szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Újra régi fényében csillog a tatai Hotel Kristály

Komárom-Esztergomban a megye beruházója a Gasztro-Kristály Zrt.
Újra régi fényében csillog a tatai Hotel Kristály

Ezen sorok írója 1987 nyarán, a tatai Kristály Strand megbízott vezetőjeként gyakran betért az akkor is patinás hangulatot árasztó hotel sörözőjébe, éttermébe, ahol a legjobb frissítők és ételek várták. Az igényes választék és a jó kiszolgálás sem tudta azonban feledtetni, hogy maga az épület nem a legszebb arcát mutatta az idelátogatóknak. A szokásos recept ellenkezője valósult meg, sajnos a belcsín aránytalanul nagyobb volt a külcsínnél. Aztán 2003-ban valami elkezdődött, amely idén tavaszra fejeződött be. A végeredmény magáért beszél.

Megújulás három ütemben
A tatai Hotel Kristály Magyarország egyik legnagyobb múltú szállodája, amit 1770-ben építtettek az Esterházyak. Az egykori fogadóépület, amit a híres tatai építész Fellner Jakab tervezett, a mai napig őrzi eredeti funkcióját. A műemléki épület már a rendszerváltás előtti időszakban is keresett szálláshely volt, azonban sokáig nem kapott kellő gondoskodást. A hanyatlás megállítására a tulajdonos Gasztro-Kristály Zrt. forrásokra pályázott, aminek köszönhetően három ütemben sikerült felújítaniuk a neves hotelt.
Az első ütemhez az első Széchenyi-terv biztosított támogatást. 2003-ra készült el az Erzsébet térre néző egyik szárny 17, négycsillagos színvonalú szobája, valamint a 25 parkolóval kialakított mélygarázs, 2008-ra pedig a második ütem fejlesztései. Ekkor újult meg a műemléki védelem alatt álló A és B szárny. Utóbbi földszintjén néhány wellness szolgáltatást is kialakítottak, valamint bővítették a hotelt egy új épületrésszel is. A harmadik ütem is befejeződött végre, az 189 686 539 forint uniós támogatásnak köszönhetően. A mostani fejlesztés célja az üzletembereknek nyújtott szolgáltatások kialakítása, valamint hétvégi kikapcsolódásra vágyók igényeinek jobb kielégítése volt. A hotel szorosan együttműködik a Pálma Rendezvényházzal, ennek eredményeképpen a szálloda is egyre keresettebb az üzleti célú események résztvevőinél.

Szolgáltatások üzletemberek számára
Dr. Somogyi Gabriella projektmenedzsertől megtudtuk, hogy 2009-ben a Gasztro-Kristály Zrt. sikeresen pályázott a még hátralévő igen költséges munkák támogatására. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Regionális Operatív Programja keretéből elnyert, az Európai Unió és a Magyar Állam által társfinanszírozott támogatás felhasználásával 500 millió forint értékű fejlesztés valósult meg. Nőtt a szálloda férőhely kapacitása további nyolc szobával, 16 gépkocsibeálló hellyel bővült a mélygarázs a zárt udvar alatti terület egy részének felhasználásával. Mivel a szálloda hét közben elsősorban a üzleti vendégek igényeinek kielégítésére törekszik, ezért az ún. kis barokk szárny legrosszabb állapotú részét „Business Corner”-ként keltettük új életre, ahol az irodájától távol lévő utazó minden technikai eszközt megtalál ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudja intézni üzleti ügyeit, vagy a megszokotthoz hasonló körülmények között tudja lefolytatni tárgyalásait. A lobby térhez kapcsolódóan kialakított ún. „Szeparé” igény szerint reggeliző helyiség, kávézó, a nagyméretű kivetítő révén üzleti megbeszélések helyszíne, vagy akár csendes olvasósarok.
A dongaboltozatos műemléki mennyezet alatt kifinomult ízléssel, nemes anyagok alkalmazásával kialakított szokatlanul tágas wellness részlegben szellem és test egyaránt harmóniára talál. Az ellenáramoltatóval ellátott 12 m hosszú beltéri úszómedence mellett 20 m2 vízfelületű pezsgőfürdő várja a vendégeket. A tágas finn és infraszauna mellett a kíméletesebb méregtelenítést biztosító tepidárium valamint a látványos sókamra mellett természetesen különböző masszázsok közül is választhatnak a vendégek. A szállodából régóta hiányzó wellness részleg kialakításával a szabadidős vendégek köréből is nagyobb érdeklődésre számít a szálloda vezetése.

Bohém Bár és pihenőkert
A főépület alatti pincében, amit néhány éve még a városi távhő vezeték foglalt el, a jellegzetes barokk téglaboltozatokat kibontva és helyreállítva különleges hangulatú „Bohém Bár” jött létre. A beruházás záróakkordjaként a műemléki és az új építésű szárnyak által körbezárt udvarnak az épület stílusához illeszkedő pihenőkertté alakítása valósult meg, amely terveink szerint nem csak a szálloda vendégeit szolgálja, de szabadtéri kiállítások, kamarakoncertek helyszíne is lesz a jövőben.
A négycsillagos minősítés eléréséhez szükséges szolgáltatási paletta bővítésén túl a beruházás a szálloda üzemeltetésének környezetbarátabbá válása érdekében is óriási előrelépést hozott. Energiatakarékos, részben LED-es világítótestek alkalmazásával, becsléseink szerint évente 15 ezer kWh energiát tudunk megtakarítani. A pályázati támogatással kiépített, geotermikus energiát használó hőszivattyús hűtés-fűtés rendszer megtakarítása a korábbi gázüzemű fűtés és elektromos folyadékhűtő rendszerrel összevetve mintegy 3 millió forintra tehető, ami egyben a szálloda széndioxid kibocsátásának jelentős csökkenését is jelzi. A beruházás révén egyébként három fővel nőtt a szállodában foglalkoztatottak száma – fejezte be tájékoztatóját dr. Somogyi Gabriella.
Csak ámulunk és bámulunk, ahogy a régi, kissé omladozó épület megszépült, újjáéledt. Az átadó ünnepség alkalmával bejárhattuk a különböző szinteket, a csillogó-villogó csodákat, amelyek modernségük ellenére finom ízléssel kialakítva ódon, történelmi hangulatot árasztanak. Megkóstolhattuk a ház szakácsainak remekeit is, és az étekhez megfelelő, ragyogó minőségű borokkal öblítettük le az uzsonnát. Javaslom kedves olvasóinknak, hogyha Tatán járnak, feltétlenül látogassanak el a megújult Hotel Kristályba!

Beiermeiszter György, a Gasztro-Kristály Zrt. vezérigazgatója

– Nyugodtan nevezhetjük megyei szinten megaberuházásnak, ami a Hotel Kristállyal történt. Miért fogtak bele?
– A Hotel Kristály és a Pálma Rendezvényház cégünk, a Gasztro-Kristály ZRt. zászlóshajói. Versenyképességünk megtartásához mindenképpen szükség volt erre a beruházásra. Óriási szakmai kihívást is jelentett, hiszen a szálloda egyetlen napra sem zárt be, folyamatosan fogadta a vendégeket és biztosította a munkahelyet több mint húsz alkalmazott számára. 2000 körül látszott, hogy a turizmus fejlesztése Magyarország egyik lehetséges kitörési pontja. Ehhez a trendhez kapcsolódva pályáztunk kettős céllal. Egyrészt a színvonal, a minőség fejlesztése, a négy csillagos kategória elérése, másrészt szerkezeti átalakulás, azaz a szolgáltatások sokrétűségének kialakítása volt a cél. Láttuk, hogy az unió s Magyarország kapcsolata beérett abból a szempontból is, hogy az EU forrásokat biztosított számunkra a turizmus fejlesztésére is. Ők is azt szerették volna, hogy hozzuk fel szállodáinkat a megfelelő színvonalra. Szerencsére a 40%-os támogatáshoz volt banki financiális és ingatlan hátterünk, valamint ráment a 2000-es évek elejének teljes haszna is.

– Hogyan merték vállalni a válság ideje alatt is a projekt folytatásával járó terheket?
– A válságra nem igazán lehetett számítani, nagy pofon volt ez minden cég számára. Mi viszont úgy gondoltuk, hogy a vállalkozásunk elég stabil, így nem szabad a megkezdett folyamatokból kiszállni. Kényszerpályára kerültünk tehát, de végig kell csinálni, hiszen 2020-ig vissza kell fizetni a felvett hitelt. Látjuk ma már, hogy ebben a kiélezett helyzetben csak az erősek maradhattak meg. Ez a szállodaipari trend, fejlődés nem fog megismétlődni a jövőben, jókor sikerült megvalósítani terveinket. Persze kellő óvatossággal, igen megalapozott üzleti tervvel vágtunk bele a dologba. Külön köszönet a kollégáimnak, akiknek pozitív hozzáállása, szakértelme nélkül nem valósulhatott volna meg ez a nyolc éve elkezdett beruházás!

VK.

2011.06.07. 11:00
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás