szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Zöld falu, zöld óvoda, öko iskola

A nemesvámosi mintaprojekt a Green Citynél
Zöld falu, zöld óvoda, öko iskola

Jó néhány kisváros egészen biztosan megirigyelné mindazt, ami Nemesvámos községnek megadatott: pár kilométerre lévő megyei jogú város, az ipari parkban neves világcégek, erős kisvállalkozások, jól működő helyi őstermelők, kistermelők, magas színvonalú öko iskola, zöldóvoda, több kész – a Green City mozgalom által akkreditált fejlesztési terv - sikeres pályázatok, sokféle civilszervet, erős helyi közösség, és van elképzelésük a jövőről is. Mindezekről Sövényházi Balázs, polgármester mesélt lapunknak nagy örömmel és lelkesedéssel.

– Mióta vezeti a települést és milyen tervekkel indult neki a vezetői feladatoknak?
– 2010-ben lettem polgármester, korábban képviselőként tevékenykedtem, a pénzügyi bizottság elnöke voltam. A választások idején pontokba szedtem mindazt, amit a település jövője szempontjából fontosnak tartottam, és büszke vagyok arra, hogy – még ha csak tervezési szinten is, de – az önkormányzat foglalkozott valamennyi megcélzott területtel.

– Kezdjük azzal, amit már sikerült megvalósítani ezek közül!
– Elsőként az egészséges közétkeztetést valósítottuk meg az óvodában és az iskolában. Egy új szolgáltatóval kötöttünk szerződést, és már a pályáztatásnál kikötés volt dietetikus bevonása a feladatokba. Kikötöttük továbbá, hogy az alapanyagok minimum 30%-át helyi termelőtől kell beszerezniük, szabályoztuk, szigorítottuk a sóhasználatot, csökkentettük a felhasználható cukor mennyiségét, elvártuk az adalékanyag-mentességet. Úgy tűnik jól választottunk, mert azóta is sikeres az együttműködésünk, szíves örömest felvásárolja, és felhasználja a helyiek termékeit.
– A vállalkozásokkal is partnerségre törekszünk. A nagyobbaknál azzal, hogy nem emeltük az építményadót. Az őstermelőinket, és a kistermelőinket, a kkv-szektort pedig azzal tudtuk segíteni, hogy 2014-től  a 2,5 millió forint adóalap alatti vállalkozásoknál adómentességet adtunk. Több területen is támogattuk emellett a helyi termékeket, egyrészt helyi piac rendeletet, házirendet alkottunk, a közétkeztetésen keresztül hatást gyakoroltunk a rövid élelmiszerlánc kialakulására, fórumokat szerveztünk, ahol arról tájékoztattuk az ittenieket, hogyan tudnak elindulni őstermelőként, kistermelőként. Azóta számos vállalkozás beindult: húskészítményekkel, tejtermékekkel, méhészeti finomságokkal, kistermelői cukrásztermékekkel látnak el minket. De azzal is a helyi vállalkozások imázsát erősítjük, hogy minden alkalommal ajándékcsomagjainkat kizárólag a helyi termelők portékáiból állítjuk össze. Híres a vámosi lencse, a méz, de bekerülnek a pakkba a nagyvállalatok jellemző termékei is: a Haribo gumimacijai, az MTD ollói, a Vitaflóra tápoldatai, a tökmagolaj, vagy épp az említett lencse. Ezen túlmenően arra is odafigyelünk, hogy a vendégeinket az állófogadásokon is kizárólag helyben készült finomságokkal kínáljuk: szikvíz, szörp, pékáru, sajt, húskészítmény, sütemény és pogácsa - csakis az itt készültekből kerülhet az asztalra.

– Költségvetési oldalról nézve milyenek a község gazdasági lehetőségei?
– Nagyon jó gazdálkodású települést vehettem át, az elődeim is arra fordították a bevételeinket, amire épp a legfontosabb volt, ezt csak folytatni kellett: ivóvíz csőcsere, utak fejlesztése. Az én elképzeléseim között az szerepelt, hogy ezeket a fejlesztési pénzeket, felhalmozási kiadásokat önerőként kellene felhasználnunk, és minél több pályázaton indulni, így szerezve további forrásokat a terveinkhez. Elsőként a Veszprém-Nemesvámos kerékpárút készült el, ehhez 303 millió forint uniós forrást nyertünk. Azóta már tervezzük ennek a folytatását is, a Nemesvámos-Nagyvázsony vonalon.
- Az utóbbi idők szélsőséges időjárását megtapasztalva újraterveztük a csapadékvíz-elvezetésünket is. Egy völgyben élünk, ezért ez a probléma fokozottan érint bennünket. A tervek két kiemelt szempont alapján készültek: az egyik a fenntarthatóság, a másik az időjárási anomáliák kezelhetősége volt. Ez utóbbi miatt 40%-kal felülterveztük a rendszert. A beruházás során a már kiépített helyeken a műszaki hibákat kijavítottuk, ott pedig, ahol még nem volt csapadékvíz-elvezetés, kiépítettük azt, és arról is gondoskodtunk, hogy az elvezetett víz a patakunkba már tisztítva érkezzen. Ehhez a projekthez is nyertünk pályázati pénzt, 151 millió forintot, 49 milliót pedig önerőként tettünk hozzá.

– Említette a fenntarthatóságot. Mennyire veszik ezt komolyan a terveik elkészítésekor?
– Ez alapvető szempont minden lépésünknél. Például úgynevezett sziget üzemmódú, ledes, napelemes közvilágítást valósítottunk meg, 28 oszlopot vásároltunk. Ezeket egy magyar vállalkozás fejlesztette, és a gyakorlat azt igazolja, hogy jó lépés volt, mert kiválóan működnek. A Green City mozgalomban is szerepet vállalunk. Megterveztettünk egy 2,5 hektáros parkot, és a terveink átmentek a Green City akkreditáción. Ez olyan dolgokat jelent, hogy meghagytunk mindent, ami az adott zöldterületen már megvolt – értékes növények, a területet átszelő patak -, ahol csak tehettük újrahasznosított anyagokat alkalmaztunk, illetve kizárólag a környékben megtalálható alapanyagokból – fa, kő – dolgoztunk, és arra is odafigyeltünk, hogy csakis a mikroklímának megfelelő növényzetet telepítsünk. Még a csapdékvíz-elvezetést is különleges módon oldottuk meg: olyan növényzetet és talajszerkezetet terveztünk, amely úgynevezett szikkasztó árkok segítségével képes a hirtelen lezúduló vizet megfogni, a talajba vezetni, vagyis itt tartani, hasznosítani. A lakóépületek irányába a zajvédelmet is domborzati kialakítással oldottuk meg, és persze a rengeteg zöld folyamatosan nagy mennyiségű oxigént, azaz friss levegőt biztosít majd az itt élőknek.
– A tervekből már van, amit sikerült is megvalósítanunk. Például a kemencés körpavilonunk elkészült, fából és kőből épült, és a kéménye újrafelhasznált kisméretű téglából van. Egy környékbeli vállalkozás, a Barabás Téglakő termékét használtuk fel a projekt során. Kihelyeztünk emellett 6 darab táblát is – ezeken a fenntarthatóság egy-egy alapelve látható: rajzos megoldással készültek, így a gyerekek is könnyedén megérthetik.
– Ezen túlmenően elültettünk már 150 fát is, ami – ha a cserjéket is számításba vesszük – csupán töredéke az ezres nagyságrendű tervezett növényzetnek. A Green City kezdeményezésünket az ALCOA is támogatta egy alapítványán keresztül. A 31.500 dolláros adományból készültek el az előbb említett táblák, egy kiadvány a projektről, oktatás az iskolában a fenntarthatóságról, és a faültetést is ebből tudtuk finanszírozni.
– Érdekesség, hogy a Green City mozgalomnak több nagy, neves ország is tagja, ám Svájc Magyarország után csatlakozott.

– Úgy látom, semmit sem bíznak a véletlenre, és már az egészen kicsiknél kezdik a fenntarthatóságra való nevelést. Mondana néhány jó példát, hogy milyen téren sikerült eredményeket elérniük?
– A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére beindítottunk egy konkrét helyi akciót: minden begyűjtött műanyag palackért egy forintot fizettünk a gyerekeknek, akik persze bevonták a programba szüleiket is. Péntekenként, a gyűjtőnapon zsákszámra hozták az összepréselt palackokat. A hosszú távú hatás sem maradt el, a szokást a gyerekek nem csak hazavitték, de meg is tartották, és a családok ma már önként elviszik ezeket a palackokat a kijelölt szelektív hulladékszigetekre. Egy hasonló megoldáson törjük épp a fejünket, a sörös dobozokat szeretnénk ezzel a módszerrel begyűjteni. Odafigyelünk tehát a hulladékhasznosításra, a költséghatékonyságra. Ez utóbbihoz kapcsolódik egy már beadott KEOP pályázatunk is. Ennek keretében az iskola és az önkormányzat homlokzati és födémszigetelését szeretnénk megvalósítani, valamint biomassza tüzelésre áttérni, azaz a kazánokat faaprítékkal kívánjuk üzemeltetni. Természetesen itt is előtérben van a fenntarthatóság. Soha nem a legolcsóbbat keressük, a legfőbb szempont mindig a hosszú távú fenntarthatóság.
– De visszatérve a gyerekekhez: a mindennapos testnevelésnél is arra törekedtünk, hogy sokrétű, változatos programot tudjunk adni. Például úszásoktatás, de vannak judo edzéseink is, ahol a gyerekek nem csak az esés fortélyait sajátíthatják el, de önvédelmet és önuralmat is tanulhatnak. Nagyon versenyképes iskolánk van. Az  iskola innovatív működéséhez segítséget nyújt a pályázaton elnyert 64 millió forint uniós forrás. Régen küzdöttünk a gyerekekért, ma már Veszprémből is többen kihozzák ide a csemetéiket. Jól felszerelt, korszerű oktatási intézményeink vannak, jól felkészült tanárokkal. Az innen kikerülő diákok – ha komolyan veszik persze a tanulást -, akár alapfokú angol, középfokú német nyelvvizsgával és ECDL vizsgával kezdhetik középiskolás éveiket.
– A civil élet is nagyon gazdag, 30 szervezetünk működik, és nagy figyelem kíséri a hagyományőrzők tevékenységét. Erre építve hívtuk életre Lencse és Hurka Fesztiválunkat, február 1-jén immáron másodszorra szervezzük meg a helyiek és a környéken élők nagy örömére. Helyben készített, vagy otthonról hozott lencseételekkel lehet majd nevezni.
 
– A tervek tehát részben már valóra váltak: rengeteg pályázatuk, tervük van, tehetik mellé az önerőt. De milyen elképzeléseik vannak a gazdaságfejlesztésre vonatkozóan?
– Már készen vannak a terveink – ugyancsak a Green City mozgalommal közösen készítve – az új művelődési házunkra vonatkozóan, és itt már kismértékben a gazdaságfejlesztési elképzeléseink is megmutatkoznak. Nemesvámoson sajnos nincs étterem, ezért az új intézmény mellé ezt is terveztünk. Ez fogja megoldani a közétkeztetést, az a’la cart étkezést, és a falusi turizmust is szolgálni fogja, sőt elképzelésünk szerint a művelődési komplexum gazdaságos üzemeltetéséhez is hozzájárul majd.
– Egy másik projektünk is a gazdaságélénkítést célozza, az élelmiszeripar területén szeretnénk elindulni, zöldség-gyümölcs- és húsfeldolgozásban gondolkodunk, saját önkormányzati cégben. A vállalkozás már megvan, a terveink is alakulnak, várjuk a 2014-2020-as forrásokat.

Cseh Teréz

2013.12.19. 09:32
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás