szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


„Határtalan” fejlesztések – gazd

Hazai tőkéből Kárpát-medencei beruházások kellenek nekünk!
„Határtalan” fejlesztések – gazdasági fórum Móron

Államhatárok ide vagy oda, a Kárpát-medence egy gazdasági térség – összegezhetnénk határon túli magyar vállalkozók, gazdasági szakemberek felszólalásának tanulságát.  A Wekerle Emlékév jegyében Mór adott otthont a Kárpát-medencei Gazdasági Fórum tanácskozásának május 27-én.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network Irodája, a Magyar Közgazdász Társaság Fejér Megyei Szervezete és a Fejér Megyei Hírlap szervezte a gazdasági fórumot.
Meghitt ünnepség keretében most először adták át azt a kamarai díjat, amit a szakképzésben gyakorlati helyként kimagasló tevékenységet végző vállalkozások számára alapítottak. A gróf Zichy Jenő Szakképzés Díjat Madlerné Kiss Ágnes, a Lucullus 3. Kft. ügyvezető igazgatója, és Köpf Jenő, az AIKSZ Zrt. elnök vezérigazgatója vehette át.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy Magyarország új történelmi kihívása és egyben esélye lehet, ha a Kárpát-medencei fejlesztés élére áll. Európa térképét mások is úgy rajzolják, hogy számolnak a Bécs-Budapest-Pozsony háromszöggel és a Debrecen-Nagyvárad vonallal. Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke e gondolatot azzal a ténnyel egészítette ki, hogy történelmi első helyünkhöz képest csak a 9. befektetők vagyunk a térségben.
A felvidéki Duray Miklós politikus, közíró az államhatárokkal kettévágott földrajzi, természeti vidékek térségen átívelő összefogását hiányolta vízügyi, árvízvédelmi, mezőgazdasági, energetikai ügyekben. Erdélyből dr. Nagy Ágnes egyetemi docens, a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja szerint gazdaságpolitikai stratégiában elindultak a közös tervezések. A Széchenyi Terv, a Széll Kálmán Terv után a Wekerle-programnak is megvan a létjogosultsága.  A rendszerváltás óta voltak közös vállalkozások az eltelt 20 évben – ezek erősítendők főleg innovációval, kutatással. 2007-es uniós tagságunk hatalmas változást hozott, mégis Románia infrastrukturális elmaradottsága hatalmas potenciált jelenthet a közös tevékenységhez.
A gazdasági fórum délutáni szekciójában előadást tartott prof. dr. habil Csath Magdolna, a Kodolányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Tanszék tanszékvezetője. Nemzetközi és saját – 3500 vállalatot érintő – kutatásokra alapozó előadása reális képet adott gazdasági életünkről. Külső segítséget – unió, külföldi befektetők – váró elgondolások nem vezethetnek tartós eredményre. Ki segíthetne Magyarország versenyképességének növelésében, ha nem a magyarok? A magyar kis- és közepes vállaltokat kellene végre helyzetbe hozni, mivel ezek teremtik és tartják fenn a legtöbb munkahelyet. Ehelyett – különösen az építőiparban – leépülésük tapasztalható: a közepesekből kicsik, a kicsikből mikrók lesznek... Mi a probléma? Miért nem sikeresek? Azt mondták el a felmérés során, hogy ennek alapvetően két oka van.  A gazdasági környezet az egyik, a hazai szereplőkkel szemben előnyben vannak a külföldi cégek az óriási állami kedvezményekkel. A másik, hogy az adók többségét a KKV-k fizetik be. Most ugyan csökkent a céges nyereségadó, de ha egy kis cég ma minden adót befizet, akkor  nem tud tisztes nyereséget termelni. Különösen magasak a munkát terhelő adók, számukra nincs érdemi állami támogatás, de nincs bankhitel sem, ugyanakkor továbbra is óriási a bürokrácia és a korrupció.  A Széchenyi Terv sem hozza meg az igazi áttörést, mivel sok az infrastrukturális pályázat, és nem a KKV-kre szabott a pályázati kiírás. Ráadásul a sokszor vétlen kisvállalat – mondjuk, ha a körbetartozások miatt adósságot szed össze – eleve ki van zárva a pályázati lehetőségből, teljesen új cég pedig – legyen bármilyen innovatív ötlete – nem pályázhat. Ezért ez a támogatás kevés ahhoz, hogy a hazai kisvállalkozások föllendüljenek. A fejlett országok közé visszakerülés lehetőségének 24. órájában vagyunk. Ha most nem jól lépünk, akkor végleg lemaradunk. A magyar gazdaságot kell fejleszteni, néha az uniós elvárásokkal (ld. cukorgyártás) szemben is, és mindenek előtt a nemzeti értékeket kell képviselni!
Délután Prof. Svélik Csaba, Szakáli István Loránd a Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei Gazdasági övezet Főosztályának vezetője, mag. Thomas Radil, a Sopron Bank Zrt. vezérigazgatója,  és Kánya Hajnalka a Román-Magyar Közgazdasági Társaság vezető képviselője tartott még előadást.
A rendezvény házigazdájától Radetzky Jenőtől, a kamara elnökétől kérdeztem a nap végén, hogyan értékeli a fórumot: „Nagyon jóleső érzéssel, és tele melegséggel a szívemben, mert megvalósulni látszott az, amit mi jó szándékkal kezdeményeztünk. Ez pedig a magyar gazdaság, a magyarság szempontjából egy régi-új eszme: a Kárpát-medencei gazdasági régió erősítése, újbóli felállítása. A 90 évvel ezelőtt szétszakított egységes gazdaság ma is egymásra van utalva. Tehát az Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Burgerlandban, Kárpátalján, Magyarországon élők, ha nem fognak össze, akkor lemaradunk Európától. Pedig egy összefogással a Kárpát-medence kitörési pont lehet a magyar gazdaság számára. És miután a magyar gazdaságpolitikában szokás vezető egyéniségekhez, történelmi személyiségekhez kötni egy-egy programot, így azzal a javaslattal éltünk, hogy a fejlesztéshez és hitelhez kötött Széchenyi, vagy a konszolidációhoz kapcsolt Széll Kálmán-programot kövesse egy Wekerle Sándor-i. S ezt Móron kell meghirdetni itt, ahol született, ahol most a Wekerle Emlékév van.  A magyar gazdaságtörténelem legsikeresebb korszakában volt gazdasági szakember, miniszterelnök, többszörösen is pénzügyminiszter. És ha az ő idejükben nem következik be az első világháború és a tragikus trianoni döntés, akkor talán joggal mondhatnánk azt, hogy ma az Európai Uniónak itt is lehetne a központja, hiszen egy rendkívül fejlett kultúrájú, egységes pénzügypolitikával, kiváló infrastruktúrával, közigazgatással, iparral rendelkeztünk, ami akkor darabokra hullott. Ennek visszaállítása Magyarországnak, a magyar embernek, a Kárpát-medencében élő magyarságnak elemi érdeke.”

Dr. Göde Andrea

2011.06.07. 11:27
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás