szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A Grabarics Kft. mindig dunaújvárosi marad

Új acélszerkezeti üzem és telephelyfejlesztés a Grabarics Építőipari Kft-nél
A Grabarics Kft. mindig dunaújvárosi marad

2012. május 4-én örömteli eseményre invitálta a Grabarics Építőipari Kft. partnereit és a sajtó képviselőit. Projektzáró ünnepség keretében avatták fel kibővített dunaújvárosi telephelyüket, illetve új acélszerkezeti üzemüket. A hároméves fejlesztési program céljait, eredményeit Karacs László ügyvezető igazgató ismertette, majd ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, és Grabarics Gábor, az  építőipari vállalat tulajdonos-ügyvezető igazgatója. A nemzeti színű szalag átvágását követően a meghívottak megtekintették a felújított, kibővített telephelyet, bejárták az egyes részlegeket. Ezt követően az állófogadáson Dr. Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja pohárköszöntőjében méltatta a beruházást.

Az első lépés: környezeti kármentesítés
A Grabarics Építőipari Kft. 2009. novemberében kötött adásvételi szerződést a szomszédságában álló közel két hektáros ingatlanra. A környezetvédelmi állapotfelmérést követően kerülhetett sor a terület kármentesítésére, a veszélyes hulladékok szakszerű elszállítására, melyet a cég kötelezettségként vállalt. A 400 tonna szennyezett föld kitermelését 2010 januárjában fejezték be, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség májusban nyilvánította a területet környezeti károktól mentessé. Az akadályok elhárultak, indulhatott a két ütemben tervezett fejlesztés.

Az I. ütem önerőből
A fejlesztés az alapvető infrastruktúra kialakításával kezdődött. Körbekerítették az ingatlant, majd kiépítették a közműellátást, a térvilágítást. Az északi területet térbetonnal fedték, és egy minimális parkosítás is megvalósulhatott. Mindemellett teljes körűen megújult a teherporta épülete, átépítésre, korszerűsítésre kerültek a szociális épületek, irodát, öltözőket és étkezőt alakítottak ki. Az első ütem végére elkészült az új betonacél előregyártó üzem is, mely korábban egy közeli bérelt ingatlanon működött. A meglévő két gépsor a toronydaruval átkerült új helyére, és 2010 óta itt folyik, saját telephelyen a betonacél gyártása.

Folytatás pályázati finanszírozással
2011. márciusában az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretében benyújtott, „Telephelyfejlesztés és acélszerkezeti üzem kiépítése a Grabarics Kft-nél” című pályázatot az irányító hatóság sikeresnek nyilvánította. Az összességében 252 millió forintot meghaladó beruházást több mint 99 millió forinttal támogatta a program. A tényleges munka 2010 augusztusában kezdődhetett el, melynek kivitelezését a Weinberg 93 Kft. végezte.

Funkcionális és környezettudatos megoldások
A fejlesztés során elkészült az új telephelyet kiszolgáló közmű és úthálózat, 1300 m2 térkő burkolatú út, valamint ehhez kapcsolódó 2500 m2-es térbeton felület és raktári épületek segítik a közlekedést, illetve a szakszerű anyagfogadást, tárolást. Sor került a meglévő, elavult csarnoképület új funkcióinak megfelelő teljes külső-belső korszerűsítésére. A két azonos alapterületű, de eltérő belmagasságú épületrész új funkciót kapott: a magasabba került az acélszerkezeti üzem, az alacsonyabba pedig a szárazáru raktár, az elektromos műhely és a kazánház.
A Grabarics Kft. mindennapi munkája során nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos megoldások alkalmazására, így nem véletlen, hogy a saját telephely fejlesztésénél is előtérbe kerültek ezek. Egy közel 300 m3-es esővíz tározóval oldották meg például a szociális épület másodlagos vízhálózatának és a zöldterület fenntartásához szükséges locsolóhálózatnak az üzemeltetését.
Az energiatudatos, alacsony költségekkel történő üzemeltetést semmilyen téren sem bízták a véletlenre. Külső hőszigeteléssel látták el a csarnok teljes épületét, az 1900 m2-es tetőszerkezet ugyancsak 20 cm vastag hőszigetelést és PVC vízszigetelést kapott. Az 1200 m2-es homlokzatot 10 cm vastag szendvicspanellel burkolták, az ablakokat pedig hőszigetelt üvegezésű, nagyméretű alumínium ablakokra cserélték. Az ajtók is megújultak, modern, hőszigetelt szekcionált kapuk kerültek a helyükre. A járófelületet is új, a funkcióknak megfelelő 15 cm vastag ipari padlóval fedték.
Az épület energiaellátásáról új elektromos hálózat és egy új kazánház gondoskodik. Az újrahasznosítást, az alacsony üzemeltethetőséget tűzték ki célul, ennek érdekében elsődleges üzemmódban egy automatizált faaprítékos kazánt állítottak üzembe. A cég munkái során jelentkező fahulladékot összegyűjtik egy fedett 100 m2-es ugyancsak új tárolóban, és egy aprítógépen keresztül teljesen automatizálva látják el így tüzelőanyaggal a kazánt. Az üzembiztonság érdekében egy hagyományos gázüzemű kazánt is telepítettek.
A csarnok fűtési rendszere alkalmazkodik az új funkciókhoz: az acélszerkezeti üzemben padlófűtés biztosítja az állandó munkavégzéshez szükséges komfortos hőérzetet, a raktári részen viszont állandó fűtés nincs, egy kiegészítő hőlégfúvós rendszer gondoskodik szükség esetén a fagyveszélyes termékek biztonságos tárolásáról.
A fejlesztési munkák zárásaként, a terület ipari jellegének ellensúlyozása érdekében parkosítással, faültetéssel némi zöldterületet is igyekeztek kialakítani.

Nagykapacitású acélszerkezeti üzem
Két részből, az előgyártó csarnokból, illetve az élhajlító üzemrészből áll a megújult acélszerkezeti üzem, mely nehéz acélszerkezetek, ipari csarnokok vázszerkezetének gyártását végzi. Az előgyártó csarnok a maga 25x23x9 méteres belterével, 5000 m3 térfogatával számos, eddig nem végrehajtható gyártási munkára ad lehetőséget. A 10 tonna teherbírású daru a csarnokon belüli anyagmozgatási feladatokat látja el. Az üzem öt korszerű CO-fogyóelektródás ívhegesztő berendezéssel rendelkezik. A geometriai és méretpontosság javulását, a végtermékek minőségét garantálja, hogy a szalagfűrészes daraboló igen pontos leszabásokat tesz lehetővé. A csomólemezek darabolását, a furatok elkészítését egy ollós daraboló és lyukasztó berendezés biztosítja 15 mm-es lemezvastagságig.
A hegesztések helyszínét paravánokkal árnyékolják, a folyamat közben keletkezett gázokat pedig szűrővel ellátott mobil elszívókkal távolítják el.
A 11x25x9 méteres, 2500 m3 térfogatú élhajlító üzemrészbe hamarosan érkezik egy új motoros lefejtő, egy táblásító és egy élhajlító gép, és a csarnokban folyó munkát ezek mellett egy 2 tonnás daru is segíti. Az üzemben akár már 6 méteres lemezek élhajlítása is megoldható lesz. A saját kivitelezésű munkák biztonságos ellátása mellett lehetőség nyílik majd új piaci szegmensek - élképzésekre, takarólemezekre, hidegen hajlított szögacélokra igényt tartó megrendelők - megcélzására is. Az üzem ugyanis jelenlegi létszámával évi 360 tonna acélszerkezet gyártására képes, ami igény esetén - többműszakos munkarend bevezetésével, ezzel arányos létszámbővítéssel - megduplázható. A piaci helyzet javulásának függvényében tehát a telephelyfejlesztés eredményeként új munkahelyek teremtésére is sor kerülhet.
Az acélszerkezeti üzemben jelenleg tizenhárman dolgoznak, ezen felül üzemvezető, építésvezető és munkahelyi mérnök segíti a munkát. Ez az összetétel, és az a tény, hogy saját statikussal is rendelkeznek, alkalmassá teszi az üzemet komplexebb vállalásokra is, a korábbinál rövidebb határidővel.

Modern raktározás, anyagmozgatás, rendszerezés
A fejlesztés eredményeképpen jelentős változások történtek a raktározás területén is. A szárazáru raktárba telepített nehéz állványrendszerrel megoldhatóvá vált a raklapos áruk polcszerű tárolása. Nőtt a hasznosítható terület nagysága, megszépült a környezet, a telephely egésze kiválóan járható és átlátható lett. A raktározásra alkalmas terület majd a négyszerese lett a korábbiaknak. Minden segédanyagnak megvan a kijelölt helye. A telephelyen kialakított rend következetes fenntartásával a vállalat képessé vált az állandó tisztaság, a kulturált munkakörnyezet megteremtésére.

További fejlesztési elképzelések
A Grabarics Kft. folyamatosan készen áll arra, hogy megfeleljen a változó és jelenleg igen nehéznek mondható építőipari piac kihívásaira. Az újabb és újabb fejlesztések is ezt szolgálják. Dunaújvárosi telephelyükön, a volt acélszerkezeti üzem területén máris új terveket szőnek: iroda, tárgyaló, irattározó, szociális blokk, előadóterem - ezek kialakításához ismét szeretnének pályázati forrást is igénybe venni.

A cég mindig is dunaújvárosi lesz
A Grabarics Kft. székhelye 2010 óta Budapesten van, de legjelentősebb fióktelepe a mai napig Dunaújváros. Dunaújvárosi vállalatként szoktak bemutatkozni, vezetőségük, munkatársaik Dunaújvárost tekintik a cég igazi központjának. Az iparűzési adó jelentős részét is a helyi önkormányzat felé fizetik, sőt a szervezetük és mindennapi tevékenységük működéséhez szükséges eszköz- és munkaerő-állomány csaknem egésze is itt található. Amit lehet, megtesznek a város támogatásáért. Nagyon fontos mindannyiuk - de különösképpen Grabarics úr - számára, hogy a cég dunaújvárosi, itt született és mindig itt is marad.
Cseh Teréz

Grabarics Gábor, tulajdonos-ügyvezető igazgató
- Ezt a telephelyet azért kívántuk létrehozni, hogy szolgálja a munkánkat, az ország különböző területein az általunk végzett projekteket. Régi vágyam valósult meg ezzel. Diákkoromban, egykori munkahelyeimen is ezt láttam, ennek előnyeit tapasztaltam. A sokszereplős magyar építőiparban szép számmal akadnak, akik nem is törekednek ilyen telephelyre, stabil háttérre, csupán egy-egy projektben gondolkodnak. Persze sikerül is néha egy-egy munkát elnyerniük, ám mégis az a véleményem, hogy csakis a hosszú távon gondolkodók, a stabil, kiegyensúlyozott termelést, tisztességes fizetést vállaló építőipari cégek fognak fennmaradni, és a válság után felvirágozni. Ez a telephely ennek a záloga számunkra.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere
- Örömteli városi esemény a projektzáró, különösen, ha az egy gazdasági társaságnál történik. Számomra egy-egy ilyen alkalommal az a legkedvesebb, ha egyértelműen látszik, hogy az adott fejlesztés egyúttal új munkahelyek létrejöttét is garantálja. Bár ennél a projektnél ilyen vállalás konkrétan nem történt, mégis már most létszámnövekedésről beszélhetünk, és a fejlesztésben lévő megvalósult kapacitásnövekedés kódolja - a piaci mutatók javulása esetén - újabb és újabb munkahelyek létrejöttét.
- Miért fontos Dunaújvárosnak a Grabarics Építőipari Kft.? Mert messze túlmutat Dunaújvároson. A főváros több kerületében, Győrben, Nyugat-Magyarország több pontján, sőt még az osztrák fővárosban is új munkahelyeket teremtenek.
- A Grabarics Kft. csatlakozott a Regio Regia Magazin által életre hívott Értékteremtők Köréhez, amelyben - többek között - olyan építőipari vállalkozások vannak, akik már rájöttek arra, csakis összefogva, együttműködve lehet komoly eredményeket elérni. A fejlesztéshez csak gratulálni tudok, és további sikereket kívánok.

2012.07.03. 10:47
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás