szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Elment az indián főnök

Elment az indián főnök

Bujtor István (Budapest, 1942. május 5. – Budapest, 2009. szeptember 25.) ma-gyar színművész, filmrendező és forgatókönyvíró. Édesanyja a neves budapesti vendéglős, Gundel Károly egyik lánya volt, akinek első házasságából született féltestvére, Latinovits Zoltán. Édesapja Frenreisz István orvos volt, testvére Frenreisz Károly, az ismert rockzenész. Keleti Márton filmrendező tanácsára első filmszerepe idején a Bujtor nevet vette fel.

Éless Béla színész – rendező így emlékszik a volt kollégára, barátra: - Ismeretségünk az egyetemről kelteződik, mindketten sportoltunk, és vonzódtunk az előadóművészi pályához. Aztán a sors külön utakra vitt bennünket, mígnem úgy alakult, hogy az általam akkor vezetett Komárom-Esztergom megyei Játékszín több előadást is közösen állított színpadra a fehérvári Vörösmarty Színházzal, ahol Bujtor Pista is tevékenykedett. Olyan nagysikerű darabokat játszottunk többek között közösen mint a Kakukkfészek, vagy a Pillantás a hídról. Bujtor profizmusa, lenyűgöző volt, addig gyúrta az egyes jeleneteket rendezőként, amíg az teljesen az ő elképzelését követte. De nemcsak szigorú művész volt, hanem olykor jókedvű bohém is. Sosem felejtem el öblös kacagását, amely betöltötte a tatabányai színháztermet, amikor a műszaki kollégák és népművelők előadták a színészeknek a Kakukkfészek paródiáját, Áll a kakukk… címmel. A két főszereplő – Bujtor és Eperjes – könnyesre nevették magukat a szellemes rögtönzésen.

Eperjes Károly így nyilatkozott a közös tervekről: - Gazdaságilag az volt a feladatunk, hogy rendbe tegyük a színházat. Mínusz 70 millióval vettük át,másfél év alatt plusz 62 milliónál tartottunk. Ez óriási eredmény volt, mindenki teljesen oda volt érte a megyétől a színészekig egyaránt. Kétszer adtunk jutalmat is, amire eddig nem volt példa nem tudom mióta már. Fölújítottuk és elindítottuk a Latinovits Színházat. Pista nagyon szépen rendbetette a dolgokat a gazdasági igazgatóval, Margitkával közösen. Nekem meg az volt a feladatom, hogy művészetileg egy olyan struktúrát találtunk ki, ami visszahozza a közönséget.  Mikor odamentünk 11 bérlet volt, és az sem fogyott el teljesen, most 17-nél tartunk teltházzal, és nincs benne még az ifjúsági bérlet, tehát 23 bérletnél vagyunk ezekkel együtt. Kétszer elnyertük a vidéki színházi találkozó fesztivál díját. Ezek szép sikerek, de nem ez a lényeg. Azt tűztük ki célul, s azért vállaltuk mind a ketten ezt a feladatot, mert itt valamikor Latinovits Zoltán ténykedett, ebben a színházban, és akkor nagyon jó volt a közönség és a színház művészi, harmonikus kapcsolata. Ezt szerettük volna felépíteni, a legjobb úton haladtunk. Most az újonnan kinevezett igazgatóval, Oberfrank Palival igyekszünk továbbmenni ezen az úton, amit Bujtor Pistával leraktunk.

Kezdetek, színházi karrier
Édesanyja, Gundel Katalin 2009-ben ünnepelte 100. születésnapját.  Édesapja dr. Frenreisz István belgyógyász, kardiológus.
Első felesége Perényi Eszter hegedűművész, fia, Bujtor Balázs hegedűművész (1975. június 13-án született), lánya, Bujtor Anna jogász, drámapedagógus (1979. febr. 20-án született). Második felesége Bujtor Judit.
Három évig a budapesti Piarista Gimnáziumba járt, majd a József Attila Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, mégsem vették fel az orvosi egyetemre. Egy évig segédmunkás, pincér volt, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egye-tem külkereskedelmi szakára iratkozott be, ahol többek kö-zött Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök is évfolyamtársa volt. 1966-ban szerzett diplomát, de nem dolgozott ebben a szakmában. Már másodéves egyetemistaként szerepet kapott Máriássy Félix Karambol című filmjében.

Diplomaszerzése után a Győri Kisfaludy Színházhoz került, majd 1968-ban a fővárosi József Attila Színház kötött vele szerződést. 1971-től a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1976-tól a budapesti Vígszínház tagja lett. 1978-ban került a Mafilmhez. 1989-től kilenc éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, majd 1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője.
2007 végén öt évre megválasztották a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójává, mellette Eperjes Károly lett a művészeti vezető.

Négy évtizedes pályafutása alatt volt Petrucchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Stanley Kowalski (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Bromden, az indián (Kesey: Száll a kakukk fészkére), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), e darabok egy részét később meg is ren-dezte.

Művész- és közönségfilmek
Filmekben is gyakran szerepelt: A kőszívű ember fiai (1965), Fiúk a térről (1967), Egri csillagok (1968), Az oroszlán ugrani készül (1969), Fekete gyémántok (1976). Ő kapta Sándor Mátyás szerepét a Verne-regényből készült tévésorozatban, majd egy másik Verne-figura, Striga, a rablóvezér szerepét játszotta A dunai hajósban. 1996-ban megrendezte Rejtő Jenő művei alapján A három testőr Afrikában című vígjátékot. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott, majd még abban az évben a film-kritikusok díját is. 1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben. Ez a figura a műfajban magyar specialitás: e történetekben a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András). Igazi közönségfilmek voltak ezek: itthon több mint egymillió nézőt vonzottak, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt. 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására (a filmet rendezte is), már céget alapított, és szponzoroktól szerezte meg a szükséges pénzt. A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér és csigavér volt.
Bud Spencert, az olasz Piedonét is Bujtor szinkronizálta, az alkati hasonlóság adta ehhez és a később általa készített magyar filmekhez az ötletet. Rómában, a Sándor Mátyás felvételei alkalmával személyesen is találkozott a „két Piedone”.
Fiatal korában kosarazott, az ifiválogatottal országos bajnokságot is nyert, emellett teniszezett is. Életre szóló szenvedélye a vitorlázás volt, hatszoros magyar bajnok lett. Az 1990-es évektől művészi munkája során is inkább a stúdióvezetéssel foglalkozott, mert – mint mondta – jobban tetszik neki a csapatszervezés és a kormányosság – nem csak a vitorláson. Hajója az 1936-ban épített Rabonbán.
2009. július 31-én a Veszprém Megyei Kórházba kellett szállítani, a család által kiadott közlemények szerint a színészdirektort hosszú ideig mesterségesen tartották kómában. 2009. szeptember 24-én mentővel szállították a veszprémi kórházból a budapesti Állami Egészségügyi Központba, hogy rehabilitációját itt folytathassák, egy nappal később azonban elhunyt. Bujtor István halálát az Állami Népegészségügyi Központ igazgatójának 2009. szeptember 29-i közlése szerint tüdőembólia, keringési és légzési problémák okozták. 2009. október 1-jén temették el Balatonszemesen.

Testamentum helyett
Bujtor István  a rendezést is több alkalommal próbálta ki, a Kakukkfészek című Kesey darabot pl. másodjára is színre vitte. A darabbéli változásokról így beszélt:
– Bonyolultabbá vált a világ számomra is és többrétűvé vált ennek az egész darabnak az üzenete, ha lehet ilyen nagyképű szavakat használnom. Ma mindenki potenciális ellenfél ebben a nagy kaparásban. Az emberek egymást eszik meg, mert ha ezt nem teszik, éhen halnak. Az erősebb farkas győz elve érvényes, amit én már nehezen fogok megemészteni, hiszen nem fiatalemberként élem ezt meg. A mai húszéveseket bámulom, micsoda önbizalommal, milyen magabiztosan mennek neki a világnak, ismerik az új technikát, az új átverést. Ez egy egészen más generáció, ezt soha nem fogom és nem is akarom utolérni. Én már csak ilyen nosztalgiázó ember maradok. Így aztán a mindenki mindenkinek ellensége, ember embernek farkasa jobban belekerült a mostani rendezésbe. Érezhető például annak a bolondnak a figurájában, aki itt van belül a csapaton, de mindent je-lent. Az utolsó pillanatban is, az optimista végkicsengést is megfordítja egy kicsit. Az indián elmegy a rácson keresztül, de ő utánanéz és felírja, hogy ne legyen teljes a boldogság.

Veér Károly

2010.03.22. 14:39
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás