szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Innovációban első a Rosenberg Hungária

Jubiláló vállalkozások
Innovációban első a Rosenberg Hungária

A Rosenberg Hungária Kft. Tokodaltárón található. A cég 1989-ben alakult, ma 42 510 m2 területen helyezkedik el. Fő tevékenységük a légkezelőgépek gyártása. Ezen túlmenően légtechnikai elemek, ventilátorok és ventilátor-alkatrészek gyártásával, illetve Rosenberg ventilátorok, Tekadoor légfüggönyök, valamint Megavent és Wolter füstelszívó ventilátorok forgalmazásával foglalkoznak. A cég 2010-ben Komárom-Esztergom megye Gazdaságáért Innovációs díjban részesült. dr. Szekeres József ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

– Lapunk és olvasónk nevében gratulálok a díjhoz. Ön szerint miért pont a Rosenberg Kft.-t emelték ki az idén?
– Köszönöm az elismerést, nagy örömömre szolgál, hogy a díjat társaságunk kapta. Annál is inkább, mert az elmúlt 15 évben, mióta Rosenberg név alatt dolgozunk nagyon sok fejlesztést hajtottunk végre. Ezek nem öncélúak voltak, hanem a piaci kihívásoknak igyekeztünk mindig megfelelni. Emellett az utóbbi időszakban több olyan energiatakarékos berendezést fejlesztettek ki mérnökeink és szakembereink Tokodaltárón, amelyet a megye közgyűlése elismert. Ilyen az F40 típus családú légkezelőgépünk, és a Suprabox fantázia nevű lakásszellőztető gépcsaládunk, amellyel akár a hulladék hő 90%-át megtakaríthatjuk.

– Hogy érintette a céget a gazdasági válság?
– Sajnos jelentősen. A 2008-as év rendkívül nagy mennyiségű munkával látott el minket, és a társaság 4,1 milliárd forintot, a legnagyobb árbevételt produkálta a fennállása óta. A válság 23%-os rendelésállomány csökkenést, és egyben bevételkiesést jelentett 2009-ben. Ezen nem létszámcsökkentéssel próbáltunk meg úrrá lenni, szinte csak a próbaidős dolgozókat küldtük el. A meglévő kollégákkal olyan munkákat fejeztünk be, melyeket az előző években elkezdődtünk, de a véges energia miatt nem volt rá lehetőség, hogy befejezzük. A gyártás- és termékfejlesztésre fordítottunk nagyon nagy energiát. Például a Toyota szinkronizált termelési rendszereiből - mint egyedi gépgyár - morzsákat igyekeztünk átvenni. Mindent megpróbáltunk, amit lehetett. A Just in time (időre való) szállítást, a készletezés csökkentését, a Kaicen, (az állandó jobbítás) rendszere lehetőségein keresztül próbáltunk még más dolgokat, az 5 S-t, ami a rendre, fegyelemre, tisztaságra vonatkozik. Megvalósítottuk a Kanban (jelölö táblás) rendszert, ezzel gyakorlatilag vezetői döntés nélkül átruháztuk a hatáskört a dolgozóra, aki az adott munkával foglalkozott, s ebből egy nagyobb, hatékonyabb rendszert tudtunk felépíteni. Ezek a lépések hozták a gyártás területén azt a sok-sok költségmegtakarítást, amit nem hittünk, hogy ilyen nagyságrendű. A termékfejlesztésnél az energiatakarékosságot tűztük a zászlónkra. Mi olyan gépeket kívántunk nem csak a közösségi épületekben, hotelekben, vásárlóközpontokban, kulturális épületekben, hanem a lakosság számára is biztosítani, amivel családi házak, társasházak energiahatékony szellőztetését oldhatják meg. Hasonló gépeket már több éve gyártunk, de a mostani fejlesztésekben a cégcsoport energia takarékos, egyenáramú motorral üzemeltetett ventilátorainak alkalmazásával, és magas hatásfokú hővisszanyerővel tudtunk jelentős energiatakarékosságot elérni.
Ezen túlmenően a nagy rendszereinknél - a piaci nyomás hatására - fejlesztő kollégáimmal kialakítottunk olyan gépeket, amelyek kisebb súlyúak, de a szellemi munka ötletessége folytán ugyancsak stabilak, és nagyon hatékonyak. A válság megtépázott minket, pillanatnyilag 187 kollégával dolgozunk. Figyeljük a hatékonyságot, nagyon erős a kontrolling. Viccesen azt szoktam mondani a kollégáknak, hogy német technikai színvonalon, japán üzemszervezéssel, amerikai kontrollinggal s mindezt magyar fejbe integrálva, működtetve mi akár egy jobb társaság is lehetnénk. A kft. ideális esetben szerintem ötmilliárd forint forgalmat tudna bonyolítani és kb. 250 embert tudna alkalmazni, amennyiben véget érne a válság.

– Hogy látja, a 2010-es év miként fog alakulni?
– Osztrák és a német partnereink nagyon jó lehetőségek között tevékenykednek. Ott a gazdaságban már az élénkülés jelei tapasztalhatók. Meg kell említenem, hogy a társaságunk 70%-ban külföldre dolgozik. Sajnos a magyar, és vele együtt a többi kelet-európai ország építőipara továbbra is óriási gondokkal küszködik. Rendeléseink még mindig nem érték el a 2008-as szintet. A gondok azon is lemérhetők, hogy korábban az értékesítési kollégák 3-5 körön belül eljutottak a végeredményig, a döntésig. Ma ezt 7-8 körben tudjuk csak elérni. Látszik megrendelőinken, hogy ők is nehéz helyzetben vannak, mert mostanában a műszaki igényesség és a pénzbeli lehetőség rendszeresen elkerüli egymást.

– A közelmúltban egy szép kerek évfordulót ünnepeltek Tokodaltárón.
– Húsz évvel ezelőtt alakult jogelődünk, a többségében osztrák tulajdonú Kamleithner Légtechnikai Kft. Légtechnikai csöveket gyártottunk összesen három fővel, 360 m2 bérelt területen. Ma is ugyanazon a tokodaltárói telephelyen dolgozunk. Az első években megpróbáltunk a légtechnikai vezetékrendszerek meghatározó szegmensévé, gyártójává válni, 26 fővel szerelési tevékenységet folytattunk. 1995-ben tulajdonosváltás történt, osztrák partnerünknek gondja támadt Ausztriában, Rosenberg úr ezt meghallván megkeresett bennünket, s ez jó megoldást eredményezett. 1995 óta Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnika Kft. néven dolgozunk. Emlékszem, imponáló volt, amikor Rosenberg úr azt mondta, hogy Magyarországon létrehozunk egy világszínvonalú gyártást. Én azt hittem, hogy ezt ő fogja hozni, s nekünk csak csinálni kell. Ma már úgy látom, hogy az évek során nekünk ebben a fejlesztésben mindig részünk volt. Szerencsém van, jó kollégákkal vagyok körbevéve, és ez a csapat nap mint nap képes volt a megújulásra. A kezdő három főből ketten már nyugdíjba mentek, egy kolléga maradt mára, Kovács Lászlóról van szó, neki névre szóló, gravírozott aranygyűrűvel köszöntük meg az évfordulón a kitartó munkáját, lojalitását. Nagyon korán, még 1994-ben bevezettük a cégnél, hogy házasságkor, gyermekszületésekor jelképes támogatást adunk, továbbtanuláskor tanulmányi szerződést kötünk kollégáinkkal. Még egy szép hagyomány, hogy a 10 éve nálunk dolgozókat egy gravírozott, aranyozott órával jutalmazzuk.

– Hogy látja a jövőt?
– Mi egy cégcsoporthoz tartozunk, és ebben a globalizálódó környezetben a csoportok könnyebben át tudják vészelni a válságokat. A kft.-nek ma három tulajdonosa van, Karl Rosenberg úr, a Rosenberg Ausztria GmbH és jómagam. Ez egy többségi német tulajdonú cég magyar ügyvezetéssel, és a kezdetek óta én képviselem a társaságot. A Rosenberg egy privát érdekeltségű, családi vállalkozás. Egy kicsit másképp gondolkodik, mint egy részvénytársaság, de az alapvető gazdasági összefüggéseket nekünk is tiszteletben kell tartanunk. Tehát egy hatékony vállalatcsoport részeként – ma 13 vállalat, gyár tartozik világszerte a Rosenberghez és 47 országban saját kereskedelmi cégek értékesítik a termékeit. Igyekszünk a piac követelményeit figyelembe venni, ennek megfelelő termékeket fejleszteni, eladni, és értékesíteni. Nekünk itt Magyarországon a légkezelő-gépgyártás a döntő feladatunk, ezt kell csinálnunk. Napi kapcsolatban vagyunk a BME tanáraival, a Műszaki egyetemmel, és K+F tevékenységen keresztül több területen, több fejlesztésen dolgozunk. Van egy jelentős hőtechnikai mérőlaborunk, míg a légtechnikai, hangtechnikai labor Németországban van. Pozitívan tekintek a jövő elé, tudom, hogy meg fogunk felelni az elvárásoknak, és úgy gondolom, hogy az a szellemi potenciál, ami a csapatban van, ami bennünk magyar kollégákban van, megnyugvással tölthet el bennünket.

2010.06.08. 10:25
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás