítve őket a piacra jutásban.
Az utánpótlás kérdése? Bár a szakmai háttér adott – az egyik fiú agrár-, a másik pedig élelmiszeripari mérnök, jelenleg még egyikük sem vette át a stafétabotot. Máshol dolgoznak, nincs pénz ebben az üzletben – mondják. A legidősebb, és a középső Tornai azonban bízik benne, hogy az idő őket igazolja, és csak hazatérnek majd egyszer a csemeték…

Egy korty napfény
Búcsúzóul Tornai András bácsi végigvezet a folyamatos megújulásban lévő borkomplexumon. Óriási tartályokba zárt kiváló nedűk várják, hogy a korszerű palackozó berendezés, no meg a fürge asszonykezek révén üvegekbe, onnan pedig az Önök asztalára kerüljenek. A fáma azt tartja, hogy a Juhfark „besegített” a királyi családoknak abban, hogy inkább fiú utódaik szülessenek. Ez az oka annak, hogy a somlói bort az egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett, “a nászéjszakák bora” néven is ismerik.
Mivel déli órákban jártunk, amely nem éppen a kóstolgatás ideje, odahaza, az ajándékba kapott palack kibontása után magam sem tehettem mást, csettintettem egy jót. Van ebben a dologban tényleg valami.
A borkóstoló terem telis-teli van oklevelekkel, kupákkal, amelyek a somlói borok jó hírnevét igazolják világszerte. Minden boruk aranyérmes, büszke is erre Bandi bácsi. Montreal, London, Verona, Düsseldorf, Bécs és hazai borversenyek zsűrije, szakértője tanúsíthatja, nem érdemtelenül lett például idén, a Budai Borfesztiválon a közönség által is legmagasabb pontszámot kapva, fehér és rosé kategóriában fesztiváldíjas Tornaiék kiváló bora.
Tamás szerint azonban ez még messze nem az igazi, egy francia borász kolléga szavait idézve köszönt el: „Ti nem tudjátok, hogy a Somló valóságos aranybánya, még csak a kavicsbányászatnál tartatok!”

Veér Károly

2006.12.20. 10:54
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás