szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Ahol a legnagyobb érték az ember

Válság idején is beruháznak, fejlesztenek
Ahol a legnagyobb érték az ember

A DAK Acélszerkezeti Kft. Dunaújváros egyik legnagyobb múltú vállalata. A gyártó tevékenység 1964-ben indult meg a Dunai Vasmű szervezetén belül, de maga az üzem már akkor is mai helyén, Sándorházán működött. A kft. 1990-ben alakult a Dunai Vasmű tagvállalataként, majd elsőként lett dunaferres cég, Dunaferr Acélszerkezeti Kft. néven. 2003-tól 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozás. Tarány Gábor ügyvezető igazgató segítségével ismerkedhetünk meg tevékenységükkel.

– Ezek szerint kettős jubileumot ülnek ezekben az években?
– Így van. Tavaly, a kft. alakításának huszadik évfordulóján rendezett kis ünnepségünkön elmondtam, hogy bár most lettünk két évtizedesek, 2004-ben ötven évesek leszünk. Először nem értették persze, de elmagyaráztam, hogy maga a tevékenység 1964-ben indult meg Sándorházán, így jogosan ünnepelhetjük a félévszázados jubileumot is. Egyébként a piacon nagyon sokan Dunaferrnek ismernek bennünket a mai napig, de amikor privatizálták a cégünket, előírták, hogy vagy fizetünk a Dunaferrnek egy jelentős összeget a név használatért, vagy pedig megváltoztatjuk azt. Ez utóbbi mellett döntöttünk, és bevezettük a piacra a DAK nevet, amelyet – aki ebben a szegmensben dolgozik – most már jól ismer.

– Az idők folyamán mennyire változott a cég tevékenysége?
– A kezdeti időszakban a Vasmű lemezalakító gyáregységének „leánya” volt ez a műhely. Először távvezeték oszlopok gyártása zajlott, a cél a másodtermékek felhasználása volt. Főleg szögacél alapanyagot felhasználó, elég sok kézi munkát igénylő tevékenység folyt itt. Aztán amikor ez a piac már lecsengett, elkezdődött másfajta acélszerkezetek gyártása.  Szinte felsorolni is nehéz ezeket, mert például a százhalombattai olajfinomító hatalmas tartályait is mi készítettük, de gyártottunk hollandok számára hajót is. Olyan 48 méter hosszú kőszállító uszályt, ami szétnyílik a vízen.  Ezek természetesen csak kitérők voltak, és mára hat fő termékcsoportunk alakult ki.

– Melyek ezek a tevékenységek?
– Több mint tizenöt éve gyártunk építőipari állványokat és zsalukat a Hünnebeck GmbH fővállalkozásában. Megrendelőnk az átlagosnál, a szabvány előírásainál szigorúbb méretpontossági elvárásokat ír elő, melynek vállalatunk évről évre megfelel. Kapcsolatunk zavartalanságát a termékskála folyamatos bővülése is egyértelműen mutatja.
– Egyedi csarnokszerkezeteket, épületszerkezeteket is gyártunk, itt a környéken is több referenciát tudunk felmutatni. Mi készítettük például a Dunaferr sportcsarnok, a labdarúgó stadion és a jégcsarnok acélszerkezetét is. Büszkék vagyunk a Herendi Porcelángyárban végzett munkánkra, a gyönyörű épület megerősítése, és a ráépítés is acélszerkezet felhasználásával történt azért, hogy az emeleten targoncával is tudjanak közlekedni.
– Ipari acél- és tartószerkezetek is szerepelnek a termékpalettánkon, figyeljük a különböző tenderkiírásokat, ott vagyunk és versenyzünk. Így sikerült elnyerni a BorsodChem, a TVK, vagy a MOL megrendelését,  de külföldi kiírásokon is sikerrel szerepeltünk. Gyártottunk ilyen tartószerkezeteket, csőhidakat Németországban a BASF-nek, Kínában a Maoming-nek, vagy Iránban a Bandar Imam-nak.
– Magyarországon, ha körülnéz az ember elég sok mobil kommunikációs tornyot lát, ezeknek a nagyon nagy részét mi gyártottuk. Itthon már befejeződött a mobiltorony építési  láz, most főleg Albániába szállítunk ilyeneket.  Másfél éve indult ez az üzlet, mára a déli ország nagy beszállítója lettünk. Megnyertünk egy tendert, majd utána még egyet, szeretnek minket, mert nem drágán, hanem az ottani körülmények között egy normál árszinten dolgozunk, mondhatni hiba nélkül. Most szeretnénk itthon egy olyan tenderen is indulni, ami a vasútépítéssel kapcsolatos, és reméljük, hogy ebben is sikeresek leszünk.
– Van egy olyan termékcsoportunk, ami miatt a legjobban ismernek bennünket Magyarországon, ezek az úgynevezett közúti acél műtárgyak. Ha megyünk az autópályán, láthatjuk a korlátokat, amik acélból vannak. Magyarországon ezek 90%-át mi gyártottuk, és most is mi gyártjuk. Európában 1998 óta létezik egy úgynevezett törésteszt, és az ezzel kapcsolatos szabványsorozat.  Ez írja elő, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a korlátoknak. Ez azt jelenti, hogy ha például egy teherautó nekimegy 20 fokos szögben és 80 km/h sebességgel a korlátnak, annak nem szabad átengednie. Szoktunk tartani családi napot, és ott egyszer levetíttettünk egy összeállítást, hogy milyen teszteket csinálunk. Még a saját munkatársaink is meglepődtek, hogy miket nem követelnek azért, hogy biztonságosabbak legyenek az utak. Ezek a tesztek egyébként horribilis összegbe kerülnek, de kötelezőek, és szükségesek is. Ugyancsak tőlünk származik a táblatartó portál szerkezetek nagy része, amelyek az autópálya fölött vannak. Ezekre szerelik a táblák mellett a kamerákat is. Az utóbbi 4-5 évben mintegy 400 ilyen portált építettünk az országban és ebben szintén piacvezetők vagyunk. Ide tartoznak a vadvédő hálók is, amelyek az autópályák mellett találhatók.
– Végül, de nem utolsó a sorban egyik legfontosabb tevékenységünk a tűzi-horganyzás. Az 1973-ban – az elsők között – épült üzemünk a Dunaferr kapuin belül, de saját területünkön van, ez Magyarország egyik legnagyobb tűzihorganyzója. A horganyozható elemek nagyságát a kád mérete korlátozza. Az egyszeri merítéssel horganyozható munkadarab maximális hosszúsága 12, szélessége 1,1, magassága pedig 1,8 méter lehet, de forgatással ennél nagyobb méretű elemek tűzihorganyzása is megoldható. Az eljárás a korrózióvédelem egyik legkorszerűbb formája. A bevonat hosszú élettartama, az alacsony költségek, valamint a gazdaságosság miatt igen közkedvelt a felhasználók körében. Igen sokoldalú védelmi eljárás, szinte minden területen alkalmazható, és bizonyos mértékig ellenáll a hő- és a vegyi hatásoknak is. A horganybevonat élettartama akár ötven évig is terjedhet.

– Mit tesznek annak érdekében, hogy hosszú távon piacon maradhassanak?
– Kiemelt fontosságot tulajdonítunk az innovációnak, ez pedig kétirányú. Egyik a szellemi tevékenység, új termékek, új rendszerek fejlesztése, a másik pedig az ezen termékek legyártásához szükséges géppark. Ugyanilyen fontosnak tartjuk a kollégákat, az emberi erőforrást. Mondhatni családias a légkör, mindenki ismeri egymást. Valamikor 1997-98 környékén voltunk 570-en is, de a privatizáció idején racionalizálni kellett, és 300-340-es létszámmal dolgoztunk. Azóta létszámleépítés gyakorlatilag nem volt. Persze ha kollégáink esetleg leszámolnak, vagy nyugdíjba mennek nem biztos, hogy ugyannyi embert veszünk fel a helyükre. Célunk volt, hogy a létszámunk 250 fő alá csökkenjen. Erre azért volt szükség, mert a pályázatok esetében efölött a nagyvállalati kategóriába tartoztunk, és nem tudtunk versenyezni egy MOL-lal, vagy Dunaferrel. Jelenleg 230 körüli a statisztikai létszámunk, ugyanakkor bérmunkában, az Agrospeciál Kft-n keresztül munkát adunk mintegy száz elítéltnek, és több helyi céget foglalkoztatunk alvállalkozóként. Amit csak lehet, helyben igyekszünk beszerezni, ezzel is támogatva a dunaújvárosi cégeket. Úgy gondolom, ezzel jelentősen hozzájárulunk a helyi adóbevétel növekedéséhez. Ezért is fájó, hogy a közelmúltban épült Dunaújváros - Szekszárd autópálya szakaszra olasz korlátokat szereltek, nem tőlünk rendelték ezeket. A válság bennünket is érzékenyen érintett, de ebben az időszakban is beruházunk, fejlesztünk. Épp most kaptunk értesítést arról, hogy egy innovációs pályázaton nyertünk, amelyet új termékek és gépek fejlesztésére, valamint a töréstesztek elvégzésére adtunk be. A kb. 330 milliós beruházáshoz 40%-os támogatást kapunk.

– Úgy tudom, hogy a DAK Kft. bőkezű támogatója a város sportéletének.
– A birkózósportot még az elődöm, Tusják János – aki birkózó volt – kezdte támogatni. 2004-es, tragikus halála után is jártunk versenyekre. Azt láttuk, hogy vagy 40-50 kisgyerek – kis törpék – gyűrik egymást egy nagyon rossz körülmények között lévő birkózócsarnokban. Olyan szerény költségvetéssel rendelkeztek akkor, hogy szó szerint meleg vízre sem telt. Ekkor határoztuk el, hogy folytatjuk a támogatást, sőt ultimátumot adtunk az egyesületnek, hogy legalább ugyannyit tegyen hozzá, elkülönítve a birkózók számára. Ez így is lett, és azóta nagyon komoly utánpótlás-nevelés zajlik. Bár a cégbíróság még nem jegyezte be, de létrehoztunk Dunaújváros birkózósportjáért egy alapítványt, amelynek célja, hogy a cégek és magánszemélyek erre szánt pénze tényleg az ő büdzséjüket gyarapítsa, ne a közös kalapban landojon. Nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek egészséges, sportos életmódra és fegyelemre való nevelését. Másik támogatottunk a jégkorongcsapat, és olykor egyedi elbírálás alapján másoknak is segítünk lehetőségeink szerint.

– Mit tudhatunk Tarány Gábor személyes pályafutásáról?
– 1965-ben születtem, a Bánkiban érettségiztem, aztán nagyon gyorsan elmentem dolgozni, mert mindenképpen önálló szerettem volna lenni. Később munka mellett tanultam szakmát, végeztem technikumot majd főiskolát. A katonaság után egyszerre a Dunaferrnél helyezkedtem el, a Fejlesztő és Karbantartó Kft-ben. Végig szinte ugyanott dolgoztam, de mindig megváltoztatták a nevét a cégnek. Végül különféle összevonások után a Dunaferr Acélszerkezeti Kft-hez kerültem. Eredetileg gépész vagyok, szinte nincs olyan hely a vasműben ahol ne javítottam, dolgoztam volna. Az acélszerkezet-gyártás azért egy kicsit másról szól, nehéz is volt eleinte például a rajzokat értelmeznem, mert addig a bonyolultabb ábrákhoz szoktam. Aztán belerázódtam, 2004 óta pedig én vagyok a kft. ügyvezető igazgatója. Nős vagyok, négy gyermekem van, és szabadidőmben a vitorlázás szenvedélyének hódolok.

Veér Károly

2011.08.02. 12:18
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás