szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


XX. DUNAGÁZ Szakmai Napok

Konferencia és kiállítás bolgár vendégekkel
XX. DUNAGÁZ Szakmai Napok

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a visegrádi Thermal Hotelben gyűltek össze az ország minden pontjáról a gáz- és energiaipar vezető szakemberei, hogy a DUNAGÁZ Szakmai Napok keretében megvitassák a szektor gondjait, problémáit. Az április 18-19-i, huszadik, jubileumi konferencián tizenhárom kiállító, és mintegy kétszáz vendég vett részt. A programot ezúttal a legkiválóbb hazai előadók mellett bolgár vendégek prezentációja is színesítette.

A válság tovább tart
A zsúfolásig megtelt konferenciaterem hallgatóságát Gáspár Zsanett, a szervező DUNAGÁZ Zrt. oktatási igazgatója, és Tajti Péter levezető elnök, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. vezérigazgatója köszöntötték.
Tajti Péter bevezetőjében kiemelte, hogy ezen a rendezvényen kívül 2012-ben a szakma nem tervez olyan konferenciát, amely ilyen részletességgel és átfogóan vizsgálja a gázipar helyzetét a válságban. Ezért nagyon fontos átgondolni a tennivalókat, hiszen tavaly úgy tűnt, hogy megindul egyfajta kilábalás, ám ezt újabb visszaesés követte. A válság magas gázárakat, sokszor veszteséget és extraadókat hozott a piaci szereplőknek, hasznuk jó, ha elérte az 5%-os szintet.
Ezt követően Gáspár Zsanett beszámolt a rendező, házigazda DUNAGÁZ Zrt. tavalyi eredményeiről. 164 tanfolyamot indítottak, amelyből 39 OKJ-s képzés volt. A mérnöki kamarák számára 32, a 12/2004 GKM szerint pedig 48, egyéb témákban pedig 45 képzést bonyolítottak. 2012-ben új vizsgálólaboratóriummal gazdagodtak és nagyon örülnek, hogy immár huszadik alkalommal rendezhetik meg a szakma egyik legfontosabb hazai fórumát.

A plenáris ülés előadásai
Elsőként dr. Tamaga Ferenc, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettese emelkedett szólásra. Bemutatta az MBFH szervezeti felépítését, kitért a közelmúltbeli változásokra, a Bányakapitányságok illetékességére, hatásköreire a gáziparban. Külön vizsgálta a Hivatal szerepét a jogszabály-előkészítésben, hangsúlyozva az együttműködés fontosságát az MBFH és a szakági műszaki bizottságok között. Előadása végén felvázolta a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal jövőbeni szerepét a gáziparban.
Másodikként dr. Vass Gyula, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelet tűzoltó ezredese tartotta meg prezentációját, amelynek témája a katasztrófavédelem és a gázipar kapcsolata volt. Dr. Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a szállítóvezetékek nemzetközi kapcsolatrendszeréről, a tíz éves fejlesztési tervről beszélt. A plenáris ülés végén dr. Kaderják Péter, a Corvinus Egyetem Energiagazdasági Kutatóközpontjának igazgatója tartott előadást a nemzeti energiastratégiáról.

Szekció a gázellátásról
A délutáni szekcióülést, amelynek levezető elnöke Kerekes Ferenc, az E.ON Gázhálózati vezetője volt, a szervezők a gázellátás témájának szentelték. Elsőként a bolgár vendégektől, Professor Martin Boyadjievtől, az ottani Bányászati és Geológiai Egyetem kőolajmérnöki tanszékének vezetőjétől, és Dimiter Küsztelevtől, a TERMOMAX Bulgária OOD ügyvezetőjétől hallhattunk beszámolót a gázpiac bulgáriai helyzetéről és azokról a kihívásokról és piaci lehetőségekről, amelyek az ország uniós csatlakozása után vetődtek fel.
Ezt követően Kiss Tibor, a HEAT-GÁZGÉP Kft. fejlesztési és gyártási vezetője tartott előadást, amelyből a résztvevők megismerhették a korszerű nyomásszabályozás eszközeit a hálózati veszteség csökkentése érdekében. Ezek az eszközök segíthetik a lakossági gázellátás esetében a kompenzálható, illetve a minimális nyomás optimalizálását. Kovács Richárd, a Fiorentini Hungária Kft. informatikai vezetője a gáz mennyiségmérő és nyomásszabályozó állomások infokommunikációs rendszerének korszerű üzemeltetésébe avatta be a hallgatóságot.
Gázszerelői munkavégzés feltételrendszere, a kompetencia és a felelősség volt a témája Aszódi János gázipari szakértő és Kertész Péter, a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. fejlesztési mérnöke érdekfeszítő előadásának. A Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézete képviseletében dr. Tihanyi László- dr. Szunyog István- dr. Turzó Zoltán és Horánszky Beáta által készített, Szunyog István részéről prezentált előadásában ismertette az alternatív gázforrások tüzelési-biztonsági kockázatát, mely előadás után a konferencia résztvevői közül igen sok, érdekes hozzászólás volt. Végezetül a TIGÁZ-DSO Kft. hálózatüzemeltetési vezetője, Bán Zoltán beszélt a lakossági fogyasztók fajlagos gázfelhasználásának változásairól.
Este, a szekcióülést követően a résztvevők kicsit lazíthattak, ugyanis hangulatos vacsora és fogadás színesítette a gazdag szakmai programot.
Az állófogadáson a pohárköszöntőt Tajti Péter az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. vezérigazgatója mondta, aki egyben ünnepélyesen bejelentette, döntés született arról, hogy az elosztói engedélyesek rövidesen megalakítják a decemberben megszűnt Magyar Gázipari Egyesület utódját a Földgázelosztási Együttműködés Fórumát.

Szekció a gázfelhasználásról
A konferencia résztvevőinek nem igazán volt ideje kipihenni az előző napi fáradalmakat, hiszen másnap reggel 9 órától újabb szekcióülés vette kezdetét. Soós Gábor, a TIGÁZ-DSO ügyvezető igazgatója, mint a délelőtt levezető elnöke elsőként dr. Szilágyi Jánost, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatóját szólította a mikrofonhoz. Az előadás részletesen taglalta a szakmunkásképzés feltételeinek, módjának változásait, új alapjait.
Molnár Károly, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. hálózati igazgatója a GMBSz (Gáz műszaki biztonsági szabályzat) 2011. évi módosításából adódó legfontosabb változásokról számolt be. Ezekhez a Gázipari Műszaki Bizottság több hasznos, elsősorban a korábbinál kevesebb bürokráciával járó, gyorsabb, rugalmasabb kivitelezést segítő megoldásra dolgozott ki javaslatokat.
A TIGÁZ-DSO ellenőrzési vezetője, Kállai László a szabálytalan vételezések felderítéséről és bizonyításáról beszélt. A kéményseprő ipar sem maradhatott ki a konferencia tematikájából. Ennek jogi, műszaki és szervezeti változásairól Huszár Tibor, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete Műszaki Bizottságának vezetője tartott prezentációt.
Stieber József, az Akkreditált Kalibráló Laboratórium ügyvezető igazgatója a metán és szénmonoxid érzékelők üzemeltetésével és hitelesítésével kapcsolatos kérdéseket taglalta. Az utolsó előadást Bálint Norbert, a FŐGÁZ CNG Kft. ügyvezetője - aki egyben a FŐGÁZ szóvivője is - tartotta.  A földgáz gépjármű üzemanyagként való felhasználásáról és a FŐGÁZ Zrt. ez irányú tapasztalatairól hallhattunk tartalmas beszámolót.
A XX. DUNAGÁZ Szakmai Napok konferencia Fülöp Lajos gázipari szakértő összefoglalójával zárult, aki elmondta, hogy ismét nagyon hasznos tapasztalatokkal és új ismeretekkel felvértezve térhetnek haza a résztvevők. Reményét fejezte ki, hogy a DUNAGÁZ Zrt-nek újra lesz lehetősége megrendezni ezt a nagyon tartalmas és hangulatos konferenciát és kiállítást jövőre is.

Vk.

2012.07.03. 10:52
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás