szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Balatonfűzfő, a csodálatos lehetőség

Balatonfűzfő, a csodálatos lehetőség

Dr. Rudas László azzal a céllal vásárolt területet Balatonfűzfőn, hogy oda szálloda, apartmanok és konferenciaközpont épüljön. A beruházó szem előtt tartja a város stratégiáját és lehetőségeit, az önkormányzat pedig nyitott az infrastrukturális és szolgáltatásbeli fejlődést hozó elképzelések iránt, az együttműködés mégis döcögve indult.

Balatonfűzfő a Balaton-part talán egyetlen települése, ahol kevésbé volt meghatározó a turizmus. A város életét meghatározta a Nitrokémia jelenléte, így az itt élők többségében az ipari szektorban vállaltak munkát. A település fejlődése is a vállalatnak volt köszönhető, a Nitrokémia tevékenységével járó bűzhatás miatt a város turisztikai szerepe nem válhatott számottevő tényezővé. Mára azonban elmúltak a „szagos” évek, megtörtént a környezeti kármentesítés, s a régi nagyvállalat örököse is olyan fejlődési irányokat preferál, amely nem gátolja a város turizmusának fejlődését, s a lehető legkevesebb környezeti terheléssel jár.

Dr. Rudas László a Muthermal Kft. igazgatójaként turisztikai befektetőként érkezett Balatonfűzfőre. A város vezetése és a beruházó céljai közösek, hiszen mindketten jól működő, értéket teremtő vállalkozást képzelnek el Balatonfűzfőre. A Muthermál Kft. 2008 végén fizette meg a nyílt közbeszerzési eljárás keretében megvásárolt, Tobruk településrészen fekvő 15,5 hektárnyi terület vételárát. 2010 júniusában a képviselő-testület elfogadott egy együttműködési – közös pályázatok beadására és a működtetés, üzemeltetés feltételeire vonatkozó – keretmegállapodást, s azt megküldte a beruházónak. A közben eltelt két esztendőről kérdeztük dr. Rudas Lászlót:

– A vásárlásról szóló szerződés olyan, fejlesztést gátló elidegenítési és terhelési korlátok földhivatali bejegyzését is tartalmazta, amelyet sem a Muthermal Kft., sem a földhivatal nem tartott elfogadhatónak. A tulajdonjog végül nyolc hónappal később került bejegyzésre, ám a földhöz jutás további meglepetéseket tartogatott számunkra. A tulajdonszerzési illetéket a nyílt közbeszerzési eljárás során kialakult piaci ár helyett annak több mint kétszeresére rótták ki. Emellett a vevő és az eladó figyelmét is elkerülte, hogy a 15,5 hektárnyi terület tartalmaz 1,5 hektár olyan területet, amely törvény szerint az önkormányzat tulajdonában kell, hogy maradjon, mint vasúti, illetve a 71 számú főút melletti védősáv. Így ennek a területnek a tulajdonlását, fenntartását, költségeinek viselését rendeznünk kell az önkormányzattal.
– Minden nehézség ellenére megértem a város vezetésének és a balatonfűzfői lakosságnak a bizalmatlanságát is, hiszen az kijutott a törté-nelem során a jóból is a rosszból is a településnek. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a bizalmatlanság oka legtöbbször az információhiány, vagy a félreinformáltság. Fontosnak tartom, hogy mind a lakossággal, mind a civil egyesületekkel legyen párbeszéd, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy értsük, mit akar a másik, illetve hogy mire van lehetősége. Éppen ezért kezdeményeztem a város honlapjának fórum rovatában beszélgetést a lakossággal, amely sajnos szinte az egyetlen felületnek bizonyult az egyeztetésre.

- A balatonfűzfőiek részéről milyen kétségek fogalmazódtak meg?
- A város lakossága a kezdeti bizalmatlanságon túl érzésem szerint leginkább a közvetlen vízparti területeket, azok szabad elérését félti. A Muthermal Kft. tulajdonába került tobruki terület hatékony fejlesztésének feltétele azonban a város tulajdonában lévő strand, a kikötő, a zagykazetta fejlesztése és a városközpont kialakítása. A strand és a kikötő bővítése mindenképpen szükséges, hiszen a tobruki területre tervezett beruházással növekvő vendégfor-galmat már nem tudja befogadni a strand és a kikötő a jelenlegi méreteivel. Ezügyben szakmai konzultációt folytattunk a Balaton Területi Tervtanáccsal, amely kimondta a strand és kikötőbővítés szükségességét, és semmilyen kivetnivalót nem talált a Muthermal Kft. tobruki projektjében. A szakmai zsűrin túl azonban szeretnénk a lakosság elképzeléseinek, igényeinek is helyet adni a kialakítás során.
– Utóbbiak kiépülésével egyébként a város nagyléptékű fejlődése valósulhat meg, amely a helyi vállalkozások nyereséges működését is elősegíti. A városi tulajdonban lévő intézmények, infrastruktúra fejlesztése emellett a Muthermal Kft. sikerének záloga is. A tobruki projekt kivitelezése és az ilyen arányú városfejlesztés elképzelhetetlen az Európai Unió által biztosított, pályázatok útján elérhető források igénybevétele nélkül. Az EU-s forrásokra azonban egyértelműen hatékonyabban tudunk az önkormányzattal közösen pályázni, amely teljes menedzselését vállaljuk, de az önkormányzat esetében még a legnehezebb feltétel, az önrész biztosításában is a segítségükre lennénk. A pályázati lehetőségek behatároltak, s rengeteg lehetőséget szalasztottunk el az elmúlt két év alatt. Remek pályázati kiírások beadási határidői teltek el úgy, hogy nem tudtunk indulni – nemhogy a várossal közösen, de a Muthermal Kft. sem, hiszen az önkormányzat által elkészített és jóváhagyott kerületi szabályozási terv hiányában nem tudunk engedélyes építési terveket produkálni, amelyet csatolnunk kellene a pályázati dokumentációhoz.

Nem haladtunk mindig autópályán a tobruki projekt megvalósításában, talán többször inkább tereprallinak tűnt az elmúlt két esztendő. Végre azonban elkészült az önkormányzattal való együttműködési tervezet, amellyel párhuzamosan a kerületi szabályozási terv is készül. Bízom benne, ha túljutunk az eddigi nehézségeken, az önkormányzattal és a lakossággal együtt, a közös célok megvalósításáért képesek leszünk minden követ megmozgatni, s a papírtologatás helyett végre építkezni.

A tízmilliárdos beruházás keretében a tervek szerint a mintegy 200 szobás négycsillagos wellness-szálloda mellett tizenegy, egyenként tizenkét apartmant tartalmazó ház is épülne. A terület 71-es úthoz közeli részén egy kétezer fő befogadására alkalmas konferenciaközpontot létesítenének, amely kulturális- és sportrendezvényeknek is otthont adna. A parkolást mélygarázzsal, valamint felszíni parkolóval oldanánk, ahol több mint négyszáz gépjármű férne el. Az egész évben működő, sportturizmusra berendezett komplexum része lenne egy speciális kikötő, vízre telepített szórakoztató, kulturális létesítményekkel, sportpályákkal, európai szintű edzőtáborral, amely erősíti Balatonfűzfő olimpiai sportközpont szerepét is.

 

 A fenti cikket is megtekintheti modern,
FPF alapú digitális kiadásban!

2010.08.18. 11:11
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás