szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A dorogi rendőrkapitányság a megye legjobbja

Szent György napján a rend őreit ünnepeljük
A dorogi rendőrkapitányság a megye legjobbja

Sok célkitűzést hallhattunk az elmúlt években a rendőri munka hatékonyságának, a közbiztonságnak a növeléséről, a bűncselekmények és közlekedési balesetek számának csökkentéséről. Dorogon a rend őrei ékes bizonyítékát adták, hogy mindez lehetséges. Széles társadalmi összefogással, kemény, kitartó és következetes munkával, no és megfelelő körülményekkel. Krasula János rendőr alezredest, főtanácsost, a Dorogi Rendőrkapitányság vezetőjét kértük meg, mutassa be új helyre költözött kapitányságukat, körülményeiket, elért eredményeiket.

– Mi indokolta, hogy új helyre költözzenek?
– Közel 20 éven át működött a Dorogi Rendőrkapitányság a Bécsi út 40. szám alatt. Ez idő alatt bizony elhasználódott az épület, komoly külső-belső felújításra szorult, a lakosságot sem tudtuk már olyan színvonalon fogadni, kiszolgálni, ami elvárható lett volna. A minőségi problémákon túlmenően megnövekedett létszámunk is gondot jelentett, állandó helyhiánnyal küszködtünk. Az önkormányzattal történt egyeztetést követően nyílt arra lehetőség, hogy a jelenlegi helyünket egy hasonló állapotban lévő, ám jóval nagyobb épületre cserélhessük. Így költöztünk át a Mátyás király utca 1-be. A felújításra az Országos Rendőr-főkapitányság 270 millió forintot fordított, ennek köszönhetően gyakorlatilag minden megújulhatott.

– Melyek a legjelentősebb előrelépések?
– A leglátványosabb változást az emeletráépítés hozta, teljesen megújult a homlokzatszigetelés, a burkolat, az egész épület hőszigetelve lett, kicserélték a nyílászárókat, a teljes közművet, illetve az udvar tereprendezése, a kültéri burkolat cseréje is megtörtént. Egy jóval tágasabb, és már a XXI. század kihívásainak is megfelelő építményt vehettünk birtokba, olyat, amely méltó a rendőri munkához. Itt már az állampolgárokat is megfelelő körülmények között tudjuk fogadni, ügyeiket intézni. Az is megkönnyíti az elvárásoknak való megfelelést, hogy az épületben egy edzőterem is kialakításra került, és ez új gépekkel lett felszerelve. Így a fizikai erőnlétünkre is nagyobb gondot fordíthatunk. Fontos előrelépést jelentett a modern felismertető helyiség létrehozása, mely lehetővé teszi, hogy a sértettek, illetve a tanúk személyazonosságuk feltárása nélkül azonosíthassák az elkövetőket. Ugyancsak a napi munkát segíti a tágas előállító helyiség, a modern fürdők, a kulturált és informatikai eszközökkel jól felszerelt ügyeleti helyiség. Az önkormányzatnak ezúton is szeretném kifejezni köszönetünket, hiszen az épület ünnepélyes átadásakor öt új számítógéppel járultak hozzá mindennapi munkánk sikeréhez.

– Rendőr szemmel nézve milyen Dorogon élni?
– Közel 40 éve élek itt, volt időm megfigyelni, milyen változásokon ment keresztül a város, illetve a környező települések, hiszen az illetékességi területünk Dorog városa mellett kiterjed a vonzáskörzetében lévő 14 településre, azaz a Dorogi Kistérségre. Dorog városa rengeteget fejlődött az évtizedek alatt, de ennek ellenére rendőri szemmel nézve mégis csak egy kisváros. A jelentősebb események híre rövid idő alatt eljut mindenkihez, gyors az információáramlás. Persze mindez nem jelent mindenre megoldást. Emellett komoly kihívásoknak kell megfelelnünk mind a bűnügyi, mind pedig a közterületi szolgálatban, aminek legjobb tudásunkkal igyekszünk is eleget tenni. Ezen szándékunkat az eredményeink is visszatükrözik. Nyomozási eredményességi mutatóink önmagunkhoz képest is jelentősen javultak, 54% felett járunk, s ez a megye hét kapitányságát tekintve a legjobbnak számít. Ugyanígy a közterületi szolgálat munkájáról is csak elismeréssel beszélhetek. Az itt elért eredményekhez a megyei vezetőség is hozzájárult azzal, hogy az elmúlt évben 8, idén pedig további 4 fővel erősítette közterületi állományunkat. Két - megkülönböztető jelzéssel ellátott - gépjárművel is bővültünk, ezekkel jobban láthatóvá váltunk, a lakosság jobban érzékeli a jelenlétünket, és ez hozzájárul az itt élők szubjektív biztonságérzetéhez. A fejlesztéseknek köszönhetően a megelőzés terén is sikerült előbbre lépnünk. Tényleg időben el tudunk jutni a 14 település bármelyikére, illetve a városban megfelelő erőket tudunk biztosítani a különféle feladatok ellátására. 2010-hez képest 2011-ben az illetékességi területünkön 18%-kal csökkent a bűncselekmények száma. Persze így sem dőlhetünk hátra, mindig előfordulnak intézkedést igénylő esetek, de ezek nagy részét rendszerint rövid időn belül sikerült felderítenünk.

– Kiemelne néhány példát a közelmúltból?
– Februárban Tokodon három fő, fegyvernek látszó tárggyal kirabolta az egyik pénzintézetet. A gyors reagálásnak, a helyszínre irányított erőknek köszönhetően forró nyomon indulhattunk el, és néhány óra leforgása alatt kézre kerítettük az elkövetőket. Őrizetbe vettük őket, majd a benyújtott bizonyítékok, illetve az elkövetők beismerő vallomásai alapján a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.
Még ugyanebben a hónapban Dorog területén követett el három fő egy betöréses lopást, melynek során egy több százkilós páncélszekrényt tulajdonítottak el. Az ügy érdekessége az volt, hogy a bűncselekménnyel egy időben a tűzoltóság éppen abban az utcában próbált megfékezni egy tüzet, az egyik családi ház melléképülete égett. Ezt a szokatlan eseményt kihasználva hajtották végre az akciót. Itt is a gyors rendőri intézkedésnek, illetve az állampolgári együttműködésnek köszönhettük a sikert, elfogtuk az illetőket, és a bíróság esetükben is indokoltnak látta az előzetes letartóztatást.
– Márciusban sem maradtunk munka nélkül. Egy tokodi lakos előzetes szóváltást követően mellkason szúrt egy fiatalkorút. Szerencsére a szúrás nem okozott sem halált, sem súlyos sérülést, de a lakosságot természetesen az ügy így is megbotránkoztatta. Rövid időn belül sikerült ezúttal is előállítanunk a tettest.
– Egy rendkívül szokatlan ügynek is a végére kellett járnunk márciusban, egy állampolgári bejelentés alapján. Jelezték felénk, hogy Úny külterületén az egyik gazdálkodó nem megfelelő körülmények között tartja állatait. A helyszínen valóban elhullott állatok tetemeire bukkantunk, sőt elégetett állati maradványokat is felfedeztük. A még életben lévő példányok pedig valóban rendkívül lesoványodott állapotban voltak. Azonnal intézkedtünk az állatok ellátásáról, és rövid időn belül előállítottuk a gazdát is. A benyújtott bizonyítékokat a bíróság ebben az esetben is elegendőnek tartotta az előzetes letartóztatás elrendeléséhez.
– A bűncselekmények megelőzése épp olyan fontos, mint a már megtörtént esetek felderítése, a tettesek kézre kerítése. Mit tudnak tenni ennek érdekében?
– Nyilvánvaló, hogy minden állampolgárnak az az elvárása, hogy biztonságban élhessen. Mi ezt a közbiztonságot próbáljuk megteremteni, szavatolni. A mi kapitányságunk is elmozdult abba az irányba, hogy a kollégák, akik kint vannak a közterületeken, ne csak információkat próbáljanak begyűjteni, hanem viszont is szolgáltassák azt az itt élők számára. Elsősorban arra gondolunk itt, hogy komoly felvilágosító munka folyik annak érdekében, hogy elkerülhető legyen, hogy valaki egy bűncselekmény sértettjévé, áldozatává váljon. Ennek a kétirányú információáramoltatásnak talán a legjobb eszköze a körzeti megbízotti szolgálat, amely az elmúlt évben került kiépítésre. Minden településnek van ennek köszönhetően saját rendőri felügyelete, olyan személy, akihez probléma esetén fordulhatnak, vagy akitől kérdezhetnek. Ők ugyanis tényleg kint vannak a területen, szóba elegyednek az állampolgárokkal, és át tudják adni a szükséges információkat. Például rendszeresen – hetente minimum öt alkalommal - felkeresnek olyan idős embereket, akik potenciális áldozatokká válhatnak. Trükkös lopásokkal, csalással próbálkoznak a bűnözök, ezért igyekszünk megismertetni ezeket az eseteket az idős emberekkel, hogy felismerjék, ha valaki ilyen szándékkal közeledik feléjük, illetve tenni tudjanak ezek ellen. Meggyőződésünk, hogy a körzeti megbízott az, aki kiépítheti az emberekben a rendőrség iránti bizalmat, illetve aki felmérheti a lakossági elvárásokat.
– A bűnmegelőzés területén is a széles együttműködés kialakítására törekszünk, nem csak a lakossággal igyekszünk jó kapcsolatot tartani, hanem a képviselőkkel, az önkormányzati vezetőkkel, az oktatási és egyházi intézményekkel, a polgárőrséggel, illetve állami és társadalmi szervezetekkel.
– Természetesen a balesetek megelőzésére is nagy gondot fordítunk, itt már kis korban elkezdjük az oktatást. A körzeti megbízott és a bűnmegelőzési oktatók kijárnak az általános iskolákba, óvodákba és folyamatosan tanítják a kicsiket. Munkánk eredményeként a személyi sérülésekkel járó balesetek számának csökkentésében is élen járunk, illetékességi területünkön 38%-kal kevesebb ilyen eset történt 2011-ben az előző évhez képest.
– Az új szabálysértési tarifák, törvényi előírások még sok esetben vita tárgyát képezik, de a cél egyértelmű, minél kevesebb a baleset, annál jobb, egyetlen élet elvesztése is sok. Megdöbbentő - és éppen ezért európai uniós célkitűzés is a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek csökkentése -, de évente 40 ezer ember veszti életét közlekedési balesetben az Unió területén. Ez azt jelenti, hogy évente egy kisebb város lakossága tűnik el Európából!

– Szent György Napja a rendőrség és a biztonsági szolgálatok napja. Hogyan ünnepelnek?
– Nekünk az az igazi ünnep, amikor egy-egy állampolgári, vagy önkormányzati köszönőlevelet kapunk. Amúgy csendesen, szerényen ünneplünk. Természetesen kellenek olyan alkalmak, amikor értékeljük és megdicsérjük, jutalmazzuk azokat, akik kiemelkedő munkát végeztek. Javaslataink alapján a megyei szervezet dönt minden évben az elismerésben részesülőkről. A közös ünnephez Dorog Város Önkormányzata és a Dorogi Kistérségi Társulás is évek óta csatlakozik, 2-2 főre tehetünk javaslatot, akiket a Rendőrség Napja alkalmából jutalmaznak. Szép és kedves gesztus ez a számunkra, hiszen az ilyen elismerések erősítenek meg bennünket abban, hogy képesek vagyunk folyamatosan fejlődni, és munkánkat a körülöttünk élők elvárásainak megfelelő magas színvonalon végezni.
Cseh Teréz

Az idei esztendő kitüntetettjei:

2012. május 1-jei hatállyal
Málnás Zsolt rendőr őrnagy soron kívül rendőr alezredes,
Pál József rendőr törzszászlós soron kívül rendőr főtörzszászlós, és
Puchler Erik rendőr főtörzsőrmester soron kívül rendőr zászlós lett.


Dorog Város Önkormányzatától és a
Kistérségi Társulástól pénzjutalomban részesültek:
Dr. Szabó Mária rendőr zászlós
Gurin Terézia rendőr törzsőrmester
Baranyi Szabolcs rendőr törzszászlós
Kovácsné Schmidt Katalin közalkalmazott

2012.07.03. 10:57
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás