szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Húsz éve a vállalkozásfejlesztésben

Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
Húsz éve a vállalkozásfejlesztésben

Két évtizede meghatározó szereplő a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a mikro- és kisvállalkozások fejlesztési finanszírozásában. Az Alapítvány által kidolgozott helyi mikrohitel program példaértékűnek bizonyult az országban, az on-line hiteligénylés komplex rendszere pedig európai szinten is elismerést kapott. Az RVA új információs pont megnyitásával és négy milliárdos refinanszírozási kerettel várja a vállalkozókat.

2011. május 5-én dr. Bódizs Tamás a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA) kuratóriumának elnöke köszöntötte az Alapítvány fennállásának 20. évfordulóján a támogatókat, partnereket. Az RVA eredményeinek bemutatásán túl arról is szó esett, hogy a szervezet milyen módon növelheti az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) hatékonyságát.

ÚJ FELADATOK
Székesfehérvár városát, az RVA egyik alapítóját Dr. Cser-Palkovics András polgármester képviselte. Köszöntőjében kiemelte az alapítvány szerepét a város gazdasági életében – az elmúlt évtizedek alatt a kis- és mikrovállalkozások forráshoz jutását biztosította, míg a válság éveiben a munkahelyek megőrzésében segítette a vállalkozásokat támogatásával. A rendezvény díszvendége volt dr. Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv szűk keretek között ugyan, de hangsúlyosan tartalmaz vállalkozásfejlesztési elemeket, épp ezért fontos a források átgondolt elosztása. Ebben számítanak az RVA-ra és más fejlesztési központokra. A kombinált mikrohitel gyakorlatát érintő változtatásról számolt be Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának főigazgatója. Amellett, hogy ingatlanvásárlás esetében már foglalóra is igényelhető hitel, gyorsabb ügyintézést remélnek a hiánypótlás bevezetésétől. Így jelentéktelen adminisztrációs hibák miatt nem kell majd új igénylést beadni, és újra elölről kezdeni az eljárást. Szekfü Tibor, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója örömét fejezte ki, hogy húsz év után is a vállalkozásfejlesztés a fő tevékenységük, és eredményesen látják el feladataikat. Az alapítvány 1991-ben a Phare program lebonyolítására jött létre, amely nagy lendületet adott Székesfehérvár és Fejér megye gazdasági fellendülésének. Az igazgató a vállalkozások érdeklődésének mértékéből ítélve ilyen jelentőségűnek látja az Új Széchenyi Tervet is. Jelenleg száztíz millió forintnyi hitel elbírálásáról és negyven millió forint folyósított hitelállományról számolt be Szekfü Tibor, kiemelve az on-line hiteligénylő rendszer hatékony működését, amelyet az EU-ban elsőként alakított ki és vezetett be az RVA.

ALAPÍTÁS
A Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványt (RVA®) 1991-ben alapította mások mellett Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Fejér Megye Közgyűlése, több kamara, bank valamint vállalkozás, illetve magánszemély. Létrejöttét az tette lehetővé, hogy az ekkor induló Phare vállalkozásfejlesztési programjába bekapcsolódva lehetősége nyílt annak Fejér megyei lebonyolítására, így hatékonyan készítette elő Magyarország európai uniós integrációját és a gazdasági rendszerváltást.
Az RVA tradicionálisan jó kapcsolatot tart fenn Székesfehérvár mindenkori önkormányzatával. Az együttműködés keretében az alapítvány indította be a város befektetésösztönzési tevékenységét, részt vett a gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozásában, számos városfejlesztési pályázat kidolgozásában és szervezésében kaptak nyelvi képzést a polgármesteri hivatal köztisztviselői is. Az alapítvány koordinálásával épült Székesfehérvár első korszerű irodaháza, a Trade Center irodaház, indult az ország harmadik ipari parkjaként az Alba Ipari Zóna, és kezdődött a Városkapu Ipari Park létrehozásának megszervezése is.
Legsikeresebb közös programnak – a 2001-ben még egyedüli – Phare Mikrohitel Program mellett kidolgozott és beindított helyi mikrohitelprogramok bizonyultak, amelyek először kínáltak az országban olyan alternatív finanszírozási lehetőséget a központi mikrohitelprogram mellett, amelyek helyi közösségi célokat kívántak megvalósítani. Ilyen volt például 2003-ban a székesfehérvári IBM gyár bezárásának következtében jelentkező foglalkoztatási krízishelyzet egyik kezelési eszközeként alkalmazott – nagy sikert aratott – IBM Újrakezdési Mikrohitel Pprogram. A székesfehérvári mikrohitelezési eljárásrend mintául szolgált az azóta országosan kiterjesztett helyi mikrohitelprogramok számára és mintaértékű más Nyugat-európai országok számára is. Székesfehérvár önkormányzata és az RVA együttműködésnek köszönhetően 2009-ben, az Új Magyarország Mikrohitel Program keretein belül a székesfehérvári vállalkozók az országban a legjobb kamatfeltételekkel (2,99%) jutottak fejlesztési hitelekhez.

VÁLTOZÓ IDŐK – ÚJ KIHÍVÁSOK
A Phare illetve az állami finanszírozás megszűntével jelentősen átalakultak az alapítvány működésének feltételei. A külső körülmények változásaihoz igazodva fókuszba került a fenntarthatóság követelménye. Ehhez igazodva alakította ki az RVA a jelenlegi tevékenységi körét, működési-szervezeti struktúráját, új vállalkozásfejlesztési stratégiáját, melyben jelentősen megnőtt a mikrohitelezés szerepe, a képzés és az új igényekhez igazított, internet alapú információnyújtás. Az RVA komplex internet alapú szolgáltató rendszert alakított ki informatikai fejlesztő partnerével a Monitor, illetve CREDINFO Kft.-vel, amely egyedülálló, ingyenes szolgáltatásokat nyújt a magyar vállalkozók számára. Ezek közé tartozik az országban elsőként bevezetett on-line hiteligénylés-benyújtó rendszer, azonnali on-line gazdálkodás elemzés az egyszerűsített éves beszámolók alapján, cégadatbázis üzleti partnerkereső funkciókkal, cégbemutató weboldal egyszerű készítése, hitelkalkulátorok, és hitelképesség- vizsgálat (www.rva.hu; www.mvfportal.hu; www.credinfo.hu). A vállalkozói, pénzügyi, gazdálkodási ismeretek iskola rendszerű oktatásához informatikai partnereivel oktatási segédeszközként felhasználható portált hozott létre és üzemeltet az RVA (www.vallalkozastan.hu). 2009-ben a partnerszervezetek a rendszer használatát bevezették a pénzügyi gazdálkodási ismeretek iskola rendszerű oktatásába. A rendszer használata ingyenesen elérhető minden pénzügyi képzéssel foglalkozó oktató illetve intézmény számára.
Az elmúlt két évtized legsikeresebb, a vállalkozók által legkedveltebb és legelismertebb programjának a mikrohitel program bizonyult. Az eltelt időszak alatt több mint 4000 hiteligénylést kezelve közel 2200 vállalkozó részére több mint 4,3 milliárd forintot folyósított az alapítvány Fejér megyében. A jelenleg kezelt hitelportfolió nagysága 1 milliárd forint felett van.

INNOVÁCIÓ ÉS NEMZETKÖZI ELISMERÉSEK
A Milánói Giordano Dell’Amore Foundation és a párizsi központú European Microfinance Network (EMN) által Innováció és fenntarthatóság címen meghírdetett Mikrofinanszírozás – jó gyakorlatok Európa díj 2009 pályázatán a díj tudományos bizottsága az öt legjobb gyakorlat közé választotta az RVA® Internet alapú szolgáltató- és hitelbírálat menedzsment rendszerére támaszkodó mikrohitelezési eljárását. A jelentős szakmai elismerést „a legjobb mikrofinanszírozási gyakorlat előmozdításában, valamint a mikrofinanszírozásban résztvevő ügyfelek gazdasági és társadalmi fejlődését szolgáló innovatív és értékes elemek bevezetésében való közreműködése elismeréséül” kapta a szervezet. A kifejlesztett internet alapú technológia iránt élénk a nemzetközi érdeklődés, Hollandiából, Németországból, Franciaországból, illetve Olaszországból és Norvégiából is érkeztek szakemberek a rendszer megismerésére. A technológia oktatására felkérték az alapítvány képviselőit Barcelonában, illetve a bemutatására egy nagy nemzetközi szakmai konferencián Londonban. A technológia bevezetése egy kísérleti projekt keretében már folyamatban van Norvégiában.

ÚJDONSÁGOK
A jelenleg is működő szolgáltatások közül a tanácsadási szolgáltatás, felnőttképzési tevékenység illetve a mikro vállalkozók körében máig legnépszerűbb mikrohitelezés több tízezer megkeresést és több ezer ügyfelet eredményezett az eltelt két évtized folyamán.
Az RVA az országban elsőként hirdette meg és tette az interneten keresztül pályázhatóvá az Új Széchenyi Terv keretében elérhető Új Széchenyi Mikrohitel és a rendkívül népszerű vissza nem térítendő támogatással Kombinált Mikrohitel konstrukciókat. A szélesebb körű tájékoztatás érdekében az RVA az Új Széchenyi Terv Információs Pont Hálózathoz csatlakozva az elsők között nyitotta meg új információs irodáját Székesfehérváron a Trade Center irodaház földszintjén. Az igen népszerűnek ígérkező új programok hivatalos finanszírozó szervezeteként az RVA 4 milliárd forintos refinanszírozási kerettel várja a pályázó vállalkozások hiteligényléseit. Az információs pont szolgáltatásai közé tartozik az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódó ingyenes pályázati tanácsadás, valamint térítés ellenében a pályázatkészítés és pályázatkövetés is.
A mikrohitelre alapozott pénzügyi szolgáltatásokat – mint „vezető ágazatot” – kiegészítve az RVA, mint akkreditált felnőtt képző szervezet – a már említett internetes oktató rendszer üzemeltetése mellett – hamarosan megújult képzési szolgáltatásokat indít speciális szakmai (logisztika, pénzügy, jog) nyelvi képzések formájában. Az elérhető szolgáltatások közé tartozik továbbá a szakfordítás és az idegen nyelvű levelezés és nemzetközi üzleti partner közvetítés is.

2011.06.07. 10:55
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás