szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A MÜTF saját céggel segíti a feltalálókat

Innováció - ötletek - ledolgozható tandíj a tatabányai főiskolán
A MÜTF saját céggel segíti a feltalálókat

Igazi tudásközponthoz illő, dinamikus élet zajlik a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának falai között. Nem múlik el hét, hogy ne történne valami figyelemre méltó a felsőoktatási intézmény berkeiben. Csupa újdonság, diákos lendület, innováció, együttműködés a piac szereplőivel - s mindez a tanulás és a valós üzleti élet finom ötvözésével. A legújabb ötletekről, a régió vállalkozásait segítő szolgáltatásokról dr. Tóth Gábor főtitkár úr mesélt lapunknak, nem kis lelkesedéssel.

– A főiskola sikeresen pályázott, s ezen programok egy része a vállalkozói szférával való együttműködést célozza. Mit takarnak ezek az elképzelések?
– Az egyik pályázatunknak köszönhetőn a főiskola forrásokat nyert egy úgynevezett Technológia és Tudástranszfer Iroda megnyitásához, melyre most márciusban kerül sor. Az iroda legfontosabb feladata a vállalatok innovációs tevékenységének segítése. Egyrészt egy szoftveres támogatást jelent mindez, készül egy úgynevezett lobby térkép és know-how kereső, amelybe a kutatók, vállalkozások megjelentethetik az innovációjukat, a megvalósításra, kivitelezésre váró találmányaikat, másrészt pedig egy többfős szakértői gárda áll az innovátorok rendelkezésére – műszaki, jogi, közgazdasági, pályázati, iparjogvédelmi, szabadalmaztatási területen. Ők tanácsadással – például üzletiterv-készítéssel, banki hitelügyek előkészítésével, szabadalom piacravitelével – segítik a folyamatokat.
Ez egy kis apparátusú iroda lesz, melynek kifejezett célja a régió kis- és közepes vállalkozásainak segítése. Talán még nagyobb lehetőséget jelent azonban a vállalkozások számára a MÜTF által most létrehozott non-profit cég, a GET POWER, amely egy zöld innovációkat piacra segítő vállalkozás.

– GET POWER? Mit takar ez a név?
– Green Energy Technologies – vagyis zöldenergia technológiák. Alig hogy létrejött a vállalkozás, máris ott tartunk, hogy napokon belül négy magyar innovációt viszünk külföldre, köztük például egy rákdiagnosztikai szondát és egy széndioxidszeparációs eljárást. Szeretnénk minél több feltalálónak segíteni, hogy innovatív találmányát mielőbb piacra juttathassa. Éppen ezért várjuk a régió azon vállalkozóinak, feltalálóinak a jelentkezését, akiknek ugyan van szabadalma, de nem képesek most önerőből annak piacosítására. Segítünk. Természetesen piaci alapokon, a kölcsönös előnyöket szem előtt tartva, a megállapodottakat pedig írásban, szerződés formájában előre rögzítve.

– A feltalálók hogyan fogadták a kezdeményezést? Milyenek az eddigi tapasztalatok?
– Valójában az hozta ennek a spin-off cégnek a gondolatát, hogy amióta a főiskola élére dr. Hajtó János személyében egy ízigvérig feltaláló került, valahogy mágnesként kezdtük vonzani az ilyen innovatív vállalkozókat.
Az első lépés a solár parabola, és a vertikális szélkerék volt. Ezeket azzal a céllal telepítettük a főiskola tetejére, hogy méréseket végezzünk annak hatékonyságára vonatkozóan, és laborként hitelesítsük azokat. Ezzel párhuzamosan mindez arra is lehetőséget biztosított, hogy diákjaink közvetlen tapasztalatokat is szerezhessenek ezen a területen. A sikert mutatta, hogy egyre többen kopogtattak főigazgató úr ajtaján, és hozták a találmányaikat. A piacra kívánkozó nóvumok így gyakorlatilag elkezdtek a főiskola irányába vándorolni, a feladat adott volt, nekünk már nem volt más dolgunk, mint ennek a kereteit kialakítani.
Ez lett a GET POWER. Úgy tűnik a feltalálók nyitottak az irányunkba, bizalommal közelednek felénk – rektor úr neve e tekintetben jó brandnek számít –, és az is meghatározó, hogy non-profit vállalkozásként élni és nem visszaélni szeretnénk az elénk jövő lehetőségekkel. Mindezeket csak erősíti, hogy egy szabadalmi ügyvivő és egy ügyvéd közreműködésével kidolgoztunk különféle szerződésmintákat, amely a feltaláló és a főiskola számára is átláthatóvá teszi a folyamatokat, feltételeket, mert csak olyan projekteket szeretnénk csinálni, amiben „win-win” játszmák mentén, mindannyian megtaláljuk a számításunkat. Számunkra felemelő élmény, hogy ilyen találmányok mellett bábáskodhatunk, és hisszük, hogy ezzel diákjainknak is jó, követendő példát tudunk mutatni mind a műszaki, mind pedig az üzleti tudományok terén.

– Maga a MÜTF is rendkívül innovatív ötletekkel áll elő időről időre. Az egyik ilyen, hogy a hallgatók ledolgozhatják a tandíjat. Hogy jutott ez eszükbe?
– A program jelmondata: „A karrier ne a kasszánál kezdődjön!” A gondolatot az indította el, hogy az utóbbi időkben azt tapasztaltuk, a hallgatóink egy jelentős része azért nem iratkozik be a főiskolánkra, mert nem tudja befizetni a tandíjat. Ahelyett, hogy részletfizetést vagy diákhitelt kínáltunk volna – mert ez nem jelentett megoldást az esetek döntő többségében –, valami előremutatóbb megoldást kerestünk. Felajánlottuk a 2011. szeptember 1-jétől elsősként iskolánkba beiratkozó hallgatóinknak, hogy ledolgozhatják a félévenkénti tandíjukat. Erre a programra február 15-éig lehetett jelentkezni, és ezt száz fő meg is tette.
Így tudtuk ugyanis vállalni, hogy az általuk végzendő munka a tanulmányaiknak megfelelő irányultságú legyen. A főiskola saját iskolaszövetkezetén keresztül juttatja álláshoz a diákokat a vele kapcsolatban álló vállalkozásoknál, akik örömmel fogadták a kezdeményezést. Úgy kalkuláltunk, öt hónap alatt összességében négy hetet kell dolgozniuk a program résztvevőinek. A rendszer nem kis előnye, hogy a hallgatók így már tanuló éveikben bekerülnek az üzlet világába, diplomájuk megszerzéséig folyamatosan – a tanulással összeegyeztethető módon – dolgozhatnak, így idejében elkezdhetik a karrierjük építését, munkatapasztalatot szerezhetnek, sőt reményeink szerint több végzősünk akár vissza is térhet majd ezekre a munkahelyekre. Az intézményben előre készülünk arra is, hogy a munka mellett dolgozó hallgatók nem tudnak majd bejárni minden órára, ezért őket egyéni tanrenddel, elektronikus tananyaggal és videokonferenciás konzultációval segítjük.

– Ha már ötletekről beszélünk, megtudhatnánk mi az a MÜTF ízpiac?
– Kollégáink nyitott szemmel járnak-kelnek a világban, és sok követendő külföldi példával találkoznak. Az egyik ilyen az őstermelők piacra jutásának segítése. Olyan értékek maradnak ma hazánkban láthatatlanok, sokak számára elérhetetlenek, amelyek pedig igazi kuriózummá válhatnának.
Ebben szeretnénk mi a magunk eszközeivel segíteni, oly módon, hogy megszervezzük a MÜTF ízpiacot. Ennek a legfontosabb része az lenne, hogy itt csakis minősített őstermelők árulhatnák a termékeiket. Fontos hangsúlyoznom, hogy csak őstermelők! A minősítést saját, ilyen téren magasan képzett szakemberünk végezi majd el. Így az itt vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy pénzükért valódi minőséget kapnak. A piac lényegi eleme továbbá, hogy nincs előre fizetendő stand-díj. Az őstermelő a forgalma után fizet 10% jutalékot. Ezért cserébe mi vállaljuk a teljes promóciót, reklámozzuk a piacot, és biztosítjuk a – mondjuk úgy – exkluzív piaci körülményeket. Azt szeretnénk ugyanis elérni, hogy sikk legyen a MÜTF ízpiacára járni, létrejöjjön itt egy unikális „bolt”, ahol magyar ízeket lehet vásárolni magyar őstermelőktől. Hamarosan végzünk egy gyors piackutatást, melynek segítségével felmérjük, hogy az őstermelők mennyire lennének nyitottak egy ilyen kezdeményezésre. Természetesen nem szeretnénk a hagyományos piacok érdekeit sérteni, de úgy gondoljuk, ez a piac inkább kiegészíti a már meglévőket, egy újabb színfoltot jelent ezen a palettán. A MÜTF ízpiacot március közepétől szeretnénk szombatonként elindítani 20-50 őstermelővel itt a főiskola hátsó parkolójában. A cél, hogy szombatonként itt igazi nyüzsgés legyen, és idővel úgy az őstermelőkben, mint a vásárlókban kialakuljon egy kötődés a főiskolához.

Cseh Teréz

2011.03.29. 13:50
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás