szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Új fejőházat avatnak az Agárdi Farmnál

Az Állattenyésztési Tudományok Doktora: Dr. Gergácz Zoltán Ph.D
Új fejőházat avatnak az Agárdi Farmnál

A tatabányai Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola nemrég ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. A jubileumi rendezvénysorozat részeként az Edutus Főiskolán beszélgetést szervezett az iskola vezetése, ahova sikeres üzletembereket hívtak meg. Jelen sorok írója moderátorként ott ismerkedett meg Dr. Gergácz Zoltánnal, az Agárdi Farm Kft. ügyvezető igazgatójával, pedig kiderült, hogy légvonalban alig 100 méterre laknak egymástól.

- Eddigi pályafutásod csúcsának nevezted, hogy az Agárdi Farm Kft. vezetője lehettél. Miért gondolod így?
- Minden agrármérnök vágya, hogy a szakmájába vágó – jelen esetben nagy szarvasmarha teleppel rendelkező -, nagyüzemi gazdálkodást folytató mezőgazdasági vállalkozást irányíthasson. Nem akarok nagy szavakat használni, de ez a szakma csúcsa, kiteljesedése. Óriási kihívás, hogy ezt mind felelősséggel, mind pedig szakmailag jól csinálja az ember. Megtisztelő, hogy 2012. szeptember 1-jétől ezt a munkát végezhetem. Ezért tanultam, erre készültem mindig.

- Lássuk akkor, hogy milyen utat jártál be az Agárdi Farmig!
- Győr-Sopron-Moson megyében, Fertőszentmiklóson születtem, Sopronban jártam középiskolába. 1991-ben Mosonmagyaróváron szereztem agrármérnöki diplomát, majd következett 1998-ban a szaktanácsadó-mérnöki végzettség. 2007-ben az MBA diploma, majd 2009-ben a doktori disszertáció megvédése jelentette eddigi tanulmányaimat. Az Állattenyésztési Tudományok Doktora (Ph.D) vagyok, persze nem tettem le arról, hogy a későbbiekben még tovább képezzem magamat. Pályám elején a szülőfalumban, az átalakult szövetkezet főagronómusa voltam (1200 hektár szántóföldi növénytermesztés, borszőlő, alma ültetvény, tejelő szarvasmarha- és pulykatenyésztés). Közel 18 évet töltöttem a takarmányiparban. Nyolc évig vezettem Magyarország piacvezető takarmányipari cégének (Bábolna Takarmányipari Kft.) értékesítési osztályát, ez idő alatt folyamatosan növeltük piaci részarányunkat. A szaktanácsadásra épülő eladás eredményeként a legjobb évben az általam irányított részleg árbevétele meghaladta a 20 milliárd forintot. Érdekes kihívás volt számomra a külföldön megszerzett munkatapasztalat, több mint két évig dolgoztam Romániában takarmányozási szaktanácsadóként. Nagyon hasznos időszak volt, szakmailag sokat fejlődtem. Ezt követően kerültem az Agárdi Farm Kft-hez.

- Mivel foglalkozik az általad vezetett cég?
- Az országban a növénytermesztés, állattenyésztés aránya 70-30%, a mi cégünknél ez 50-50%, a gazdálkodás szempontjából ez sokkal egészségesebb szerkezetet eredményez.   Sajnos a művelt területből csak 300 hektár az öntözött terület, itt elsősoban kertészeti növényeket termesztünk.  Ez fő- és másodvetésben csemegekukoricát, zöldborsót, illetve az Agárdon már korábban termesztett, a fehérjefüggőséget enyhítő szóját jelenti. Speciális növényekkel is kísérletezünk, ilyen a mák, a vetőmagnak termelt hibrid kukorica, valamint a len. Utóbbinak nagyon magas az Omega 3 és az Omega 6 zsírsavtartalma, így nagyon egészséges Évek óta a teheneket is etetjük vele, az állati takarmányozás mindig kicsit megelőzi a humán felhasználást. A többi területen próbáljuk a mai, korszerű precíziós növénytermesztést folytatni, nedvesség megtartó, forgatás nélküli módon gazdálkodni. Van 500 hektár gyeprétűnk, egy része ráadásul természetvédelmi terület, a Natura 2000-hez tartozik. Bizonyos kötöttségek között az állatállomány részére termeljük itt a füvet.

- És a klasszikus szántóföldi növények?
- A növénytermesztésben piaci alapon ugyan azt látjuk, hogy a klasszikus termények (kukorica, búza, repce, napraforgó) jól jövedelmeznek, ám be kell látnunk, hogy vannak olyan országok, ahol ezt jobban csinálják. Ha a világpiacon helyt akarunk állni, akkor óriási hatékonyság- és hozamnövekedést kellene elérnünk. Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy a nyári csapadék nagyon hektikus. A kukorica például sokáig stabilnak, kiszámíthatónak, jól eladhatónak számított, de mára nagyon veszélyes nagyban csinálni. Sokan esküsznek még rá, de néhány év múlva megtapasztalják majd ők is az igazamat. Itt is speciális fajtákkal kísérletezünk, magas keményítőtartalmú waxy kukoricát nevelünk 200 hektáron, már évek óta. Ezt humán célra értékesítjük, fehérjepótlókat, állagjavítókat készítenek belőle, amelyek a húsipari termékekbe kerülnek. Idén egy részét szeretném a teheneimmel megetetni, mivel úgy gondolom jótékony hatású a tejtermelésre,  keményítő tartalma miatt. Eddig a növénytermesztés eredményei jobbak voltak, az elmúlt években tapasztalhattunk egy egészen jó felfutást a gabona árában, de sajnos ez az ágazat nagyon kiszolgáltatott helyzetben van a világpiaci hatások és az időjárás változékonysága miatt.

- Szakmád az állattenyésztés. Hogy működik ez az ágazat Agárdon?
- Szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozunk, jelenleg 1120 tehénnel és szaporulatával összesen 2220 fajtatiszta Holstein-fríz alkotja az állományt. Eddig kizárólag a tejtermelés állt a központban, éves hozamunk több mint 9.000 000 liter volt, extra minőségben. Olaszországba értékesítünk, napi egy kamion tejre szerződtünk a jónak mondható 40 eurócent/liter áron. Márciusban beszakadt a piac, ráadásul hetente 2 kamionnyi plusz tejet adtak az állatok, amit a spot piacon kell értékesíteni. Egy hónapja már csak 23 cent volt a felvásárlási ár, a hollandok és a franciák elöntötték olcsó tejjel az olasz piacot. Az év második felére elemzők 30-35 centes árat jósolnak, ez megfelel nagyjából a magyar termelés önköltségének. Ahhoz, hogy az elmúlt évek nyereségessége visszaálljon, a takarmány önköltségét kell visszaszorítani, hiszen ez a tej előállításának 50%-át teszi ki. Technológiánk adott, állatainkat kötetlenül, pihenő boxos és növekvő-almos istállókban tartjuk, melyekben szalmával naponta almolunk, biztosítva számukra a higiénikus környezetet. A nyári időszakban ventillátorokkal és párásító berendezések működnek az optimális hőmérséklet eléréséért, éjszakára pedig karámrendszerben pihenhetnek az állatok. A színvonal megtartása érdekében ugyanakkor fejlesztésekre is szükség van.


- Milyen lépéseket terveztek?
- Új fejőházat építettünk, az előzőt még Kádár János és Váncsa Jenő avatta fel az 1975-ös OMÉK idején. Az új fejőház minden igényt kielégítő, 2x24 állásos, pralell rendszerű DeLaval berendezés,  52.000 liter tejtároló kapacitással.. Az állatokat egyedi azonosítóval látjuk el, amihez mozgás aktivitásmérő, tejtermelés mérő, tej elektromos vezetőképesség mérő kapcsolódik. Az új épületben kerültek kialakításra az új szociális helységek, irodák, kezelők. A régi sötét, párás épület után, tágas, világos, ember és állat számára sokkal egészségesebb környezetben folyhat a munka a jövőben.  Állományunk folyamatos növekedése miatt egy növendékistálló is átadásra kerül az új fejőházzal együtt.Mindez az ÁTK 4 pályázati rendszerben valósulhatott meg. Szeretnénk a hízlalás felé is elmenni, és egy régi, bezárt telepet újra aktiválni. Mivel a születéseknél 60-40% az üszők és a bikák aránya, ez utóbbiakkal is kezdeni kell valamit. Nem nagy súlyra kívánjuk őket hizlalni, hanem rózsaszín húsú, kiváló borjúhúsban gondolkodunk. Célunk a török piac, de jó lenne, ha itthon is megtapasztalhatnák a vásárlók, hogy nem a sötétvörös marhahús – amit nyereg alatt kell egy hétig puhítani, hogy valamit kezdhessen vele az ember – az igazi.

- Egy vezető számára fontos a jó családi háttér. Nálatok hogyan néz ki ez?
- Tatabányán élünk, három gyermekünk van. Feleségem gyógyszertári szakasszisztensként dolgozik, a legnagyobb fiam 21 éves, és Szegeden jár egyetemre, fogorvosi szakra. Leányunk gimnazista, és növénytermesztő szeretne lenni, kisfiúnk pedig ötödikes az általánosban. Megadatott számomra a nyugodt családi háttér, és úgy tűnik, hogy a mezőgazdász szakmában is lesz utánpótlás!

Veér Károly

2014.08.12. 21:16
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás