szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A saját hajuknál fogva…

Géringer Szerviz Kft., Komárom
A saját hajuknál fogva…

A kilencvenes évek elején, még Radir rádiósként ismerkedtem össze Géringer László autókereskedővel. „Géringer, itt jó autót vehetsz!”- szólt reklámja egész nap az éterben. A szimpatikus komáromi üzletember ötgyerekes családból származik, és örökíti a hagyományt, neki is öt utódja van. Közel harminc éve kezdte a vállalkozást, és cégében, a Géringer Szerviz Kft-ben rajta kívül még nyolc vezető munkatársa is tulajdonos. Így, együtt, vállat vállnak feszítve sikerült közös erővel, mondhatni a saját hajuknál fogva kirángatni magukat abból az óriási gödörből, amelyet a gazdasági válság ásott.

Akit a válság szele megcsapott
Az elmúlt évtized végén Géringer László vállalkozása aranykorát élte. Komárom-Esztergom megye több településén találkozhattunk autószalonjaival, Komáromban pedig hatalmas területen, a volt AFIT-szerviz helyén, több autómárkát is forgalmazva, szervizelve helyezkedett el a Géringer Autóváros. A válság alapjaiban rendítette meg őket is, megváltak több telephelyüktől, és mára maradt a komáromi bázis. Géringer László biztos benne, hogy talpon maradásuk a nehéz időkben elsősorban a kollégák, a szakemberek hozzáállásának köszönhető.
– Amikor kezdtük érezni a válság hatását – emlékezik vissza –, 2008-ban összehívtam a csapatot. Azon a karácsony estén világossá tettem mindenki számára, hogy a helyzetünk kilátástalannak tűnik, én magam sem tudom, hogy mi lesz a sorsunk. Nem lesz fűtés, késni fognak a fizetések, nem tudom, hogy kapunk-e bankgaranciát, folyószámlahitelt, és milyen lesz a megállapodás az importőrökkel. Ezért aki úgy gondolja, az nyugodtan álljon fel, menjen el, én nem fogok megsértődni. Senki nem állt fel az asztaltól, ma is harmincegyen vagyunk. Innét kezdve úgy éreztem, mindent meg kell tenni és alárendelni annak, hogy megmentsük a vállalkozást.
Önkormányzati képviselőként bejelentette, hogy a következő választáson nem indul, mert most sokkal fontosabb, hogy megtartsa a munkahelyeket. Úgy gondolta, hogy akár eladja a házát is, hogy megmentse a céget.
– Bíztam benne – folytatja a visszaemlékezést -, hogy egyszer jönnek még jobb idők, és úgy döntöttünk, ebben az üzletágban folytatjuk tovább a munkát a hatalmas visszaesés – valóságos szabadesés – ellenére. 2009 és 2010 maga volt a halál. 2011-ben azt éreztem, hogy vége a válság első félidejének, jön még egy kemény második, de látszik már fény az alagút végén. 2013 végére tippelem, hogy teljesen kimászunk a gödörből. Nem lesz olyan, mint 2008 előtt, amikor még az akkori magyar viszonyokhoz képest is hihetetlen mennyiségű autót adtunk el, de talán tisztességesen meg tudunk élni a munkánkból. 2008-ban közel 4 milliárd, 2009-ben 1,7 milliárd, 2010-ben 700 millió, tavaly pedig mindössze 600 millió volt a forgalmunk.
Valamiből finanszírozni kellett a béreket, a szoftver licenceket, egyáltalán a költségeiket, ezért őrült kiútkeresésbe fogtak. Az üzletember rohangált a bankokhoz, de mivel nem preferált üzletág az övék, sehol nem kapott hitelt. Úgy érezte magát, mint az a baka, aki a bombatölcsérből nyújtogatja a kezét, hogy húzza már ki valaki, de segítség helyett inkább rátaposnak a kezére.
– Én mondtam – teszi hozzá -, hogy a háborúnak egyszer vége lesz, és most már jönnek is vissza a bankok, hogy mit szólnál, ha csinálnánk egy konstrukciót ilyen meg olyan jó feltételekkel? Meghallgatok mindenkit, nem haragszom senkire, de ez egy nagyon jó lecke volt arra, hogy a bajban kire számíthat az ember.

Megoldások önerőből
Segítség híján elkezdték tehát maguk keresni a megoldásokat gondjaikra. Az értékesítés a minimálisra csökkent, a korábbi 1600 darabhoz képest az elmúlt évben mindössze kétszáz, azon belül is 87 új autót tudtak eladni, ezért más irányba nyitottak. Mivel csak az autókhoz értettek, megnézték, hogy melyek azok a szolgáltatások, amik még nincsenek a környéken.
– Nyújtott nyitva tartásban kezdtünk dolgozni – sorolja az újításokat -, szombaton is lehet nálunk vizsgáztatni. Rengetegen dolgoznak külföldön, akik hétvégén jönnek haza, és ekkor tudják nálunk, a kintinél jóval olcsóbban javíttatni az autójukat. Az autómosó – kozmetikánk szombaton és vasárnap is nyitva tart. Nagyon professzionális a fényező rendszerünk, a válság hozta azt is, hogy egy új szerződés alapján pick-up felépítményeket fújunk osztrákoknak, akik egész Európából hozzák a munkát. Elszabadultak az üzemanyag árak, ezért az alternatív megoldás felé (gáz) fordultunk. Nemcsak átszereljük az autókat gázüzeműre, de javítjuk és vizsgáztatjuk is azokat, azaz egy komplett csomagot kínálunk. Folyamatban van a gáz töltőállomás kialakítása is, várjuk az engedélyeket. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a környékbeli kisebb műhelyekkel, van közöttük jó pár, akik ide hozzák vizsgáztatni a rájuk bízott kocsikat, mi pedig kedvezményesen ellátjuk őket alkatrésszel.

Ahogy elkezdődött
Géringer László Győrben szerezte a szakmáját, és 1976 májusában került Komáromba, az AFIT-szervizbe, mint autószerelő. Az épület - amelyben 1994 óta a Géringer Szerviz Kft. működik - akkoriban épült, gyönyörű, modern berendezésekkel, gépekkel. A gyakorló évek után Géringer László 1984-ben nyitott egy önálló autószerelő műhelyt. Először egyedül kezdte a munkát, de ahogy mondja: egy ember nem ember. Úgy gondolta, szükség van tanulóképzésre, és jöttek a tanulók. Később szüksége lett karosszériásra, így szépen, fokozatosan bővült a létszám. 1996-ban egyéni céggé, majd 1997-ben kft-vé alakult a vállalkozás. A szervizelés mellett előbb használt autókkal kereskedtek, a kilencvenes évek elejétől pedig több márka új gépkocsijait kezdték értékesíteni.
– 1989-ben építettem egy új műhelyt a városban – idézi fel a történetet. – Akkor indult Szentgotthárdon az Opel gyár, ezért szerettünk volna Opel márkaszerviz lenni. Még folyamatban volt az engedélyeztetés, amikor a gyár bejelentette, hogy Komáromban nincs szüksége szervizre. Nagyon elkeseredtünk, hiszen mindenünk volt az Opel, elsősorban addig is ezeket szereltük legszívesebben. Akkoriban non-stop szerviz voltunk, és bent ültem éjszaka is, hátha betoppan valaki. Emlékszem, 1992 augusztusában, egy péntek este volt, amikor megállt előttünk egy fehér Suzuki Sedan. Bejött két japán úriember, és engem kerestek. Előadták, hogy az épülő esztergomi gyár képviseletében jöttek, és olyan vállalkozókat keresnek, akiket méltónak tartanak arra, hogy a Suzuki hálózat tagjai legyenek. Kértem egy nap gondolkodási időt. Hétfőn elmentem Esztergomba, minden pályáztatás meg bürokrácia nélkül elém tették a papírt, kezet ráztunk, és azóta is tart velük az együttműködés.

Sokféle autót egy helyről
Sokan próbálkoztak megyeszerte az autókereskedelemmel, aztán sorban bezártak. Géringer úr szerint ennek az az oka, hogy hiányoztak náluk a szakmai gyökerek. Azt tartja a legfontosabbnak, hogy először is legyen egy jó műhely! Ha ez megvan, el lehet adni bármilyen autót, oda fogják visszahordani, javíttatni, szereltetni, vizsgáztatni. Ezek egymásra épülő dolgok, amit nem csak kereskedő szemmel kell vizsgálni. Először tehát azok mentek tönkre, akik csak kereskedtek, majd azok, akik csak egy márkával foglalkoztak.
– Én az egész életemet annak szenteltem – vallja Géringer László -, hogy bebizonyítsam: egy márka nem márka! Amikor az emberek elkezdték lecserélni a Trabantokat és a Wartburgokat, ezek helyett 1992-től Suzukit ajánlottunk. Hamarosan csereérettek lettek a Zsuk-ok és a Barkas-ok, helyettük 1994-től Hyundai kisteherautót kínáltunk. A púposnak is nevezett Moszkvicsok, IZS-ek kiváltására 1997-től elkezdtük árusítani a Citroen megfelelő típusát. A vadászok, mezőgazdászok részéről jött az igény pick-up jellegű kocsikra, terepjárókra, így került a palettára a Mitsubishi. Tehát fokozatosan, a tényleges igényekre alapozva építettük fel az üzletet, mindig megkeresve azokat a márkákat, amelyek az adott területen megbízható, olcsó autótípust kínáltak, ráadásul nem jelentettek konkurenciát egymásnak. 2007-ben, a törvények liberalizálása után megvalósult régi álmom is, hivatalos Opel márkaszerviz és alkatrész kereskedők lehettünk végre.

Jó közösséggel a jövőért
Sok tervük van, rengeteg lehetőséget látnak Komáromban, és a környéken. Elindították a tanulóképzést, szerződtek egy szlovákiai szakképző intézettel. A vizsgasorukat is szeretnék fejleszteni a 3,5 tonnánál nagyobb teherautókra gondolva, és akár más márkákkal is kibővíthetik a szervizüket.
– Olyan rugalmassá szeretném tenni a vállalkozást – tárja elénk terveit a vállalkozó -, hogy mindenkinek tudjak megfelelő szolgáltatást nyújtani, megfelelő áron. Vissza kell nyerni a válság előtti régi imázsunkat, szóval van feladat elég. Ezért is megyünk idén minden vásárra, kiállításra, hogy lássák az emberek: élünk, létezünk, és márkáinkkal jelenleg egyedüliek vagyunk a megyében. A cégben kilenc kulcsember is tulajdonos, és nem tudok olyan korán bejönni, hogy valamelyikük már ne lenne itt. Ez roppant jó dolog, hiszen együtt, közösen tudjuk csak megvalósítani közös elképzeléseinket!
A vezetők és társtulajdonosok között van Szabóné Nagy Ágnes ügyvezető is, aki 1998 óta dolgozik a cégben, és ma Géringer László jobb keze, távollétében minden ügyben ő helyettesíti a főnököt.
– Nagyon jó csapatunk van – mondja az ügyvezető asszony -, valamennyien kitartottunk a cég és a munkaadónk mellett a válságban is. Géringer úr igyekszik ezt az összetartást erősíteni, különböző rendezvényeket szervez, ahol a szabadidőnket is együtt tölthetjük. Kirándulunk, felfedezzük hazánk tájait, télen pedig közös disznóölés a program, és a jeles napokat is együtt ünnepeljük. Én, hasonlóan a többi kollégámhoz, itt képzelem el a jövőmet, hiszen ez a családias, már-már baráti légkör, az összetartás bebizonyította: együtt akár a legnagyobb nehézségeket is le tudjuk győzni!
Veér Károly

Géringer Szerviz Kft.
2900 Komárom, Báthory u. 1. www.geringer.hu

2012.07.03. 10:52
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás