szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Aki tudja, hogy kell a csúcson abbahagyni

Leköszön a MÜTF rektora - dr. Kandikó József már nem vállal elsőszámú vezetői feladatokat
Aki tudja, hogy kell a csúcson abbahagyni

Augusztus végén, tizennyolc év után dr. Kandikó József, a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának rektora átadta a stafétabotot, mondhatni tudatosan megvált az első számú vezetői pozíció örömeitől és gondjaitól. Minden más viszont maradt: továbbra is tanít, változatlan lendülettel – a MÜTF „utazó nagyköveteként” – tervezi és építi a főiskola jövőjét.  Egykori diákjaként – mint akkoriban minden végzős hallgatót – megtisztelt azzal, hogy összetegeződtünk – beszélgetésünk során is ezt tettük, kérem, nézzék el nekünk.

– Honnan, milyen családból származol?
– Budapesti vagyok. Négyen vagyunk testvérek, apám szakmunkás, anyám pedig adminisztrátor volt. A tanulás lehetősége megadatott, s én éltem is vele, volt bennem egy erős szándék, hogy változtassak.

– Tizennyolc évet töltöttél a MÜTF élén, milyen út vezetett idáig?
– Sok mindennel foglalkoztam. Tizennégy évesen már gyerekszerepeket játszottam a Nemzeti Színházban, újságot árultam, kertészetben dolgoztam – természetes volt, hogy én is kiveszem a részem a munkákból. Érettségi után – bár fogalmam sem volt, mi az a közgazdász, de jól ment a matek és a töri –, egyenes út vezetett az egyetemre. A marketing irányába aztán itt indultam el. ’68-ban voltam harmadéves, amikor még csak ismerkedtünk olyan fogalmakkal, mint „új gazdasági mechanizmus”, „piac” – ez engem megfogott, ezért választottam diplomamunkaként a piackutatást.
– Negyedikes voltam nappalin, amikor félállásban már az Országos Gumiipari Vállalat Marketing Főosztályán dolgoztam. Jó munkalehetőségeket kaptam, gyakorlati kutatást végezhettem. Ez lett az alapja az egyetemi diplomamunkámnak, amire aztán 1971-ben az úgynevezett kisdoktori címet is megkaptam. Kandidátusi fokozatomat 1981-ben vehettem át, ekkor már tíz év kutatómunka, rengeteg tapasztalat, számos külföldi ösztöndíj állt mögöttem – a marketingtervezésről gyakorlatilag mindent tudtam, amit tudni lehetett akkoriban. A Magyar Divat Intézet kutatási főosztályvezetőjeként – a divatra koncentrálva – nagyobb kutatásokat is végezhettem, majd a Könnyűipari Minisztérium, később pedig az Országos Piackutató Intézet osztályvezetőjeként dolgozhattam. Emellett mindvégig ott voltam az oktatásban is. Részt vettem a MTESZ, az SzvT szakmai szervezetek, az OKTÁV vezetőképző intézmény marketing tréningjeinek kidolgozásában, óraadóként tanítottam a Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, szoros kapcsolatot tartottam a Nemzetközi Menedzsment Központtal.
– Részese voltam a hazai marketing születésének a gyakorlatban és az elméletben is. Még tanársegédként ott voltam a Közgazdaságtudományi Egyetem  újonnan létrehozott marketing tanszékének első munkatársai között. Később, 1990-ben pedig, amikor fölmerült a Marketing Szövetség gondolata, és megkerestek, hogy elvállalom-e az elnöki feladatokat, valahogy olyan egyértelműnek tűnt minden. Húszéves szakmai múlt, tíz év oktatói tapasztalat állt mögöttem és elsőszámú vezetőként is kipróbálhattam magam. 1982-től az Ipari Reklám és Propaganda Vállalat igazgatója voltam. 1992-ben innen kerültem a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának élére.

– A szakmai tapasztalatod vitathatatlan, de mégis Tatabányáról miért pont téged kértek fel a MÜTF vezetésére?
– A főiskola létrehozásában Szikora Istvánnénak, Marikának vannak elévülhetetlen érdemei. Amikor én belecsöppentem, az alapítvány már két éve működött. A Marketing Szövetség elnökeként jutott el hozzám a kezdeményezés a főiskola alapításáról. Véleményeznem kellett. Én ezt meg is tettem, de akkor még nem gondoltam, hogy valaha közöm is lesz hozzá. Mindez 1992 februárjában volt. Áprilisban aztán már többet hallottam az elképzelésről, júniusban pedig megkerestek, hogy vállalom-e a vezetői feladatot, mert közben az eldőlt, hogy elindítják az iskolát. Az Ipari Reklám és Propaganda Vállalatot akkoriban privatizálták, két területre szakadt szét, s én épp azt terveztem, hogy kilépek onnan. Szabad voltam, így jókor jött a megkeresés, – gondoltam – belevágok!
– De egy korábbi élményem is arra ösztönzött, hogy ebbe az irányba haladjak tovább. 1985–86 körül egy tréningen az egyik pszichológus oktatótársam megkérdezte tőlem, mi az én pályaelképzelésem? Mit akarok kezdeni az életemmel? Azt válaszoltam, hogy 45–50 éves koromig gyakorlati síkon szeretnék tevékenykedni, utána pedig visszamegyek tanítani. 45 éves voltam, amikor felkértek a MÜTF vezetésére. Új intézményt indíthattam az útjára, s ez jó lehetőségnek tűnt számomra.

– Sikerült megvalósítani a terveidet? Ilyennek álmodtad meg az új főiskolát?
– A gyakorlati megközelítés volt az én fő célom. Ezt sikerült elérni. Ez ma is a MÜTF-tudat legfontosabb része. Ami talán nem jött be – és ez megdöbbentő –, én ezt az iskolát nemzetközinek képzeltem el. A külföldi szakmai gyakorlatot mindig fontosnak tartottam. Azt hittem, a diákok nyitottabbak lesznek az Európai Unió felé. De ez pont ellenkezőleg alakult. A hallgatók – úgy tűnik – nem akarnak külföldre menni, a nyelvtanulás iránti érdeklődés is visszaesett az utóbbi időkben. Az az igazság, hogy ezen meg vagyok döbbenve.
– Két „bokréta”, ami bizakodásra adhat okot: a Nemzetközi Hét, amelynek keretében egy hálózat tagjaként a főiskolára nemzetközi tanárok jönnek – bár sajnálatomra az ez iránti hallgatói érdeklődés is folyamatosan csökken. A másik „bokrétánk” a határon túli képzéseink. 1998-ban az első felsőoktatási intézmény voltunk, amelyik nappali tagozatos felsőoktatást hozott létre a határainkon kívüli magyar fiatalok részére, először Szé-kelyudvarhelyen, majd Dunaszerdahelyen. Jó a határon túlra járni, és jó az ott élő magyar értelmiséget tanítani és feléleszteni.

– Bár ez nem látszik a munkádon, de tudom, hogy már két éve nyugdíj mellett dolgozol. Miért pont most döntöttél úgy, hogy leköszönsz a rektori posztról?
– 1982-től mindvégig elsőszámú vezető voltam. Ez 28 év! Mindez nagy megbecsülés, jó érzés, de egyúttal megterhelő is. Pszichésen és szakmailag is. A vezetői pozícióban eltöltött idő rajta hagyja a nyomát az ember idegrendszerén. Amit ma be tudok vállalni, hogy továbbra is képzem a marketing szakembe-reket, és igyekszem átadni a felsővezetői ta-pasztalataimat. Továbbra is docense vagyok a Közgazdaságtudományi Egyetemnek, ma is részt veszek az ott folyó munkában is.

– Megvallom, én nem látom még ezt a kort. Amióta csak ismerlek, egy dinamikus, aktív, nyüzsgő embert látok, aki hihetetlenül közvetlen a környezetével, és mindig megtalálja a hangot a diákjaival. Te milyennek látod magad?
– Az talán mindent elmond, hogy vízöntő vagyok. Innovatív, kreatív, ugyanakkor nem befogható. Nálam a panelek nem működnek. Építő típusnak tartom magam, nehéz időszaknak mindig azt éltem meg, amikor nem kezdhettem valami újba. Az új az mindig érdekelt, bátran belevágok bármibe, viszont ha kész van, már nem tudok benne maradni. Onnantól már nem nagyon köt le.
– Szervező voltam. Fölismerem a lehetőségeket, és nem agyalok rajta sokat, inkább a ráérzéseimre hallgatok – ezzel a módszerrel az esetek nagy többségében sikerre lehet vinni a dolgokat. Sikertelenség? – igen, biztosan volt az is, de nem mélázok rajta, mindig csak előre figyelek. Az egész világot be tudtam járni szakmai programokkal. Már 1988-ban volt egy magánvállalatom, ami aztán nemzetközi cég is lett, 1996-ban pedig egy másikat is létre hoztam.
– Talán nem szerénytelenség, ha azt mondom, hogy nagyon jó az alkalmazkodókészségem, a hallgatókkal is valószínűleg ezért jó a kapcsolatom. A kérdéseikre nem merev válaszokat adok, a döntést pedig minden esetben rájuk hagyom, mert azt bizony nekik kell vállalniuk.

– Budapestről Tatabányára kerültél. Itt is élsz?
– Tatabányán 1992-ben voltam életemben először, de nagyon megszerettem ezt a város, sőt ezt a megyét. ’93-ban Tatabányára költöztem, 2000 óta pedig a szomszédos Agostyánban lakom. A kertemre nagyon büszke vagyok, most már szépen „beérett”, s ha oda kimegyek, olyan, mintha nem is a saját kertembe, hanem az arborétumba léptem volna.

– Ezek szerint kitűnő hely az otthonod a regenerálódásra. Mi az, ami kikapcsol téged, hogyan szoktál pihenni?
– Sokat olvasok, főleg történelmi témájú könyveket. Az idő múlásával, ahogy az ember egyre tapasztaltabb lesz, változik a látásmódja. Ezért is izgalmasak az ilyen témájú könyvek. Időről-időre másképp látom az eseményeket. Sokat utazom hivatalosan és magánúton is. Azt mondhatom, hogy otthon érzem magam az unióban, nekem a határok eltörlése ezért is fontos volt. Tévét sokat nézek és kártyázni is szoktam. Bridzsezek, bár egyre nehezebb összehozni a partikat. A számítógépen azonban naponta játszhatok egy kicsit. Színházba szívesen járok, moziba azonban nem. Ritkán vetítenek olyan filmet, amit csak ott érdemes megnézni.

– Hogyan tovább? Milyen terveid vannak a kö-zel-, illetve a távolabbi jövőt illetően?
– Most fél évig alkotói szabadságon lehetek. Ez alatt szeretném megírni a Marketingkontrolling című könyvemet. Ezt már négy éve tervezem. Sok esettanulmány, példa színesíti majd a tankönyvnek is szánt anyagot.
– Szeretném beindítani a Székelyudvarhelyi tagozaton – a budapesti és a tatabányaihoz hasonlóan – a marketing mesterképzést. Továbbra is dolgozni fogok a MÜTF határon túli tevékenységeinek bővítésén, kiszélesítésén, akár a szakterületek tekintetében, akár a műszaki képzés exportálása kapcsán. Nyitni szeretnénk a Vajdaság és Kárpátalja felé.
– Mindezek mellett természetesen tovább viszem a tantárgyaimat, hiszen tanár vagyok. Ugyanakkor a kort egyre jobban megérzi az ember, ezért folytatom a szisztematikus visszalépegetést. 2002-ben letettem a Marketing Szövetség elnöki posztját, 2006-ban bejelentettem, hogy 2010-ben már nem pályázok a főigazgatói posztra, folyamatosan, tudatosan adom le a feladatokat. Most, hogy a főigazgatói pálcát átadtam, semmiféle sokk nem ért, ezt pontosan így terveztem. Rám innentől más feladatok várnak.
Cseh Teréz

2010.11.04. 10:44
   Regio Regia magazin


145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás