szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


100 éves születésnapját ünnepelte a Tatabányai Bán

100 éves születésnapját ünnepelte a Tatabányai Bányász Sport Club

Ritka pillanatokat élhettek át azok a szerencsések, akik meghívást kaptak a tatabányai Földi Imre Sportcsarnokba 2010. február 13-ára. A gyönyörűen felújított sportlétesítményben mintegy hatszáz meghívott ünnepelte együtt a TSC – TBSC századik születésnapját. Egykori élsportolók, edzők, edzőtársak, magyar, Európa- és világbajnokok, olimpikonok és az őket segítők, nekik szurkolók borultak egymás nyakába, illetve rég nem látott barátok, edzőtársak üdvözölték egymást ezen a gyönyörű estén. A Tatabányai Bányász Sport Club fantasztikus száz esztendejéről, az alapításról, az itt végzett munkáról, az elért eredményekről Májné Forisek Erzsébet, egykori élsportoló, a klub jelenlegi ügyvezető-elnöke mesélt lapunknak.

– Mióta beszélhetünk tatabányai sportklubról?
– 1910. február 6-án alakult, Frei Ferenc bányamérnök és néhány társa kezdeményezésére. Az első időkben ez egy önszerveződő társaság volt, melyet a tagdíjakból tartottak fent. Az első szakág a labdarúgás volt, melyhez aztán rövid időn belül társult az atlétika. Az akkori MÁK Rt. annyiban segítette az egyesületet, hogy a létesítményeket biztosította. A klub folyamatosan fejlődött, egyre több szakosztály alakult.
– 1950-ben, amikor Kaszás István lett az elnök, óriási fejlődésnek indult a sportklub. Olyan szakosztályok jöttek létre, amelyek még a mai napig is tagjai az egyesületnek.
Tovább erősítette a fejlődést az a tény, hogy 1953-ban Gál Istvánt nevezték ki a Tatabányai Szénbányák Vállalat igazgatójának. Ők ketten – az sport klub elnöke és a bánya igazgatója – olyan óriási munkába kezdtek a sport terén, amely azt eredményezte, hogy az egyesület sportolói ott lehettek a fontos hazai és világversenyeken. Gál Istvánnak köszönhetően a bányavállalat már nem csak a létesítményekkel támogatta a sportot, hanem jelentős mértékű anyagi támogatással és eszközök biztosításával is. Gál István meghirdette, hogy minden feltételt biztosítani kell a városban élő emberek számára, hogy sportolhassanak.

– Kaszás István elnöksége alatt számos magyar bajnoki cím született atlétikában, kézilabdában, labdarúgásban. A szakosztályokban sportolók a vállalat vezetésétől számos kiváltságot kaptak, és olyan anyagi támogatást, amely lehetőséget biztosított, hogy nyugodt körülmények között készülhessenek a hazai és a világversenyekre. Ez az időszak alapozta meg, hogy 1960-tól – amikor már Kiss László majd Bödecs József irányította az egyesületet – valamennyi olimpián képviselhették az egyesületet sportolói. Hatvannégy sportoló közül tizenhat(!) éremmel tért haza. Olyan nagyságokról beszélünk, mint Földi Imre olimpiai bajnok, aki számos címe mellett a közelmúltban a Nemzet Sportolója lett, vagy például említhetnénk még Gelei Józsefet, Csernai Tibort, Szepesi Gusztávot, akik szintén a TSC színeiben lettek olimpiai bajnokok. De itt kell szót ejtenünk Grosics Gyuláról is, aki szintén a mi színeinkben lett világbajnok, vagy folytathatnánk a sort Kiss Antal olimpiai ezüstérmes gyaloglóval, majd kézilabdásainkkal – Kaló, Simó, Szabó, Marosi, Kontra –, akik hosszú éveken keresztül a sportág meghatározó egyéniségei voltak. Éveken keresztül egyesületünk sportolói vezették a góllövőlistát, világválogatottak lettek, és a magyar bajnokságok egész sorát nyerték.
– Nem mellesleg a női kézilabdában is rendelkezünk egy olimpiai bronzéremmel Kéziné Pethő Zsuzsanna személyében, és számtalan világ- és országos csúccsal rendelkező, magyar bajnok sportolónk volt és van. Az egyesület hosszú évtizedeken keresztül a vidék sportjának zászlóshajója volt. Egészen az 1990-es évekig a magyar sport meghatá-rozó egyesülete volt, és az éves értékeléseknél mindig az első öt között szerepelt.

– A bányászat hanyatlásával, a bányavállalat bezárásával a sportklub élete is megváltozott. Hogyan vészelte át az egyesület ezeket az időket komoly támogató nélkül?
– Amikor a ’90-es évek elején kivonult a sportfinanszírozás területéről a fő támogatónk, a Tatabányai Bányák Vállalat, bizony komoly gazdasági gondok jelentkeztek az egyesületnél. A vállalat felszámolás alá került, így megszűnt az a biztos anyagi háttér, amely ennek az egyesületnek az elmúlt évtizedekben biztosította a színvonalas működését.
– A ’90-es évek közepén az akkori vezetés belátta, hogy a hatalmasra duzzadt adósság-állományt már nem lehet tovább növelni. A túlélés érdekében elindult egy nagyszabású szervezeti átalakítás, melynek eredményeként kiszervezték azokat a szakágakat – labdarúgás, férfi kézilabda, vízilabda, női röplabda –, melyekről úgy gondolták, hogy megfelelő támogató segítségével piacképesek lehetnek. A többi szakág az anyagegyesületnél maradt, és megindult az ördögi hajsza és küzdelem annak érdekében, hogy az egyesület megmenthető legyen. Olyan örvény szélén volt 2000-ben ez a zászlóshajó, amely kis híján beszippantotta. Teljesen kilátástalanná vált a helyzet.
– Ekkor készült el egy állami program, amely lehetőséget próbált biztosítani az eladósodott nagy magyar kluboknak a talpra állásra. Óriási összefogás eredményeként az egyesület is csatlakozni tudott ahhoz a tíz klubhoz, akiknek az adósságkezelésében az állam segítséget nyújtott.

– Ön éppen ettől az időszaktól vette át az egyesület vezetését.
– 2001-ben kerültem az egyesület élére a társadalmi és a gazdasági testület jeles szereplőinek felkérésére. Két éven keresztül kőkemény szigorral teljesítettük azt az előírás-sort, amely feltétele volt a megállapodásnak. Az akkori vezetőedzőkkel és elnökségi tagokkal „összezárva” óriási munkát végeztünk a feltételek teljesítése érdekében. A szigorú gazdálkodás ellenére a szakmai területek nem sérültek, s mindemellett egyre többen érezték úgy, hogy az itt folyó munka, küzdelem figyelemre és támogatásra érdemes.
– A kiváló eredményeket és a színvonalas munkát a város akkori vezetése és képvi-selő testülte is észrevette, és jelentős anyagi támogatással próbált javítani a működési feltételeken. Ennek lett az eredménye az, hogy valamennyi szakág a hazai és a nemzetközi versenyeken ismét indítani tudta az arra érdemes sportolóit, s emellett olyan kiválóságokat is meg tudott tartani, mint Urbanik Sándor, Füsti Edina és Margl Tamás, akik így az olimpián tatabányai sportolóként vehettek részt.
– gy gondoljuk, hogy ez a színvonalas munka akkor kapott teljes elismerést, amikor Tatabánya város közgyűlése arról döntött, hogy a sportegyesület létesítményeit fel kell újítani, a hiányzókat pedig fel kell építeni. Számunkra, a sportban dolgozó szakemberek és edzők számára igazán örömteli az a döntés, hogy az a felújítási és beruházási projekt került megvalósításra, amit mi javasoltunk, s hogy ennek köszönhetően a Tatabányai Sport Club – de más szakosztályok és szakágak is – ma ilyen kiváló körülmények között készülhetnek a megmérettetésekre.

– Milyen fejlesztések, illetve beruházások történtek?
– Két ütemben került sor a felújításra, melynek köszönhetően mára a kor követelményeinek megfelelő városi sportcsarnokkal rendelkezünk. Megújításra került a 6+2-es műanyag borítású atlétikai pálya, a lelátók új üléssorokat kaptak, és az alattuk lévő szociális létesítmények is teljes egészében korszerűsítve lettek. A nagy hagyományokkal rendelkező súlyemelőterem is teljes egészében megújult, és a legfiatalabbak számára létrejött egy előkészítő csarnok.
– Meghatározó sportággá nőtte ki magát a dzsúdó és a birkózás, ezért számukra egy új nehézatlétikai csarnok épült, amelynek földszintjén – a megnövekedett létszám miatt – az atlétikai szakosztály is helyet kapott. A sporttelep területén kivitelezésre került továbbá egy új műfüves labdarúgópálya, valamint a görkorcsolyások számára megépült az új aréna.
– De mindezekkel nem fejeződtek még be a létesítmény korszerűsítési-beruházási munkálatai. A sportcsarnok mellett a közeljövőben átadásra kerül ugyanis az új vívóterem, illetve a közelmúltban már átadhattuk a mai igényeknek megfelelő uszodát, illetve strand és élményfürdőt.

– Ráadásul – nagy örömünkre – nem csak az élsport területén történtek fejlesztések, hanem a lakossági és tömegsport esetében is. A Jubileum Parkban műfüves borítást kaptak a kispályás labdarúgópályák, valamint kialakításra került egy új kamasz játszótér, mely jó lehetőség ennek a korosztálynak, hogy kipróbálhassa fizikai és sportbéli képességeit, és egyúttal lehetőséget ad arra is, hogy az itt kiválasztódó tehetségek az egyesület megfelelő szakágaihoz kerülhessenek.

– Ezek a létesítmények Tatabánya sportjának meghatározó részei lettek, s valamennyi itt, vagy a régióban működő sportegyesület számára kulturált sportolási lehetőséget biztosítanak. Ez a komplexum segítségünkre van abban is, hogy megvalósítsuk programunkat, melynek keretében a térségben, a kistelepüléseken dolgozó edzőink által kiválasztott tehetségek bekerülhessenek ezekbe az intézményekbe, itt tovább fejlődhessenek, s az arra érdemesek akár az egyesület tagjaivá válhassanak.
– Ennek a programnak a megvalósításához jól képzett szakemberekkel rendelkezünk, akik időt és fáradtságot nem kímélve komoly erőfeszítéseket tesznek a százéves Tatabányai Sport Club jövője érdekében.

Cseh Teréz

2010.03.29. 09:36
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás