szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Hogyan építhetünk patinás hangulatú utcákat?

Új, világszínvonalú gördülő kövek technológia az útépítésben
Hogyan építhetünk patinás hangulatú utcákat?

Első látásra megszerettem.  Nemes szépség és valami a múltból hozott titokzatosság lengte körül. Meghitt hangulatot árasztott, és meggyőzött, együtt öregszünk meg. Színes egyénisége elkápráztatott.  Randevúink szaporodtak, mindig újabb arcát mutatva, egyre több emberrel került barátságba.  Otthonomba is szépen beilleszkedett. Gyönyörű a reggeli kelő és az esti lemenő nap surló fényében, de talán a legszebb egy nyári eső után. A vendégeim irigykedve nézik, a családom élvezi, a kutyám imádja, és én büszkén mutatom.  Nem, ez nem tégla, ez valami más, ez a Téglakő – válaszolom a kérdésekre. Barabás Árpáddal, a Téglakő elem megálmodójával beszélgettünk ötletekről, és azok megvalósításairól.          


– Mások is így megkedvelték a CONSTRU-MA Újdonságdíjas Téglakő térburkoló és falazó elemet?
– Igen, nagyon sokan megszerették, a szépet szívesen fogadják az emberek. Közel 600.000 m² Téglakő elemet értékesítettünk, amely több mint 40 km hosszú autópálya felületnek felel meg. A legfőbb esztétikai vonzereje a hagyományos anyagokat és építésmódot felidéző, régies, patinás megjelenés, a barátságos téglát utánzó színezés, és a szemet gyönyörködtető változatosság. Az antikoló eljárásnak köszönhetően az elemek egymás sarkait, éleit dörzsölik, koptatják, és ettől lesznek olyanok, mintha a lovak patája koptatta volna őket egykor, a múlt század hajnalán. Ugyanakkor mivel betonból készül, a korszerű építőanyagok kiváló műszaki paraméterei jellemzik, teljes anyagában színezett, magas kopásállósággal rendelkezik, szilárdsága többszöröse az előírtnak, és természetesen fagyálló.

– Minden építészeti stílushoz illeszkedik természetességével. Mit építenek belőle?              
– Elsősorban térburkolatok, közterek, sétautak, gépkocsi-beállók, kerítések, de vásárlóink kimeríthetetlen ötletei alapján számtalan kerti és köztéri objektum készült belőle, így támfalak, padok, virágágyás-szegélyek, lugasok, díszkutak, grillsütők. Egyre több helyen használják az energiatakarékos házak hőszigetelésének védelmére is.  Ma már felsorolhatatlan a Téglakő elemből épített referenciáink sora, legalább annyira ismert és használt az önkormányzati beruházásoknál, mint a lakosság körében.  A szakma is megszerette, a tervezőknek szabad kezet ad, a kivitelezők örömmel dolgoznak vele, hiszen nem igényel új technológiai ismereteket. Az antikolt kövek árához képest azok harmadáért megvásárolható, amit örömmel fogadnak az építkezők.

– Mindenkinek van egy álma, de az Öné nem mindennapi. Hogyan sikerül a megvalósítása?
– Hollandiában érintett meg a térkővel burkolt lakóövezetek otthonos, barátságos hangulata. Fájó szívvel gyönyörködtem bennük, miközben arra gondoltam milyen állapotok vannak nálunk. A magyar városok, települések szebb útburkolatot érdemelnek, és elhatároztam minden tudásommal, ezt fogom szolgálni. A nagy álom az ország arculatának megváltoztatása, és ennek első lépéseként kifejlesztettük a térkő útburkolatok elkészítéséhez szükséges, esztétikus és tartós Téglakő elemet. Aztán tovább léptünk, és megkerestük azt a technológiát, amivel hatékonyan és gyorsan meg lehet építeni a Téglakő útburkolatokat. Ma már nemcsak anyagot, de az eszközt is biztosítani tudjuk a térkő utak kivitelezéshez. Úgyhogy azt hiszem jól haladunk a megvalósításban.

– A település lakói elsősorban azt várják vezetőiktől, hogy minőségi úthálózaton közlekedhessenek, mégis tapasztaljuk, hogy kátyús, ezerszer javított utakon járunk. Mi erről a véleménye?
– Jelenleg a lakóövezeteink útjait 10-15 évre tervezik, és aszfaltburkolattal látják el. Ezt rövidesen felbontják, és a helyreállítás sosem lesz tökéletes. Az aszfalt burkolat állapota az idővel folyamatosan romlik, az önkormányzatok milliókat költenek a javításokra, kátyúzásokra, amelyek ráadásul nem nyújtanak minőségi megoldást. El kellene térnünk attól, hogy megszokásból az aszfaltot válasszuk, nézzük meg a lehetőségét a szép és tartós, bontható felületet nyújtó Téglakő utcák megvalósításának, vizsgáljuk meg, mit nyerhetünk a megépítésükkel. 

– Tudomásom szerint legalább 40 évet! Akkor miért nem így építünk?            
– Szükség van egy szemléletváltásra, és a mi felelősségünk is, hogy az ehhez szükséges információkat eljutassuk a döntéshozóknak. Az egyik, hogy a Téglakő burkolat örökös esztétikai értékű. Ezerarcúsága segíti a tervezőt, játszhat a színekkel, a mintákkal, kiemelhetők a forgalomtechnikailag védett útfelületek. Barátságos, otthonos hangulatot hoz az ott élők életébe, egy jobb életminőséget nyújtva. Igényesebbé teszi az embereket, így a saját otthoni környezetük szépítésére is fogékonyabbá vállnak. Értékteremtő hatásukkal az ilyen utcák ingatlanjainak forgalmi értéke is megnő. 

– Meddig közlekedhetünk gond nélkül a Téglakő utcákon? 
– Az élettartama nagyon hosszú, többszöröse az aszfalténak. Fagyálló, kopásálló, nagy teherbírású. Fenntartási költség nem terheli az önkormányzatokat. Az antikolt Téglakő elem újrahasznosítható, burkolat bontás esetén csekély anyag, eszköz és munkaerő igénye van. A helyreállítása nyomok nélkül megoldható. Az egyszerű javíthatóság lehetővé teszi, hogy a munkát az önkormányzat a saját embereivel végezze el, nem kell külsős céget megbízni, így munkahelyet teremthet településén.

– Nagy kérdés, mennyibe kerül egy ilyen út? 
– A várható terhelésnek megfelelően méretezett útalap elkészítése bármely burkolatfajta esetén kötelező. A Téglakő burkolat nagy előnye, hogy a beépítési költsége tíz-húsz százalékkal kevesebb, mint egy új aszfaltburkolaté.  Ráadásul nincs kátyúzás, és nem kell költeni a fenntartásra. Összegezve, az alacsonyabb bekerülési költségű Téglakő utcák gazdaságosan működtethetők hosszú időn át minőségi közlekedést biztosítva. Ez óriási megtakarítást jelenthet egy település életében.   

– Varázslat vagy valóság az új térkő terítő gépük? 
– Bizony, nagyon is valóság! Nem hagyott nyugodni, hogyan lehetne a térkő burkolatok építését felgyorsítani úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására. Ezért összedugtuk a fejünket, és magyar szakemberek segítségével legyártottuk a gépet, amelyhez hasonlót Nyugat Európában már használnak. A gördülő kövek technológia magyarországi bevezetésével 300-600 m² útfelületet lehet megépíteni egy nap alatt.

– Hol kaphatunk információt a Téglakő utak építéséről?
– Május végén meghívtuk az ország tervezőit, kivitelezőit, önkormányzatait egy közös útépítésre. A háromnapos konferencián több mint 500 érdeklődő tekintette meg működés közben a térkő terítő gépet. Közülük már sokan kerestek meg bennünket, elsősorban önkormányzatok, és jelezték, hogy településükön szeretnének Téglakő utakat építeni az új technológia segítségével. Örömmel veszik, hogy a gép bérelhető, és vállaljuk a munkavégzéshez szükséges betanítást is. Igyekszünk az ország minden területén megismertetni ezt az új útépítési megoldást, amellyel Magyarországon is szebb és jobb lakóutakat építhetünk. Akinek felkeltettük érdeklődését, annak ajánljuk megtekintésre a www.teglako.hu weboldalunkon található bemutató filmet, és kérjük, kérdéseikkel keressenek bennünket.

- Ön szereti a kihívásokat. Honnan van ennyi energiája?
- Nem tudom, azt hiszem én így születtem.  Az biztos, hogy nagyon fontos számomra a családi háttér, amelyet a feleségem Szilvia biztosít, aki a munkában is társam. Neveli négy gyönyörű gyermekünket, Árpád 17, Fanni 13, Barnus 5, Sziszuka 4 éves.  Nekem az igazi feltöltődés, ha velük lehetek, a közös utazások jelentik a tökéletes kikapcsolódást. Szeretek repülni, ott fent mindig letisztulnak a gondolatok, lelassul a világ, és máris jön egy új ötlet.
B. Csejtei Anikó

TUDJON MEG TÖBBET:
Barabás Téglakő Kft. www.teglako.hu

 

 A fenti cikket is megtekintheti modern,
FPF alapú digitális kiadásban!

2011.11.22. 12:03
   Regio Regia magazin


144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás