szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Agárdi Pálinkafőzde: Tíz éve a csúcson!

Nagyszerű sikerek, finom zamatok, prémium minőség
Agárdi Pálinkafőzde: Tíz éve a csúcson!

Éppen két éve annak, hogy magazinunk hasábjain bemutattuk az Agárdi Pálinkafőzdét, és címlapunkról mosolygott vissza annak vezetője. Az azóta eltelt időben számos újabb, kimagasló eredményt értek el, nem utolsó sorban nemzeti ünnepünkön Vértes Tibor átvehette a Magyar Ezüst Érdemkeresztet a vidékfejlesztési minisztertől. A kitüntetett főzőmesterrel a pálinkafőzde kóstolóházában beszélgettünk az alakulás óta eltelt tíz év eseményeiről.

– Sikert sikerre halmoztak az elmúlt évben. Melyek voltak a legfontosabb elismerések?
– 2011-ben közel ezer minta közül választották az év pálinkájának a mi szilvánkat, és Szent Nikolaus napján, aki a pálinka védőszentje, letétbe is helyezték a Mezőgazdasági Múzeumban, mint nemzeti kincset. Tavaly mi lettünk Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéje is. A szakma egyik legfontosabb megmérettetése a hagyományos, ausztriai Destillata párlatverseny. Az idén tíz országból 187 főzde nevezett 1662 mintával. Ebben a nívós mezőnyben ismét Nemzetgyőztesek lettünk, azaz a mi főzdénk termékeit pontozta legmagasabbra a zsűri a Magyarországról érkezett 26 versenyző közül. Óriási nemzetközi sikernek számít, hogy bekerültünk a kiválasztottak körébe, vagyis - a magyarok közül egyedüliként – a 11 legjobb főzde közé.

– Hogy fogadta a személyes kitüntetést március 15-én?
– Hatalmas megtiszteltetés, és igazi meglepetés volt számomra, hogy a mezőgazdasági minisztertől átvehettem a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. A kitüntetés azt jelenti számomra, hogy a szakmán túl már politikai, társadalmi szinten is elismerik azt a munkát, amit a tíz év alatt végeztünk, végeztem a magyar pálinka érdekében. Persze mindezek az eredmények azt is mutatják, hogy egy ragyogó csapattal dolgozhatok együtt, amely mindent megtesz a siker érdekében.

– Tíz éve szokatlan volt, hogy prémium termékekkel jelentek meg az olcsó és rossz minőségű szeszesitalok hazai piacán.
– Mi voltunk az elsők ebben, furcsán is néztek ránk, mondván, hogy a pálinkát ilyen áron nem lehet eladni. Ráadásul nem volt akkoriban divat – mára pedig talán túlságosan is az lett –, hogy valaki ekkora pénzt fektessen ebbe az ágazatba. Mostanra sok pálinkafőzde működik, hatalmas az igény jó szakemberekre. Rengeteg OKJ-s képzés van, de a szakmát igazából a Kertészeti Egyetem sör- és szeszipari karán lehet megtanulni, ahol kevesebben végeznek (mindössze évente 1-2 fővel lehet számolni), mint ahány profi szakemberre szükség lenne.

– Mit lehet tenni a szakma fejlődése érdekében?
– A szakképzés javítása, és a meglévő szakemberek továbbképzése volt a célunk, amikor megalakítottunk egy érdekvédelmi szervezetet, több más, hasonló elkötelezettségű főzdével együtt. A Pálinka Céh tagjai a szakma elismert mesterei, akik elkötelezettek és fáradhatatlanok nemzeti kincsünk, a pálinka értékeinek és jó hírének megóvásában, iparkodnak mesterségbeli ismereteiket idehaza és külhonban vándorolva mindenkor bővíteni, s az így megszerzett tudást megosztani a mindig többre, jobbra, szebbre törekvő pálinkakészítők és pálinkakedvelők között. Céhes napokat szervezünk kifejezetten a szakma számára, ahol magyar és külföldi előadók segítségével megosztjuk egymással tapasztalatainkat. Ezen kívül minden évben megyünk valamilyen szakmai útra, egy-egy ország brandjét, felépítését tanulmányozni. Voltunk már Franciaországban, Cognac-ban, Skóciában, a whisky, és Olaszországban, a grappa hazájában. Ide még visszatérünk, mert az olaszok a gyümölcs lepárlásával is foglalkoznak, legközelebb ezt a szegmenst vizsgáljuk meg az ottani szeszipari vállalatoknál.

– Mitől lesz jobb, finomabb egy pálinka a másiknál?
– Ha valakinek pénze van, akkor a berendezéseket meg lehet venni, lehet megfelelő helyen egy üzemet is építeni hozzá, meg lehet vásárolni a gyümölcsöt is, de akkor is az emberi tényező az, amely meghatározó. A szakember tudása, a szakma szeretete járul hozzá legfőképpen ahhoz, hogy kiváló minőségű pálinka szülessen. Nagyon sokat kell tanulni, kóstolni, nyitottnak kell lenni az újdonságok felé, világot látni, megnézni, hogy mások hogy csinálják. Jómagam is Ausztriában tanultam a szakmát, és a mai napig folyamatosan tanulok, képzem magamat.

– Rendszeresen jelentkeznek újabb és újabb ízekkel, pálinkafajtákkal. Hogy történik a termékfejlesztés?
– Nagy szerencsém van, hogy itthon és külföldön rengeteg versenyen vehetek részt, mint bíráló. Minden évben megvan a rálátásom arra, hogy mások milyen minőséget csinálnak, milyen gyümölcsökből dolgoznak, vagy éppen milyenek az új trendek, és ennek köszönhetően Magyarországon elsőként tudok erre reagálni. Természetesen az újdonságokat nem szabad lemásolni, de el lehet kezdeni hasonló fejlesztéseket. Persze mi is kísérletezünk önállóan, ezek egy része nem is mindig sikerül igazán. Ilyen volt például a lisztes berkenyéből készült italunk, amelyet a hazai piaccal nem sikerült elfogadtatni, ugyanakkor Ausztriában nagy keletje van az efféle ízeknek. A magyar fogyasztó inkább konzervatív, szereti a megszokott ízeket, illatokat, nehezebben fogadja el az ettől jelentősen eltérő újdonságokat. Jelenleg is egy új termékcsalád piacra dobására készülünk. Izgalommal várom a szakma és a közönség véleményét, hiszen arculatában is eltérő, új, merész, érdekes ízvilággal bővítjük az agárdi kínálatot. Tízévesek lévén 2012-ben szeretnénk tíz új termékkel megjelenni a piacon.

– Külföldön mennyire kelendő az agárdi pálinka?
– Az utóbbi több mint fél évszázad rettenetesen tönkretette a magyar élelmiszeripar hírét elsősorban a nyugati világban. A mi exportunk is csak 1-2%, ezen szeretnénk javítani az elkövetkező időkben, de borzasztóan nehéz visszaszerezni a presztízst. Pár éve szerencsére valami elkezdődött, kiállítások, versenyek bizonyítják, hogy nálunk is megindult a fejlődés a minőség irányába. Hisszük, hogy munkánkkal mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy a magyar pálinka hírneve újra régi fényében tündököljön világszerte.

– A főzde mellett működik a Pálinka Vendéglő. Honnan az ötlet?
– Az induláskor, 2002-ben úgy gondoltuk, hogy majd készítünk finom italokat, amiket kiajánlunk a kereskedőknek és a gasztronómiának, ők pedig értékesítik azokat. Rá kellett jönnünk nagyon hamar, hogy ez nem egészen így működik, mert a pálinka egy olyan típusú ital, mint a bor. A fogyasztó szeretné tudni, hogy hol és miként készül, szeretne magával a termelővel is találkozni, beszélgetni, azaz igényli a személyes kontaktust. Először megépítettük a kóstolóházat, és úgy gondoltuk, hogy csak melegítőkonyhát csinálunk, azaz valahonnét idehozzuk az ételt, és kitálaljuk. Még az építkezés közben rájöttünk, hogy sokkal eredetibb lenne mindez saját konyhával, így alakult ki az étterem. Ha már saját konyhát működtetünk, annak legalább olyan minőséget kell kínálnia, mint amilyenek a pálinkáink. Az étterem abszolút szezonális anyagokból dolgozik, nálunk nem lehet mondjuk rántott sajtot enni. Fontos az együttműködés, az összhang a főzde és a vendéglő között, hiszen együtt viszik tovább jó, vagy rossz hírünket. Ezért próbáljuk a minőséget tartani, és a szakácsunk feladata az is, hogy az ételek pálinkával készüljenek. Természetesen az egyes ételek mellé kínálunk megfelelő, hozzá illő pálinkasort is.

– Nagyon finom az agárdi gyümölcslé is. Ennek gyártása hogy került képbe?
– Annyi szép dolog van, amellyel a magyar fogyasztó nem nagyon találkozik, vagy nem megfelelő minőséget kap a pénzéért. Ezért mivel gyümölccsel dolgozunk, természetesnek tartottuk, hogy gyümölcsleveket is készítsünk. Sajnos erre a minőségre nincs megfelelő technológia Magyarországon, így a magyar gyümölcsöt kivisszük Ausztriába, ott készül ugyanis a prémium minőségű gyümölcslé. Ugyanígy főzünk lekvárt saját használatra, és készítünk pálinkával ízesített csokoládét kooperációban egy soproni csokigyárral. Ezeket itt a főzdében meg is lehet vásárolni. A minőségre törekszünk itt is, bízunk benne, hogy az Agárdi márkanév hozzájárul ezen termékek népszerűségéhez is.

– Megszokhattuk, hogy többféle rendezvénnyel is várják a vendégeket. Mi lesz a következő program?
– Július 7-én, immár hatodik alkalommal rendezzük meg az egyre nagyobb érdeklődéssel kísért Cigánymeggy Fesztivált. A vendégek betekintést nyerhetnek a pálinkafőzés rejtelmeibe, próbára tehetik érzékszerveiket a pálinkák kóstolgatása során, és a kemencében, szabadtűzön készített finomságok mellett. Lesz szakácsverseny is, amelyen 14 meghívott étterem méri össze tudását, készít ételeket kappanból. Ezt egy tanyasi csirkeételekből álló kóstoló követi, amely fogásait három hazai étterem készíti el és tálalja fel. A gyermekes családokra is gondolva egész napos játszókert várja a gyermekeket. A műsorvezető Badár Sándor lesz, majd a Budapest Bár koncert után a Madarak házibuli zenekarral utcabál következik!  Mindenkit szeretettel várunk a fesztiválra, amely természetesen idén is ingyenes!

– Milyennek szeretné látni az Agárdi Pálinkafőzdét mondjuk a 25 éves jubileumon?
– Azt szeretném, hogy az Agárdi továbbra is megtartsa vezető pozícióját a szakmán belül, megtartsa a fogyasztók elismerését, szeretném, ha a munkatársak – jelenleg 13-an vagyunk – kitartanának mellettünk, jól érezzék magukat, és büszkék legyenek arra, hogy itt dolgozhatnak. Azt is szeretném, ha családom valamelyik sarja – két kisgyermekünk van – itt képzelné el a jövőjét, és találná meg úgy a helyét az életben, ahogy én magam is megtaláltam.

Veér Károly

2012.07.03. 10:46
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás