szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


II. Lencse- és Hurkafesztivál

A nemesvámosi értéktár kincsei: lencse, grillázstorta, Vámosi Csárda, betlehemes játék
II. Lencse- és Hurkafesztivál

A lencseországbéliek – a mai nemesvámosiak – büszkék a múltjukra, a szívükben-lelkükben őrzik elődeik jó kedélyét, és tesznek is azért, hogy hagyományaik fennmaradjanak. Nemesvámos helyi értékeiről a település polgármesterével, Sövényházi Balázzsal, és a Nemesvámosi Települési Értéktár Bizottság két tagjával, Marosi Istvánnéval és Véghné Koltay Ágotával beszélgettünk a február elején zajlott Lencse- és Hurkafesztivál kapcsán.

- Mivel érdemelte ki a lencse, hogy a helyi értéktár élére kerüljön?
- Évszázadok óta a lencsénkről ismernek bennünket. Levéltári dokumentumok említik a vámosi lencsét, errefelé régóta sikeresen termesztik. Két őstermelőnknek köszönhetően ez az örökségünk ma is élő hagyomány. Az egykori úgynevezett „zsizsiktelenítő” épületet is – itt kezelték a lencsét a férgek ellen - sikerült megőriznünk, ma vadászházként működik. Régen a szegény emberek eledele volt, de ma is helye van konyhánkban, hiszen magas tápértéke mellett kitűnő lúgosító hatása is van. Ritka értékes növényünk, ezért a hagyományon túl emiatt is szeretnénk népszerűsíteni – kezdi a beszélgetést Sövényházi Balázs.
- Nem véletlenül szerepel az egyik hagyományőrző civilszervezetünk nevében is – veszi át a szót Marosiné Klári, művelődésszervező, az önkormányzat rendezvényeinek gazdája. – A Lencseszemek Asszonykör 2006-ban jött létre néptánccsoportként, de már az indulástól nagy gondot fordítottunk a hagyományőrzésre, és ezt a nevünkkel is ki akartuk fejezni. Az elmúlt évek során kiállításokat szerveztünk, énekeltünk, táncoltunk, és próbáltuk feleleveníteni a helyi népszokásokat, olyanokat, mint például a miklósolás. Miklós nap előestéjén – tehát egykoron a Mikulás helyett (láncos Miklósoknak hívták őket) maskarában, sötét ruhában, kormos arccal – énekekkel, imádsággal köszöntötték az itt élőket, számon kérték, riogatták a rossz gyerekeket, a jóknak pedig apró ajándékokat adtak. Ma már főleg az időseket keressük fel a miklósolás alkalmával, és együtt felidézzük a régi emlékeket. De ugyanígy felelevenítettük a Péter-Pál napi aratóünnepséget, és két kiállítást is szerveztünk: az egyiket falvédőkből – közel százat sikerült itt helyben összegyűjtenünk –, a másikat pedig régi használati tárgyakból.
– Nemesvámos Község Önkormányzata szeretne létrehozni egy helytörténeti gyűjteményt, amit egy tájházban fognak elhelyezni. A helyi értékek összegyűjtése, bemutatása már kapcsolódik a helyi Értéktár Bizottság feladataihoz is.

- A lencse mellé mi kerülhetett be eddig a helyi értéktárba?
- Egyelőre négy javaslatra mondtunk igent: az első helyen tehát a vámosi lencse áll, azt a grillázstorta követi, bekerült a tarsolyba a vámosi csárda és egy betlehemes játék is – sorolja az értéktár elemeit Véghné Koltay Ágota. - Természetesen mindnek megvan a maga története. A grillázstortáról – vagy, ahogy a helyiek nevezik, pörkölttortáról - azt kell tudni, hogy nagyon munkaigényes az előállítása. Régen ez volt „a torta”, és leginkább lakodalmakra, esetleg vasárnapra készítették. A pirított cukorból, tökmagból vagy mandulából készült grillázsból gyakran 12-13 óráig is eltartott – több asszony részvételével is –, mire a varázslatosan szép édes alkotások elkészültek. – Gyakran éjszaka is dolgoztak rajta. Farkas Gáborné – szerencsénkre -, ismeri még a grillázstorta minden csínját-bínját. Az ősi tudás nem fog feledésbe merülni később sem, mert helyi cukrászmesterünk megtanulja a fogásokat, átörökítve ezzel hagyományainkat.
- A Vámosi Csárda is méltán kerülhetett helyi értékeink tárába – fűzi tovább a gondolatot Marosiné Klári -, hiszen azon a helyen, ahol ma található – a veszprém-tapolcai út mentén, alig 5 kilométerre Veszprémtől – már a középkorban is vámház állott. Valószínűleg annak alapjaira építették a ma is meglévő, emeletes, boltíves tornácú épületet – homlokzatán az 1834-es évszámmal –, melyet a szakértők a magyar népi építészet remekének tartanak. Megjeleníti a bakonyi és a balatonfelvidéki népi építkezés legszebb hagyományait. Csárdánkban egykoron gyakran megfordultak a környékbeli betyárok is, közülük a legismertebb a Tótvázsonyban eltemetett Savanyó Jóska. Bárhová megyünk is a Balaton vidékén - de különösen a Bakonyban -, mindig tudnak róla valamilyen történetet mesélni.
- A betlehemes játékunk Jani Károly Domonkos ciszteri rendi, Nemesvámoson élt plébános nevéhez fűződik – folytatja a történetet a polgármester. – A mai napig szép szokás, hogy 5-6 csapatnyi gyerek, beöltözve, végig járják szinte az összes házat, bemutatva betlehemes játékukat. Tervezzük jövőre, hogy mi, felnőttek – három csapattal – megmutatjuk a fiataloknak a régi, eredeti énekeket, és öltözetet. Mi ugyanis még emlékszünk a Jani Károly Domonkos-féle igazi, eredeti betlehemre. Szeretnénk, ha hagyományainkat sikerülne eredeti formájukban megőrizni.

- Mi lesz a következő?
- Már előkészítés alatt van Baláca, a római kori villagazdaság felvétele helyi értéktárunkba. Egy nagyon ritka leletegyüttesről beszélhetünk, a feltárási munkák nemrégiben kezdődtek meg. Úgy tűnik, az Európai Unióban mi vagyunk a másodikak, ahol mindez fennmaradt – adja meg a választ kérdésemre Ágota.

- A lencse karrierje elindult: a Lencse- és Hurkafesztivál egyre népszerűbb.
- Rangos, sokak által látogatott eseményen vagyunk túl, amit nagy sikerrel zártunk – mondja büszkén a településvezető. – A célunk az, hogy a nemesvámosi lencse híre még messzebbre eljuthasson, és mindennapi étkeink közt is – mivel élettani hatása kitűnő - mind többféle formában szerepeljen. A hurka esetében a tradíciót szeretnénk újraéleszteni, fenntartani. A meghirdetett hurkatöltő versenyen 11 csapat vett részt, a lencsefőzők pedig 9 féle ételt készítettek, csupa-csupa újdonságot. A háromtagú zsűriben helyi hurkakészítő kistermelőnk, Nagy Károly, a Veszprémi Aréna ügyvezető igazgatója, Göttlinger László és a veszprémi Oliva Étterem mesterszakácsa, Tornyos Balázs értékelte a finomságokat. A szigorú bírák ítélete alapján az első helyet Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának csapata érdemelte ki.
- A kísérőrendezvények is a hagyományápolás jegyében zajlottak – viszi tovább a szót Ágota. - „Korok ruhái” című kiállításunkat dr. Horváth Zsolt, országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg, citeramuzsikájával pedig Tóth László örvendeztette meg a jelenlévőket. A veszprémi Méretes Szabóság ruháit – bocskaikat, török időkben viselt öltözeteket – mutattunk be.
- A fesztiválnapon – ismerteti a részletes programot a művelődésszervező - a gyerekek és a felnőttek többféle hagyományos, kézműves szakmát is kipróbálhattak: fafaragó, szalmafonó, fazekas és szövő avatta be az érdeklődőket mesterségük titkaiba. Tizenkilenc helyi kistermelőnk közül szinte mindegyik bemutatta portékáit, volt itt levendulás-mézeskalácsos, sajtos, joghurtos, cukrász házisüteményekkel, mézes, lencsés, tökmagolajos, hurkasütő és a térségben jól ismert, jellegzetes, kenyértésztából készült finomság, a langalló sem hiányozhatott a kínálatból.
– A kulturális műsorok alapját a népzene, a népdal adta. A Lencseszemek Asszonykör mellett felléptek a Borostyán Népdalkör tagjai, a veszprémi Szilágyi Keresztény Általános Iskola tanulói. Oktatójuk, felkészítőjük, Hajdú Péter volt a nap házigazdája, azaz hogy „kikiáltója”, „kisbírója”.
- Az est sztárvendégeként Mészáros János Eleket, a Csillag születik tehetségkutató vetélkedő negyedik évadának győztesét üdvözölhettük, a Barátok Zenekar és néptáncosok kíséretében. A felhőtlen szórakozás megkoronázójaként pedig a veszprémi Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar gondoskodott a fesztiválhangulatról.

- A helyi értékek felkutatása, őrzése és főleg egy ilyen fesztivál megszervezése bizony pénzbe kerül. Hogyan tudták előteremteni mindennek a fedezetét?
- Az alapokat a helyi összefogásnak köszönhetjük, hiszen megmozdult itt a rendezvény kapcsán szinte mindenki. Nagy segítséget jelent, hogy a „Nemesvámosi Értéktár a helyi hagyományok nyomában” című pályázatunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásra méltónak ítélte, 600 ezer forintot kaptunk a helyi értékek gyűjtésére. Az itt működő vállalkozások is kivették a részüket: a fesztivál fő támogatója az MTD Hungária Kft.  volt, médiatámogatónk pedig a Veszprémi Napló. A versenyhez a lencsét Ódor Imre, helyi őstermelőnk biztosította, vendégeinket pedig Szabóné Nagy Ágnes kistermelőnk kényeztette házi süteményeivel. Mindenki hozzátette, amit csak tudott, és így a siker nem maradt el. A helyiek magukénak érezték a fesztivált, a messzebbről érkezők pedig rácsodálkozhattak kincseinkre, helyi értékeinkre – zárja beszélgetésünket Sövényházi Balázs, polgármester.

Cseh Teréz

2014.03.26. 10:17
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás