Piszkei Öko – a díjazott, „full-bio” pékáru
Az egészséges táplálkozás fontos. Ám aki megpróbált már valaha csak bio étkeket fogyasztani, hamar rájöhetett, hogy nem is olyan könnyű minőségi és hiteles bio étkekhez jutni. A Piszkei Öko Kft. éppen hitelessé-gével próbál nekünk fogyasztóknak segíteni. Megbízható termékeiket, gondolkodásmódjukat, teljesítményüket ezúttal Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata is nagyra értékelte: a Megye Gazdaságáért Díj különdíjazottja 2010-ben a Piszkei Öko Kft. lett. Ollés Sándor, ügyvezető igazgató lábatlani – egész pontosan piszkei – telephelyükön fogadott.
– Mikor kezdték a vállalkozást? – 1992-ben alapítottuk meg a pékségünket, és akkor még hagyományos technológiával - úgy hívom - „festett” kenyereket készítettünk. Nem voltam pék, inkább a vállalkozó szellem munkálkodott bennem, de letettem a pék, és később pékmesteri vizsgát, és a cukrászatot is kitanultam. – 1995-96-ban nyitottam az egészséges táplálkozás irányába, de hosszú út vezetett a bióig. Rá kellett, hogy jöjjek, hogy egész-séges táplálkozás nem létezik bio nélkül. A reform irányzatok - még ha az alapgondolat becsülendő is - sokszor többet ártanak, mint használnak. Az „olyan, mintha” termékeket senki sem ellenőrzi, inkább csak a lelkiismeretünk megnyugtatására képes. Jól mutatja a problémát, hogy például a kommersz teljesőrlésű liszt feltüntetett szavatossága fél év, holott ha abban a gabonaszem valóban teljes EGÉSZ-e megtalálható, akkor bizony a búzacsírában lévő olajak rövid időn belül avasodni kezdenek. Éppen emiatt a liszt szavatossági ideje maximum 1 hónap lehet. Ha viszont ezeket a gyorsan romló anyagokat kivesszük belőle, akkor az már nem TELJES, nem EGÉSZ, és csak részben képesek szolgálni az EGÉSZ-ségünket, mondjuk azzal, hogy jóllakunk vele. Nem véletlenül fejezik ki szavaink is ezt a gondolatiságot. Éppen ezért mi közvetlenül a sütés előtt őröljük a gabonáinkat, és a forgalomba hozott lisztjeinknél is tartjuk az 1 havi szavatosságot. – Fontos tehát, hogy komolyan vegyük, az étkünk bio legyen, még ha az ára egy picit magasabb is - bár manapság már ez sem feltétlenül igaz, a biokenyereink ára például megegyezik a kommersz, azonos kategóriájú termékekével. – Szeretnénk a hazai piacot kiépíteni, erősíteni, de ehhez egyfajta tudatformálásra is szükség van előbb. Az elmúlt tizennyolc év alatt eljutottunk odáig, hogy saját biotermelőink vannak, de mindez nem is volt olyan könnyű. Hiába szerettem volna itt a környéken termeltetni, a gazdák legtöbbje nem hajlandó bajlódni a bioelőírásokkal. Pedig hazánk „bioországgá” válhatna, s ezzel a világpiacon is versenyképes termékeket állíthatna elő. Nekünk még lehet esélyünk erre, mert még nem szennyeztek be bennünket a gémmanipulált termények.
– Ezek szerint a Piszkei Öko a hazai biopiac éllovasa? – Egyértelműen. Hazánkban mi kezdtük el először ezeknek a teljesőrlésű biotermékeknek a forgalmazását. Bennem ott munkálkodott az az erő, hogy ezt meg kell csinálni, mert jót adunk, éreztem, hogy erre szükségük van az embereknek. Úgy néz ki lassan összeáll a kép. Nem azt mondom, hogy nagy fo-gyasztás van, de 280 üzletnek szállítunk, heti rendszerességgel az egész ország területére. Elsősorban nagyvárosokba jutnak el a termékeink: bioboltokba, naturaboltokba és a Kaiser’s Áruházakba.
– Hogyan készülnek ezek a biokenyerek, biofinomságok? – A kenyerek az ősi kovászos technológiával készülnek. A kovász tulajdonképpen egy előtészta, ami vízből, lisztből és valami erjesztőből van, és semmi másból. A kovász adja meg a kenyér ízét és a tartósítását, ezért érezzük gyakran íztelennek a ma kapható kenyereket. Azok közvetlenül a tésztába tett élesztővel készülnek. Mi is használunk élesztőt, de a kovászba tesszük azt. 28 féle kenyeret állítunk elő, s ezekben érezni lehet a gabona ízét. Van élesztős, élesztő nélküli, sós, só nélküli, magvas, köleses, sőt még egy úgynevezett bibliai kenyerünk is létezik, ami babot és lencsét is tartalmaz. Ez a recept benne van a bibliában is, egy ősi kovásztalan kenyér. Persze ez inkább érdekesség, de erre is van igény. – Felhasználjuk a régi jó gyógynövényeket is, mint például a medvehagymát, a máriatövismagot, a borsikafüvet. Zsiradéknak – ami nagyon fontos a táplálkozásunkban – elsősorban hidegen sajtolt napraforgóolajat használunk. Amihez pedig ez technológiailag nem felel meg, ahhoz pálmavajat, illetve leveles margarint adunk. – Fehér cukrot egyáltalán nem teszünk a termékeinkbe. Ha cukor kell, akkor az barna nádcukor, méz, illetve leginkább különböző gyümölcsök sűrítménye. 30 olyan termékünk van, ami hozzáadott cukrot nem tartalmaz, ezért fogyaszthatók fo-gyókúrázóknak, cukorbetegeknek, candidásoknak is.
– Hány fővel indultak annak idején és most hányan dolgoznak a Piszkei Öko Kft-nél? – 5 fővel kezdtük ezt a céget, mint kis pékség, jelenleg 40-en dolgozunk itt, a fele a termelésben, a másik fele pedig a kiszolgáló személyzet. Évente rendszerint 240 milliós forgalmat bonyolítunk. 2002 óta vagyunk „full biósok”. Érdekes módon akkor ugrásszerűen kezdett növekedni a forgalmunk. Amire a mai napig is büszkék vagyunk, hogy ilyen sütőipari cég nincs, aki csak bio alapanya-gokból állít elő termékeket. Ez egy biztonságot is jelent a vásárlóknak, ezért a szlogenünk: HITELES BIO - PISZKEI ÖKO!
Cseh Teréz |