szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Műjégpálya is lesz Pápa főterén

Az élet felülírta az önkormányzati rutint
Műjégpálya is lesz Pápa főterén

Pápa város képviselő-testületénél a „boldog békeidők” forgatókönyvét – mely szerint a november-december hónap a következő évi költségvetés koncepciójának tervezésével, a január-február pedig összeállításával telik –  felülírta a Pápai Hús 1913. Kft–vel kapcsolatos önkormányzati szerepvállalás – tudtuk meg dr. Áldozó Tamás polgármestertől.

- Miért került sor erre a szokatlan, ma divatos szóval unortodox lépésre?
- Ennek több oka van. Egyrészt sok pápai dolgozik a gyárban, másrészt a húsüzem a környék mezőgazdaságát is meghatározza a tenyésztett állatok felvásárlásával, ez pedig a takarmánytermesztésre is kihat. Emellett a gyár nagy adófizetője a városnak, és fontos a munkakultúra megőrzése is, hiszen a társaság amúgy jó termékeket gyárt, melyeket akár a legigényesebb külföldi piacokon is el tud helyezni. Tőkehúst például Magyarországról csak a pápai gyár exportálhat Oroszországba. Így aztán - más megoldás híján - a nehéz helyzetben lévő gyárat az önkormányzat próbálja lábra állítani, stabilizálni.

- Hogy jutott idáig a nagy múltú gyár?
- Próbáljuk feltárni, milyen okokra vezethető vissza, hogy ilyen nehéz helyzetbe kerültek. A 70-80-as években kidolgozott és jól működő modell mára felélte a tartalékait, ezért reorganizációra van szükség. Bízunk benne, hogy a másfél milliárd forint körüli törzstőke emelés, amit az önkormányzat végrehajt a gyárban, elég lélegzetvételhez juttatja ahhoz, hogy az újjászervezés megtörténhessen. Egyébként tudtommal két város van egész Európában – Gyula és Pápa ahol – nem szokványos módon – az önkormányzat ilyen nagy volumenben tulajdonosa lett valamely termelő egységnek. Hosszabb távon ezt az állapotot persze meg kívánjuk szüntetni. Olyan szakmai befektető érkezésében bízunk, amely garanciákat tud adni arra nézve, hogy a termelést és a munkahelyeket megőrzi és fejleszti. Ez azonban még a jövő zenéje.

- A közigazgatás és az intézményrendszer átalakítása miként zajlott Pápán?
- Ahogy valamennyi önkormányzat életében, nálunk is jelentős változások álltak be a múlt év végén. Pápán is megalakult a járási hivatal, amely a korábbi polgármesteri hivatalban működik, mi pedig a rekonstrukció után a régi városháza épületébe költöztünk. A tűzoltóság után a kórház, majd pedig az iskolák is állami fenntartásba kerültek. Az iskolák esetében egy kérdés maradt őszre, hogy a fenntartói jognak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz való átkerülése után a működtetést vállaljuk-e? Mi azt nyilatkoztuk, hogy nem vállaljuk. Megtudtuk azt az összeget, amit ebben az esetben az államnak hónapról-hónapra be kell fizetni, és ennek ismeretében megerősítettük elhatározásunkat. Úgy érezzük, hogy ez egy jó döntés volt, és azt sem látjuk problémának, ha a fenntartónál születnek a működéssel kapcsolatos döntések. Így tehát állami fenntartásba került négy általános iskola és az egy, eddig nálunk lévő középiskola. Mindezeket nagyon jó minőségű, felújított ingatlannal tudtuk átadni. Tavaly hatvan-hetvenfős létszámmal, egy amerikai iskolával gazdagodott a város, önkormányzati ingatlan bérbevételével. Így elmondhatjuk, hogy hazánkban ma a főváros mellett csak Pápán van amerikai iskola, amelyet a QSI nemzetközi hálózat tart fenn a repülőtéren szolgáló külföldiek gyermekeinek. Még a bentlakásos szociális intézmény átadásának feladata áll előttünk, amit korábban az önkormányzat önként vállalt feladatként működtetett.

- Mit jelentett a városnak az állami adósságátvállalás?
- Kétmilliárd-hatszázhatvan millió forintot vállalt át az állam az adósságunkból, ez hatvan százalékot jelentett. Az évi 320 milliós törlesztésünk helyett így csak mintegy 160 milliót kell fizetnünk jövőre, ami óriási segítség a városnak. Ezen kívül tavaly még 77,5 millió forintot tudtunk elhozni a folyamatban lévő uniós projektjeink önrészére kiírt pályázaton. Ha erre még az idén is számíthatunk, úgy vélem, egész jó állapotban lesz év végére a település. Az idei évre már nem szabadott működési hiánnyal tervezni a költségvetést, ám nem mellesleg mi még soha nem is terveztünk így! A biztonság kedvéért, a helyi adóbevételek hektikusságának kiegyenlítésére fenntartunk egy folyószámla hitelkeretet, amelyet jellemzően évről-évre alig-alig használtunk, év végére pedig mindig kiegyenlítettünk. Pápa – bár a képviselő-testületben természetesen megoszlottak a vélemények – szerintem egyértelműen jól jött ki a közigazgatás és az intézményrendszer átszervezéséből.

- Számos nagyobb, és kisebb felújítás és átalakítás zajlik a városban. Mire hoznak ezek kézzelfogható eredményt?
- A Fő tér megújulásának projektje 2013-ban várhatóan befejeződik, június 14-én veheti birtokba a lakosság. A kastély felújítás több leállás után végre folytatódhat, hiszen bekerült a kiemelt beruházások közé. Elképzeléseink között szerepel egy turisztikai program, a zsinagóga felújítása, a keleti elkerülő út és a közösségi közlekedés fejlesztése. Mindezekre várjuk a megfelelő pályázati kiírásokat, de van köztük olyan is, ahol már megrendeltük a megvalósíthatósági tanulmányt.

- Pápán hagyományosan gazdag a rendezvénykínálat, mi várható az idén?
- Áprilisban nagy sikerrel zajlott le a hagyományos Agrárexpo, a napokban lesz nagy közösségi rendezvényünk, a városi ballagás. Megújulása után a Fő tér ad helyet a nagyrendezvényeknek, melyet június 14-16-án, a Játékfesztivál keretében veszünk birtokba. Erre az eseményre meghívjuk testvérvárosaink delegációit. Éppen tíz éves lesz a losonci testvérkapcsolat, így tőlük várjuk az egész képviselő-testületet. Augusztus 17-18-án terep rally világkupa futamnak ad otthont Pápa és környéke, szeptemberben pedig jön a kéthetes borünnep.  Tavaly már Cicege- és bornapoknak hívtuk, most azt szeretnénk, ha a Pápai Hús hathatós közreműködésével tovább bővülne a gasztronómia irányába. Márton nap alkalmából a Fő téren – természetesen az időjárás függvényében - megnyitjuk a műjégpályát, majd decemberben az adventi ünnepkör zárja az évet. Ezeken kívül civil és egyházi kezdeményezésre számos kisebb rendezvény, fesztivál színesíti a közbeeső hétvégéket.  A helyi idegenforgalom 2012-ben megismételte a válság előtti legjobb év eredményét, ez mintegy ötvenkétezer vendégéjszakát jelentett, ehhez a rendezvények és kiállítások mellett a Várkertfürdő is jelentősen hozzájárult. Szeretettel várjuk idén is vendégeinket nagy múltú városunk rendezvényein!

veér

2013.05.29. 11:56
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás