szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Gárdony ünnepli Gárdonyit

A gárdonyiak méltó módon ünneplik neves írójukat
Gárdony ünnepli Gárdonyit

A 2013-as esztendőt a Parlament Gárdonyi Évnek nyilvánította, az író születésének 150. évfordulója alkalmából. A kulturális rendezvénysorozat mottója „A tollal a csillagokig” a Petőfi Irodalmi Múzeum, az egri vármúzeum, valamint Gárdony városa irányítja. A már megvalósult és a még tervezett további ünnepi programokról Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Könyvtár és Kulturális Központ megbízott vezetője mesélt lapuknak.

A Gárdonyi Év eseményekben gazdag programot kínál
– Izgalmas feladatot, és természetese rengeteg örömet is jelent nekünk a Gárdonyi Év. Városunkban – nem sokkal az április 27-ei Petőfi Irodalmi Múzeum megnyitóját követően -  az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál kereten belül tartottuk az író szülőházánál a Gárdonyi Emlékév megnyitóját. A Velencei-tavi Galériában fogadtuk a Láthatatlan ember arcai című vándorkiállítást, mely az egri Dobó István Vármúzeum, és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös vándorkiállítása. Az anyag Egerből érkezett hozzánk, majd innen megy tovább Balatonfüredre július elején. Irodalmi esteket tartottuk Kedvenc Gárdonyim címmel, vendégünk volt többek között Bobory Zoltán, Jókai Anna, Csender Levente, és az őszi folytatásban Lackfi János, Keller Péter, az író dédunokája. Ezeken az esteken zongoraszó mellett beszélgettünk a megjelent alkotókkal Gárdonyiról, munkásságáról, a vele kapcsolatos olvasmányélményekről.

Gárdonyi Csillagok Fesztivál
– Június 22-én egy újabb nagyobb esemény zajlott az ünnepi év jegyében, a Gárdonyi Csillagok Fesztivál. Ez tulajdonképpen a helyi fiatalok fesztiválja, egy egyéves pályázati projekt záróeseménye. A TÁMOP program keretében „Közösségi Értékteremtés Gárdonyban” címmel nyertünk egy pályázati forrást, melynek az volt a célja, hogy a városban működő civilszervezetek és a város felső tagozatos, gimnazista diáksága találjanak egymással kapcsolódási pontokat. Ennek eredményét mutathattuk be ez alkalommal a Gárdonyi Géza Emlékház, a Gárdonyi Rönkvár és a Velencei-tavi Galéria közötti területen. A dinnyési MagSzínház Vásári Bábos Társulat Gárdonyi műveiből dramatizálták produkciójukat Mi az a szerelem címmel, melybe a felnőtt tagok mellé gimnazistákat is bevontak. Egy másik diákcsapat a gárdonyi Építész és Mérnök Körrel összefogva készítette el Gárdony város helytörténeti könyvét, melynek az ünnepélyes bemutatóját is ezen a fesztiválon tartottuk. A diákok asszisztensként tevékenykedhettek, bepillantást nyerhettek a szakma egyes területeibe, a munkában részt vevő mérnökök pedig reményeik szerint meg tudták mutatni a fiataloknak, hogy milyen szép helyen is élnek. Szintén ehhez a naphoz kapcsolódik a Gárdonyi Emlékház egyik termében installált terepasztal, mely az Egri vár 1552-es állapotát mutatja be ólomkatonákkal benépesítve. Szintén az Egri csillagok című mű ihlette a Tűzszínház produkcióját, mely a török kori cirkuszművészet, vásári produkciók és mai modern mozgásművészet ihletett, a város fiataljai szép tűzzsonglőr produkciót mutattak be Molnár Hajnalka vezetésével.

A gyerekek kedvence a Gárdonyi rönkvár
– A Gárdonyi Évhez kapcsolható egyik kuriózumunk – bár ezt már tavaly átadtuk a nagyközönségnek – a Gárdonyi Emlékház mellett található Gárdonyi rönkvár, ami az Egri vár kicsinyített mása, az Egri csillagok c. regény helyszíne. A gyerekek nagyon élvezik a játékot itt, a kazamatarendszerrel, tornyokkal, színpaddal, gyilokjáróval megépített vár hétfő kivételével naponta várja a látogatókat 10-től 18 óráig. Nemrégiben egy Egri vár terepasztalt is átadhattunk, melyet 300 ólomkatona népesít be. A látvány hűen tükrözi az 1500-as éveket, az egri várvédők korát, az akkori várképet. A várat és környékét 300 ólomkatona népesíti be, a török és magyar seregek látványa lenyűgöző, a hadtörténeti szempontoknak megfeleltetett ruházattal és felszereléssel. A terepasztal érdekessége, hogy nem csupán múzeumi tárgyként tekinthető meg, hanem játszható stratégiai játékként is használható, egy moderátor segítségével három-háromfős csapatok élhetik át újra az egri vitézek hőstetteit.

Szebbnél szebb gárdonyi közösségi terek – tűzszínházzal, zenei programokkal
– Nagyon jó helyzetben van a város a kulturális tereket illetően, uniós és hazai fejlesztéseknek köszönhetően gyönyörű új épületekkel rendelkezünk. A város felújította a Nemzedékek házát, új tér a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ, 2007-ben a Gárdonyi Emlékház újult meg, 2012-ben a Gárdonyi rönkvár épült meg. Az Agárdi Közösségi Háznak az új értéke a egy idén átadott kerámiaműhely lett, a Velencei-tavi Galéria egy romos Magtárépületből született újjá 2011-ben – itt kiállításokat, illetve a nyáron minden pénteken este koncertet tartunk: komolyzenei, jazz és népzenei programokkal várjuk a Velencei-tóhoz, Gárdonyba látogatókat a Péntek Esti Hangtárlat keretében. Dinnyésen két hagyományőrző fesztivál, július 27-én az Anna napi Gyümölcsünnepet, ahol a lekvárfőzéstől a kemencés gyümölcslepény készítéséig sok izgalmas programelem lesz, este flamenco est Lippai Andrea táncművésszel és zenekarával, utána a Kákics zenekarral felcsíki székely és moldvai csángó táncház. Augusztus 19-én pedig a kenyérünnepet tartjuk hagyományainkhoz híven a kemence barátokkal, akik az ország sok településéről jönnek el hozzánk éves találkozójukra, velük kenyeret dagasztunk, kovászt készítünk, lepényt sütünk a kerti kemencében. Idén a Szent István emlékév keretében civil összefogás eredményeként korabeli játékokat tanulhatunk, játszhatunk, helyi fiatalok, fiatal családok közreműködésével, reméljük az egész napos hagyományőrző programok idén is népszerűek lesznek.

Születésnapi események, programok
– Gárdonyi születésnapjához kötődően, augusztus 2-3-án lesz a legnagyobb szabású rendezvényünk. Pénteken este egy Gárdonyi műre komponált kortárs zenei koncerttel készülünk - a városunkban élő operaénekes Jónás Krisztina részére Gárdonyi versekből komponált dalokat Sáry Bánk zeneszerző. Ekkor fogjuk átadni az NKA támogatásával felújított Anna kápolnát is – annak idején itt keresztelték meg Gárdonyi Gézát -, ami a Gárdonyi Emlékház közelében van. A kápolna a jövőben látogatható lesz, eddig évente csupán egyszer tekinthette meg a nagyközönség. Ugyancsak az NKA támogatásával készül egy életnagyságú Gárdonyi Géza ülő bronzszobor, amely mellett lesz egy üres szék, vagyis Gárdonyi Géza mellé tudunk majd ülni. Ez is az emlékház közvetlen közelében lesz. Az alkotást Kigl Sándor szegedi szobrászművész készíti, az avató ünnepség szombat délután lesz. Este Kaláka koncert, Dankó Pista nóták Rezsnyák Róbert előadásában, vásári forgatag, irodalmi játékok a Zsongó Bárka Egyesület szervezésében.
Természetesen nekünk gárdonyiaknak is fontos az Emlékév célkitűzése, az olvasás népszerűsítése, a Gárdonyiról ismert kép árnyalása, műveinek újraolvasása, felfedezése.  A helyi óvónénik Gárdonyi meséket olvasnak a lefekvés előtt a gyerekeknek, az iskolákban irodalmi versenyeket rendezünk, lesz Gárdonyi irodalmi táborunk is augusztusban.

-réz

2013.08.03. 21:45
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás