szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Az űrtechnikától a kiskertig

Svájci precizitás Veszprémben: maxon motor Hungary Kft.
Az űrtechnikától a kiskertig

Veszprémben sokan vágynak arra, hogy a maxon motor Kft.-nél dolgozhassanak. A magyarországi maxon motor ügyvezetője, Szalai Attila mesélt arról, hogyan vetette meg a lábát a cég a városban, és milyen termékeket állítanak elő ott. Azt is megtudtuk, hogyan igyekszik a vállalat megtartani munkatársait, és milyen társadalmi kötelezettségeknek tesz eleget.

A maxon motor AG-t 1961-ben Svájcban alapították. A vállalat vezetése 2001-ben döntött úgy, hogy a németországi mellett az EU térségében egy új, második telephelyet keresnek. Számos lehetőség mérlegelését követően döntöttek Magyarország mellett, a távolság, az infrastruktúra, a jogbiztonság, és a lakosság jó német nyelvtudása miatt.

– A tulajdonos – meséli a magyar ügyvezető – már kapcsolatban állt Veszprémmel egy hannoveri cégen keresztül. Ennek köszönhetően a maxon motor 2002-ben 300 m2 nagyságú üzemi területet bérelhetett magyar telephelyükön. Az üzem kezdetben mindössze öt munkatárssal kezdte meg működését, de már az első év végére világossá vált, hogy a telephely kiválasztásakor jó döntést hoztak. Már 2003-ban megkezdték a mai veszprémi telephely építési munkálatait, mely 2004-ben készült el. 1600 m2 gyárterület épült a svájciakra jellemző lehető legnagyobb gondossággal. 2006-ban a gyárterület 5000 m2-re bővült. 2011-ben a szomszédos üzemi terület eladó sorba került, és ezzel lehetőségünk nyílt a megvásárlására. A maxon motor megvette, és átépítette a területet és egy híddal saját épületegyütteséhez kapcsolta. Jelenleg a telephely 40000 m2, 12000 m2 alapterületű épülettel. Ez idő szerint 260 munkatársat foglalkoztatunk. Amint látja, a maxon nagyon megfontoltan cselekedett, hiszen célja a magyarországi növekedés volt. Veszprémben zajlik a motorok nagyobb mennyiségben történő előállítása.


A maxonnál való munkakezdését megelőzően az akkor 31 éves diplomás gépészmérnök, Szalai Attila multinacionális vállalatoknál gyűjtött tapasztalatot, és német nyelvtudását fejlesztette kitűnőre. Tulajdonképpen ő volt a magyar cég nulladik alkalmazottja, hiszen már a magyarországi telephely alapítása előtt a maxon alkalmazásában állt. Ezt megelőzően a maxon mind a német cégen, mind fejvadászokon keresztül intenzíven kereste a poszt betöltésére legalkalmasabb személyt. Az utóbbiakon keresztül találtak rá Szalai Attilára, aki aztán Svájcban, majd Németországban sajátíthatta el a vállalat munkamódszerét. Magyarországi munkakezdését követően, először öt munkatársát tanította be, üzembe állította a gépeket, és összeállította az anyagokat a kiszállításokhoz - mindig az adott igény kielégítése volt a cél.

– Termelésünk középpontjában – mondja az ügyvezető – a vasmentes tekercselésű magas precizitású egyenáramú motorok modulja áll. Egy speciális tekercselési eljárásnak köszönhetően a maxon motoroknak nincs tehetetlenségi nyomatékuk, és kevesebb áramot fogyasztanak mint a hagyományos motorok. Ráadásul a hajtóművek nagyon megbízhatóak és erősek. Ezért szállítunk orvostechnikai vállalatoknak, ahol különösen inzulinpumpákhoz, protézisekhez, operáló robotokhoz vagy automata analizátorokhoz használják motorjainkat. Ezekhez a motorokhoz hajtómű egységeket és vezérlőrendszereket is előállítunk. 1997-ben a maxon a NASA beszállítója lett: az első marsautóba 11 motort építettek be, mind maxon-gyártmány volt. Az ezt követő marsautóhoz 39 motort szállítottunk.

Ugyan a gazdasági válság óta az Amerikai Egyesült Államok jobban védi saját piacait, a NASA a legutóbbi Mars-misszió alkalmával is a maxon termékeit választotta, így a hajtóművek vezérlésébe pontos maxon szenzorok kerültek. Az elmúlt évben a maxont innovációs díjjal tüntették ki. Ennek oka egy motor, amely
220 °C-on is működik. 6 és 90 mm közötti átmérőjű motorokat kínálnak, a legkisebbet például inzulinpumpákhoz használják.

– A társadalmi kötelezettségvállalás – teszi hozzá Szalai Attila a svájci céggel kapcsolatban – ugyancsak nagyon fontos anyavállalatunk számára. A maxon motor AG egy 25000 lakosú svájci kanton, Obwalden legnagyobb munkaadója. Jelenleg ott 1250 munkatársat foglalkoztatnak – világszerte a maxon motor csoport több mint 2000 alkalmazottal rendelkezik.

A maxonnál a munkafolyamatok egy része automatizált. Emiatt a próbaidő igazi kihívással jár, és az oktatás is eltart egy darabig. Hogy ezeket a befektetéseket ne veszítsék el, a vállalat különös gondossággal választja ki munkatársait.

– Családbarát vállalat vagyunk és emiatt csupán két műszakban dolgozunk – magyarázza Szalai Attila –, úgy gondoljuk, hogy az éjszakai műszakban lehetetlen lenne minőségi elvárásainkat teljesíteni. Ez számunkra egyértelmű előnyt jelent a munkatársak keresése terén, hiszen a régió más vállalatai 3-4 műszakban dolgoznak. Ezen kívül jó fizetést és teljesítményértékelő rendszereket kínálunk. Büszkék vagyunk a különösen alacsony személyi fluktuációnkra. A néhány, tőlünk kilépett munkatárs is családi okok miatt hagyta el a vállalatot. Nagy hangsúlyt helyezünk a létbiztonságra és a nyugodt, kiegyensúlyozott munkahelyi légkör kialakítására. Számos elemet vettünk át a svájci anyavállalattól, olyan módszereket, melyek sokak számára szokatlannak tűnnek, ám azóta széles körben elismertté váltak. Például bevezettünk az alap fizetésen túl egy bónusz rendszert, melyet egész évre előre meghatározunk és ebben az időszakban nem is változik. Ennek alapját az előző évi teljesítmény adja: az elvégzett munka, a minőség és mennyiség, a munkamódszer, a rugalmasság, valamint a munkatárs szociális viselkedése. A fenti paraméterek alapján skálát készítünk, és az alapján elvégezhetjük a munkatársak egymás közötti összehasonlítását. Mindezek mellett évente személyesen elbeszélgetünk munkatársainkkal, ami lehetővé teszi az aktuális szakmai állapot megbeszélését négyszemközt. A középvezetőkre ez mindenesetre időigényes, plusz feladatot ró, munkatársaink azonban messzemenőkig elégedettek a módszerrel.
– Épp ilyen különleges az is – teszi hozzá az ügyvezető –, hogy az üzemen kívül is számíthatnak ránk munkatársaink. A maxon motor Dolgozókért Kulturális és Szociális Alapítvány különleges alkalmakkor és élethelyzetekben – így például gyermek születésekor, házasságkötéskor vagy betegség esetén – támogatást nyújt munkatársaink részére. Az alapítványt anyagilag egyrészről a tulajdonos, másrészről adományok segítik. Az alapítvány adományokból származó jövedelmét egészíti ki az adófizetők adójának 1%-a közhasznú célokra történő felajánlása is. Továbbá igyekszünk munkatársainkat kulturális ajánlatokkal motiválni, például színházbérleteket váltunk, melyek minden alkalmazottunk számára elérhetőek. „Pörögj maxon!” szlogenű kezdeményezésünk keretében évente több közösségi rendezvényt szervezünk. Ezen túlmenően támogatjuk a sporttevékenységeket is. Egy kisebb fitnesz terem áll a munkatársak rendelkezésére, ezzel ellensúlyozva a mozgásszegény munkát. 2007 óta kollégáink squash pályát is használhatnak, edzésenkét mindössze 100 forintos áron. Ez csupán jelképes összeg, mellyel az ajánlat értékét kívánjuk hangsúlyozni.
– Telephelyünk bővítésével – folytatja Szalai Attila – esővíztározóra is szert tettünk, amelyben sok hal él. Akkoriban a tározót lecsapoltuk és kitisztítottuk, így ma munkatársaink értékes időt tölthetnek el itt családjaikkal horgászás közben. Ezen kívül a gyárhoz kerékpárút vezet, mely lehetővé teszik, hogy munkatársaink kerékpárral járjanak dolgozni – ez egy jó kezdeményezés, melyet szívesen támogattunk. A minőségbiztosítási részleg vezetőjétől – aki korábban az erkélyén paradicsomot és gyógynövényeket termesztett– származott az ötlet, hogy
8000 m2 nagyságú kihasználatlan területünkön termeszthetnénk valamit. Először 14-15 munkatársunk döntött úgy, hogy saját kis parcellákon kertészkednének ezen a területen. Ezért elhatároztuk, hogy a területet felparcellázzuk és azokat kis összeg fejében bérbeadjuk. És tényleg, hétvégenként észrevehetően megélénkül a terület: a kertészkedők már profi kertész-tanácsadót is szereztek maguknak. Figyelemre méltó, hogy munkatársaink olyan sokrétű tevékenységeken keresztül, mint a sport, a kerti munka, a horgászat és más szabadidős tevékenységek, munkaidejükön kívül is hűek maradnak a céghez és szabadidejüket is az üzem közelében töltik.
– Mindazonáltal – említi meg végül az ügyvezető – nagy hangsúlyt fektetünk a veszprémi, városi rendezvények támogatására is. Így például kezdetektől fogva támogatjuk a VeszprémFeszt elnevezésű fesztivált. Novemberben már negyedik alkalommal rendeztük meg üzemen belül a „süti-kúrát“: a rendezvény keretében minden héten más részleg süt süteményeket, melyeket aztán a büfében 100 forintos darabáron árusítanak. Mindenki maga dönti el, hogy a sütésben, vagy a kóstolásban vesz részt. Ily módon évente negyedmillió forint gyűlik össze, melyet egy előzetesen meghatározott jótékony célra fordítunk. Tavaly a helyi mentőállomást támogattuk, azt megelőzően egy kórház koraszülött intenzív osztályát és azelőtt pedig a Bárczy iskolát, amely szellemi fogyatékos gyerekek speciális iskolája. Az adomány célját a munkatársak választják ki – ez már hagyomány. Egy biztos: az összeggel idén is jótékony célt támogatunk.

Veér Károly

2014.03.26. 10:25
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás