szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A Káli-medence kapuja – Révfülöp 800 éves

A Káli-medence kapuja – Révfülöp 800 éves

– A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik „a világ egyik legszebb tája” (Cholnoky Jenő) – ez az idézet mutatja be a leghitelesebben Miklós Tamás polgármester úr gondolatait, aki oly szeretettel mesél Révfülöpről.

– Mit tudhatunk Révfülöp történelméről?
– A Káli-medence kapujában fekvő település neve az egykori Fülöp falu, amelyet a Tihanyi Bencés Apátság oklevele 800 évvel ezelőtt említ először, és a két part közötti „rév” átkelőből ered. A 12. századtól működő Balaton tóparti „Fülöpi rév” gazdasági szerepe jelentős volt, hiszen Tihany után a legkedvezőbb természeti adottságú helye volt az északi és déli part közti vízi áruszállításnak és közlekedésnek. Így itt keltek át a régi Somogy megyéből mezőgazdasági terményeket, északról, az akkor még Zala megyéből szőlőt, bort, és az építkezésekhez vörös homokkövet szállító kereskedők. A mai Révfülöp szélén feküdt a középkorban elpusztult Ecsér falu, amelynek ma csak templomának romjai láthatók. Különben ez a Balaton-felvidék egyetlen falusi három-hajós temploma. Érdekessége, hogy külső homlokzati falán a 20. század elején még látható volt Szent Kristóf képmása, aki az utazók védőszentje. A két part között vízen utazók fohászt mondhattak a gyakran veszélyes vízi átkelés előtt vagy éppen a szerencsés átkelés után. A törökök 1548 körül elpusztították a virágzó kis települést. Területe Kővágóörs egykori mezőváros szőlőhegye lett. A filoxéra, azaz a szőlőgyökértetű az 1880-as évek végén itt is kipusztította a megélhetést adó szőlőket, és az olcsó területeket, pincéket a Balatont felfedező módosabb polgárok, tanárok, katonatisztek vették meg. Üdülőtelep alakult ki, majd 1899-ben megalakult a Révfülöpi Fürdő- és Partszépítő Egyesület, amely üdülőhellyé fejlesztette a települést. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően Révfülöp 1943-tól ismét önálló település, majd 1973-tól nagyközség településünk, amely a Káli-medence és a szomszédos tóparti települések mikrokörzeti szolgáltató központja is.

– Mi a település életének a „motorja”?
– A turizmus, azon belül is a vízi turisztika és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások adják a fő megélhetési és önkormányzati bevételi forrást. Sajnos a szőlő- és bortermelés visszaszorult. Az egykori művelési területeken ma már üdülőházak állnak. A természetközeli vízi turizmus az erősségünk, legyen az fürdés, horgászat vagy vitorlázás. Önkormányzatunk két strandot üzemeltet, vízi sportegyesületek működnek, és büszkék vagyunk a Balatontourist révfülöpi Napfény kempingjére, amely 2006-ban Magyarországon az év kempingje díjat nyerte el. A helyi vállalkozók kiváló gasztronómiai kínálattal várják az ide látogatókat, a fiatalok is megtalálhatják a zenés szórakozási lehetőségeket. Sok panzió és magánszállás, valamint üdülő várja a pihenni vágyó vendégeket.
– Erőfeszítéseinket igazolja, hogy az utóbbi években bekövetkezett Balatoni turizmus részleges visszaesése ellenére Révfülöpön mintegy 20%-kal nőtt a vendégek és vendégéjszakák száma, amely közel 80 000 vendégéjszakát jelent. A Fülöp-hegyi Millenniumi kilátónkból több mint 15 000 ember gyönyörködött az elé táruló pazar balatoni panorámában. Révfülöp a hivatalos statisztika szerint az ország 50-60 leglátogatottabb üdülő-települése között szerepel. Jelenleg is turisztikai fejlesztésekre költünk, a strandjainkat, közterületeinket újítjuk szépítjük, elkészült a tóparti Rózsakertünk és játszóterünk, de épül az új közösségi házunk is.

– Miért is szeretünk idelátogatni?
– Révfülöp egy tradicionális fürdő-üdülőhely, csodás környezetben, mesés kirándulási lehetőségekkel. – Említettem a Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóból nyíló szemkápráztató panorámát, a tóparti Rózsakert pihenőparkot, a Fülöpi és az Ecséri templomromot. A hangulatos séták, az élményekkel teli tóparti fürdőzés, a kulináris örömök mellett rengeteg kulturális program, a Tóparti Galéria kéthetente változó képzőművészeti és fotókiállításai, a helyi múzeum fürdő- és településtörténeti tárlata vagy éppen a pincemúzeum kiállításai várják a látogatókat. Nagy hangsúlyt fektetünk fejlesztéseink természetközeliségére, hogy a gyalogos vagy kerékpáros túrázók számára nyugodt, békés, a vízzel és a természettel harmóniában lévő teret és kikapcsolódást nyújtsunk. Révfülöp tópartja önkormányzati tulajdonban van, ahol rengetegen horgásznak, a vízi sportok kedvelői vitorlázhatnak, túrázóként kiköthetnek nálunk. Esti programként nem csak a zenés helyeket és éttermeket ajánlhatjuk, hanem a Szigeti strandon üzemelő igen kedvelt kertmozit is. De Révfülöpöt sokan ismerik és szeretik az évente megrendezett Balaton-átúszás miatt is, amelyet idén júliusban már 29. alkalommal rendeznek meg.

– Hogyan ünnepel Révfülöp?
– Üdülőhelyi mivoltunkból fakadóan településünkön kevésbé alakult ki a hagyományos faluközösségekben tapasztalható helyi összetartozás, összefogás gyakorlata. Ugyanakkor hallatlan szellemi erő és cselekvő akarat mutatkozik meg. A közös ünneplés jegyében előadásokkal, kiadványokkal, megemlékezésekkel, emlékállítással szeretnénk erősíteni helyi közösségünket, összetartozásunkat. Vendégeink, látogatóink számára széleskörű nyári kulturális rendezvénykínálattal rukkolunk elő. Hagyományos rendezvényeink június elején a túlparti Boglárral közös Aranyhíd Fesztivál, majd jön a Révfülöpi Vincellér és Bornapok. A 800 éves jubileum központi ünnepségsorozata a júliusi Villa-Filip napokra koncentrálódik, színes programokkal. A Balaton tóátúszás nagy kihívás, hiszen jó időben akkor mintegy 20000 ember tartózkodik településünkön. Augusztus elején a Révfülöpi Zenei Napok koncertsorozata, majd Szent István napi ünnepség, a hónap végén Szüreti Vígságra hívjuk vendégeinket. Ezen kívül a helyi vállalkozók is szervezik nagyszabású rendezvényeiket. Ezekről honlapunkon tájékozódhatnak a kedves olvasók.

– A jövőben terveikről kérdezhetem?
– Gazdasági programunkat a közelmúltban fogadtuk el, amelyben a helyi vízi turizmus fejlesztését kiemelt célként kezeljük. Vitorlás- és csónakkikötő-építés, nemzetközi ifjúsági vitorlásoktató központ, strandfejlesztés, tóparti „Kulturális Agóra” kialakítása szerepel többek között ebben. Ezekhez kiváló adottságú önkormányzati tulajdonú fejlesztési területekkel rendelkezünk. Kulturális attrakcióként felvetődött az angol Globe Színház helyi felépítése és működtetése is. Most kezdődik az integrált közösségi szolgáltatói tér felújítása, amely jövőre széleskörű szolgáltatásokkal nyitja meg kapuit. Természetesen a turisztikai fejlesztésekhez magánbefektetőket is szeretnénk megnyerni, nyitottak vagyunk a település érdekeit szolgáló új építő megoldásokra is.

– Polgármester úr! Miért szeret ön itt élni, mire büszke?
– 2006 óta vagyok polgármester, de bő két évtizede tevékenykedem a településért, úgy hogy itt alapítottunk családot, de más településen dolgoztam. Személy szerint úgy érzem, hogy az itt élők értékelik eddigi munkámat, erőfeszítéseimet. Ezért jó itt élnem, élnünk. Jó alapokat kaptunk elődeinktől, és a jelképes stafétabotot átvéve szeretnénk jó „kört” futni, és azt jól továbbadni. Azért a többes szám, mert csapatmunkában dolgozunk képviselőtársaimmal a közös célok megvalósításáért. Érzem és tudom, hogy munkánk révén, a civil összefogás segítségével közösségünk kovácsolódik. Erre büszke vagyok. Hiszem, hogy a dicső múlt mellett szép jövő vár ránk, és hogy minden olyan cél, amely Révfülöpöt továbbra is a Balaton északi partjának szívet melengető, festői szépségű, természet közeli üdülő- és fürdőhelyévé varázsolja, csak együtt érhető el.

Révfülöpi programok, rendezvények: www.revfulop.hu

2011.06.07. 10:53
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás