szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Velük jó együtt dolgozni

A dunaújvárosi Grabarics Építőipari Kft. a hazai élvonal képviselője
Velük jó együtt dolgozni

A Grabarics Építőipari Kft. munkatársai jól sáfárkodtak az elmúlt közel két évtizeddel. Néhány fős mikro-vállalkozásként indultak, ma pedig a hazai építőipar vezető cégei között tartják számon őket. Nemzetközi nagyvállalatokkal szállnak ringbe és mérkőznek meg sikeresen a projektekért. Munkájukkal úgy tűnik megbízóik is elégedettek. Mindig hosszú távra terveznek, egy-egy épület átadását követően barátként szeretnek búcsúzni megbízóiktól – tudtuk meg Grabarics Gábortól.

– Miért gondolta, hogy vállalkozó lesz?
– 1993-ban indultam, összesen négy alkalmazottal. Volt szerencsém mindjárt a pályafutásom elején tapasztalatot szerezni építőipari nagyvállalatnál és önkormányzatnál is. Mindkét helyen - annak ellenére, hogy kezdő voltam -, komoly feladatokat bíztak rám, mégsem tetszett igazán. Ez nem csupán a pályakezdők szokásos elégedetlensége volt, a nagyvállalati környezetből a racionalitást, az önkormányzatiból pedig a függetlenséget hiányoltam. A vállalkozás jó lehetőségnek tűnt, úgy éreztem érdemes belevágni. Szerencsére volt olyan ismerősöm, akitől jó példát láthattam arra, hogyan kell felépíteni egy sikeres céget, a hasznot nem éltem fel, a nyereséget folyamatosan visszaforgattam.

– Hol tartanak ma, és meddig szeretnének eljutni?
– A Grabarics Építőipari Kft. ma egy országosan is ismert és elismert, 130 fős, stabil vállalkozás. Nálunk a válság miatt sem volt leépítés, és ahogy az indulástól folyamatosan, ma is rendezett körülmények között dolgozunk. A központunk Dunaújvárosban található, Sopronban, Pécsett és Budapesten pedig igazgatóságunk működik. Van egy 100%-ban saját tulajdonban lévő osztrák leányvállalatunk is, ezzel a csapattal jelenleg Bécs belvárosában egy hotelt építünk. Ma a szakma bármilyen kihívásának meg tudunk felelni, és jellemzően a megrendelőinkkel is nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Soha nem voltunk megalomániásak, úgy véljük, tízmilliárd körüli éves termelésünk szép szám a magasépítésben.
– A jövőre vonatkozóan határozott elképzeléseink vannak. Itthon egy még stabilabb, egyre biztonságosabb és egyre nagyobb tartalékokkal rendelkező országos céggé kívánunk válni, és emellett Ausztriát is komolyan gondoljuk. Nagyon szimpatikus az ottani stabilitás, középtávon ott is szeretnénk ismerté válni.

– Ma már nehéz jó szakember találni. Önök hogyan oldják meg ezt a problémát?
– Egyrészt folyamatosan keressük a megfelelő munkatársakat és nem csak a városból, a kistérségből, hanem például mérnöki szinten az ország egész területéről. Azok találják meg nálunk a számításukat, akik hosszú távban gondolkodnak. Sok optimista, „hajtós” kollégánk van, akik büszkék a munkájukra. Szerencsések vagyunk, hogy olyan szakmát választottunk, amelyben még a nehéz időkben is lehetőségünk van alkotni. Ehhez a minőségi munkához igyekszünk jó keretet biztosítani, egyenletességet, és ezt minden szinten.
– Másik oldalról az utánpótlásról is magunk gondoskodunk. A Faktor Tanműhely saját tulajdonú képzőközpontunk, ahol építőipari szakmunkástanulók gyakorlati oktatása folyik négy szakmában. A célunk az volt, hogy egy jó nevű képzőhelyet alakítsunk ki, ahol a fiatalok valóban már a tanuló évek alatt magas színvonalon legyenek képesek elsajátítani a szakma fogásait. Így már a munkába állás első éveiben is magas színvonalon lesznek képesek teljesíteni, nem vesztegetik el első éveiket a tapasztalat hiánya miatt. A legjobbakra pedig hosszú távon is számítunk, számukra állást ajánlunk.

– Még egy kívülállónak is feltűnik, hogy jó a hangulat a cégnél, jól szervezett munka folyik. Hogyan sikerült ezt elérni?
– Hárommilliárdos forgalomnál éreztem már igazán, hogy rendszer kell. Egyre bővült az alvállalkozói kör is, 2007-2008-ban nagyon erős évet zártunk, így némi tartalékra is szert tettünk. Ez kifejezetten jól jött a válság idején. Az elmúlt időszakban a megrendelések száma csökkent, nincs csúcsra járatva a cég. A vezetés úgy döntött, hogy az átmenetileg felszabadult energiát a szervezetfejlesztésre fordítja. Tudatosan szerettük volna javítani vállalkozói aktivitásunkat. A megrendelések ma már nem maguktól érkeznek, tenni kell értük. Felkértünk egy külső tanácsadót - ami így utólag látva egyértelműen jó döntés volt -, feltérképeztük a vállalkozás gyenge és erős pontjait, és erre építve tűztük ki további céljainkat.
– A világot járva azt is láttam, hogy a profik úgynevezett projekttámogató szoftverrel dolgoznak. Magyarországon még nem sokan használnak ilyen programot. Mi bevezettük, és ez is jó döntésnek bizonyult. Azon túl, hogy folyamatosan információt biztosít a vezetésnek, egyfajta stabilitást is eredményez, mert a szoftver segítségével a folyamatok nem a rutin, a megszokás szerint haladnak, ez pedig elősegíti a jó megoldások megtalálását, és így pénzügyileg is nehezebb elcsúszni.
– A jó munkahelyi légkör elengedhetetlen a minőségi munkavégzéshez, ezért sokféle módon igyekszünk ezt megteremteni. Ennek egyik formája a csapatépítő tréningünk, amelyet a borkultúra ápolása jegyében szervezünk meg. Minden évben más és más borvidéket keresünk fel, ezzel biztosítva a közös kikapcsolódást, a közösségi élményt, természetesen kis szakmai színezettel. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy ehhez a nehéz időkben is mindig ragaszkodtunk.

– Közel két évtized alatt rengeteg szép munka áll önök mögött, ezek közül melyek a legkedvesebbek?
– Nemrégiben írtuk alá a Pécsi Tudományegyetemmel a megállapodást az úgynevezett Science Building megépítésére. A hárommilliárdos projektre szinte a szakma egésze rámozdult, nem kis örömünkre nekünk sikerült megnyernünk. Minden épület a jövőnek épül, de ez a kutatóközpont igazi kihívásnak számít, szép, újszerű megoldásokat tartalmazó épületegyüttes, amely szakmailag a csúcsot képviseli. Ráadásul a kivitelezésére mindössze 288 nap áll rendelkezésünkre, 2012. április 11-ére, határidőre szeretnénk átadni. Egy korábbi munkánkra is nagyon büszkék vagyunk. Tizenkilenc épület készült egy időben a Hankook Tire Magyarország Kft. fejlesztésének I. ütemében, nyolc és fél hónap alatt. Az építési terület akkora volt, hogy a művezetőink kerékpárral közlekedtek a munkaterületek között. Ugyanígy fontos volt számunkra első budapesti építkezésünk is. Az úgynevezett Hattyúház különös szerkezetével jelentett kihívást számunkra. Ugyancsak felejthetetlen az első családi ház is, amit mi építettünk, a tulajdonosa azóta is jó barátom. Azt vallom, akkor mennek rendben a dolgok, ha az építkezés után a megbízóval a baráti viszony megmarad. Ez az imént felsorolt valamennyi munkánkra igaz, és erre mindig törekszünk is.
– Nagyon sokféle épületet adtunk már át a rendszerint elégedett megrendelőknek, építettünk McDonald’s-ot, Tesco-t, szakáruház épületegyüttest, de volt olyan osztrák megrendelőnk is akivel szerződés és tervek nélkül álltunk neki a feladatnak, mégis a végén vita nélkül mindenben meg tudtunk egyezni egymással. A versenyeztetés szóba sem került, pedig köztudott, hogy ezt Ausztriában nagyon komolyan veszik. A munkatársaink mentálisan is felkészültek, jó munkát végzünk, és jó velünk együtt dolgozni. Manapság ez óriási előny, hiszen gyakran 10-12 hónapig is együtt kell működnünk a megbízóinkkal. Mi arra törekszünk, hogy az együtt töltött idő, a közösen végzett munka jó legyen! Meggyőződésem, hogy a versenyt ma ez is eldöntheti. Képesek vagyunk bármilyen feladatot felvállalni, és a multikhoz képest megvan az az előnyünk, hogy velünk jó hangulatban lehet együtt dolgozni.

– Az önök nevével támogatóként is gyakran találkozhatunk, hol segítenek szívesen?
– A helyi sportot, egészségügyet, kultúrát rendszeresen támogatjuk, de alapvetően mindig megnézzük, hogy mire adunk. Az olyan ügyek mellé állunk, ahol látjuk az értéket. Az egyik patronáltunk a helyi természetfotós klub. Értékesnek tartom mindazt, amit eddig létrehoztak, becsülöm a kitartásukat, a szorgalmukat. Ugyan így támogatjuk az egyik kollégánkat, aki a rally szerelmese. Láttuk, hogy időt, energiát nem sajnálva szívvel-lélekkel űzi ezt a technikai sportot, ezért szívesen támogatjuk. Legutóbb egy dunaújvárosi nyugdíjas bácsi tért be hozzánk. Mint kiderült veterán asztaliteniszező, aki elhatározta, hogy egymaga nekiindul, és részt vesz egy európai versenyen. Segítséget kért , és mi szívesen adtuk magunkat ehhez. Nagyra értékelem a tenni akarást, azokat akik odateszik magukat a feladatokhoz.

– Milyennek látja Dunaújváros 60 évét?
– Ez egy fiatal város, ahol sok minden spontán alakult ki. Nincs igazi klasszikus városközpont, és sok minden hiányzik még az igazi városi léthez, mégis azt látom, hogy a dunaújvárosiak ragaszkodnak az otthonukhoz, van itt valami, ami minden nehézség ellenére összetartja az embereket. Ennek egyik jó példája a városközpont egyik kis éttermében az úgynevezett törzsvendég asztal. Megfordul itt jogász, orvos, focista, kereskedő – teljes a keresztmetszet -, jómagam is gyakran betérek oda, és látom, hogy ez is egy pici mégis figyelemre méltó közösségteremtő erő. Ez a város nyitott mindannyiunknak.

Cseh Teréz

2011.08.02. 12:16
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás