szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Havellant István, az Év Vállalkozója

Húszéves az Iron Trade Hungary Kft.
Havellant István, az Év Vállalkozója

A magyar tulajdonú Iron Trade Hungary Kft. hazánkban a kötőelem kereskedelem egyik legmeghatározóbb vállalkozása, raktárkapacitás tekintetében pedig az első. A tulajdonos-ügyvezető Havellant István december elején vehette át Demján Sándortól az Év Vállalkozója kitüntetést. Az indoklás szerint az elmúlt évek vállalkozói tevékenységéért, illetve szűkebb hazájában, Komárom-Esztergom megyében a társadalmi szerepvállalásáért járt az elismerés.

– Milyen érzés volt, hogy elismerték eddigi tevékenységedet?
– Nagyszerű, hiszen egy vállalkozónak borzasztó nagy szüksége van az erkölcsi elismerésre: ez mutatja, hogy jó az irány, az erőfeszítéssel és a befektetett munkával nemcsak saját magát gazdagította az ember, hanem a társadalom javára is szolgált. Egy ilyen elismerés újabb motivációt, lökést is ad. Nagyon fontosnak tartom a társadalmi szerepvállalás kiemelését, hiszen véleményem szerint a helyi vállalkozásoknak tehetségük szerint a helyi értékes kezdeményezéseket kell támogatni. Mi három területre koncentrálunk. Az első a vívósport, a tatai vívóklub névadó szponzorai vagyunk. Másik szerepvállalásunk a tatabányai székhelyű Forrás Rádió, ami komoly értéket tud az éteren keresztül közvetíteni a közösségnek. A szegény sorsú gyerekek mellett sem lehet elmenni szótlanul, ezért tízedik alkalommal támogattuk a tatabányai Déva gálát. Ma már a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak Magyarországon is vannak érdekeltségei, így ide kerülhetnek az adományok. Óriási dolog, amit az alapítvány meg tudott csinálni az árván maradt gyerekek érdekében, ezért szívvel-lélekkel álltunk oda az ügy mellé.

– Hogy lesz egy filmes szakemberből csavarkereskedő cégvezető?
– Ezt még soha nem kérdezték tőlem, pedig igazán „csavaros” történet. Bár külkereskedői végzettségem van, pályámat a Magyar Filmgyártó Vállalatnál kezdtem, mint felvételvezető. A nyolcvanas évek második felében lehetőség nyílt magán érdekeltségű vállalkozások, GMK-k - majd kisszövetkezetek létrehozására. A MAFILM-es kollégák megalapították a Showtechnika Kisszövetkezetet, én is hamar bekerültem a tulajdonosi körbe, a filmgyárban dolgozó technikusi, gyártás-szervezési gárda tagjaival így próbáltunk meg magánmunkákat találni. Rendezvények szervezése, azok technikai ellátása (hangosítás, szállítás) volt a feladat, amelyet bérelt, majd saját eszközökkel végeztünk. Szerződni tudtunk többek között az IBUSZ-szal is, így egyre nagyobb rendezvényeket kaptunk meg szervezésre. A magas színvonal biztosítása érdekében technikusainknak voltak saját fejlesztéseik, elsősorban világítástechnikai területen (robotlámpák, számítógép vezérlésű világítások, hangosítások), így rátaláltunk szovjet piaci lehetőségekre is. Akkoriban a külkereskedelmi jog monopólium volt, ezért a Tungsrammal összefogva, annak alvállalkozójaként különböző technikai eszközöket szállítottunk a volt Szovjetunióba. Ezek főleg barterüzletek voltak. A Tungsram különböző termékekhez, nyersanyagokhoz jutott, mi pedig saját fejlesztésű berendezéseket szállítottunk.

– A rendszerváltás mit hozott a számotokra?
– Megalakítottuk az első kft-nket, a VIP Service-t, továbbvittük a meglévő Szovjetunióbeli üzletünket, immár saját jogon folytathattunk export-import tevékenységet. Ennek formája továbbra is a barter volt. Többek közt Szerov városában egy nagy acélművel volt kapcsolatunk, amelynek barter termékei acélipari alapanyagok (hatszög acélok, köracélok, acél bugák) voltak, ezeket kellett nekem Európában értékesítsem. Ellenértékként egy ottani művelődési házat - amely körülbelül hússzor akkora, mint a tatabányai Agora - újítottunk fel. Az ajtó-ablak cserék mellett egy hatalmas disco építése volt a feladat. Ennek ára 1991-ben kb. egymillió dollár volt, beépítettük a hatalmas létesítménybe az akkori kor legmagasabb technikai színvonalú berendezéseit.

– Az acéllal való találkozás megváltoztatta az életedet.
– Így van, az acéltermékeket árusítva jutattam el Erdélybe, Kézdivásárhelyre, ahol a csavargyárnak szállítottam, amely akkoriban Közép-Európa legnagyobb üzeme volt. Telt-múlt az idő, a Szovjetunió szétesett, új idők jöttek, elindult a vad privatizáció. Olyan új tulajdonosai lettek a velünk kapcsolatban álló cégeknek, akikkel jómagam már nem óhajtottam együttműködni. 1994-95-ben a privatizáció elérte a hazai Csavaripari Vállalatot is. Az új tulajdonost csak az értékes telek érdekelte, a Váci úti volt telephely udvarán jött létre az első pláza kezdemény, majd a Duna Pláza is ott épült meg. Arra gondoltam, hogyha itthon nem lesz csavargyártás, akkor szükség lesz egy olyan cégre, amely minőségi kötőelemeket fog értékesíteni, így aztán ebben az időszakban tevékenységet változtattunk az Iron Trade Kft-ben. A céget egyébként 1993-ban alapítottuk acélipari termékek nagykereskedelmi tevékenységre. A kézdivásárhelyi partner igazgatóját, Jakabos Csaba barátomat megkeresve megállapodtunk, hogy vásárolok tőlük csavarokat, és azokat Magyarországon értékesítem. 1996-ban így indult a cég „csavaros” története. Budapesten volt a székhely, mert a feleségemmel, aki szintén külkereskedő, ott ismerkedtünk meg, ott alapítottunk családot. Először a lakásunkban ketten intéztünk mindent, hiszen egy kezdő vállalkozásban minden élő munkát, amit lehet, saját magának kell elvégeznie az embernek, ezen tud spórolni. A belváros viszont a gyerekek számára nem volt egy ideális hely. Feleségem, Zita, tatai születésű, gyakran látogattuk a szüleit, és 1998-ban eldöntöttük, hogy itt fogunk letelepedni. Ezzel párhuzamosan a céget is idehoztuk. Először a KOMÉP-telepen béreltünk raktárakat és irodát, innét elégítettük ki a megrendelők igényeit, immár országos szinten. Tatabányán 2000-ben, amikor az Ipari Park fejlődésnek indult, az elsők között vettük meg azt a területet, ahol most is vagyunk. Első ütemben 2002-ben felépítettük egy 1500 m2 alapterületű raktárt, egy 400 m2-es irodát és a szociális helyiségeket. Ezt elég gyorsan kinőttük, és 2009 elején jött a második ütem. A raktárfelület a duplájára nőtt, a kapacitás pedig megsokszorozódott, mert magasabb épületet építettünk. Ma kb. 10000 euro-raklapnyi árut tudunk raktározni.

– Maradt az erdélyi beszállító?
– Sajnos nem, időközben ugyanis ott is beköszöntött a privatizáció. Egy amerikai üzletemberrel közösen mi is megpróbáltunk pályázni a kézdivásárhelyi gyárra, amely több tízmillió dolláros európai exporttal rendelkezett, de sajnos a politikai viszonyok miatt enyhén szólva sem a legjobb ajánlat nyert. Az új tulajdonos három év alatt tönkretette és bezárta az üzemet. A kilencvenes években az áruink nagy része Nyugat-Európából, érkezett, de amint a tőkeerőnk lehetővé tette, mi is a Távol-Kelet felé fordultunk. 2002 óta gyakorlatilag direkt importot bonyolítunk. Így aztán a privatizáció az én vállalkozói múltamból teljesen kimaradt.

– A pénzügyi, gazdasági válság éveiben is fejlesztettetek.
– A válság a mi termékeink legnagyobb felvevőpiacát jelentő építőipart alaposan megroppantotta. Stratégiát kellett változtatnunk, és a gépipari, autóipari alkatrészgyártók, és viszonteladóink igényeinek kiszolgálását helyeztük előtérbe. Felépítettünk egy korszerű logisztikai rendszert, itthon egyedül nálunk működik olyan vonalkód bázisú, félautomata raktári rendszer, ami a legszigorúbb minőségirányítási követelményeknek is megfelel. Célkitűzésünk, hogy még nagyobb arányban tudjuk kiszolgálni a Magyarországra betelepült ipari vállalatokat.

– Az Iron Trade nem csak egy cég, hanem egy cégcsoport. Hogyan alakult ez ki?
– A kilencvenes évek végén, Kézdivásárhelyen – amikor már lehetett látni a privatizáció negatív hatásait – Jakabos Csabával megalapítottuk az Iron Trade Románia Srl-t, amely Dél-Erdélyt és a regáti területeket látja el. Folyamatosan nőtt a román piac igénye, így az ország nyugati, partiumi részének ellátására, 2008-ban létrehoztuk Kolozsváron az Universal Surub Srl-t. Célunk, hogy a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta területén jelen legyünk, munkát adva a magyar embereknek. Tervünk egy felvidéki, szlovákiai leányvállalat létrehozása, amely a cseh piacot is elláthatná, a következő célpont pedig Ausztria, azaz Őrvidék. Magyarországon 32, Erdélyben pedig kb. 20 fő kollégánk dolgozik. Hosszú távú biztonságot, és megélhetést szeretnék nyújtani munkatársaimnak, úgy látszik sikeresen, mert a kezdetben felvett emberek 90 %-a ma is a cégben tevékenykedik.

– Hogy látod, mi a siker titka?
– Kell a kollégák kiváló munkája, némi szerencse, és elsősorban a biztos családi háttér. Feleségem elsődleges feladata a család összetartása, a gyerekek nevelése. Ezért óriási köszönet jár, hiszen feláldozta a karrierjét, hogy engem a háttérből támogasson. Én mindig egy hosszú távú családi hagyományban gondolkodtam, ahol a gyerekek továbbviszik a céget. Sokszor behoztam őket, nyári munkán is részt vettek, részesei voltak küzdelmeinknek és sikereinknek is. Jó úton járunk, leányunk 21 éves, az USA-ban járt középiskolába, ma pedig Budapesten, az IBS-en közgazdásznak tanul angol nyelven. A fiunk 19 éves, és a Széchenyi Egyetemre jár, szintén közgazdász lesz, az utánpótlás tehát biztosítottnak látszik. A vízióm az, hogy Közép-Európa egyik meghatározó, kötőelemekkel, rögzítés-technikával foglalkozó logisztikai központjává tudjunk válni. A mostanában publikált pozitív gazdasági adatok azt mutatják, hogy kezd visszajönni az üzleti bizalom és bizodalom, márpedig ha ez visszatér, akkor a stagnálás évei utáni időszak hirtelen, látványos fejlődést hozhat számunkra is.

Veér Károly

2013.12.19. 09:25
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás