szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Tata a fesztiválváros

Tata a fesztiválváros

A történelmi hangulatú kisváros évről-évre számos kulturális rendezvénnyel hívogatja, csábítja a helyieket és az idelátogató vendégeket. Az egyes fesztiválok immár komoly hagyományokkal rendelkeznek, mindegyik egyedi, saját arculattal, programmal. Ezen a nyáron mi is ott voltunk a legjelentősebb eseményeken.

IV. Tatai Patara
Negyedik alkalommal lobbantak fel május végén az ostromlók tábortüzei a tatai vár alatt a Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon. Három napos időutazás 1597-be – ezt a különleges kalandot kínálta ez a rendezvény. A város török-kori életét, történelmi eseményeit idézte a színpompás eseménysorozat, amelyet a ZO-FI Rendezvényszervező Iroda indított útjára, szakmai és civil szervezetek, mindenekelőtt a helyi Pálffy Kompánia lelkes hagyományőrzőinek támogatásával.
A fesztivál a vár nagy ostromát játsszotta újra, amelyben egy korabeli találmány, a petárda – akkori nevén patara – játszotta a főszerepet. Faltörők, bajvívók idézték fel most a harcokat, tábordúlás, vízi ütközetek mutatták be a korabeli hadviselés kegyetlenségét. Eközben a várfalakon belül és kívül mindenki élhette egy kicsit a viharos múlt sokszor békésebb hétköznapjait, belekóstolva a reneszánsz világ ételeibe, italaiba, és persze megízlelve a kor divatját, muzsikáját is. A látványos hétvége Tata város kiemelt rendezvényei közé tartozik. Célja a hagyománytisztelet és értékteremtés, miközben olyan erényeket állít példaként, mint a bátorság, határozottság, hűség, céltudatosság és összefogás.
A különböző programok a festői Öreg-tó partjára támaszkodó vár és az ugyancsak vízre néző Eszterházy-kastély ősfákkal övezett környezetében zajlottak. A harcoló seregek felvonulása és mustrája, vízi és szárazföldi csatajelenetek, hagyományőrző csoportok bemutatói, és a főkapu elleni támadás újrajátszása várták az érdeklődőket. Emellett volt korabeli vásári bazár, katonazenekari találkozó, győzelmi mulatság. Mészáros Árpád Zsolt vendégszereplésével, „Kivagyi” vitézi próba, illetve közművelődési és kiállítási programokon is részt vehettünk. Megtekinthettük a Homo Novus – Dinasztiák születése című vándorkiállítást, amely kibővült az I. Nemzetközi Kádár, Bodnár és Pintér Találkozóhoz kapcsolódó kiállítással, valamint középkori hangszer és katonazenei történeti anyaggal, valamint a tatai Shakespeare Színház és a tatabányai Bányász Táncegyüttes reneszánsz műsorával.

XII. Tatai Sokadalom  
Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kenderke Néptáncegyesület a Tatai Sokadalmat júniusban, s most, a tavalyitól eltérően ismét az Angolparkba várták a közönséget. A népművészet hagyományait a nagyközönség elé táró rendezvényre sokan ellátogattak, hogy tiszta forrásból merítsenek.
A sokadalmat jónéhány évvel ezelőtt Kun Katalin álmodta meg, aki elmondta, egyre többen kíváncsiak a háromnapos rendezvényre, s még külföldről is jönnek. A sokadalmi menet mindig a református templomból indul a Kossuth téren át egészen az Angolkertig a város legszebb részein átkígyózó menettánccal és gólyalábas attrakciókkal. A kínálat óriási: mesterség bemutatók, gyermekprogramok, játszóműhelyek és a kézműves vásár együttes megjelenése, párhuzamos eseményei a gasztronómiai különlegességek tárházával bővülve kicsiknek és nagyoknak, családoknak nyújt szórakozási, pihenési lehetőséget.
A kastélyszínpadon Michl József országgyűlési képviselő, polgármester mondott megnyitó beszédet. Elmondta, hogy a sokadalom szó igen régi múltra tekinthet vissza: az egykori vásározókra utal. Ők manapság is megtalálhatók itt, közreműködnek a magyar népi kultúra hagyományainak megőrzésében. Kézműves portékáikkal a tatai értelmi fogyatékosok napközi otthona is megjelent. Színes kosarakat, szőnyegeket készítettek Kupi Judit szociális gondozó segítségével. A szórakozni vágyók is megtalálták számításukat: többek között Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó, Berecz András Kossuth-díjas énekes-mesemondó, Gryllus Vilmos és a Makám zenekar aratott nagy sikert. A Kenderke Iskola növendékei is felléptek, sőt a tatai óvodák néptáncosai is. Az időjárás csak néha-néha tréfálta meg a sokadalmi résztvevőket egy kis esővel, többnyire kellemes kora nyári napsütésben élvezhették a programot.

XVIII. Víz-, Zene-, Virágfesztivál
Óriási érdeklődés mellett rendezték meg a 18. Víz, - Zene, Virágfesztivált. A rendkívül színes programok mellett a tóparti sétányokat körbevevő vásár is színvonalas volt, sokféle érdekes portékát találhatott az érdeklődő. A fesztivál mára országos hírűvé vált, felhőtlen hétvégi kikapcsolódást kínált főként a családok számára.
Szombaton az ország katonazenekarai is találkoztak már negyedszer, hatalmas sikert aratott a hódmezővásárhelyi, székesfehérvári és szentendrei együttes. A tataiak most kiküldetésük miatt nem vehettek részt a találkozón. A zenei csemegék között minden korosztálynak kedveztek, hiszen Janicsák Veca, Szekeres Adrienn, Nagy Feró, az Első Emelet, Mága Zoltán, a Molnár Dixiland Band, a Benkó Dixiland Band és az idősebbek által jól ismert Mungo Jerry nevű angol rockbanda is fellépett.
A gyerekek számára az Esterházy-kastély udvara változott játszóházzá, ahol a Háztűzőrző Nők és Anyák Egyesülete szervezett változatos programokat. Volt népi játszóudvar: halászat, célba dobás, gólyaláb, kézműves műhely, mesesarok és zenebölcsi is.
A fesztiválon már évek óta a környék borait is megkóstolhatják a vendégek a kastély udvarán működő borudvaron. Új kezdeményezés volt Tata város legjobb fehér, rozé és vörös boráról való döntés eredményhirdetése. Ezt követte Tata zászlós bora cím átadása. Az év fehér bora a Szöllősi Pincészet 2010-es évjáratú Chardonnay-ja lett, a rosék közül a Kősziklás Borászat Pinot Noirját, valamint a Gelbmann Pincészet vörös Cabernet Savignon borát találta a legjobbnak a zsűri. A Tata Város Zászlós Bora kitüntető címet a Szöllősi Pincészet 2006-os Magnus Cuvée fehér bora érdemelte ki. Ez azt jelenti, hogy Szöllősi Mihály bora ezentúl zászlós címkével ellátott palackokban jelenik meg a honi és nemzetközi borpiacon, jelezve terméke világszínvonalát.

Több tízezerre tehető a látogatók száma, a programok garmadája közül igen nehéz volt válogatni. A tizennyolcadik, immáron nagykorúvá vált fesztivál sokak véleménye szerint a csúcsok csúcsa volt.

2011.08.02. 11:58
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás