– Nagyon nehéz évünk volt. Előbb a peronoszpóra, aztán a lisztharmat, végül a rothadás támadta meg szőlőinket. Tizenháromszor kellett permeteznünk, hogy egészséges szőlőt szüretelhessünk. Ráadásul az idei nyár gyenge volt, a kevés napsütés miatt alacsonyabb cukor-, és magasabb savtartalmú must készült. Ebből illatban gazdag, szép karakteres, savhangsúlyosabb, kissé vékonyabb borok állíthatók elő, de ez már nem a természet, hanem a gazdaságok borászainak a feladata.
A Szöllősi Pincészet hagyományosan Márton-napra hozta ki idei első borát, az Irsai Olivért, amelyet már több helyszínen is bemutattak. Az első kóstolók véleménye szerint kiváló, karakteres ital született.
– Reméljük, az idei borversenyek, megmérettetések hasonló eredményeket hoznak, mint az elmúlt években. Legutóbb az országos borversenyen három aranyérmet szereztünk (Pannonhalmi Chardonnay, Pannonhalmi Sauvignon Blanc, Cabernet S. & Merlot Rosé), az Ászár-Neszmélyi Borvidék versenyén öt Champion-díjat hoztunk el a lehetséges hatból. A Pannon Bormustrákon rendre szerepelnek boraink az év húsz legjobb bora között, de fődíjat kaptunk például októberben Esztergomban, az első liturgikus borfesztiválon zászlósborunkkal, a Neszmély Melegeshegyi Olaszrizlinggel.
Szöllősi Mihály naptára dugig van bejegyzésekkel, alig győz eleget tenni a rengeteg meghívásnak. Friss, üde, gyümölcsízű borai kiválóan illenek például a halételekhez. Augusztusban erre a szakma is rábólintott, hiszen a halételekhez illő borok versenyéről is számos aranyéremmel tért haza. Karácsony közeledvén, nézzük, melyik halfajtához melyik borát kínálja a gazdálkodó.
– Négy fődíjat nyertünk ezen a versenyen, nézzük hát ezeket. A Kárpáti-módra töltött fogashoz Sauvignon Blancot, a sült halakhoz Chardonnayt, egyéb halételekhez Olaszrizlinget, míg a paprikás ételekhez, azaz a halászléhez és a harcsapaprikáshoz a Cabernet S. & Merlot Rosé borunkat találta legjobbnak a szakmai zsűri, én is ajánlom őket figyelmükbe, és asztalukra!
A Szöllősi Pincészet borai megtalálhatók a nagyobb üzletek, áruházláncok polcain, de előzetes bejelentésre Neszmélyen, a Kásáshegyalja út 6-os szám alatti patinás, egykor a Zichy család birtokában lévő pincészetben is szívesen látnak bárkit kóstolásra. (20/980-9735) Szöllősi Mihály megvásárolta a szemközti telket, ahol hamarosan nagy építkezés indulhat.
– Kevés a helyünk, bár az idén bővítettünk egy ezer hektóliteres tárolótérrel, még nem megoldott egy csomó probléma. Elkészültek az új épület tervei, amely stílusában, hangulatában természetesen illeszkedik a régihez. Ennek alagsora ad majd helyet a készáruraktárnak, a földszinten lesz a palackozó üzem, míg a tetőtérben a falusi- és borturizmus igényeit kielégítendő száz férőhelyes, hangulatos kóstoló helyi- séget alakítunk ki.
Remélem, jövőre már ott találkozunk!
Veér Károly
|