szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Fókuszban a Klaszterek

Fókuszban a Klaszterek

Fókuszban a Dunántúli Környezetipari Klaszterek címmel rendezett konferenciát az Észak-Balatoni Térség Környezetipari és Veszélyeshulladék-kezelő Klasztere (KIK) és az Ökopolisz Klaszter 2010. január 14-én Balatonalmádiban. A tanácskozáson arról is szó esett, hogy csak azok a szerveződések maradhatnak életben, amelyek képesek önfenntartóvá válni.

Az újrahasznosítás a legprogresszívebb terület
A rendezvényt a KIK alapító tagjaként a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója, dr. Bakonyi Árpád nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a környezetvédelem legprogresszívebb területe az újrahasznosítás, a konferenciával pedig alapvető céljuk, hogy elősegítsék az ezen a területen működő klaszterek közötti információcserét, kapcsolatok kialakulását.
Dr. Kovács László, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke a Környezetipar helye, lehetőségei Magyarországon címmel megtartott előadása is a megnyitót támasztotta alá. A környezetipar definiálása – nem más, mint minden olyan termék vagy szolgáltatás, amely célja a környezet védelme – után az elnök elmondta, hogy a rendszerváltáskor megszűnt egy addig jól működő hulladékkezelési rendszer, amely azóta is próbál újjáépülni. Az állami szabályozás nem eléggé segíti a gazdaságot, alapkutatások hiányoznak, így nemzetközileg nem tudunk versenyképessé válni. A helyzetet tovább nehezíti, hogy forráshiány miatt kevés lehetőség adódik arra, hogy megtalálják egymást a vállalkozások, pedig a legna-gyobb fejlődési potenciál a vízgazdálkodásban, a megújuló energiák hasznosításában, a hulladékkezelésben és a biotechnológiában van. A környezetipari fejlődés magával hozza más iparágak fejlődését, például a csomagolóanyag-ipar ma a legnagyobb szennyező, éppen ezért a legnagyobb lehetőséget rejti, míg a természetvédelmi tevékenység munkát adhat az építőiparnak, a gépiparnak és az informatikának is.

Pannon Egyetem: nyitni kell a gazdaság felé
A délelőtt folyamán dr. Sugár Péter, a Pannon Egyetem Innovációs Centrumának vezetője bemutatta a regionális és országos szinten is meghatározó egyetem szerepvállalását a klaszterek kialakításában, hatékony működtetésében. Elmondta, hogy a Pannon Egyetem célja, hogy költségvetési intézményből önfenntartóvá váljék, amelyhez elengedhetetlen a nyitás a gazdasági társaságok felé. A cél eléréséhez fontos feladata, hogy az egyetem kutatási eredményeit a gyakorlatban is alkalmazzák, szabadalmai értékesíthetőek legyenek, illetve az intézmény minél jobb megítélésnek örvendjen nemzetközi szinten is. Mindennek eléréséhez kezelni kell a kis- és középvállalkozások távolmaradását, amelynek fontos eszköze például az innocsekk plusz pályázat, illetve a klaszterek szerveződésének generálása.
Dr. Sugár Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a Pannon Egyetem Stratégiai Igazgatóságához tartozik a pályázatok követése, menedzselése, a klaszterekkel, gazdasági partnerekkel való kapcsolattartás és a közös pályázatok, együttműködések elősegítése – tehát itt várják azon KKV-k jelentkezését, akik nyitottak a fejlődésre, a közös munkára.

Szabad forma – adózási kérdések
A Pólus Program Iroda ügyvezető igazgatója, dr. Zombori Zita a magyar klaszterhelyzetről adott helyzetjelentést. Ma a klaszterfejlesztés célja Magyarországon a horizontális együttműködések kialakítása, ezek által az innovációs lehetőségek, keletkező versenyelőnyök kihasználása a költségek csökkentése és a tapasztalatcsere mellett.
A klasztereket a Pólus Program keretében akkreditáltatni kell. A 2013-ig tartó program befejeztével az itt akkreditált klasztereknek lábon kell maradniuk, s ezért fontos, hogy klasztert nem azért kell alapítani, mert pénz jár hozzá, s mert lehet, hanem azért, hogy az itt végzett tevékenység eredményeként előnyökre tegyenek szert. A támogatás az induláshoz jár, és ahhoz, hogy minél több projekt valósulhasson meg, így kialakulhassanak a klaszterek működésének feltételei.
A klasztereknek – éppen a céljukat szem előtt tartva – nem meghatározott jogi keretek között kell működniük, bármilyen szervezeti struktúrát magukra ölthetnek. Az adózás területén viszont ez problémát okoz, amelyek megoldása folyamatban van. Addig az internetről is letölthető klaszter kézikönyv iránymutatásai segíthetnek. A könyv nem csak az adózási kérdésekre adhat választ, hanem foglalkozik a klaszter-kartell témakörrel, amellyel nem árt mindannyiunknak tisztában lenni.
Dr. Zombori Zita zárásként elmondta, hogy a régóta várt innovációs klaszterek címpályázatának meghirdetése májusban várható, tájékozódni a www.polusprogram.eu portálon lehet.

Pályázatok klasztereknek
Kígyóssy Gábor, a KDRFÜ tervezési irodavezetője a várható pályázati lehetőségekről tájékoztatta az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a Közép-dunántúli Operatív Program keretében a klaszterek létrejöttének, indulásának támogatására van lehetőség – létrehozásra és fejlesztésre a tervek szerint április 1-jén kerül kiírásra újabb pályázat, 500 millió forintos kerettel. A kiírás célja, hogy működő klaszterek fejlődését, induló klaszterek akkreditációját támogassa, ám a korábbinál szigorúbb kritériumrendszer várható. A szigorítás a minimum taglétszám, a menedzsment költségek maximalizálása, kötelező eszközbeszerzés, kötelező tagdíj bevezetése terén várható, ám a támogatható tevékenységek köre megegyezik majd az eddigiekkel.

Ismerj meg
A délelőtt elhangzott információk után a délután az ismerkedésé volt. Rövid előadással bemutatkozott a Dél-dunántúli Környezetipari Klaszter Pécsről, a dunaújvárosi Sinus Környezettechnológiai Klaszter, a veszprémi Zöld, és Ökopolisz Klaszterek, a KIK, a Kö-zép-dunántúli Bioenergetikai Klaszter Pápa, a Biogáz és Fermentációs Termékklaszter Győrújbarát és a szombathelyi székhelyű Pannon Megújuló Energia Klaszter.
A lehetőséget tehát megteremtették a kapcsolatfelvételre – az már csak a résztvevőkön múlik, hogyan kovácsolnak előnyt az ismeretségekből.

Vitkóczi

2010.03.29. 09:30
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás