szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Vértes-Duna Járműipari Klaszter

 Nyitó konferenciát rendeztek Székesfehérváron az autóiparban érdekelt szervezetek
Vértes-Duna Járműipari Klaszter

Ahogy arról a Regio Regia magazin is tudósított, a Vértes-Duna Járműipari Klasztert májusban azzal a céllal hívta életre tizenhat, a járműiparban érdekelt szervezet, hogy erősítse az ágazat szereplőinek területi alapú együttműködését. A klaszter az Új Széchenyi Terv, KDOP 1.2.1.-11 pályázati felhívása keretében induló támogatást nyert, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 16.740.006 Ft. A „Vértes-Duna Járműipari Klaszter tevékenységének fejlesztése” című projekt ismertetésére és nyitó konferenciájára 2011. november 28-án került sor Székesfehérváron, a Hiemer-házban.

Az eredetileg a móri önkormányzat kezdeményezésére indult összefogás kiemelt célja az is, hogy a klasztertagok javítsák piaci pozíciójukat, erősítsék belföldi- és nemzetközi kapcsolataikat, közös érdekeken alapuló fejlesztéseket valósítsanak meg hazai és EU-s források bevonásával a Közép-dunántúli Régió Vértes-Duna térségében – mondta bevezetőjében dr. Szépvölgyi Ákos, az integrátor szerepét ellátó Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója. A klasztert kilenc kis- és négy nagyvállalat, egy felsőoktatási intézmény, valamint két gazdaságfejlesztő szervezet alapította nyolc település (Bicske, Kisbér, Komárom, Mór, Oroszlány, Pusztavám, Tata és Tatabánya) önkormányzatainak együttműködési megállapodásban rögzített támogatása mellett.
A konferenciát Fenyves Péter, az ötletgazda Mór Város Önkormányzatának polgármestere nyitotta meg. Beszámolt személyes tapasztalatairól, amelyek szerint a térség meghatározó iparágát illetően lokálisan már vannak a válságból való kilábalást megerősítő jó hírek, ugyanakkor még rengeteget kell dolgozni ahhoz, hogy a járműipar újra megfelelő ütemben fejlődjön.
Somkuti Mátyás, a Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt. Klaszterfejlesztési Iroda koordinátora előadása első felében bemutatta az Iroda működését és felépítését, amely áprilistól a Pólus Programiroda Kft. feladatait vette át. Beszámolt arról, hogy a lezárult 2008-as és a 2011-es pályázati körökben 177 induló együttműködés és 41 fejlődő klaszter a regionális operatív programokból 7,8 milliárd, míg a 25 akkreditált innovációs klaszter  111 projektje a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból 19,9 milliárd forint támogatásban részesült. Somkuti Mátyás tájékoztatta a konferencia résztvevőit, hogy a tervek szerint 2012. első félévében újra kiírnak klaszterek számára pályázatokat.
A konferencia második előadója, dr. Temesvári Balázs, a KDRFÜ ügyvezető igazgatója bemutatta az ügynökség tevékenységét, és felvázolta szerepét az innovatív vállalkozások támogatásában. Az ügynökség közreműködésével a 2006-os Baross Program keretében a régióban három klaszter jött létre. 2008-ban 260 millió forintos támogatást kapott 10 projekt, míg 2011-ben, amikor a válság átrendezte a gazdaság irányait, immár 18 esetben tudtak összesen 500 millió forint támogatást nyújtani a klasztereknek.
Kovács Tamás, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. projektmenedzsere ismertette azokat az uniós, transznacionális programokat, amelyek kapcsolódási pontot jelenthetnek a Vértes-Duna Járműipari Klaszter számára. A KPRF hét innováció- és hálózat alapú nemzetközi projektben vesz részt, melyekben mintegy 70 partnerrel működnek együtt. Külön kiemelte, és a jelenlevők figyelmébe ajánlotta az AUTONET, a ClustersCord és Finno projekteket.
Vidovenyecz Anett, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség projektmenedzsere előadásában ismertette a CEBBIS projektet, amely 11 partner hálózata a Közép-európai Régióban. A működés kulcsterületei a benchmarking tevékenység, az optimális transznacionális modell kifejlesztése, a jó gyakorlati eszközök és eljárások bemutatása, és egy eszközrendszer és annak kézikönyvének előkészítése és megvalósítása a vállalkozás-támogató szervezetek számára. Külön kiemelte a klaszter kapcsán a CEBBIS NETWORK jelentőségét, amely a jövőben lehetőséget biztosít az autóipari vállalkozások számára is együttműködési kapcsolatok kialakítására és külső erőforrások bevonására.
A konferencia zárásaként Barta Zoltán, KDRIÜ Kft szenior menedzsere mutatta be az Új Széchenyi-terv keretében támogatást elnyert „Vértes-Duna Járműipari Klaszter tevékenységének fejlesztése” elnevezésű projekt kétéves cselekvési tervét, főbb mérföldköveit és az elvárt eredményeket. Rámutatott, hogy az indulás kapcsán a legfontosabb feladat a klaszterszervezet működtetése, új tagok felkutatása és az együttműködés formáinak kialakítása. Létre kívánják hozni a klaszter információs tárát, a technológia-transzfer információkat biztosító, valamint a partnerkereső rendszert. Kifejlesztik a kommunikációs és információs platformokat (weboldal, arculati kézikönyv, marketing akcióterv, szakmai hírlevelek), és a regionális és nemzetközi kapcsolatok elősegítése érdekében négy alkalommal üzletember találkozót, három alkalommal pedig klaszterkonferenciát szerveznek. Emellett rendszeresen képviseltetik magukat egyéb üzleti találkozókon, hazai és nemzetközi rendezvényeken. A klasztertagok szakmai elvárásain alapuló képzéseket szerveznek, dokumentálják az elért eredményeket, és a kétéves időtartam után immár egy kibővült klaszterként kívánják folytatni tevékenységüket, újabb források bevonásával.
Veilandics Béla, az Oroszlányi Szolgáltató ZRt. üzletágvezetője hozzászólásában aggodalmát fejezte ki a nagyvállalatok árnyékában élő kkv-k szűkös érvényesülési lehetőségei miatt. Fenyves Péter polgármester kiemelte, hogy az együttműködések legjobb formái mindig bizalmi kapcsolatokon alapulnak. Az MTESZ Fejér Megyei Szervezetének tanácsadója, Balla Károly arra a kérdésére, hogy a klaszter vállalja-e a beszállító tevékenységet végző kiscégek képviseletét az autóipari nagycégeknél, pozitív választ kapott. Fábián Zoltán, az Ajkai Járműipari Klaszter koordinátora elmondta, hogy a közös energia beszerzésre hangolódott ajkai klaszter nagy sikert ért már el a költségcsökkentés területén. Major László, az EMTEK Klaszter menedzsere jövőbeli céljuknak a közös üzemanyag beszerzés megvalósítását nevezte meg. A konferenciát dr. Szépvölgyi Ákos zárta, megköszönve az előadók munkáját, a részvételt és a hozzászólásokat.

További információk:
www.vdj-klaszter.hu; www.kdriü.hu

2012.02.03. 09:01
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás